Gesloten liveblog

Trump belooft grote en snelle overwinning op ‘Chinese virus’

Het dodenaantal in Nederland steeg zondag met 43 nieuwe sterfgevallen naar 179. Tot nu toe moesten 988 mensen opgenomen worden in het ziekenhuis. Volg hier de laatste ontwikkelingen rond de uitbraak van het virus.

Dit blog is gesloten

In dit blog hield de redactie van NRC de belangrijkste ontwikkelingen bij over de uitbraak van het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt. Volg voor het laatste nieuws het nieuwe blog van maandag 23 maart. Dit was het belangrijkste nieuws van zondag:

 • Het dodental in Nederland is zondag met 43 opgelopen tot 179. Tot nu toe zijn 988 mensen in Nederland opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Er liggen momenteel 405 patiënten op de intensive care.
 • Aangezien de Nederlandse kust opnieuw druk werd bezocht, sloten meerdere kustplaatsen toegangswegen af. De wegen naar het strand in Zandvoort en Bloemendaal blijven de komende dagen dicht. De Rijksoverheid verstuurde een NL Alert waarin werd gewezen op de aanwijzingen van het RIVM.
 • Belgische grensgemeentes troffen maatregelen om te voorkomen dat Nederlanders de grens kunnen oversteken. Sommige wegen richting België zijn afgezet met zeecontainers.
 • Meerdere Europese landen namen verdergaande maatregelen tegen het coronavirus. Duitsland verbiedt voor zeker twee weken al het niet-noodzakelijke contact tussen meer dan twee personen in het openbaar, Spanje gaat vrijwel alle buitenlanders weren op vliegvelden en havens.
 • Het dodental in Italië nam met 651 toe tot bijna 5.500, een iets minder grote stijging dan een dag eerder toen bijna achthonderd patiënten overleden. In China werden voor de vierde dag op rij geen binnenlandse besmettingen gemeld.
 • De Duitse bondskanselier Angela Merkel zit thuis in quarantaine omdat zij in contact is geweest met een arts die positief is getest op het nieuwe coronavirus. In de Verenigde Staten testte de Republikein Rand Paul als eerste senator positief op Covid-19.
 • Het Internationaal Olympisch Comité beslist binnen vier weken of de Olympische Spelen van Tokio deze zomer doorgaan of uitgesteld worden. De Nederlandse sportkoepel NOC-NSF stelt dat de Spelen door kunnen gaan mits het coronavirus wereldwijd „stevig onder controle” is.
Lees hier : het nieuwe blog van maandag 23 maart

Trump belooft grote en snelle overwinning op 'Chinese virus'

De Amerikaanse president Donald Trump heeft op een persconferentie vanuit het Witte Huis over de strijd tegen het coronavirus beloofd dat hij niet zal stoppen voordat hij gewonnen heeft: "U heeft een leider die altijd voor u zal vechten en dit wordt een grote overwinning". Trump blijft daarbij consequent spreken van het 'Chinese virus' in plaats van Covid-19 of het coronavirus.

Trump maakte bekend dat de reservestrijdkrachten van de National Guard zullen worden ingezet om mee te helpen in de staten New York, Californië en Washington waar veel besmettingen zijn vastgesteld. Daar gaan ook extra hulpmiddelen heen, zoals bedden en gezichtsmaskers.

Verder bevestigde de president dat de 57-jarige Republikeinse senator Rand Paul positief is getest op het virus en had hij veel aandacht voor de bescherming die veteranen geboden moet worden tegen de uitbraak.

Hoe het virus zich verspreidde

Had een wereldwijde uitbraak van het nieuwe coronavirus gestopt kunnen worden?

Uit een grafische data-analyse van The New York Times wordt duidelijk hoe ver de verspreiding zich had ontwikkeld voordat de ernst van de situatie duidelijk werd en reizen wereldwijd aan banden werd gelegd. De Amerikaanse krant keek naar bewegingen van honderden miljoenen mensen, onder meer op basis van telefoondata.

Twitter avatar nytimes The New York Times The timing could not have been worse. Hundreds of millions of people in China were about to travel back to their hometowns for the Lunar New Year. Here’s how the virus got out. https://t.co/GGS0uoS8Xj https://t.co/1R8GvUflHq

Tegen de tijd dat Chinese autoriteiten drastisch ingrepen, bijna al het verkeer plat legden en Wuhan afsloten, was het kwaad al geschied. De drie weken daarvoor hadden rond het Chinese Nieuwjaar maar liefst zeven miljoen reizigers de regio verlaten, onder wie dus duizenden die al met corona besmet waren.

Bekijk hier de data-visualisatie van The New York Times: How the Virus Got Out

Nog twee Amerikaanse staten op slot

Ook de Amerikaanse staten Ohio en Louisiana gaan op slot om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Eerder droegen autoriteiten in New York, Californië, Illinois, Connecticut en New Jersey ook al iedereen op om zoveel mogelijk thuis te blijven.

Daarmee zijn nu honderd miljoen Amerikanen getroffen door vergaande maatregelen. Het aantal besmettingen vliegt omhoog, momenteel zijn er in de VS 33.000 bevestigde zieken en zeker 400 doden.

„Alles wijst erop dat we op een absoluut kritiek punt zijn gekomen in deze oorlog en wat we nu doen zal een wereld van verschil maken”, zei de gouverneur van Ohio Mike DeWine bij de bekendmaking zondag volgens persbureau Reuters. „Wat we nu doen moet de indringer doen vertragen, zodat ons zorgsysteem de tijd krijgt om zieken te behandelen.”

Later zondagavond houdt president Trump een persconferentie over de status van de corona-uitbraak.

Syrische regime bevestigt eerste coronabesmetting

Het Syrische regime heeft zondagavond een eerste coronabesmetting bevestigd. Het zou gaan om iemand uit het buitenland die naar Syrië was gekomen. Volgens de minister van gezondheid Nizar al-Yaziji zijn de „nodige maatregelen” getroffen om verdere verspreiding te beperken, schrijft persbureau Reuters.

De afgelopen weken waren er meerdere onbevestigde berichten van coronabesmettingen in Syrië, maar het regime hield tot nu toe vol dat het virus nog niet was aangetroffen. Dat werd met enige argwaan bekeken, onder meer aangezien het land nauwe banden onderhoud met Iran, de huidige brandhaard van corona in het Midden-Oosten. Wel besloot de regering al uit voorzorg scholen, restaurants en winkels te sluiten.

De infrastructuur en medische zorg in Syrië liggen na negen jaar burgeroorlog nog voor een groot deel in puin. Experts vrezen vooral voor een uitbraak in overbevolkte vluchtelingenkampen in de noordwestelijke provincie Idlib, waar het Syrische leger bezig is met een opmars tegen rebellen. Bovendien hebben ziekenhuizen daar niet de medische middelen om patiënten de nodige zorg te bieden, zoals intensivecarebedden.

Politie waarschuwt voor nepnieuws over coronabestrijding

De Nederlandse politie heeft zich zondagavond gedwongen gevoeld om te reageren op nepnieuws dat aan de coronacrisis gerelateerd is. Een bericht met de naam van de politie gaat rond waarin wordt gesteld dat alle straten op slot gaan omdat de luchtmacht het land zou gaan desinfecteren.

„Verwijder het svp van social media; het is niet waar!”, schrijft de politie in een reactie. De oproep werd zowel landelijk als via regionale eenheden verspreid. Het oorspronkelijke nepnieuws was zondagavond niet direct terug te vinden op Twitter.

Twitter avatar Politie Politie Nederland Er gaat op dit moment #fakenews rond met de naam van de #politie erboven. Het bericht stelt dat vanavond alle straten op slot gaan omdat de luchtmacht het land gaat desinfecteren. Verwijder het svp van social media; het is niet waar! https://t.co/WcduBG1JjY

Grapperhaus: 'helemaal verkeerd' dat adviezen RIVM worden genegeerd

Minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA) noemt de beelden van drukke stranden, bossen en parken „helemaal verkeerd”. „Laten we duidelijk zijn. We hebben instructies die precies zeggen wat je moet doen”, aldus Grapperhaus zondagavond in het tv-programma EenVandaag. De minister benadrukte meerdere malen dat de maatregelen nodig zijn om de „kwetsbaren in onze samenleving” te beschermen. „Dat moeten we met elkaar kunnen opbrengen.”

