Laatste nieuws Covid-19

Vliegtuigen uit Spanje niet meer welkom in Nederland

Het dodenaantal in Nederland steeg zaterdag met dertig nieuwe sterfgevallen naar 136. Tot nu toe moesten 836 mensen opgenomen worden in het ziekenhuis. Volg hier de laatste ontwikkelingen rond de uitbraak van het virus.

Dit blog is gesloten

Dit blog over de belangrijkste ontwikkelingen rond het coronavirus op zaterdag 21 maart is gesloten. Volg de laatste ontwikkelingen rondom de uitbraak van het coronavirus in ons nieuwe blog:

Covid-19 Conte: alle niet-essentiële bedrijven in Italië dicht

Een korte samenvatting van het belangrijkste nieuws van zaterdag:

 • Het dodental in Nederland is zaterdag met dertig opgelopen tot 136. Tot nu toe moesten 836 mensen in Nederland opgenomen worden in het ziekenhuis vanwege Covid-19.
 • Honderden coronapatiënten die opgenomen zijn in Noord-Brabant, moeten verplaatst worden naar ziekenhuizen buiten de provincie om te voorkomen dat de Brabantse ziekenhuizen overbelast raken. Defensie ondersteunt bij de overplaatsing van de patiënten.
 • In meerdere Europese landen is het dodental flink toegenomen. In Italië stierven binnen één etmaal bijna achthonderd patiënten, in Spanje ruim driehonderd.
 • Zaterdagavond maakte het kabinet bekend het luchtruim per direct te sluiten voor (vrijwel) alle vluchten uit Spanje. Eerder gebeurde dat al voor vluchten uit Italië, China, Iran en Zuid-Korea.
 • Terwijl het aantal besmettingen en doden in Europese landen oploopt, worden in China juist geen nieuwe besmettingen meer gemeld. Zaterdag was de derde dag op rij zonder binnenlandse besmettingen in het land waar het virus ontstond.
 • Ondanks de oproepen om afstand van elkaar te bewaren en binnen te blijven, gingen veel Nederlanders er zaterdag op uit. Meerdere badplaatsen roepen dagjesmensen op niet massaal te komen en teams van artsen en verpleegkundigen vragen mensen binnen te blijven.
 • De druk op het Internationaal Olympisch Comité (IOC) om de Olympische Zomerspelen uit te stellen neemt steeds verder toe. Diverse sportbonden en landen dringen aan op het uitstel van de Spelen die deze zomer in Japan zouden plaatsvinden. Tot dusver zegt het IOC ervan uit te gaan dat de Spelen gewoon door kunnen gaan.

Voormalig Real Madrid-voorzitter Sanz overleden door coronavirus

Lorenzo Sanz, tussen 1995 en 2000 voorzitter van Real Madrid, is overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Hij werd 76 oud. Sanz verbleef al op de intensive care en werd in een kunstmatig coma gehouden, meldt het ANP.

"Een van de meest bijzondere, dappere en hardwerkende mensen die ik kende, verlaat ons", schreef de zoon van Sanz zaterdagavond op Twitter. „Zijn familie en Real Madrid waren zijn passie." Lorenzo Junior liet eerder al weten dat de toestand van zijn vader de voorbije dagen niet verbeterde.

Met Sanz als voorzitter won Real Madrid tweemaal de Champions League (1998 en 2000), het WK voor clubs (1998) en de landstitel (1997).

Lokale bladen in financiële problemen door coronavirus

BDUmedia, de uitgever van zo'n dertig lokale nieuwsbladen, is door de coronacrisis in financiële problemen geraakt. De advertentie-inkomsten zijn meer dan gehalveerd. Daarom vragen de titels van de uitgeverij hun lezers nu om steun.

Algemeen directeur van BDUmedia Heiko Imelman zegt dat zijn bedrijf „te weinig vlees op de botten heeft om de klappen van deze crisis te kunnen opvangen”. De afgelopen jaren heeft het bedrijf al tientallen banen geschrapt en meerdere titels verkocht. BDUmedia heeft 215 vaste medewerkers en ongeveer tweehonderd freelancers. Ook zet de uitgeverij 4.500 bezorgers in.

