Levenslange gevangenisstraf voor Gökmen T.

Tramaanslag Gökmen T. gaat levenslang de cel in. Hij is schuldig bevonden aan het doodschieten van vier mensen in maart vorig jaar in en rond een tram op het 24 Oktoberplein in Utrecht.
Drukte bij de ingang van de rechtbank in Utrecht (archiefbeeld).
Drukte bij de ingang van de rechtbank in Utrecht (archiefbeeld). Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Gökmen T., de man die vorig jaar vier mensen doodschoot in een Utrechtse tram, is vrijdag veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. T. is schuldig bevonden aan moord, poging tot moord en bedreigingen met terroristisch oogmerk. T. was vrijdag niet aanwezig bij de uitspraak, die in kleinere samenstelling plaatsvond vanwege de uitbraak van het coronavirus.

Eerder deze maand begon de rechtszaak tegen de 38-jarige T. Hij moest meermaals uit de rechtszaal worden verwijderd, onder meer nadat hij zijn advocaat en de rechter had bespuugd. Een aantal slachtoffers en nabestaanden heeft het spreekrecht uitgeoefend.

Lees ook dit interview met een nabestaande van de tramaanslag: ‘Zolang ik leef, hou ik hem in de gaten’

De rechtbank bevond T. schuldig aan alle aanklachten. „Met geen ander doel dan het nemen van levens is hij de tram in Utrecht ingestapt”, zei de voorzitter. „Hij heeft op koelbloedige wijze op argeloze passagiers geschoten.”

Kans op recidive hoog

In het psychologisch onderzoek is een persoonlijkheidsstoornis en zwakbegaafdheid bij T. vastgesteld. Hij is daarom verminderd toerekeningsvatbaar verklaard. Hoewel de kans op recidive door deskundigen tussen matig en hoog is beoordeeld, denkt de rechtbank dat de kans op herhaling hoog is. Om die reden vindt de rechtbank een tijdelijke gevangenisstraf niet genoeg om de maatschappij tegen T. te beschermen.

De straf komt overeen met de eis van het Openbaar Ministerie. T.’s advocaat had gepleit voor een kortere gevangenisstraf met tbs. Volgens hem was een levenslange straf inhumaan. Of T. in hoger beroep gaat, is vooralsnog niet bekend.

Lees ook wat we eerder schreven over de zaak-Gökmen T.: Gestoord, crimineel én terroristisch