Duitsers kunnen beter geen boodschappen doen in Enschede

In Duitsland en België is verwarring ontstaan over het Nederlandse coronabeleid. Duitse politici in het grensgebied hebben een brandbrief gestuurd aan bondskanselier Merkel en de minister-president van de deelstaat Noordrijn-Westfalen, Armin Laschet.

Deze week wekte premier Rutte in zijn toespraak de indruk dat Nederland niet zulke strenge maatregelen neemt om zogeheten groepsimmuniteit te bereiken. Woensdag noemde hij dit in de Kamer een misverstand.

Maar donderdag verscheen een artikel over Nederland in de Süddeutsche Zeitung onder de kop ‘Het uiterst riskante experiment’. Negen politici uit de grensstreek, onder wie de burgemeester van Münster, uiten nu hun bezorgdheid dat in Nederland winkels wel nog open mogen zijn, waardoor Duitsers in bijvoorbeeld Enschede gaan winkelen. Beide landen zouden dezelfde maatregelen moeten nemen, of anders de grenzen moeten sluiten.

Ook in België, sinds woensdag min of meer in lockdown, heerst ongerustheid. Burgemeesters in grensgemeenten waarschuwen in De Standaard dat Nederlanders naar België blijven komen, onder meer om te tanken. „Nederland hanteert een aartsgevaarlijk beleid”, aldus de burgemeester van Lanaken.

In Wallonië vroeg een gedeputeerde in een brief aan premier Wilmès naar de mogelijke toestroom van Nederlanders tijdens de paasvakantie. „Deze mensen gaan hier dus aankomen, overal rondwandelen en ons mogelijk besmetten.”