Lezers kunnen via links op de website van bladen als het Haarlems Weekblad, De Stad Amersfoort en de Barneveldse Krant een zelfgekozen bedrag doneren aan BDUmedia. „Onze journalisten werken met man en macht om iedereen op de hoogte te houden”, aldus Imelman. „Met de oprichting van allerlei hulpgroepen op Facebook zijn we er in geslaagd om inwoners met een hulpvraag en hulpaanbod met elkaar te verbinden. Het is wrang dat we nu zelf een noodkreet moeten slaken.”

Artsen en verpleegkundigen: blijf binnen

Artsen en verpleegkundigen uit verschillende ziekenhuizen roepen Nederlanders op binnen te blijven vanwege de uitbraak van het coronavirus. Het zorgpersoneel ziet veel mensen op straat en vindt dat men zoveel mogelijk thuis moet blijven én genoeg afstand van elkaar moet houden.

Teams uit verschillende ziekenhuizen hebben de afgelopen dagen foto's geplaatst op sociale media waarin het zorgpersoneel Nederlanders vraagt binnen te blijven. Onder anderen de medewerkers van de spoedeisende hulp van het Zwolse Isala-ziekenhuis deden mee. Op Instagram zeggen zij: „Wij blijven hier binnen voor jullie. Blijven jullie binnen voor ons?!”

Ook meerdere Friese ziekenhuizen doen mee. Verpleegkundigen van het Nij Smellinghe-ziekenhuis in Drachten vragen Friezen thuis te blijven. Hun boodschap is versierd met het kenmerkende Pompeblêd van de Friese vlag. Medewerkers van het Heerenveense Tjongerschans-ziekenhuis doen eenzelfde oproep, maar dan in het Fries.

Twitter avatar Tjongerschans Tjongerschans "Wij blijven hier binnen voor jullie, blijven jullie binnen voor ons?"
#samenstaanwesterk
#goedezorgraaktonsallemaal https://t.co/C2wkhB2cTz

Een Amsterdamse verpleegkundige pakt het anders aan. In de lokale krant Het Parool schrijft zij zaterdag „helemaal in shock” te zijn na een rondje hardlopen in het Vondelpark. „Op een enkeling na lijken de aanwijzingen van de overheid geheel aan iedereen voorbij te zijn gegaan: bootcampclubjes, yogales in groepen van twintig à dertig man, groepjes vrienden die hijgend en puffend naast elkaar aan het hardlopen zijn: ik heb het allemaal gezien”, schrijft Femma van Megen.

Van Megen bedankt haar stadsgenoten voor „de bloemen, de pizza's, de taart en het applaus” die ze de afgelopen tijd heeft mogen ontvangen. Maar, benadrukt ze, „het allermeest helpt ons als jullie de aanwijzingen opvolgen en afstand houden van elkaar”.

KNWU spreekt zich als eerste sportbond uit tegen doorgaan Spelen

Wielerbond KNWU vindt niet dat de Olympische Spelen komende zomer in Tokio moeten doorgaan. „In de huidige omstandigheden in de wereld achten wij het onverstandig en bijna onverantwoord dat atleten [...] zich onder vreselijk moeilijke en ongezonde omstandigheden blijven voorbereiden op de Spelen”, zegt bondsvoorzitter Marcel Wintels zaterdag tegen persbureau ANP.

De KNWU is de eerste grote Nederlandse sportbond die zich uitspreekt tegen het doorgaan van de Spelen. „We weten dat sporters er altijd alles aan doen en tot het uiterste gaan om hun grote doel te bereiken”, aldus Wintels. „Daarmee komen sporters en begeleiders in de verleiding ieder op hun eigen wijze te blijven trainen waarmee ze mogelijk risico’s nemen ten aanzien van hun gezondheid en die van anderen.”

IOC-voorzitter Sebastian Coe liet zaterdag weten dat een besluit over eventueel uitstel van de Olympische Spelen „in de komende dagen en weken” genomen zal worden. Tal van sportbonden en atleten hebben al opgeroepen tot verplaatsing van het sportevenement, dat van 24 juli tot en met 9 augustus moet plaatsvinden.