Grapperhaus noemde het „beschamend om te zien dat mensen in de zorg zich uit de naad werken, en dat even verderop mensen met z'n veertigen in een groep door een bos lopen”. Ondanks de oproepen om afstand te bewaren en binnen te blijven, was het afgelopen weekend druk in natuurgebieden en op het strand. Zondagochtend stuurde de Rijksoverheid daarom een NL-Alert aan alle Nederlanders waarin werd gewezen op de aanwijzingen van het RIVM.

„Als mensen inderdaad vinden dat ze regels kunnen laten voor wat ze zijn, dan ga je op een gegeven moment naar een volgende stap”, aldus Grapperhaus. Daarmee doelde de minister bijvoorbeeld op het instellen van een samenscholingsverbod. Het kabinet heeft voor maandag een overleg gepland staan waar wordt gesproken over de eventuele invoering van strengere maatregelen.

Lees ook: ‘Nederland stevent af op lockdown als aanwijzingen worden genegeerd’

Wegen naar stranden blijven dicht

De toegangswegen naar de stranden in Zandvoort en Bloemendaal blijven de komende dagen afgesloten, meldt persbureau ANP. Zondagmiddag werden vanwege de drukte meerdere wegen naar kustplaatsen afgesloten. Natuurmomumenten deed eerder op de dag een oproep geen natuurgebieden meer te bezoeken omdat deze werden „overspoeld met duizenden bezoekers”.

In de treinen waren zondag „significant minder reizigers” dan zaterdag, zegt een NS-woordvoerder tegen ANP. NS riep reizigers zondag op niet met de trein te reizen als dit niet noodzakelijk was. Topman Roger van Boxtel drukte reizigers dit weekend op het hart dat de trein nu even niet bedoeld is voor „een dagje erop uit”. NS rijdt sinds zaterdag met een speciale basisdienstregeling. Vanaf alle stations rijdt nog maar twee keer per uur een trein in beide richtingen.

Een verkeersregelaar op een toegangsweg naar het strand in Bloemendaal. Foto Robin van Lonkhuijsen/EPA

IOC beslist over vier weken over Olympische Spelen

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) zal binnen vier weken beslissen of de Olympische Spelen van Tokio deze zomer doorgaan of dat ze uitgesteld worden.

De Nederlandse sportkoepel NOC-NSF gaf eerder al aan dat zij voor eind mei uitsluitsel over de Olympische Spelen van het IOC verwachten. Het IOC benadrukte zondag opnieuw dat afgelasting van de spelen niet tot de mogelijkheden behoort.

NOC-NSF: ‘IOC besluit uiterlijk eind mei over doorgaan Spelen’

Eerste Amerikaanse senator positief getest

De Republikeinse senator Rand Paul is positief getest op Covid-19, maakt hij zondag bekend via Twitter. De Amerikaanse senator had geen symptomen van de ziekte die wordt veroorzaakt door het coronavirus, maar werd uit voorzorg getest vanwege zijn recente werkreizen. Hij is de eerste senator bij wie een besmetting is vastgesteld.

Paul zal voorlopig in quarantaine verblijven. Aangezien er met zijn kantoor in Washington D.C. tien dagen geleden al was afgesproken om vanuit huis te werken, verwacht hij geen anderen besmet te hebben.

Twitter avatar RandPaul Senator Rand Paul Senator Rand Paul has tested positive for COVID-19. He is feeling fine and is in quarantine. He is asymptomatic and was tested out of an abundance of caution due to his extensive travel and events. He was not aware of any direct contact with any infected person.

Merkel in quarantaine na ontmoeting met positief geteste arts

De Duitse bondskanselier Angela Merkel moet in quarantaine omdat zij in contact is geweest met een arts die positief is getest op het nieuwe coronavirus. Dat heeft haar woordvoerder zondag laten weten, meldt persbureau AFP.

Het nieuws komt kort nadat Merkel een persconferentie hield over nieuwe maatregelen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Het is de komende twee weken in Duitsland verboden om met meer dan twee personen af te spreken.

De bondskanselier moet nu thuis in quarantaine. Volgens haar woordvoerder zal ze de komende dagen herhaaldelijk getest worden.

Merkel tijdens de persconferentie zondagmiddag. Foto Michael Kappeler/AP

Facebook verlaagt kwaliteit video's

Facebook verlaagt tijdelijk de kwaliteit van video's op het socialemediaplatform en Instagram voor gebruikers in Europa. Dat is volgens Facebook nodig om de internetinfrastructuur niet te overbelasten, melden internationale persbureaus.

Het dataverkeer in Europa ligt hoger nu veel Europeanen thuiszitten vanwege de maatregelen tegen de verdere verspreiding van het coronavirus.

Netflix en YouTube besloten eerder deze week al de beeldkwaliteit de komende dertig dagen terug te schakelen. Bij Netflix gaat het om een reductie van 25 procent. Volgens deze videodienst merkt de kijker nauwelijks iets van deze maatregel.

Lees ook: Snel wat extra servers, om de online drukte te verwerken

Doden bij rellen in Colombiaanse gevangenis door corona-onrust

In Colombia zijn 23 gevangenen omgekomen nadat er rellen uitbraken in een gevangenis vanwege onrust rond het coronavirus. Ook zijn er tientallen mensen gewond geraakt, onder wie zeven werknemers van de instelling in de hoofdstad Bogotá. Dat meldt het Colombiaanse ministerie van Justitie.

Aanleiding voor de rellen zouden de slechte hygiënische omstandigheden in de gevangenis zijn, waardoor inzittenden vrezen dat het virus zich makkelijk zal verspreiden.

Hierdoor braken er in meerdere gevangenissen in het land tegelijk rellen uit. In de gevangenis La Modelo in Bogotá, probeerden de gevangenen zelfs uit de gevangenis te breken. Er zou niemand ontsnapt zijn. Volgens het ministerie is er geen probleem met de hygiëne in de gevangeniscomplexen en kunnen gevangenen voldoende afstand van elkaar houden.

In Italië waren begin maart ook gevangenisrellen nadat werd besloten dat er geen bezoek meer mocht komen.

Iets minder grote stijging dodental Italië

Het dodental als gevolg van het nieuwe coronavirus is de afgelopen 24 uur met nog eens 651 toegenomen. Dat hebben Italiaanse autoriteiten zondagavond bekendgemaakt, meldt persbureau Reuters.

Lees ook: Als Italië het voorland is, wat staat Nederland te wachten?

Dat is iets minder dan een dag eerder, toen bijna achthonderd mensen waren overleden in Italië. Dat was het hoogste aantal tot nu toe. In totaal zijn bijna 5.500 mensen in het Zuid-Europese land overleden aan de gevolgen van Covid-19. Bij ruim 59.000 personen is het virus vastgesteld.

In het Verenigd Koninkrijk is het dodental zondag met 47 toegenomen, tot 281. In Frankrijk steeg het de afgelopen 24 uur met 112, naar 562 overledenen.

405 patiënten met coronavirus op intensive care

Momenteel liggen 405 coronapatiënten op intensivecareafdelingen van Nederlandse ziekenhuizen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC). Zaterdagmiddag lag het aantal patiënten op de IC's op 354, aan het begin van de week waren nog geen honderd bedden bezet.

Volgens de NVIC zijn er op dit moment nog „voldoende” bedden beschikbaar op de intensive care. Wel is er sprake van een „scheve verdeling” van het aantal IC-patiënten, verklaarde de vereniging eerder deze week. Daardoor zijn de afgelopen dagen tientallen patiënten uit Noord-Brabant overgebracht naar ziekenhuizen buiten de provincie.

Het is niet bekend hoeveel coronapatiënten op andere afdelingen in Nederlandse ziekenhuizen liggen. Sinds de uitbraak van het virus zijn in totaal 988 mensen met Covid-19 opgenomen, bleek zondag uit nieuwe cijfers van het RIVM. Tot zondagmiddag overleden 179 patiënten in Nederland aan het coronavirus.

