Theater online: wat is er te zien?

Theater Wat doen theatergroepen momenteel om toch hun publiek te bereiken? Ze zetten hun werk online, op hun website of videoplatforms. Dat betekent dat er plots veel moois beschikbaar komt. Op deze plek een inventarisatie van de initiatieven. Bijgewerkt op 3 april.

Florian Myjer en Kim Karssen in de toneelbewerking van Oorlog en Vrede bij Frascati Producties
Florian Myjer en Kim Karssen in de toneelbewerking van Oorlog en Vrede bij Frascati Producties

Toneelgroep Maastricht

Toneelgroep Maastricht speelt op woensdag 8 april om 20.00 uur de voorstelling Brieven uit Genua live voor maximaal 90 bezoekers via een online platform. Acteurs Servé Hermans en Michel Sluysmans, sopraan Lies Verholle en pianiste Elisabeth De Loore brengen de gelijknamige roman van huisschrijver Ilja Leonard Pfeijffer opnieuw -in aangepaste vorm- tot leven. De voorstelling, in regie van Michel Sluysmans, was te zien in het najaar van 2017 en werd enthousiast ontvangen door publiek en pers.
Er zijn 90 virtuele stoelen beschikbaar voor Brieven uit Genua op woensdag 8 april. Aanmelden kan via de website van Toneelgezelschap Maastricht. Op volgorde van binnenkomst wordt een stoel gereserveerd. Op de dag van de voorstelling worden de instructies via mail toegestuurd.

Theater Utrecht

Het Utrechtse gezelschap Theater Utrecht zet theatervoorstellingen uit haar archief online zodat publiek in deze tijden van Corona thuis op de bank kan blijven genieten van theater. Via theaterutrecht.nl wordt elke vrijdag om 12.00 uur een nieuwe registratie uit het archief live gezet. Van 3 april 12.00 uur tot 10 april zie je hier de voorstelling Immens met Vincent van der Valk. NRC prees de ‘formidabele tekst en grootse acteur’ en sprak van ‘een zinderende voorstelling is, die nabrandt als de kopstoot van een hooligan.’

Florian Myjer en Kim Karssen

Van Florian Myjer en Kim Karssen staat hun wervelende bewerking van Oorlog & Vrede nu online. Deze bij Frascati Producties gemaakte voorstelling is te zien t/m 6 april. Zie hier de recensie in NRC (vier ballen).

Hummelinck Stuurman Theaterbureau

Van Hummelinck Stuurman staat de veelgeprezen productie Turks Fruit online. Zie hier een interview met hoofdrolspeler Chris Peters over zijn bijdrage.

Toneelhuis

Toneelhuis wordt Huistoneel. Gedurende twee maanden leest Guy Cassiers iedere avond een fragment voor uit Zijde van Alessandro Baricco. Integraal te zien is De verse tijd van Kuno Bakker & Mokhallad Rasem, een zoektocht van twee dolende zielen. Zie ook de NRC-recensie (4 ballen).

En het korte One more thing, van Benjamin Verdonck: een mobiele miniatuurvoorstelling gebaseerd op een zin uit De duivel op de heuvels van Cesare Pavese, in het gezelschap van telkens een andere plaatselijke muzikant.

Festival Cement

Dit festival voor jonge makers zou plaatsvinden van 20 t/m 28 maart in Den Bosch en gaat nu deels online als Cement in Isolement.

Elke dag breng het festival een selectie werken naar buiten van makers die op het festival zouden staan en nu speciaal voor Cement in Isolement nieuw werk maakten: kijkkaders, fysieke oefeningen voor thuis, een VR-ervaring, films, gedichten, workshops voor kinderen en volwassenen, instructies, brieven, een dj-set voor je eigen Cementfeest thuis en nog veel meer. Ook na 28 maart kun je hier nog terecht en mooie dingen zien en lezen.

Frascati Producties

Van Frascati Producties verschijnen er de komende tijd audiofragmenten en videoregistraties online.

25 maart: audiofragment Randa Peters op de Facebook-pagina en Instagram van Frascati.

25 maart: de voorstelling Nachtwerk van Marijn Graven.

Internationaal Theater Amsterdam

Acteurs van Internationaal Theater Amsterdam lezen vanaf maandag 23 maart elke avond een verhaal voor uit de Decamerone van de Italiaanse dichter Boccacccio. In dat boek uit de veertiende eeuw is een groep jongeren de stad Florence ontvlucht, waar de pest heerst. Ze vermaken elkaar met verhalen vertellen. Elke dag komt er een verhaal online om 20.00 uur op op ita.nl, vpro.nl/mondo en het YouTube kanaal van Mondo. Verschillende andere gezelschappen, waaronder Toneelgroep Oostpool en Het Nationale Theater, hebben aangegeven zich te willen aansluiten.

Wunderbaum

„We acteren momenteel niet, maar mocht u ons missen, pak dan wat popcorn en live-stream onze film Stop Acting Now”, laat collectief Wunderbaum weten.

Het jonge theatercollectief Het Paradijs.