Parijzenaars gaan massaal joggen, dokters vragen totaal uitgaansverbod

Hoewel er in Frankrijk sinds dinsdag een lockdown van kracht is, waarbij in principe alleen essentiële verplaatsingen zijn toegelaten, lijken veel Fransen het coronavirus nog niet serieus te nemen.

Veel mensen hebben president Emmanuel Macron heel letterlijk genomen toen die in zijn toespraak maandag zei dat „een beetje fysieke activiteit” toegelaten was. Met name in Parijs zijn mensen sindsdien massaal aan het joggen gegaan – footing in het Frans – en dat niet altijd alleen, zoals wordt gevraagd.

Het ministerie van Sport zag zich daarom genoodzaakt om de Fransen op Twitter de les te lezen. „Een kilometer, twee kilometer maximaal… Het is niet de bedoeling dat u zich ver verwijdert van uw woning [...] Een kleine footing is mogelijk maar geen tien kilometer!”

De reacties op Twitter spreken soms boekdelen. „En als ik nu tien kilometer loop zonder mij verder dan vijfhonderd meter van huis te verwijderen”, vraagt een lolbroek. „Het is niet de bedoeling dat u het huis langer verlaat dan nodig is om boodschappen te doen”, antwoordt het ministerie. „Als u tien kilometer kan lopen in twintig minuten contacteer dan Guinness World Records.”

Marathon op balkon

„Twee kilometer, dat is geen footing”, zegt iemand anders, „dan kan ik even goed thuisblijven.” „Dat is precies de bedoeling”, antwoordt het ministerie. Een man in Toulouse gaf het goede voorbeeld door een marathon te lopen op zijn balkon van zeven meter. Zijn tijd: zes uur en 48 minuten.

Het medisch personeel in Frankrijk vindt de onbekommerdheid van sommige Fransen allesbehalve grappig. De vakbond van jonge dokters is naar de rechter gestapt om de overheid te dwingen om een totaal uitgaansverbod af te kondigen, zoals China heeft gedaan in steden als Wuhan. Ook op politiek niveau wordt gepraat over het strenger maken van de maatregelen. Met name een avondklok, zoals in Nice al bestaat, wordt overwogen.

Veel dokters en verplegend personeel hebben de bevolking direct opgeroepen om de situatie ernstiger te nemen. Eén verpleegster filmde een patiënt die aan een ademhalingstoestel ligt. „Wij weten niet of hij het gaat halen. Blijf alstublieft thuis.”

Vooral de oproep van Anne-Sophie Verhoeven, een arts van het Bichat-ziekenhuis in Parijs, maakte indruk. „Wij begrijpen het niet meer”, zegt zij op tv-zender LCI. „Wanneer wij thuiskomen van een lange werkdag zien wij mensen wandelen, fietsen, kinderwagen duwen. Wij vragen dat men ons werk respecteert. Het heeft geen zin om elk avond om acht uur voor ons te applaudisseren als diezelfde mensen een paar uur eerder gewoon op straat waren.”

Een jogger zaterdag in Parijs. Foto Lionel Bonaventure/AFP

Amazon stopt bezorgen niet-essentiële producten in Italië en Frankrijk

Italianen en Fransen kunnen vanaf nu geen „niet-essentiële” producten bestellen bij Amazon. Dat heeft de grootste webwinkel ter wereld zaterdagavond bekendgemaakt, meldt persbureau Reuters. Verkopers die Amazon gebruiken als platform, mogen nog wel producten direct naar de kopers opsturen.

Het Amerikaanse techbedrijf zegt met de maatregel te willen bewerkstelligen dat alle energie en tijd van zijn medewerkers gaat naar het bezorgen van producten die „consumenten nu het hardst nodig hebben”. Het besluit lijkt echter ook een reactie op de ontstane onvrede onder Italiaanse werknemers van Amazon.