Spanje sluit grenzen voor meeste buitenlanders

Spanje gaat vrijwel alle buitenlanders weren op vliegvelden en havens. Het toegangsverbod, dat op middernacht zal ingaan, geldt voor minstens dertig dagen. Eerder stelde het land al restricties aan de grenzen met Frankrijk en Portugal.

Uitzonderingen gelden voor Spaanse staatsburgers en buitenlanders die in Spanje wonen, vliegtuigpersoneel, mensen die in het vrachtruim werken, medisch personeel en diplomaten. Zij zullen vooralsnog zonder problemen het land in kunnen. Ook de grensovergangen bij Ceuta en Melilla, op de grens met Marokko, worden gesloten.

Uitgaansverbod in Griekenland

Ook Griekenland voert een uitgaansverbod in om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dat heeft premier Kyriakos Mitsotakis zondag in een televisietoespraak bekendgemaakt. Mensen mogen straks alleen voor noodzakelijkheden de straat, zoals voor boodschappen, de apotheek of een bezoek aan de dokter.

Maandagochtend gaat de maatregel in. „Het is misschien de laatste stap, één die snel moet worden genomen en niet voor niks”, zei de premier. „We moeten het algemeen welzijn, onze gezondheid beschermen. Het belangrijkste wapen tegen het coronavirus is de persoonlijke verantwoordelijkheid om thuis te blijven.”

Het aantal bevestigde coronapatiënten sprong zondag met 94 omhoog, naar 624. Mitsotakis wil „niet straks moeten kiezen tussen wie leeft en wie sterft”. Daarmee verwees de premier naar Italië, waar de zorg te zwaarbelast is om alle coronapatiënten de vereiste zorg te bieden.

Duitsland: verbod op contact tussen meer dan twee personen

Duitsland verbiedt al het niet-noodzakelijke contact tussen meer dan twee personen in het openbaar. Dat is een van de verdergaande maatregelen die bondskanselier Angela Merkel zondag heeft aangekondigd om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Het verbod geldt niet voor families en mensen die in hetzelfde huishouden leven.

„Niemand van ons had de burger met deze maatregelen willen confronteren”, stelt Merkel. Toch riep zij de bevolking op om gezamenlijk de verdere verspreiding van het coronavirus te beperken. De laatste maatregelen zijn in ieder geval de komende twee weken van kracht.

Het openbare leven in Duitsland werd eerder deze week al drastisch ingeperkt, onder meer met de sluiting van winkels die geen levensmiddelen verkopen. Verschillende deelstaten troffen daarbovenop extra maatregelen. Zo mogen inwoners uit Beieren sinds dit weekend alleen de deur uit voor noodzakelijke uitstapjes, zoals het doen van boodschappen.

Tot nu toe zijn in Duitsland 92 mensen overleden aan het coronavirus, dat in totaal bij ruim 24.000 patiënten is vastgesteld. De deelstaat Noordrijn-Westfalen, die grenst met Nederland, is het zwaarst getroffen.

Een gesloten restaurant in het Duitse Starnberg. Foto Andreas Gebert/Reuters

NOC-NSF: Spelen kunnen doorgaan als coronavirus 'stevig onder controle' is

Als het aan NOC-NSF ligt, gaan de Olympische Spelen komende zomer in Tokio alleen door als de verspreiding van het coronavirus „wereldwijd stevig onder controle is”. Dat schrijft de Nederlandse sportkoepel in een brief aan het Internationaal Olympisch Comité (IOC).

In tegenstelling tot veel sportbonden en atleten zegt de NOC-NSF niet expliciet dat de Zomerspelen van 24 juli tot en met 9 augustus uitgesteld moeten worden. Wielerbond KNWU en de Atletiekunie spraken zich dit weekend als eerste Nederlandse sportbonden uit tegen het doorgaan van de Spelen.

„Het is goed dat bonden hun zorgen uiten”, zegt NOC-NSF-voorzitter Anneke van Zanen-Nieberg. „Ook zij maken zich terecht zorgen over de huidige situatie en hoe die zich ontwikkelt. Dat horen, herkennen en erkennen wij.” Ze zegt verder dat NOC-NSF „net als altijd” alleen aan de Spelen deelneemt „als veiligheid en gezondheid gewaarborgd zijn”. Het IOC gaat ervan

In de brief aan het IOC vraagt de NOC-NSF daarnaast om meer duidelijkheid over wanneer een besluit wordt genomen over het doorgaan van de Spelen om „een deel van de onzekerheid” bij de Nederlandse sporters weg te nemen. IOC-voorzitter Sebastian Coe zei zaterdag dat een besluit over eventueel uitstel „in de komende dagen en weken” genomen zal worden.

Lees ook: De Olympische Spelen gaan door, de vraag is met welke sporters

Patiënt 1 is genezen, maar zijn vader is overleden

Na ruim een maand is ‘patiënt nummer 1’ van Italië genezen verklaard, maar terwijl hij in het ziekenhuis lag is zijn vader overleden aan het coronavirus.

De 38-jarige Mattia uit het Noord-Italiaanse stadje Codogno was op 20 februari de eerste Italiaan die positief werd bevonden zonder dat hij in direct contact was geweest met China. Hij had in de weken daarvoor met veel mensen contact gehad, onder meer tijdens het hardlopen en voetballen, en veel van de eerst ontdekte besmettingen zijn terug te voeren op hem. Een paar dagen later werden Codogno en buurstadjes in Lombardije afgegrendeld van de buitenwereld.

Mattia heeft ruim twee weken op de intensive care van een ziekenhuis in Pavia gelegen, maar kon op 9 maart van de beademing worden gehaald. Zijn vrouw, acht maanden zwanger, was ook positief getest, maar is niet ernstig ziek geworden. Zijn vader wel. Mattia’s ouders woonden even verderop in Castiglione d’Adda. Vader Moreno was kort na zijn zoon opgenomen in het ziekenhuis met Covid-19. Zijn toestand leek aanvankelijk te verbeteren, maar zaterdag werd bekend dat hij is overleden. Moreno’s vrouw, Mattia’s moeder, is thuis herstellende van Covid-19.

Hoe Mattia is besmet, is nog steeds niet duidelijk. Een collega was in China geweest, maar die testte negatief en bleek het virus ook niet te hebben gehad. Epidemiologen onderzoeken nu de hypothese dat het coronavirus al in januari in Lombardije aanwezig was zonder dat de dragers er ernstig ziek van werden.

Lees ook: Waar is de patiënt nul van Italië?

WHO-expert: lockdown is niet genoeg

Een land op slot zetten is niet genoeg om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dat zegt WHO-expert Mike Ryan in een interview met de BBC. Volgens de expert is het voornamelijk belangrijk om op zoek te gaan naar mensen die ziek zijn, zodat die geïsoleerd kunnen worden. Daarom moeten zo veel mogelijk personen worden getest, stelt Ryan.

In China, Zuid-Korea en Singapore wordt er direct getest bij vermoeden van besmetting. Deze aanpak is volgens Ryan een voorbeeld voor Europa, wat nu het epicentrum van de uitbraak is geworden. Ook in Nederland worden vooralsnog alleen kwetsbare groepen getest.

Ryan vreest dat als er geen goed beeld is van wie het virus heeft gehad, dat het dan snel weer de kop op zal steken wanneer reisbeperkingen en lockdowns worden opgeheven. „Zodra we de verspreiding onder controle hebben, moeten we het gevecht aangaan met het virus”, stelt de expert.

De laatste ontwikkelingen

Een overzicht van de laatste ontwikkelingen rond de uitbraak van het coronavirus:

 • Sinds gisteren zijn in Nederland nog eens 43 mensen overleden aan Covid-19. Dat brengt het dodental op 179. Tot nu toe zijn 988 mensen opgenomen (geweest) in een Nederlands ziekenhuis.
 • Belgische grensgemeentes hebben maatregelen genomen om te voorkomen dat Nederlanders de grens over kunnen steken. Sommige wegen zijn afgezet met zeecontainers.
 • Aangezien de Nederlandse kust toch nog druk bezocht wordt, hebben meerdere kustplaatsen de toegangswegen en parkeerplaatsen afgesloten. Het gaat onder andere om Zandvoort, Bloemendaal en Noordwijk.
 • India houdt alle inwoners van het land voor in ieder geval veertien uur binnen. In die tijd wordt besloten wat de verdere maatregelen zullen zijn.
 • In China zijn slechts 46 nieuwe besmettingen met Covid-19 gemeld, allemaal bij reizigers die recent vanuit het buitenland naar China zijn gekomen.

