Martin van Rijn (PvdA) nieuwe minister voor Medische Zorg

Corona De PvdA’er volgt Bruno Bruins op, die donderdag om gezondheidsredenen aftrad. Van Rijn was tot drie jaar geleden staatssecretaris van Volksgezondheid.
Martin van Rijn in 2017.
Martin van Rijn in 2017. Foto Martijn Beekman/ANP

Martin van Rijn (PvdA) is de nieuwe minister voor Medische Zorg en Sport. Hij volgt Bruno Bruins (VVD) op, die donderdag opstapte nadat hij een dag eerder onwel werd tijdens een debat over het coronavirus. De benoeming van Van Rijn is vrijdagmiddag bekendgemaakt en is voor tenminste drie maanden.

Een dag nadat hij flauwviel, stapte Bruno Bruins op. Voor zijn plaatsvervanger, Hugo De Jonge, leek het afbreukrisico groot.

Van Rijn was tot en met 2017 staatssecretaris van Volksgezondheid in het kabinet Rutte II. Dat gegeven gaf de doorslag in zijn benoeming, zei de premier vrijdagmiddag tijdens een persconferentie. „Ik heb niet gekozen voor een PvdA’er, maar voor iemand die het ministerie door en door kent.” Donderdagmiddag werd minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) naar voren geschoven als tijdelijke vervanger van Bruins. Hij behoudt de leiding wat betreft het coronavirus. Premier Rutte benadrukte vrijdagmiddag dat Van Rijn en De Jonge hun werkzaamheden op elkaar afstemmen: „Het is het duo Hugo-Martin.”

Martin van Rijn werd na zijn vertrek uit de landelijke politiek bestuursvoorzitter van de Reinier Haga Groep, een zorgconsortium waar onder het Haga Ziekenhuis in Den Haag en het Delftse Reinier de Graafziekenhuis onder vallen. Hij was daarnaast voorzitter van de Raad van Toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Bruno Bruins was namens het huidige kabinet verantwoordelijk voor het beleid ten aanzien van het coronavirus. Tijdens een Tweede Kamerdebat zakte hij woensdag in elkaar, maar kon hij op eigen kracht de plenaire zaal verlaten. Nadat Bruins aanvankelijk zei donderdag het werk te willen hervatten, kondigde hij toch zijn aftreden aan.