Eerder deze week staakten zij om zich uit te spreken tegen het bedrijf, dat zich niet zou houden aan de Italiaanse richtlijnen die de verdere verspreiding van het coronavirus moeten tegengaan. Volgens de werknemers houdt Amazon zich niet aan de aangescherpte regels omtrent hygiëne en social distancing en stelt het bedrijf winst boven de gezondheid van zijn medewerkers. Amazon ontkent dit en stelt wel degelijk extra maatregelen te hebben genomen om verdere verspreiding tegen te gaan.

Vliegtuigen uit Spanje niet meer welkom in Nederland

Passagiersvliegtuigen afkomstig uit Spanje mogen vanaf 20.00 uur niet meer landen in Nederland. Het kabinet heeft zaterdag besloten het Zuid-Europese land toe te voegen aan de lijst met landen waartegen een tijdelijk vliegverbod is uitgevaardigd. Eerder werd al besloten vluchten uit Italië, China, Iran en Zuid-Korea te weren uit het Nederlandse luchtruim.

Er is een aantal uitzonderingen op de maatregel tegen Spanje, staat in een Kamerbrief van minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) en Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat, VVD). Repatriëring van Nederlanders mag wel doorgaan middels „vluchten met uitsluitend Nederlandse ingezetenen aan boord”. Ook medisch personeel en patiënten mogen vervoerd worden als dit „in het belang is van de volksgezondheid in Nederland”. De regel geldt tot 4 april 20.00 uur.

Het aantal besmettingen met het coronavirus in Spanje is de afgelopen dagen flink opgelopen. Inmiddels zijn bijna 25.000 mensen besmet en meer dan 1.300 patiënten overleden. Iets meer dan 2.100 coronapatiënten in Spanje zijn genezen.

Trump biedt Kim hulp aan bij bestrijden coronavirus

De Amerikaanse president Donald Trump heeft de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un hulp geboden bij de bestrijding van het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt. Dat heeft Kims zuster Kim Yo-jong zaterdag bekendgemaakt via de Noord-Koreaanse staatsmedia. Volgens Kim Yo-jong heeft Trump een brief geschreven aan haar broer, waarin hij schrijft dat hij de relatie tussen de landen wil verbeteren en dat hij samen de epidemie aan wil pakken.

Noord-Korea houdt tot dusver vol geen enkele besmetting met het coronavirus te hebben. Vanwege de poreuze grens met het zwaargetroffen China, is de kans echter groot dat dit onwaar is. Eerder deze week zei de Amerikaanse generaal Robert Abrams „vrij zeker” te weten dat er wel degelijk besmettingen zijn vastgesteld in het land. Dit baseerde Abrams op het feit dat het Noord-Koreaanse leger dertig dagen vrijwel stil heeft gezeten.

Als het coronavirus zich wel verspreidt door Noord-Korea, zou dat ernstige humanitaire gevolgen kunnen hebben. Het medische stelsel van het communistische land is zeer zwak en zo'n 40 procent van de Noord-Koreanen zou ondervoed en daarmee vatbaarder voor de ziekte zijn. Deze zorgen hebben er eerder toe geleid dat hulporganisaties en bondgenoten als Rusland hun (medische) hulp aanboden.

Donald Trump en Kim Jong-un tijdens een ontmoeting in juni vorig jaar. Foto Kevin Lamarque/Reuters

Burgemeesters: kom niet naar het strand

De burgemeesters van Zandvoort en Bloemendaal vinden dat dagjesmensen voorlopig weg moeten blijven van het strand. Die oproep deden ze zaterdag in een gezamenlijk persbericht op Facebook.

Ondanks eerdere waarschuwingen liepen de stranden volgens de burgemeesters zaterdag vol met recreanten. Borden en eerdere oproepen om niet te komen hielpen niet. Er ontstonden zelfs files van mensen die naar de badplaatsen wilden.

Het strand van Zandvoort, zaterdag. Foto Ramon van Flymen/ANP

Burgemeester David Moolenburgh (CDA) van Zandvoort spreekt van „risicovolle situaties” die de grote aantallen recreanten op het strand creëren. De veilige afstand van anderhalve meter is moeilijk aan te houden als het zo druk is op het strand. Ook de Bloemendaalse burgemeester Elbert Roest (D66) verzoekt „iedereen dringend om weg te blijven van onze stranden”. Een verbod op strandbezoek is volgens Moolenburgh niet mogelijk.

