Brieven

Brieven

Illustratie
Illustratie Cyprian Koscielniak

Één van de beste boeken die ik heb gelezen is Het meten van de wereld van Daniel Kehlmann. Het gaat over twee wetenschappers die zich begin 19e eeuw, onafhankelijk van elkaar, bezighielden met het in kaart brengen van onze aardbol. De een was natuurvorser en ontdekkingsreiziger, de ander wis- en natuurkundige. De eerste ging de wereld meten door eropuit te trekken, de ander door thuis te blijven en daarvandaan natuurkundige theorieën en wiskundige berekeningen los te laten op alle data waarover hij beschikte.

Het maken van ontdekkingsreizen naar verre landen gebeurt al sinds mensenheugenis. Foto’s en video’s waren er nog niet, maar aangetrokken door verhalen en de hang naar avontuur trokken velen de wijde wereld in. Het mooie van Kehlmann’s roman is die natuurkundige, die twee eeuwen geleden óók verre reizen ondernam zonder ook maar één voet buiten de deur te zetten.

Met de technische mogelijkheden van nu hoef je helemaal niet meer te reizen. Vanachter je scherm overzie je de hele wereld. Nog vóór je op reis gaat, heb je je reisbestemming al volledig kunnen verkennen. En toch zitten nu ruim 200.000 Nederlanders verspreid over de hele wereld vast. Corona zal hopelijk tot nadenken stemmen. Zouden we die verre reizen missen? Dat zou nog wel eens mee kunnen vallen. En misschien komen we er dan eindelijk aan toe de eigen omgeving te verkennen.