In beeld

Dit zijn de indruk­wekkendste foto’s van deze week

De fotoredactie van NRC selecteert elke week de indrukwekkendste, mooiste en beste nieuwsfoto’s die binnenkomen op de redactie. In de week dat het openbare leven door de uitbraak van het coronavirus in veel landen tot stilstand kwam, ademde een jonge ijsbeertweeling voor het eerst de buitenlucht in.
Normaliter is het dringen geblazen, wemelt het er van de mensen en zijn de wachtrijen lang. Nu liggen de iconische trekpleisters van Parijs er verlaten bij. Net als veel andere landen heeft ook Frankrijk ingrijpende maatregelen getroffen om de verspreiding van het coronavirus tot een stoppen te brengen. Parijzenaren maar ook toeristen riskeren een boete tot 135 euro als ze zonder geldige reden buiten zijn.
Foto's AFP
Protest in Kiev voor de deur van de Russische ambassade deze week. Deze Oekraïense oud-militairen vochten in het oosten van hun land tegen door Rusland gesteunde separatisten, en vinden het maar niets dat eerder deze week hernieuwd akkoord werd gesloten. Onderdeel van vernieuwde zogeheten Minsk-afspraken is dat Oekraïne gaat praten met de separatisten.
Foto Sergei Supinsky / AFP
In Sopat, een dorpje in de Indiase regio Kashmir, wordt de laatste eer bewezen aan een omgekomen dorpsgenoot. Afgelopen zondag werden vier – in de ogen van India- rebellen gedood door overheidstroepen. Sinds de Indiase premier Modi begin augustus aankondigde dat de deelstaat Kashmir zijn autonomie zou verliezen, stelde de regering strikte veiligheidsmaatregelen in om massaprotesten en geweldsuitbarstingen te voorkomen. Regelmatig verschijnen er berichten van buitensporig geweld van veiligheidsdiensten, maar die zijn moeilijk te verifiëren omdat ook de pers gemuilkorfd wordt.
Foto Mukhtar Khan/AP
Het is de vraag of de eerste stemronde van de gemeenteraadsverkiezingen zondag in Frankrijk niet voor niets is gehouden. Door de uitbraak van het coronavirus was de opkomst laag en mogelijk wordt de tweede stemronde, gepland op 22 maart, afgelast. Als dat gebeurt, is de eerste ronde niet geldig, en moet deze opnieuw worden gehouden.
Foto Gonzalo Fuentes/Reuters
In 2016 doodde Satoshi Uematsu (30) negentien mensen met een verstandelijke beperking. die in een zorghuis in een stad nabij Tokio woonden. Hij kreeg deze week de doodstraf opgelegd. Een vader van een van de gewond geraakte slachtoffers, de man op de foto, toonde zich na het vonnis opgelucht. ,,Dit was het resultaat dat de nabestaanden en families van de gewonden op hadden gehoopt’’.
Foto Philip Fong/AFP
Waar persconferenties van bondskanselier Angela Merkel normaliter zeer druk bezocht worden, mochten in verband met het coronavirus maar een beperkt aantal journalisten de zaal in. Bovendien moesten ze op gepaste afstand van elkaar zitten, terwijl Merkel de media bijpraatte over de ontwikkelingen en maatregelen rond het coronavirus.
Foto Markus Schreiber/AFP
De voorverkiezingen in de Verenigde Staten lijken op een deceptie uit te lopen voor Bernie Sanders. De senator die het tegen de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump wil opnemen in de presidentsverkiezingen in november, zag zijn directe rivaal voor de Democratische nominatie, Joe Biden, in verschillende staten fors winnen. Ook hier in Illinois won de voormalig vice-president de meeste stemmen en dus afgevaardigden.
Foto Tannen Maury/EPA
Veel sportevenementen zijn afgelast. Maar deze rally in Leon, Mexico werd deze week nog wel verreden, al werd de race vanwege het coronavirus wel ingekort. De Franse rallyrijder Sébastien Ogier kon deze editie op zijn naam schrijven. Op de foto is de Belgische deelnemer Thierry Neuville in actie te zien.
Foto EPA
Het plan van Rusland en Turkije om gezamenlijk te patrouilleren op en rond de belangrijke M4-snelweg in Noord-Syrië stuit op verzet. Begin maart kwam het tot een wapenstilstand. Het moet ruimte bieden voor de circa 900.000 Syrische vluchtelingen die ingeklemd zitten tussen de Turkse grens en het oprukkende Syrische leger.
Foto Khalil Ashawi/Reuters
Zeker vijftien mensen kwamen om het leven bij een grote explosie van een gaspijpleiding in Nigeria’s grootste stad, Lagos. Meer dan vijftig gebouwen raakten beschadigd. Waarschijnlijk leidde een technische fout tot de explosie.
Foto Benson Ibeabuchi/AFP
Applaus voor zorgpersoneel klonk afgelopen weekend door de straten van de Spaanse hoofdstad Madrid. Ook in Nederland werd er geklapt, herrie gemaakt en klokken geluid om personeel in de gezondheidszorg, die erg onder druk staat door de uitbraak van het coronavirus, te bedanken en aan te moedigen.
Foto Susana Vera/Reuters
De omstandigheden in vluchtelingenkampen, zoals hier in Noord-Syrië vlakbij de Turkse grens, vormen een potentiële brandhaard voor een verdere verspreiding van het coronavirus. Mensen wonen er opeen gepakt, en de hygiëne laat vaak te wensen over. Hier meten lokale bewoners samen met personeel van het Turkse ministerie van gezondheidszorg de temperatuur van mensen en verstrekken informatie over het gevaar van verdere verspreiding van het coronavirus.
Foto Rami al Sayed/AFP
Gaan ze door of niet, de Olympische Spelen? In Japan, waar de spelen in de zomer zouden moeten plaatsvinden, zijn ze er nog steeds van overtuigd dat het sportevent kan doorgaan, en ook het Olympisch Comité denkt vooralsnog niet aan uitstel of afstel. Wel zijn allerlei ceremonies, zoals het in estafettevorm vervoeren van het olympische vuur van Griekenland naar Japan, versoberd of aangepast in verband met de uitbraak van het coronavirus. Zonder publiek maar wel onder het toeziend oog van personeel van Japanse vliegtuigmaatschappijen vertrok woensdag een vliegtuig vanaf Tokio om het olympische vuur op te halen.
Foto Issei Kato/Reuters
Voor het eerst mochten ze naar buiten: de jonge ijsbeertweeling in Ouwehands Dierenpark in Rhenen. Normaliter een gebeurtenis waar bezoekers, jong en oud, van genieten en bij vooraan willen staan. Dit keer geen bezoekers door de uitbraak van het coronavirus, maar een livestream op de site van de dierentuin.
Foto Piroschka van de Wouw/ANP
Het Christusbeeld in Rio de Janeiro is verlicht in de kleuren van de vlag van alle landen waar het coronavirus is uitgebroken. Veel landen nemen inmiddels drastische maatregelen, en weren reizigers. Naar schatting zitten 200.000 Nederlanders in het buitenland vast door het sluiten van de grenzen door coronavrees. Wereldwijd verschiet het reisadvies razendsnel naar ‘oranje’ of ‘rood’.
Foto Sergio Moraes/Reuters