Thuiskok

Kersenclafoutis

Ik heb eerder clafoutis gedeeld, maar deze is met zelfgemaakt ijs. Er zijn nog geen kersen, dus u kunt deze ook met ander zacht fruit maken. Doe voor het ijs 250 ml melk, 250 ml slagroom en 100 g suiker samen in een steelpan. Splijt 2 vanillestokjes en voeg het merg en de stokjes toe. Breng aan de kook, neem van het vuur en laat afkoelen. Zeef de vanillestokjes eruit. Roer de eidooiers los en meng de vanilleroom erdoor. Schenk terug in de pan en zet terug op het vuur. Breng al roerend weer aan de kook. Als het mengsel begint te walmen is het klaar en gebonden. Laat afkoelen en plaats in een kom in de diepvries. Laat 2 uur in de diepvries staan. Roer iedere 15 minuten met een garde tot het ijs stevig is. Verwarm de oven op 170 graden. Vet de springvorm in met boter en bestuif met bloem. Meng voor het clafoutisbeslag in een kom de eieren en 80 g suiker goed door elkaar. Voeg het amandelmeel en de maizena toe en meng goed. Splijt 1 vanillestokje en schraap het merg eruit. Klop het vanillemerg, 100 ml melk en 300 ml slagroom door het eimengsel. Spoel de kersen eerst en ontpit ze daarna pas, anders verlies je smaak. Verdeel de kersen over de springvorm en schenk er het clafoutisbeslag op. Bak 40 minuten in de oven. Neem uit de oven en laat tot lauwwarm afkoelen. Snijd de clafoutis in punten en serveer met het vanille-ijs.