Handhaving

Meer boetes uitgedeeld door boa’s

De handhavers van de gemeente Rotterdam, de BOA’s, hebben vorig jaar ruim 71.000 boetes uitgeschreven. Dat staat in het overzicht dat wethouder Bert Wijbenga (buitenruimte, VVD) deze week naar de raad stuurde. In de tweede helft van vorig jaar werden bijna 10 procent meer boetes opgelegd, dan in de eerste zes maanden. De stijging zat vooral in het aantal boetes dat de ambtenaren uitdeelde voor het plaatsen van afval naast containers of het gooien van afval op straat. Voor deze overtreding werden van juli tot en met december 5.539 bekeuringen geschreven. „We treden vaker en daadkrachtiger op als het gaat om het naleven van de regels rondom het onderwerp afval”, schrijft Wijbenga. Ook werden er meer dan twee keer zoveel boetes uitgedeeld voor wildplassen en het drinken van alcohol op straat.

Nog een opvallende ontwikkeling is dat het geweld tegen boa’s afgelopen half jaar flink is gestegen. In het eerste halfjaar vonden 44 incidenten plaats. In de laatste zes maanden waren dat er 71. Tegelijkertijd gebruikten boa’s ook zelf meer geweld (van 32 naar 76 gevallen). „Vaak zal dit gaan om een aanhouding of het gebruik van handboeien”, verklaart Wijbenga.