Ook in de bossen was het vandaag drukker dan normaal, zegt een woordvoerder van Natuurmonumenten tegen ANP. Het aantal bezoekers was vergelijkbaar met een mooi paasweekeinde. Opvallend genoeg is het vooral druk in de natuurgebieden in Noord-Brabant, de provincie die tot nu toe het meest getroffen is door het coronavirus.

São Paulo, het economische hart van Brazilië, gaat op slot

De 46 miljoen inwoners van de Braziliaanse staat São Paulo zitten vanaf dinsdag voor twee weken min of meer in lockdown. De gouverneur van de staat, João Doria, heeft zaterdag aangekondigd dat alle niet-essentiële bedrijven en diensten (waaronder restaurants en bars) tot en met 7 april worden stilgelegd. Inwoners van de staat wordt gevraagd zoveel mogelijk thuis te blijven.

São Paulo geldt als het economische hart van Brazilië. De staat is volgens persbureau Reuters goed voor een derde van de economische productie van het Zuid-Amerikaanse land. De afgekondigde maatregelen zullen dan ook grote economische gevolgen hebben.

President Jaïr Bolsonaro sprak zich vrijdagavond tijdens een televisietoespraak nog uit tegen ingrijpende maatregelen. „Ik wil geen paniek veroorzaken onder de bevolking. Ik wil geen hysterie omdat dat de economie kan schaden”, aldus de president.

De Braziliaanse minister van Volksgezondheid Luiz Henrique Mandetta waarschuwt juist voor de gevolgen van het coronavirus. Hij vreest dat het kwetsbare zorgstelsel van Brazilië geen grote aantallen besmettingen aankan. In het land zijn tot dusver vijftien mensen overleden aan Covid-19. Iets meer dan duizend Brazilianen zijn positief getest op het virus.

Afgelopen dag ruim honderd doden in Frankrijk, meer dan vijftig in VK

Het coronavirus heeft de afgelopen 24 uur in Frankrijk 112 levens geëist. Dat meldt het Franse ministerie van Volksgezondheid zaterdag. Het totale dodental komt daarmee op 562. Niet eerder overleden in Frankrijk zo veel coronapatiënten op één dag.

Volgens het ministerie is er sprake van een „snelle verergering” van de virusuitbraak. Die verspreidt zich steeds meer door het hele land, staat in een persbericht.

De Fransen maakten daarnaast bekend dat er ruim zesduizend mensen met Covid-19 in het ziekenhuis liggen, van wie 1.500 op de intensive care. De helft van de mensen op de IC is jonger dan zestig.

Ruim vijftig doden in VK

In het Verenigd Koninkrijk stierven zaterdag 53 mensen aan het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt. In totaal zijn er in het land nu 220 sterfgevallen geweest. De patiënten die overleden waren tussen de 41 en 94 jaar oud en hadden allemaal onderliggende gezondheidsklachten.

Vrijdag voerde premier Boris Johnson verdere maatregelen in om de verspreiding van het coronavirus te beperken: cafés, pubs, restaurants en sportscholen moesten hun deuren sluiten. Ook de scholen zijn dicht.

Amerikaanse vicepresident Pence wordt getest

De Amerikaanse vicepresident Mike Pence wordt getest op het coronavirus omdat een van zijn werknemers besmet blijkt te zijn met het virus. Dat heeft Pence zaterdag bekendgemaakt tijdens een persconferentie. Ook zijn vrouw moet een test ondergaan.

Pence benadrukte dat hij noch president Donald Trump direct contact heeft gehad met de besmette werknemer. Hij zal op advies van experts toch getest worden vanwege zijn „unieke positie” als vicepresident en hoofd van het team dat belast is met de bestrijding van het coronavirus in de VS.

Trump is vorige week getest op het coronavirus nadat bleek dat hij in contact was geweest met een besmette medewerker van de Braziliaanse president Jaïr Bolsonaro. Hij bleek niet besmet. Het is niet duidelijk of de president nu opnieuw getest wordt.

