Opinie

Vanuit 400 minikantoren doet NRC verslag van de coronacrisis

De strijd om het coronavirus te vertragen heeft ieders dagelijkse leven veranderd. Ook op de redactie was dit een ongekende week. Net als bijna iedereen is NRC grotendeels overgeschakeld op thuiswerken.
Foto Roos Koole/ANP

Vanuit zo’n 400 minikantoren doen we verslag van de coronacrisis én andere onderwerpen. Onze verslaggevers en alle andere NRC-medewerkers blijven gedreven hun werk doen. De bezorgers blijven in touw, en online zien we een sterk gestegen bezoek. Uit het grote aanbod van de week licht ik de volgende producties uit.

Veel verslaggeving ging deze week over de ontwrichting van economie, samenleving en persoonlijk leven door de coronacrisis. Toch valt ook op dat er veel veerkracht en solidariteit te zien is De komende tijd spreekt NRC dagelijks met een ‘coronapanel’: tien mensen die in de frontlinie staan van de coronapandemie.

Ook als de vertragingsaanpak van het virus slaagt, zal de situatie eerst verergeren. Met meer doden per dag. Hoe gaan ziekenhuizen de strijd aan? Zorgverslaggever Liza van Lonkhuyzen liep mee met ziekenhuisdirecteur David Jongen in het al zwaar getroffen Limburg. Zo ziet de race tegen de klok er dus uit. En waarom sterven in Nederland relatief veel mensen buiten de IC-afdelingen?

Een cruciale vraag: wat kunnen regeringen doen? Dat hangt van timing af, maar ook van cultuur. Een land als Taiwan wist het virus in eerste instantie met verregaand ingrijpen in te dammen, legt Hanneke Chin-A-Fo uit. Europese landen en de VS waren daarvoor te laat, als het ze al was gelukt.

Frankrijk en Spanje zetten nu het leger in om mensen thuis te houden. In Italië is dat al niet meer voldoende, in Lombardije is het leger zelfs nodig om de doden te begraven, schrijft Marc Leijendekker.

In Nederland gingen de scholen pas dicht na maatschappelijke druk. Nu is er een bijna-lockdown, zonder dat de overheid die heeft opgelegd. Premier Rutte kreeg eerst lof voor zijn uitleg van de strategie op tv. Daarna kwam kritiek. Zo sprak hij hoopvol over groepsimmuniteit, maar dat duurt nog jaren. Dus kwam de vraag: is het kabinet niet gewoon te laks?

Laksheid was geen verwijt dat je deze week veel hoorde over de economie. Terwijl de economie het ravijn nadert - of er al in ligt - kwam de ene na de andere autoriteit met een eigen „whatever it takes”.

Ook het kabinet stelt massieve steun in het vooruitzicht, voor het bedrijfsleven en zzp’ers. We schreven er veel over - u vindt elke dag een overzicht in de economische nieuwsbrief Lunchkoers. Redacteur Egbert Kalse vatte de week zo samen: het begint te lijken op een oorlogseconomie.

Ook een woord van deze week: de thuissamenleving. Je weet wel, de wereld waarin een strijkplank prima kan dienen als kantoor. Op deze foto’s zie je hoe dat werkt.

De komende week of weken komt het aan op uithoudingsvermogen. We hebben alvast wat ervaringen verzameld. Thuiswerken met grote of kleine huisgenoten om je heen, hoe hou je dat vol? Hoe blijf je veerkrachtig in isolement? Onze Lezersdesk stelt intussen uit alle tips De Grote Thuisblijfgids samen die blijft groeien.

Afleiding is onmisbaar. NRC wil ook daarbij gidsen. In quarantaine kun je natuurlijk lezen over quarantaine is soms geruststellend, blijkt, maar de redactie Boeken biedt meer. Zo herstartte redacteur Bas Heijne op Twitter de leesclub @NRCTwitlit. Lees deze week met hem De Parijzenaars, van Isabella Hammad.

Verder koken we samen, ook voor de buren, en Joël Broekaert legt uit hoe je thuis toch de lokale horeca kunt steunen. Ook de komende week komt de cultuurredactie met virtuele culturele trips zoals deze van Ron Rijghard over online theater.

Reageren

Reageren op dit artikel kan alleen met een abonnement. Heeft u al een abonnement, log dan hieronder in.