Beelden van ambulances onderweg naar Brabant massaal gedeeld

Videobeelden van ambulances die onderweg zijn naar Noord-Brabant om coronapatiënten op te halen, worden massaal gedeeld op Twitter. „Onze collega’s vertrokken vanmorgen opnieuw”, schrijft Sietze Kijlstra, voorzitter van de Regionale Ambulance Voorziening Friesland.

Het Regionaal Overleg Acute Zorgketen liet zaterdag weten dat tussen de vijfhonderd en zevenhonderd patiënten overgeplaatst moeten worden naar ziekenhuizen buiten Noord-Brabant. Een woordvoerder die spreekt namens de ambulancezorg van Noord-Nederland zegt dat sinds vrijdag ongeveer zestig patiënten zijn overgeplaatst naar locaties in Drenthe, Groningen of Friesland. Daarvoor werden zo'n twintig ambulances ingezet.

Twitter avatar SietzeKijlstra Sietze Kijlstra Onze collega’s vertrokken vanmorgen opnieuw naar Brabant en zijn zeer onder de indruk van wat ze meemaken. Daarom namens hen; HELP ONS LEVENS REDDEN EN BLIJF THUIS! https://t.co/u1tKB4DiHN
Twitter avatar Dennboss Dennis Gerritsen Mensen die denken dat het allemaal wel meevalt... Dit is de realiteit nu! Ambulances die richting Brabant rijden om patienten op te halen om ze daar op de IC's te ontlasten!! #blijfthuis https://t.co/OJKGvtTe9C

Spaanse premier: permanente oorlog tegen het virus

Premier Pedro Sánchez van Spanje spreekt van „een permanente oorlog tegen het coronavirus”. Het Spaanse leger gaat de komende tijd een nog prominentere rol spelen in strijd tegen Covid-19 dat inmiddels 1.720 slachtoffers eiste in het Zuid-Europese land. Dat heeft de Spaanse premier tijdens een toespraak zondagmiddag bekendgemaakt.

Daarbij gaat het om bewaken van grenzen, het ontsmetten van belangrijke plekken en het helpen bij verplaatsen van patiënten naar noodziekenhuizen. Spanje heeft aangekondigd de alarmfase met nog eens twee weken te verlengen tot minimaal 11 april.

Volgens Sánchez is dat een effectieve manier om het virus een halt toe te brengen. „Het enige doel dat we nu nastreven is het volledig verslaan van dit virus”, aldus de premier. Daarbij roept hij de 46 miljoen inwoners van Spanje zich strikt aan de opgelegde maatregelen te houden. Burgers mogen alleen hun huizen verlaten om naar werk te gaan, ouderen te verzorgen, boodschappen te doen of de hond uit te laten.

„Uiteindelijk zal deze crisis het beste van alle Spanjaarden naar boven halen”, zo stelde Sánchez. „Door thuis te blijven verricht iedereen een goede daad voor het land. Daarmee beschermen we het belangrijkste wat we hebben: ons leven.”

Verdergaande maatregelen Australië duren mogelijk zes maanden

Ook in Australië moeten vanaf maandag de deuren dicht van restaurants, cafés, sportscholen en bioscopen. Australiërs moeten er rekening mee houden dat deze verdergaande maatregelen zeker een half jaar gaan duren, waarschuwt de regering. „We zullen minstens zes maanden met dit virus leven, dus maatregelen om het virus te vertragen moeten minstens zo lang duren.” Wel zullen de maatregelen elke maand worden heroverwogen.

Eerder deze week sloot Australië de grens voor buitenlanders. Dat gebeurde volgens de Australische premier Scott Morrison omdat het „overgrote deel” van de coronapatiënten in zijn land het coronavirus opliep in het buitenland. Tot nu toe overleden in Australië zeven patiënten die besmet waren met Covid-19. In totaal is het virus bij bijna 1.100 mensen vastgesteld.

Twitter avatar ScottMorrisonMP Scott Morrison Social distancing - staying 1.5m away from each other - is our best weapon against this virus. Every Australian is being asked to do their part, to help save lives and protect livelihoods.

Meerdere wegen naar kustplaatsen afgesloten

De gemeente Noordwijk heeft zondag op last van veiligheidsregio Hollands Midden alle wegen naar de kust afgesloten. Bij verschillende punten zijn dranghekken neergezet. Noordwijk neemt de maatregel om de grote toeloop naar de kust te stoppen.

Ook bij de stranden van Rockanje en Oostvoorne zijn de wegen en parkeerplaatsen afgesloten. Bezoekers worden er door politie en handhavers teruggestuurd.

Het mooie lenteweer trok dit weekend veel recreanten naar de kustplaatsen. Die hielden volgens de gemeente niet altijd anderhalve meter afstand van elkaar, zoals het RIVM adviseert. Volgens Noordwijk was er zaterdag op de boulevards en bij strandtenten sprake van „onverantwoord gedrag”.

Twitter avatar HWestvoorne Handhaving Westvoorne Kom niet naar de stranden van Rockanje en Oostvoorne! De toegangswegen tot beide dorpen zijn afgesloten, net als de parkeerterreinen bij de stranden, de Tenellaplas e.d. Politie en boa’s zijn aanwezig om bezoekers tegen te houden en te verzoeken huiswaarts te keren! https://t.co/CCzFIivzUy

Acht nieuwe doden in België, minister uit kritiek op Nederlandse aanpak

In België zijn sinds zaterdag acht mensen overleden aan de gevolgen van Covid-19, wat het totaal brengt op 75 doden. Dat melden de Belgische gezondheidsautoriteiten zondag. In Belgische ziekenhuizen liggen 1.380 patiënten, van wie 290 op de intensive care. Dat is een toename van 52 patiënten in vergelijking met vierentwintig uur geleden.

Verder nemen grensgemeentes maatregelen om de sluiting van de buitengrenzen te handhaven. Hoewel deze sinds vrijdag dicht zijn, vonden er nog steeds overgangen plaats via een aantal sluipwegen. Zo heeft de aan Nederland grenzende Belgische gemeente Hoogstraten de weg afgezet met containers, meldt krant BN De Stem. De gemeenten Kinrooi (bij Weert) en Riemst (bij Maastricht) hebben barricades neergezet, meldt het Belgische VRT. Ook zijn er verkeersborden en hekken geplaatst.

De Belgische minister van Volksgezondheid Maggie De Block uit zondag in Belgische krant De Zondag kritiek op het Nederlandse beleid ten aanzien van de aanpak van het coronavirus middels groepsimmuniteit - al zegt Nederland dat het bereiken van groepsimmuniteit geen doel op zich is. De Block: „Ik vind dat een gevaarlijke aanpak. Groot-Brittannië heeft dat ook voor ogen. Het baart mij zelfs zorgen dat die landen zo dichtbij zijn”, zegt ze. „Zij laten het virus eigenlijk los.” De Block vreest „Italiaanse toestanden” in Groot-Brittannië en Nederland.

Op Twitter zijn foto's van de barricades bij de grensgemeenten te zien.

Twitter avatar StationschefBMO Stationschef De politie neemt het (volledig terecht) heel serieus en sluit de grenzen met Nederland af. #blijfinuwkot #blijfinuwland https://t.co/h0rKipKVaQ

Notarissen roepen op tot Skype-testament

Er moet een noodwet worden aangenomen die het mogelijk maakt dat testamenten opgesteld kunnen worden zonder dat een notaris daar fysiek bij aanwezig is. De EPN, de specialistenvereniging van erfrechtnotarissen, doet die oproep zondag in een persbericht.

