Opinie

Inbox van de redactie

Wat schreven de lezers deze week aan de redactie Opinie? Een indruk.

Zelden schreef u ons zoveel als deze week. Het zal niet verrassen: van de brieven en artikelen die we ontvingen, ging het overgrote deel, grofweg 85 procent, maar over één onderwerp. Uw sentimenten deinden mee op de golven van het nieuws: de regering deed eerst te weinig en daarna te veel, scholen moesten dicht of toch niet helemaal, het land kon beter in lockdown of juist streven naar Ruttes ‘groepsimmuniteit’. Dat de kwestie u bezighoudt is een understatement.

U bent ook kritisch op ons. Meerdere briefschrijvers maakten zich zorgen over ingezonden stukken of brieven die „onrust zaaien” of kritiek op het beleid bevatten van mensen die niet terzake kundig zouden zijn. „Een aantal zelfbenoemde ‘deskundigen’ vindt dat ze meer deskundig zijn om over deze uiterst gecompliceerde situatie hun eigen mening te laten horen. Dat doen ze met een titel, zoals professor”, waarschuwt Willem Keppels. Als een hoogleraar, die op de brievenpagina stond, „nog graag wil meedenken over deze coronacrisis, laat hij dan zijn denkbeelden delen dan wel versturen naar de deskundigen die thans de regering adviseren”, schreef Leo Verdonck. Hans Koch meldde: „In deze crisis moet ieder zijn verantwoordelijkheid nemen. Dat betekent ook dat wetenschappers hun academische status niet moeten misbruiken om stemming te maken met hun persoonlijke opvattingen.”

Omdat deze gezondheidscrisis ons allemaal raakt, mag iedereen er een mening over hebben. Maar de briefschrijvers hebben een punt. Stukken die we plaatsen moeten, ongeacht academische titulatuur, een werkelijke bijdrage aan het debat zijn. Ook brieven van lezers moeten feitelijk correct zijn. Beweringen worden daarom, bij corona vaak in overleg met de wetenschapsredactie, geverifieerd. Alleen zo kunnen we een echt gesprek voeren over de zaak die iedereen bezighoudt.

chef Opinie