‘Regel van na kredietcrisis werkt banken tijdens Covid-19 tegen’

Bankensector

Een strenge regel rond wanbetalers die na de kredietcrisis is opgetuigd om banken sterker te maken, werkt in de huidige coronapandemie juist crisisversterkend. Daarvoor waarschuwt de topman van de Rabobank, Wiebe Draijer, in gesprek met NRC.

Het gaat om de regel dat banken, als een klant een periode geen rente betaalt, automatisch meer kapitaal moeten aanhouden. Nu de vijf grootste Nederlandse banken donderdag hebben besloten om klanten in het midden- en kleinbedrijf een pauze te geven van zes maanden op hun aflossingen, zouden zij vanwege die regel nu per direct extra kapitaal moeten verzamelen. Dat zou weer ten koste kan gaan van de noodfinanciering die banken op dit moment aan het geven zijn. Draijer: „We gaan ervanuit dat de Europese toezichthouders verstandig zijn en dit oplossen. Maar ik wil wel benadrukken: er zijn al goede stappen gezet.” Dat banken sinds de kredietcrisis veel meer kapitaal moesten aanhouden, lijkt de Nederlandse banken in ieder geval wel een goede startpositie te hebben gegeven voor de huidige crisis. Draijer: „Daardoor kunnen we onze kredietverlening veel langer volhouden.” Kees van Dijkhuizen van ABN Amro stelt dat zijn bank nu „gigantische” hoeveelheden kapitaal heeft. „Daar zijn we niet zo snel doorheen.”

Lees verder: Nu moeten banken de redders zijn