Aankondiging ontslagen bij Talpa vanwege coronacrisis

Media Het bedrijf van John de Mol lijdt onder dalende reclame-inkomsten. Ook zijn site Vakantieveilingen.nl ligt stil door de pandemie. Programma’s worden uitgesteld.

Hoofdkantoor van mediabedrijf Talpa. Foto Lex van Lieshout
Hoofdkantoor van mediabedrijf Talpa. Foto Lex van Lieshout

John de Mol heeft ontslagen en andere ‘draconische maatregelen’ aangekondigd om zijn mediabedrijf Talpa Network overeind te houden. Dat bevestigt het bedrijf na berichtgeving in De Telegraaf, op basis van een interne mail aan het personeel.

Volgens eigenaar De Mol lijdt het bedrijf onder de gedaalde reclame-inkomsten, die zijn opgedroogd door de coronacrisis. Ook zijn website Vakantieveilingen.nl ligt stil door de pandemie. Hoeveel ontslagen is nog onbekend; over de invulling van de sanering moet de raad van bestuur zich nog buigen.

Lees ook deze analyse: Corona en de massale terugkeer van de televisiekijker

SBS6-programma’s uitgesteld

Met 1.600 werknemers is Talpa Network een van de grote mediabedrijven van Nederland. Talpa heeft onder meer tv-zenders SBS6, Veronica, Net5 en radiozenders Radio 10, Sky Radio en 538. Maar ook persbureau ANP en maandblad Linda. Financiële gegevens verstrekt het bedrijf niet.

Beluister de podcast van NRC: Leidt het coronavirus tot een economische crisis?

Eerder deze week kondigde Talpa al aan dat diverse tv-programma’s worden uitgesteld wegens de coronacrisis. Het gaat om nieuwe SBS6-programma’s als de talkshow Patty & Gordon, de quiz Split Screen, en de zangwedstrijd We Want More. Ook het nieuwe seizoen van Miljoenenjacht is uitgesteld. Radio 538 heeft zijn Koningsdag-evenement geschrapt. Veronica zit zonder Champions League-voetbal en zonder de vechtsport van UFC. Omdat het EK Voetbal is uitgesteld, komt de talkshow Voetbal Inside deze zomer ook niet op tv.

RTL voelt het ook

RTL Nederland voelt ook de terugval in reclame-inkomsten door de coronacrisis, en denkt na over kostenbesparing. Maar een ontslaggolf zit er nog niet aan te komen, aldus de woordvoerder: „We hebben het geluk bij een groot Europees concern te horen, dat goed draait. Dus vooralsnog is er rust.”

RTL merkt aan de crisis ook dat de opnames van dramaseries stilliggen, zoals die van Goede Tijden, Slechte Tijden. Om de voorraad aan afleveringen te sparen, wordt de soap nu vier keer per week uitgezonden, in plaats van vijf keer.

Aan kijkers geen gebrek. De woordvoerder meldt een opvallende toename aan abonnees voor Videoland, de afgelopen week. Om de thuiszitters te bedienen, werd het tweede seizoen van de misdaadserie Mocro Maffia eerder op de streamingdienst gezet.