Narwaltand is verleider

Oh, dier Om sommige dieren kun je niet heen. De redactie wetenschap licht er iedere week eentje uit.

Foto Getty Images

Vechten, voedsel zoeken, versieren? Biologen debatteren al lang over de vraag waarom de narwal zo’n imposante tand heeft.

Amerikaanse biologen concluderen nu in Royal Society Biology Letters dat de tand is bedoeld om vrouwtjes te versieren en rivalen te imponeren.

Lichaamsdelen met zo’n seksuele functie zijn vaak disproportioneel groot, en variëren sterk in lengte van individu tot individu. Daarom vergeleken de biologen de lengte van de tand en de grootte van de staart van 245 narwalmannetjes. Als de tand als seksueel lokmiddel bedoeld is, dan zou de variatie veel groter moeten zijn dan bij de staart. Dat bleek het geval: mannetjes hebben staarten van vergelijkbare grootte (45-90 cm) maar tanden van heel uiteenlopende lengte (45-250 cm).