Volgens de huidige wetgeving is een testament alleen geldig wanneer een notaris aanwezig is bij het opstellen daarvan, wat bijdraagt aan het verspreiden van het virus. Mensen die zich in thuisisolatie bevinden kunnen helemaal geen testament laten opstellen. De EPN wil dat dit mogelijk zal worden door samen te komen via een videogesprek met bijvoorbeeld Skype.

De EPN merkt dat veel mensen nog snel hun zaken op orde willen krijgen, uit angst dat zij worden getroffen door het virus. In hun oproep worden zij gesteund door de Vereniging Erfrecht Advocaten Nederland.

RIVM: 43 nieuwe doden in Nederland door Covid-19

Covid-19 heeft in het afgelopen etmaal in Nederland aan 43 mensen het leven gekost. Het dodental door de ziekte die wordt veroorzaakt door het coronavirus staat in Nederland daarmee op 179, blijkens nieuwe cijfers van het RIVM. De leeftijd van de mensen die zijn overleden ligt tussen de 57 en 97 jaar.

Het aantal vastgestelde besmettingen liep met 573 patiënten op tot 4.204. Het werkelijke aantal mensen dat is besmet ligt in Nederland hoger, benadrukt het RIVM. Alleen mensen die zo ziek zijn dat ze naar het ziekenhuis komen, worden op het virus getest.

In het totaal zijn er 988 mensen opgenomen (geweest), meldt het RIVM.

Besmettingen in Nederland in beeld

Het aantal sterfgevallen als gevolg van het coronavirus:

De ziekenhuisopnames weergegeven in een grafiek:

Het grootste aantal mensen bij wie een besmetting met het virus is gevonden, is nog steeds in Noord-Brabant, met 1.404 personen. Daarnaast zijn de meeste besmette personen in Zuid-Holland (585) en Noord-Holland (535).

In de grafiek hieronder is het aantal geregistreerde besmettingen weergegeven per provincie per 100.000 inwoners:

Parkeerterreinen bij stranden Zandvoort en Bloemendaal gesloten

Zondagochtend zijn de parkeerterreinen bij de stranden van Bloemendaal en Zandvoort afgesloten voor bezoekers. De maatregel volgt op een oproep zaterdag van de burgemeesters van de beide gemeentes om van de stranden weg te blijven.

Burgemeester David Moolenburgh van Zandvoort vreest dat de aantallen recreanten op het strand voor risicovolle situaties zullen zorgen en dat het in de drukte niet mogelijk zal zijn om anderhalve meter afstand tot elkaar te bewaren.

Ook viskarren en andere standplaatsen bij de stranden zullen vandaag dichtblijven

Bezoekers van het strand in Zandvoort zaterdag. Foto ANP

EU-president pleit voor Europees crisiscentrum

De Europese Unie zou een nieuw crisiscentrum moeten krijgen om een crisis als de coronapandemie in de toekomst het hoofd te kunnen bieden. Daarvoor pleitte de voorzitter van de Europese Raad Charles Michel zondagochtend op de Belgische televisie.

Volgens Michel is ,,de les van deze crisis” dat ,,we op Europees niveau een sterkere aanpak nodig hebben”. Michel constateert dat verschillende landen ,,niet op hetzelfde moment dezelfde analyse hebben gemaakt.” ,,Er is een gebrek aan commando op Europees niveau en dat is de reden om snel na de crisis hopelijk de beslissing te nemen om meer middelen en meer instrumenten op Europees niveau beschikbaar te maken voor het beheer van crisissen”.

De analyse en aanpak van de coronacrisis liep in de verschillende Europese landen de afgelopen tijd flink uiteen. Afgelopen week sloot bovendien een groeiend aantal Europese lidstaten hun grenzen, met soms lange files en opstoppingen tot gevolg. Gezondheidszorg is een nationale aangelegenheid, net als nationale veiligheid. Meer Europese coördinatie of zelfs zeggenschap daarover zal in lidstaten zeker op verzet stuiten.

Op de details van een toekomstig crisiscentrum ging Michel zondag niet in. Wel sprak hij van de noodzaak van ,,Europese civiele bescherming” en zijn er volgens hem ,,meer mogelijkheden voor anticipatie, een preventieve aanpak en solidariteit” nodig.

EU-president Charles Michel bij een persconferentie. Foto Aris Oikonomou/AFP

Waterschappen bieden ondernemers uitstel van betaling

De waterschappen komen ondernemers die getroffen zijn door de coronacrisis financieel tegemoet. Als zij de waterschapsbelastingen nu niet kunnen betalen, krijgen ze uitstel. Dat melden de Unie van Waterschappen, brancheorganisatie MKB-Nederland en ondernemingsorganisatie VNO-NCW zondag. De maatregel geldt voor een periode van drie tot zes maanden.

Naast de opschorting, neemt een aantal waterschappen ook andere maatregelen, schrijven de organisaties. Zo zetten sommige waterschappen het innen van de belastingen helemaal stil, bieden anderen de mogelijkheid tot betaling in termijnen of worden facturen van bedrijven sneller dan voorheen uitbetaald. Welke waterschappen precies welke regelingen treffen, is niet bekend.

Wel is er unaniem toegezegd „ondernemers waar mogelijk te steunen”, zegt een woordvoerder van de Unie van Waterschappen. „Er is bestuurlijk commitment gegeven om projecten zoveel mogelijk op gang te houden”, aldus de woordvoerder. Al het beheer en onderhoud, de uitvoering van projecten en de voorbereiding van nieuwe projecten gaan zoveel mogelijk door.

Spanje verlengt noodtoestand met vijftien dagen

De Spaanse regering heeft aangekondigd dat de noodtoestand wordt verlengd tot half april. Spanjaarden kunnen tot die tijd alleen voor het hoogst noodzakelijke het huis uit. Ook gaat het land meer testen uitvoeren om Covid-19 vast te stellen, met als doel positief geteste mensen te kunnen isoleren, meldde premier Pedro Sánchez op een persconferentie.

In eerste instantie kondigde de Spaanse premier op 14 maart een noodtoestand van vijftien dagen af. Die is nu verdubbeld. Bij die afkondiging was er nog kritiek vanuit Catalonië: regiopresident Quim Torra meende dat het de facto neerkwam op een overname van de autonome regio. Dit weekend zou Torra volgens de Spaanse krant El País van toon zijn veranderd. Hij feliciteerde alle regiopresidenten en de hulpdiensten met hun harde werk.

Het dodental door het coronavirus in Spanje steeg zondag sterk met 394 mensen, tot een totaal van 1.720. Bij 28.572 mensen is het virus vastgesteld, een stijging van ruim 3.500 ten opzichte van zaterdag. Vanwege de hevigheid van de uitbraak in het Zuid-Europese land zijn sinds zaterdagavond vluchten uit Spanje niet meer welkom in Nederland.

Twitter avatar sanchezcastejon Pedro Sánchez El confinamiento es decisivo para vencer al #COVID19. También lo es extender los test a la mayor parte de la población. Así sabremos quiénes están infectados, podrán aislarse y romperemos la cadena de propagación del virus. En eso estamos trabajando. #EsteVirusLoParamosUnidos https://t.co/Wj0uoCXbk1

Negen nieuwe doden door corona in Duitsland

In Duitsland zijn tot nog toe negentig mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus, volgens getallen van de deelstaat- en provincieautoriteiten. Dat is een toename van negen in een dag tijd. Het totaal aantal bevestigde gevallen van het virus staat zondag op 22.859, waarvan er 256 mensen genezen zijn verklaard. Het aantal besmettingen en doden is veruit het grootste in de deelstaat Noordrijn-Westfalen, aan de grens met Nederland.

Duitsland heeft nog opmerkelijk weinig doden ten opzichte van het aantal vastgestelde besmettingen. Dit heeft te maken met het groot aantal tests dat wordt uitgevoerd: volgens Lothar Wieler, de president van het Robert Koch Institute, worden er momenteel ongeveer 160.000 mensen per week getest.

Aangezien de uitbraak in Duitsland nog in een vroege fase verkeert, is het nog niet te zeggen of het daadwerkelijke sterftecijfer uiteindelijk ook lager zal uitkomen.

