Countryzanger Kenny Rogers overleden (81)

Country De zanger Kenny Rogers is een van de bekendste countryzangers. Hij had meer dan twintig nummer 1-hits, waaronder ‘The Gambler’ en werkte veel samen met Dolly Parton.
Kenny Rogers poseert bij zijn 'ster' in de Music City Walk of Fame voor countryartiesten, in Nashville, Tennessee.
Kenny Rogers poseert bij zijn 'ster' in de Music City Walk of Fame voor countryartiesten, in Nashville, Tennessee. Foto Mark Humphrey/AP

De Amerikaanse countryzanger Kenny Rogers is vrijdagavond (lokale tijd), op 81-jarige leeftijd, overleden. Zijn familie heeft dat via een persbericht laten weten. De zanger is thuis een natuurlijke dood gestorven, in het bijzijn van zijn naasten.

Rogers maakte meer dan zes decennia muziek, en ook buiten de Verenigde Staten had hij succes met de Amerikaanse country. Hij werd vooral bekend van de nummers ‘The Gambler’, ‘Islands in The Stream’ met Dolly Parton, en ‘Through The Years’. Rogers maakte ook een populaire versie van het liedje ‘She Believes in Me’, dat daarna in vertaling werd vertolkt door André Hazes senior.

De in 1938 in Houston, Texas geboren zanger begon zijn carrière halverwege de jaren vijftig, als de jonge frontman van verschillende rockbands. Met Kenny Rogers and The First Edition had hij onder meer succes met het nummer ‘Ruby (Don’t Take Your Love to Town)’.

Countrymuziek maakte Rogers vooral als soloartiest, nadat die band in 1975 uiteen was gevallen. Het nummer ‘Lucille’ werd een hit in meer dan tien landen en bracht hem internationale bekendheid. Daarna volgden in de jaren tachtig en negentig meer nummer 1-hits zoals ‘The Gambler’ (ook de naam van een korte televisieserie waarin Rogers de hoofdrol speelde) en ‘Lady’.

Veelzijdig artiest

Rogers werd in 2013 opgenomen in de Country Music Hall of Fame. Hij won zes Country Music Awards en drie Grammy’s. Hij schreef ook teksten voor anderen, fotografeerde en acteerde in meerdere films.

De familie van Rogers laat weten dat zij vanwege de coronacrisis in de VS in kleine kring afscheid neemt van de zanger. De familie hoopt op een later moment voor fans een groter evenement te kunnen organiseren ‘om Rogers’leven te vieren’.