Hof: levenslang voor dubbele liquidatie Amsterdamse Staatsliedenbuurt

Liquidatie Anouar B. en Adil A. zijn ook in hoger beroep schuldig bevonden aan een dubbele liquidatie in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt eind 2012.
Een reconstructie van de liquidaties in de Staatsliedenbuurt.
Een reconstructie van de liquidaties in de Staatsliedenbuurt. Foto Evert Elzinga

Anouar B. en Adil A. zijn vrijdagmiddag in hoger beroep tot een levenslange celstraf veroordeeld voor de dubbele liquidatie in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt eind 2012. Dat meldt „>het Gerechtshof van Amsterdam vrijdag. De straf komt overeen met de eis van het Openbaar Ministerie en een eerdere uitspraak van de rechtbank Amsterdam.

De liquidaties vonden plaats op 29 december 2012. Verdachten B. (40) en A. (31) doorzeefden twee mannen met een kogelregen, afgeschoten met kalasjnikovs vanuit een auto. Het vermoedelijke doelwit van de aanslag, Benaouf A., wist te ontkomen. Ook werden twee agenten beschoten tijdens de achtervolging van een van de vluchtauto’s.

Mocromaffia

De Staatsliedenbuurt-zaak wordt beschouwd als een beginpunt van de „oorlog in de mocromaffia”, schrijft het hof. „De gebeurtenissen in de Staatsliedenbuurt leidden tot een reeks van wraakacties met tal van (vergis)moorden tot gevolg. Dit is bij de waardering van de ernst van de feiten meegewogen.”

De acties van A. en B. worden door het hof „kil en gewetenloos” genoemd. Er werd gesproken van „ongekend vuurwapengeweld” in een Amsterdamse woonwijk. „Het is een wonder dat er niet meer volstrekt willekeurige slachtoffers zijn gevallen”, aldus het hof. Hoewel de voorzitter de handelingen van B. en A. bewezen acht, houden de twee mannen vol onschuldig te zijn en ontkennen ze betrokkenheid.