Leegte bij de Branderburger Tor. Foto Markus Schreiber/AP

'Nederland stevent af op lockdown als het aanwijzingen blijft negeren'

Nederland stevent af op een verdere inperking van het openbaar leven omdat de bevolking de aanwijzingen in de wind slaat om afstand te houden en grote groepen te vermijden. Zondagochtend is een NL-Alert verstuurd om mensen te wijzen op deze aanwijzingen. Als dat niet helpt, lijken strengere maatregelen onvermijdelijk.

„Het zal mij niet verbazen als er snel nieuwe maatregelen worden afgekondigd”, zegt een betrokken politiebron die dagelijks contact heeft met collega’s door het land. „Een beperkte of algehele lockdown behoort tot de mogelijkheden. De beelden van drukke stranden en bossen wijzen er op dat een deel van de bevolking de waarschuwingen niet serieus genoeg neemt.”

Verschillende bronnen bevestigen aan NRC dat er scenario’s worden voorbereid die de politie binnen 24 uur kan invoeren. Het kan daarbij gaan om landelijke maatregelen maar ook om plaatselijk ingrijpen. De juridische basis voor een strenger politie-optreden is inmiddels geregeld via reeds afgekondigde noodverordeningen die sinds afgelopen maandag in alle 25 veiligheidsregio’s van kracht zijn.

Lees hier het hele stuk: ‘Nederland stevent af op lockdown als aanwijzingen worden genegeerd’

De gemeente Rotterdam heeft bij sportvelden borden geplaatst met maatregelen die bezoekers in acht moeten nemen tegen het coronavirus. Foto Pieter Stam de Jonge/ANP

Natuurmonumenten: blijf weg uit natuurgebieden

Natuurmonumenten doet een noodoproep aan mensen om geen natuurgebieden meer te bezoeken. „Onze gebieden worden momenteel overspoeld met duizenden bezoekers. Dit is niet meer verantwoord!”, schrijft de organisatie zondag op Twitter.

De organisatie zegt te begrijpen dat het „geen leuke boodschap” is, maar acht het wel nodig. „GA NIET DE NATUUR IN VANDAAG!”, schrijft Natuurmonumenten in kapitalen.

In twee dagen kan veel veranderen. Vrijdag gaf natuurmonumenten nog aan dat iedereen welkom is in de natuur, hoewel toen ook grote drukte werd verwacht. Bezoekers werd wel opgeroepen zich aan de RIVM-richtlijnen te houden en dus binnen te blijven bij griep of verkoudheid, en anderhalve meter afstand van elkaar te houden.

Twitter avatar Natuurmonument Natuurmonumenten NOODOPROEP: onze natuurgebieden worden overspoeld met duizenden bezoekers. Dit is niet meer verantwoord! Dringend verzoek om naar huis te gaan of thuis te blijven. We snappen dat dit geen leuke boodschap is, maar wel nodig: GA NIET DE NATUUR IN VANDAAG! #SocialDistance #corona

Rijksoverheid verstuurt NL-Alert aan alle Nederlanders

De Rijksoverheid heeft zondagochtend om 11.30 uur een telefonische noodmelding verstuurd naar alle Nederlanders. Daarin worden de RIVM-regels nog eens herhaald en wordt met klem opgeroepen anderhalve meter afstand te houden. „Bent u ziek of verkouden? Blijf thuis. Bescherm uzelf en de mensen op u heen”, staat er in het bericht. „Samen tegen corona.” De oproep om afstand te houden werd ook in het Engels gedeeld.

Het is de tweede landelijke NL-Alert die de Rijksoverheid verstuurt. Bij de eerste, tijdens de 112-storing vorig jaar, ging veel mis. Veel mensen kregen de melding niet. Ook werd toen per abuis een telefoonnummer van de Telegraaf in het noodbericht opgenomen.

Politici verontwaardigd op sociale media over drukte buiten

Op sociale media is zondagochtend ophef ontstaan over de grote groepen mensen die dit weekend de RIVM-adviezen niet goed opvolgen. Verschillende politici roepen op thuis te blijven.

Dit weekend was het op veel plekken in Nederland druk. Onder meer in parken en op de stranden waren groepen mensen die niet genoeg afstand van elkaar hielden. Eerder zei NS-topman Roger van Boxtel al dat het in de treinen ook erg druk was, en verschillende burgemeesters, waaronder in Noordwijk en Bloemendaal, riepen op van het strand weg te blijven.

Tweede Kamer-voorzitter Khadija Arib doet een dringende oproep „want het moet me van het hart dat ik er erg van schrik hoe (veel) mensen deze crisis lijken te onderschatten”, schrijft ze. „Leef de hygiënemaatregelen strikt na. Doe het niet half, maar rigoureus”, aldus Arib.

„Blijf in je eigen bubbel”, vindt Klaas Dijkhoff, fractievoorzitter van de VVD. Hij doet een oproep: „aan al die mensen bij elkaar op de markt, in het park en op ‘schijt aan corona’ huisfeestjes: Doe. Effe. Normaal!”

Blijf in je eigen bubbel!

Aan al die mensen bij elkaar op de markt, in het park en op ‘schijt aan corona’ huisfeestjes: Doe. Effe. Normaal!

Ook de helden in de zorg vragen van ons maar 1 ding: blijf thuis als het kan en als je de hort op moet: houd afstand! pic.twitter.com/NM9pexxMM0

— Klaas Dijkhoff (@dijkhoff) March 21, 2020

Fractievoorzitter van de ChristenUnie Gert-Jan Seegers schrijft: „In Brabant sterven mensen aan Corona en boven de rivieren doen nog veel te veel mensen alsof ze van niets weten.”

PVV-leider Geert Wilders vindt dat er „snel een korte lock-down” moet worden ingesteld. D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma deelt beelden van de intensive care van een Italiaanse ziekenhuis. „Hou 1,5 meter afstand mensen. Doe het voor elkaar!” schrijft hij.

Badgasten zaterdag op het strand van Zandvoort. Op grote matrixborden worden de strandgangers erop gewezen zich te houden aan de coronamaatregelen. Foto Ramon van Flymen

Amsterdam neemt extra maatregelen tegen drukte op markten

Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland neemt vanaf zondag extra maatregelen om de drukte op markten zoveel mogelijk te beperken. Markten waar meer dan honderd personen tegelijkertijd zijn, moeten aan een reeks nieuwe voorwaarden voldoen. Zaterdag was het op veel markten in de stad druk en werd de landelijke richtlijn van anderhalve meter afstand tussen personen niet altijd nageleefd.

Zo moeten in Amsterdam voortaan kramen verspreid over de markt worden opgesteld, waardoor bezoekers genoeg afstand van elkaar kunnen houden. Er komen extra borden die mensen herinneren aan die verplichte afstand. Eten dat ter plaatste wordt bereid mag alleen afgehaald worden en zit- of staanmogelijkheden worden verwijderd. Als er te weinig ruimte is om afstand tussen de kramen te bewaren, gaan alle kramen waar geen voedsel wordt verkocht, dicht.

Markten die zich niet aan deze regels houden, worden gesloten.

❗️We nemen extra maatregelen tegen de drukte op markten. Markten zijn van belang voor de voedselvoorziening van bewoners maar kunnen alleen openblijven als bezoekers zich aan de 1,5 meter afstand houden. ⤵️ https://t.co/aX7aJko6v1#coronavirus #covid_19 #coronaamsterdam

— Gemeente Amsterdam (@AmsterdamNL) March 22, 2020

Nederlandse bisdoms bidden online samen

Nu veel tot bijna alle kerkdiensten in Nederland zijn afgelast door de uitbraak van het coronavirus, ontstaan er online initiatieven voor wie toch een dienst wil bijwonen of wil bidden voor de slachtoffers van Covid-19. De zeven Nederlandse bisdommen organiseren deze zondag samen een speciale zogeheten ‘cirkel van gebed’ die uitgezonden wordt op NPO2 en de Facebookpagina en website van KRO-NRCV.

Vanaf 10.00 uur kunnen geïnteresseerden eerst de eucharistieviering volgen vanuit de Sint-Lambertusbasiliek in Hengelo, die geleid wordt door kardinaal Willem Eijk. Daarna zijn vanaf 12.00 uur elk uur tot 16.00 uur live gebeden met de bisschoppen van verschillende bisdommen.