Collectief Het Paradijs

Collectief Het Paradijs kon niet in première gaan met hun voorstelling en besloot tot het maken van dagelijkse afleveringen vanuit Theater Bellevue in Amsterdam. In hun filmpjes, getiteld Berichten uit de bunker, spelen ze dat ze opgesloten zitten. Elke avond om 20.30 uur komt er een nieuwe aflevering online.

Het heeft de gruizige duistere sfeer van de quasi-documentaire The Blair Witch Project (1999): flakkerend licht, vreemde teksten („Hou je hoofd leeg/ je gedachten vies”). Mensen staan met kleren aan onder de douche.

In aflevering 2 plots een serieuze oproep aan Ivo van Hove, de artistiek leider van Internationaal Theater Amsterdam, omdat andere sectoren miljarden vragen vanwege inkomstenderving: „Waar is ons boegbeeld? Ik richt me tot jou, Ivo. Waar ben je? Kom uit je penthouse in New York of Amsterdam. Laat ons weten dat je voor ons klaarstaat.”

UPDATE: Na een week is de groep gestopt. Maar het afsluitende liedje Groepsimmuniteit (Samen voor altijd) met bijbehorende videoclip zijn van zichzelf alleszins de moeite van het bekijken waard.

Orkater

Onder het motto Orkater & Chill zet Orkater elke dag een voorstelling uit het archief online (rond 15:00 uur). Dit is het schema:

17 maart: Julius Caesar (2017), coproductie Amsterdamse Bostheater;

18 maart: Alabama Chrome (2008), Orkater/The Sadists;

19 maart: Woiski vs Woiski (NRC: 4 ballen, 2018), coproductie Bijlmer Parktheater;

21 maart: Welkom in het Bos (2001), coproductie De Mexicaanse Hond, Alex van Warmerdam);

25 maart: De Familie Mansøn (2015), Orkater/Lars Doberman;

27 maart: 237 redenen voor seks (2011).

Voor wie graag films kijkt, is er ook een aantal tips verzameld

Warme Winkel

Het Grand Theatre in Groningen gaat voorstellingen online zetten. Die zijn vanaf 20.30 uur te bekijken en blijven 24 uur beschikbaar. Het uitzendschema:

3 april: De Warme Winkel - Poëten & Bandieten

10 april: Het Houten Huis - Hotel Perdu

Toneelgroep Maastricht

Van Toneelgroep Maastricht staat online: Pinkpop (NRC: 4 ballen).

Mugmetdegoudentand

Van Mugmetdegoudentand staat de voorstelling online die Maria Goos en Marcel Musters maakten over hun moeders: Smoeder (2010).

Dood Paard

Van Dood Paard staat hun reprise-uitvoering van de Albee-klassieker Wie is er bang voor Virginia Woolf? online. Rosa van Leeuwen, die de rol van Honey speelde, won de Colombina 2019 (beste bijrol). De jury: „Als Honey is ze veelkleurig en balanceert ze op prachtige wijze tussen kracht en kwetsbaarheid. Van Leeuwen laat je het personage Honey opnieuw ontrafelen.”

Kwatta

Voor het libretto van jeugdopera Jabber van Kwatta kreeg auteur Jibbe Willems vorig jaar een Gouden Krekel uitgereikt. De jury: „Taalvirtuoos Jibbe Willems zoekt de grenzen van ons taalgebied niet alleen op, hij springt er behendig overheen. Voor zijn Jabbertaal shopt hij uiterst creatief in verschillende Europese talen waardoor het actuele thema van de vluchtelingenproblematiek voor iedereen vanaf zes jaar verstaanbaar wordt.” Jabber zou weer op tournee gaan, ook in de Verenigde Staten. Hij is nu online te zien.

Voor algemene tips om het thuisblijven te overleven, zie De Grote Thuisblijfgids

Tg Echo

Van Tg Echo staat de Oerol-voorstelling Stel je bent een koe uit 2014 online: „Een theatrale bespiegeling over de mens en de dierenindustrie”.

Rotterdamse Maas Theater en Dans

Het Rotterdamse Maas Theater en Dans biedt aan de tijd te doden met cursussen via Maas @ Home. Je hebt de keuze uit bijvoorbeeld een Cursus niets doen (maar eigenlijk groots dromen), een Applausworkshop (om goed te leren klappen voor onze zorgverleners) en een Cursus schrijven voor theater. Ook zijn er tutorials waarin je een choreografie kunt aanleren en warming-ups door acteurs en dansers van Maas.

Theater Rotterdam

Van Theater Rotterdam staan twee veelgeprezen familiemusicals online: De Gelaarsde Poes en Snorro.

Het Nationale Theater

De grootste theaterhit van de afgelopen jaren en ooit slim in de markt gezet als ‘Netflixserie’ is ook online te bingen vanaf de bank: The Nation van Het Nationale Theater. Ook een regie van Eric de Vroedt bij het Haagse gezelschap is de voorstelling: De wereld volgens John.

Trouble Man

Vanaf 21 maart staat bij Trouble Man de voorstelling Jeremia onine, van Sadettin Kirmiziyüz en Marjolijn van Heemstra. Na onbepaalde tijd wordt de opname op die plek vervangen door een andere voorstelling.