Het collectieve bidmoment, dat samen opgezet is door KRO-NRCV en de bisdommen, is bedoeld om een „krachtig signaal van hoop, troost en bemoediging [te] geven aan de katholieke gelovigen in Nederland”. Afgelopen zondag keken 150.000 mensen naar de rechtstreekse eucharistieviering op NPO2 vanuit Sneek. Dat is bijna twee keer zoveel als normaal.

Ook de Protestante Kerk Nederland verzorgt digitale bidmomenten nu de diensten wegvallen. De komende zondagen zendt zij in samenwerking met omroep EO korte meditaties uit op televisie. Die zijn vanaf 09.20 uur te zien op NPO2.

Achttien Nederlanders cruiseschip Maasdam onderweg naar San Diego

Cruiseschip de Maasdam, met achttien Nederlanders tussen de honderden passagiers, heeft vanuit Hawaï koers gezet naar de Amerikaanse stad San Diego in de staat Californië. Naar verwachting komt het schip daar vrijdag aan. Dat heeft rederij Holland America Line zaterdagavond gemeld via Twitter.

De Maasdam vertrok 1 maart vanuit Nieuw-Zeeland. Het schip zou voor Hawaï onder meer Polynesië en Fiji bezoeken, maar het reisschema werd geschrapt door de uitbraak van het coronavirus. Daardoor zette het rechtstreeks koers naar Hawaï.

Eerder leek het erop dat de opvarenden vanuit de Amerikaanse eilandengroep teruggebracht zouden worden naar Nederland. Dat meldde het ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag in een bericht. Wanneer de Nederlandse opvarenden precies thuis komen, is vooralsnog onduidelijk.

De autoriteiten in Hawaï wilden het schip alleen toelaten voor „noodzakelijke brandstof en aanvullende voorraden” om de mogelijke verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Volgens het ministerie was vrijdag niemand op de Maasdam besmet met Covid-19.

In totaal zijn er ongeveer 850 passagiers en 540 bemanningsleden aan boord van de Maasdam, melden lokale media in Hawaï. Acht opvarenden mochten het schip al wel verlaten. Het gaat om zes Hawaïanen, een vrouw uit Colorado die medische hulp nodig had vanwege een gebroken been, en haar man. Hoewel niemand van hen symptomen had van het coronavirus, moeten ze wel veertien dagen in quarantaine blijven.

De Maasdam, in de haven van de Hawaïaanse hoofdstad Honolulu. Foto Marco Garcia/AP

India houdt inwoners veertien uur binnen

In India geldt sinds zondagochtend lokale tijd een avondklok van veertien uur om de verspreiding van het coronavirus in te perken. Dat heeft de Indiase premier Narendra Modi bekendgemaakt, meldt persbureau Reuters. Modi noemt de maatregel een „cruciale test” voor het 1,3 miljard inwoners tellende land om de mogelijkheden te onderzoeken om de pandemie te bestrijden.

Modi spreekt zijn volk toe via Twitter. „Laat ons allen deel uitmaken van deze avondklok, die een enorme bijdrage levert aan ons gevecht tegen Covid-19. De stappen die we nu zetten, zullen ons in de toekomst helpen”, aldus de premier.

Vier Indiase steden zijn al op slot gegaan tot ten minste 25 maart en verschillende staten hebben ook maatregelen aangekondigd om besmettingen te voorkomen. Verder zijn visumaanvragen voor de meeste landen stopgezet.

In totaal zijn er 332 besmettingen in het land, volgens cijfers van de Johns Hopkins Universitity. Er zijn vier mensen aan het virus overleden. In de miljoenenstad Mumbai werd zaterdag mogelijk de eerste besmetting vastgesteld bij een bewoner van een sloppenwijk, waar tienduizenden mensen dicht op elkaar wonen.

Twitter avatar narendramodi Narendra Modi In a few minutes from now, the #JantaCurfew commences. Let us all be a part of this curfew, which will add tremendous strength to the fight against COVID-19 menace. The steps we take now will help in the times to come. Stay indoors and stay healthy. #IndiaFightsCorona https://t.co/11HJsAWzVf
Lees ook wat onze correspondent schreef over de corona-situatie in India: Hoelang blijft een massale corona-uitbraak India nog bespaard?

Bijna kwart van Amerikanen moet thuis blijven, hulppakket van zeker 1.000 miljard dollar in de maak

Bijna een kwart van de Amerikaanse bevolking is inmiddels opgedragen zoveel mogelijk thuis te blijven om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Het aantal bekende patiënten in de Verenigde Staten is volgens cijfers van Johns Hopkins University opgelopen tot ruim 26.000 - het op twee na hoogste aantal ter wereld, na China en Italië.

De verkeersader Michigan Avenue in het centrum van Chicago ligt er zaterdag verlaten bij. Foto Kamil Krzaczynski / AFP

De gouverneur van New Jersey, Phil Murphy, vaardigde zaterdag een bevel uit aan de negen miljoen inwoners van de staat om thuis te blijven. Voor essentiële zaken als het doen van boodschappen is een uitzondering gemaakt. De maatregel volgt op soortgelijke stappen in Californië, New York, Connecticut en Illinois om de exponentiële groei van het aantal besmettingen te remmen. Inwoners van de drie grootste steden van de VS, New York, Los Angeles en Chicago, is gevraagd thuis te blijven.

In de grootste virushaard van het land, New York City, zijn meer dan zesduizend gevallen vastgesteld. Gouverneur Andrew Cuomo van de staat New York zei zaterdag dat hij zesduizend beademingsmachines beschikbaar heeft voor patiënten, maar dat er dertigduizend meer nodig zijn om de verwachte toename van gevallen in de komende periode aan te kunnen. „We zijn letterlijk de aardbol aan het uitkammen op zoek naar medische voorzieningen”, aldus Cuomo.

Stimulatiepakket van 1.000 miljard dollar

Het Congres in Washington werkt aan een akkoord om zeker 1.000 miljard dollar (931 miljard euro) in de Amerikaanse economie te pompen om de schade van de epidemie te beperken. Dat bedrag moet bovenop honderden miljarden dollars aan monetaire en fiscale stimulatie komen die al zijn toegezegd om de Amerikaanse economie drijvende te houden.

„Ik denk dat we er duidelijk uit gaan komen", zei Mitch McConnell, leider van de Republikeinen in de Senaat, over onderhandelingen tussen zijn partij en de Democraten. Hij heeft een stemming op de agenda gezet voor maandag over de grootste reddingsoperatie voor de Amerikaanse economie in de geschiedenis.

De regering van president Donald Trump ligt aanhoudend onder vuur door een gebrek aan testmiddelen en medische voorzieningen van gezichtsmaskers tot apparatuur om patiënten in leven te houden. Anthony Fauci, hoofd infectieziekten van de Amerikaanse overheid, heeft opgeroepen tot uitstel van niet-essentiële operaties om ziekenhuisbedden beschikbaar te hebben voor patiënten met Covid-19.

Snelle test goedgekeurd

De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft een testmiddel goedgekeurd dat binnen drie kwartier een uitslag oplevert in plaats van enkele dagen. Overigens is de Amerikaanse vicepresident Mike Pence niet besmet met het coronavirus, is zaterdag gebleken uit een test. Pence, hoofd van de taakgroep van het Witte Huis voor bestrijding van Covid-19, heeft zich laten testen omdat is gebleken dat een van zijn medewerkers besmet is. Hij zei geen ziekteverschijnselen te hebben.

Afrika voert maatregelen op, meer dan 1.100 bevestigde gevallen in 42 landen

Beschermingsmaatregelen worden opgevoerd in Afrika, waar volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO inmiddels meer dan 1.100 gevallen van Covid-19 zijn bevestigd. Dat melden internationale persbureaus.

In 42 van de 54 Afrikaanse landen zijn inmiddels besmettingen met het coronavirus geconstateerd. Oeganda, Eritrea en Angola hebben hun eerste gevallen gemeld. In Congo en Ghana zijn voor het eerst patiënten aan de longziekte overleden. Veel landen hebben hun grenzen al gesloten en grote evenementen verboden. Scholen en universiteiten zijn ook dicht.

Nigeria heeft zaterdag aangekondigd de luchthavens van Lagos en Abuja met ingang van maandagavond te sluiten voor binnenkomende internationale vluchten. Het land, het grootste van Afrika, heeft 22 bevestigde gevallen.

De maatregel van Nigeria volgt op een stap van de drukste luchthaven van Afrika, in het Zuid-Afrikaanse Johannesburg, om buitenlandse reizigers te weren. Twee grote Afrikaanse luchtvaartmaatschappijen, Ethiopian Airlines en South African Airways, hebben een groot deel van hun internationale vluchten geschrapt.

Rwanda heeft met ingang van middernacht alle niet-essentiële bewegingen buitenshuis voor de komende twee weken verboden, met uitzondering van boodschappen en medische bezoeken. In dat land zijn zeventien besmettingen vastgesteld. Ethiopië heeft aangekondigd dat alle binnenkomende reizigers vanaf maandag verplicht in quarantaine moeten.

Hoewel het coronavirus in Afrika nog minder ver is opgerukt dan in andere delen van de wereld, bestaan er grote zorgen dat het continent, dat beschikt over minder ontwikkelde medische voorzieningen dan westerse landen, niet in staat is om het hoofd te bieden aan een grote hoeveelheid gevallen.

Senegalese kunstenaars werken zaterdag aan een wandschildering van een persoon die in zijn elleboog niest, als maatregel tegen verspreiding van het coronavirus, op een universiteitscentrum in Dakar. Foto Seyllou / AFP

Eerste twee besmettingen coronavirus in Gaza

In de Gazastrook zijn de eerste twee gevallen van besmetting met het coronavirus vastgesteld. Dat heeft het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid zondagochtend bekendgemaakt, schrijft AP.

Het gaat om twee Palestijnen die onlangs naar Gaza waren teruggekeerd vanuit Pakistan. Volgens de autoriteiten zijn ze na hun terugkeer in isolatie geplaatst in een ziekenhuis in de stad Rafah.

De ontwikkeling heeft vrees aangewakkerd voor een uitbraak in het dichtbevolkte Gaza, dat kampt met een overbelast gezondheidsstelsel. Honderden inwoners van Gaza zijn de afgelopen twee weken teruggekeerd vanuit het buitenland. Slechts 92 mensen zijn getest, wegens beperkte testmiddelen.

Gaza is grotendeels afgesloten van de wereld wegens strikte reisbeperkingen die zijn opgelegd door Israël en Egypte sinds Hamas er in 2007 aan de macht kwam. Aangenomen wordt dat dit de komst van het coronavirus heeft vertraagd.

China meldt 46 nieuwe gevallen, bijna allemaal geïmporteerd

China heeft zondag 46 nieuwe gevallen van Covid-19 gemeld. Op één nieuwe besmetting na ging het daarbij om patiënten die naar China zijn gereisd vanuit het buitenland. Dat heeft de Chinese nationale gezondheidcommissie verklaard, schrijft Reuters.

Het is de vierde opeenvolgende dag met een hoger aantal nieuwe gevallen in China, dat tot deze maand het epicentrum van de epidemie was. Zaterdag meldde China 41 nieuwe gevallen.

In totaal heeft China 81.054 gevallen van Covid-19 geconstateerd sinds de uitbraak er eind vorig jaar begon. 3.261 mensen zijn aan de ziekte overleden, van wie 6 op zaterdag. Het aantal actieve gevallen in China is inmiddels gedaald tot 6.013. In de provincie Hubei, waar de uitbraak begon, zijn voor de vierde opeenvolgende dag geen nieuwe besmettingen geconstateerd.

Wereldwijd is het aantal bekende gevallen inmiddels opgelopen tot ruim 306.000, blijkt uit gegevens van de Amerikaanse Johns Hopkins University.

Conte: alle niet-essentiële bedrijven in Italië dicht

Alle bedrijven in Italië moeten tot 3 april hun deuren sluiten, met uitzondering van ondernemingen die essentiële voorzieningen leveren, zoals supermarkten, apotheken en banken. Dat heeft de Italiaanse premier Giuseppe Conte zaterdagavond verklaard tijdens een toespraak, meldt Reuters.

„Dit is de moeilijkste crisis in onze na-oorlogse geschiedenis”, aldus Conte tijdens zijn rede, die via een livestream te volgen was op Facebook. „Alleen productie-activiteiten die essentieel zijn voor nationale productie worden toegestaan.”

Naast supermarkten, apotheken, posterijen en bankdiensten zal ook transport worden gegarandeerd, aldus Conte. „We vertragen de productiemotor van het land, maar we zetten hem niet uit”, zei de premier.

De Italiaanse regering zal naar verwachting zondag een nooddecreet uitvaardigen om de maatregelen direct te laten ingaan. Eerder op de dag maakten de Italiaanse autoriteiten bekend dat vrijdag 793 mensen in het land zijn overleden aan Covid-19, het hoogste aantal sinds de epidemie begon. In totaal heeft Covid-19 in Italië 4.825 mensen het leven gekost.

Italiaanse soldaten zaterdag op patrouille in Milaan. De militairen zijn naar Lombardije gestuurd om toe te zien op de naleving van de strikte maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Foto Daniele Mascolo / Reuters

Strengere maatregelen in Lombardije

In Lombardije, de zwaarst getroffen regio van Italië, zijn ondertussen striktere maatregelen afgekondigd om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, meldt de BBC.

Volgens nieuwe richtlijnen worden sport en lichamelijke activiteit buitenshuis verboden. Ook het gebruik van snoep- en drankautomaten gaat in de ban. Openluchtmarkten moeten dicht. De bouw wordt stilgelegd, met uitzondering van bouwwerkzaamheden aan ziekenhuizen, wegen en spoorwegen.

In Lombardije zijn 3.095 mensen aan Covid-19 overleden. De regio zit sinds 8 maart op slot.

Het laatste nieuws

Welkom in een nieuw blog over de uitbraak van het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt. Hier houdt NRC de laatste ontwikkelingen bij over de pandemie. Een korte samenvatting van het belangrijkste nieuws van zaterdag:

 • Het dodental in Nederland is zaterdag met 30 opgelopen tot 136. Tot nu toe moesten 836 mensen in Nederland opgenomen worden in het ziekenhuis vanwege Covid-19.
 • Honderden coronapatiënten die opgenomen zijn in Noord-Brabant, moeten verplaatst worden naar ziekenhuizen buiten de provincie om te voorkomen dat de Brabantse ziekenhuizen overbelast raken. Defensie ondersteunt bij de overplaatsing van de patiënten.
 • In meerdere Europese landen is het dodental flink toegenomen. In Italië stierven binnen één etmaal bijna achthonderd patiënten, in Spanje ruim driehonderd.
 • Zaterdagavond maakte het kabinet bekend het luchtruim per direct te sluiten voor (vrijwel) alle vluchten uit Spanje. Eerder gebeurde dat al voor vluchten uit Italië, China, Iran en Zuid-Korea.
 • Terwijl het aantal besmettingen en doden in Europese landen oploopt, worden in China juist geen nieuwe besmettingen meer gemeld. Zaterdag was de derde dag op rij zonder binnenlandse besmettingen in het land waar het virus ontstond.
 • Ondanks de oproepen om afstand van elkaar te bewaren en binnen te blijven, gingen veel Nederlanders er zaterdag op uit. Meerdere badplaatsen roepen dagjesmensen op niet massaal te komen en teams van artsen en verpleegkundigen vragen mensen binnen te blijven.
 • De druk op het Internationaal Olympisch Comité (IOC) om de Olympische Zomerspelen uit te stellen neemt steeds verder toe. Diverse sportbonden en landen dringen aan op het uitstel van de Spelen die deze zomer in Japan zouden plaatsvinden. Tot dusver zegt het IOC ervan uit te gaan dat de Spelen gewoon door kunnen gaan.
Lees hier het blog van zaterdag terug: Vliegtuigen uit Spanje niet meer welkom in Nederland