Opnieuw sterke stijging dodental Italië, nu bijna 5.000 mensen overleden

Het aantal dodelijke slachtoffers in Italië van de coronaviruspandemie is het afgelopen etmaal sterk opgelopen. Dat meldt de Italiaanse overheid. Er overleden 793 mensen, het hoogste dagelijkse aantal tot nu toe. Van donderdag op vrijdag vielen er nog 627 doden. Dat was toen ook een record.

In totaal heeft Covid-19 in Italië nu 4.825 dodelijke slachtoffers gemaakt. Sinds het een paar dagen geleden China inhaalde, is Italië het land met de meeste coronadoden ter wereld. Veruit de meeste doden vielen de afgelopen 24 uur in Lombardije, de zwaarste getroffen regio. Het aantal vastgestelde besmettingen in Italië is de afgelopen dag met circa 6.500 toegenomen tot 53.578.

Ook het aantal patiënten op Italiaanse intensivecare-afdelingen is opgelopen. Lagen er vrijdag nog ruim 2.600 mensen met Covid-19 op de IC, nu zijn dat er al meer dan 2.800. Voor zover bekend zijn meer dan zesduizend Italianen hersteld van een besmetting met het virus.

Italiaanse militairen vragen in Catania een vrouw om haar papieren. Het hele land is al bijna twee weken in lockdown. Foto Antonio Parrinello/Reuters

Treinen op eerste dag van speciale dienstregeling soms toch nog druk

Het is zaterdag, de eerste dag waarop er in Nederland veel minder treinen rijden vanwege de coronacrisis, „her en der toch druk” in de wagons van NS. Dat schrijft topman van het vervoersbedrijf Roger van Boxtel op Twitter.

„De treinen blijven rijden om mensen in vitale functies naar hun werk te kunnen brengen, niet voor 'een dagje erop uit'”, aldus Van Boxtel. „Als we een totale lockdown willen vermijden, moeten we verantwoordelijkheid nemen.” Ook roept de NS-directeur reizigers nog eens op anderhalve meter afstand van elkaar te houden.

NS gebruikt vanaf zaterdag een speciale basisdienstregeling. Vanaf alle stations in Nederland rijdt nog maar twee keer per uur een trein in beide richtingen. Ook zijn de meeste intercity's geschrapt en blijft de Intercity Direct op de hogesnelheidslijn tussen Breda en Schiphol in de remise.

Lees ook: NS en andere vervoersbedrijven schrappen fors in dienstregeling

Op station Utrecht Centraal was het zaterdagmiddag erg rustig. Foto Remko de Waal/ANP

Minstens vijfhonderd coronapatiënten moeten naar ziekenhuizen buiten Brabant

Tussen de vijfhonderd en zevenhonderd coronapatiënten moeten worden verplaatst naar ziekenhuizen buiten Noord-Brabant. Dat heeft het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ) volgens persbureau ANP zaterdag laten weten tijdens een persconferentie.

Brabantse ziekenhuizen hebben de komende week onvoldoende capaciteit, waaronder op de intensive care. Om te voorkomen dat deze ziekenhuizen overbelast raken, moeten de patiënten overgeplaatst worden naar ziekenhuizen in de rest van het land. Het gaat vooralsnog zowel om coronapatiënten die intensieve zorg nodig hebben, als om patiënten die er minder ernstig aan toe zijn, aldus het ROAZ.

Naar verwachting zal het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen de komende dagen flink toenemen, vooral in Noord-Brabant en Limburg. Defensie gaat helpen bij de overplaatsing van de patiënten. Zaterdag zijn al ongeveer zestig patiënten naar ziekenhuizen elders in het land overgebracht.

Defensie bevestigt hulp bij verplaatsen coronapatiënten

Het ministerie van Defensie heeft zaterdag bevestigd dat de krijgsmacht gaat helpen bij het verplaatsen van coronapatiënten naar andere ziekenhuizen. Militaire planners zullen de herverdeling van zieken uit Noord-Brabant coördineren. Omroep Brabant en persbureau ANP melden dat het om vijf militairen gaat, die zaterdag al vanuit het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg met hun werkzaamheden zijn begonnen.

De hulp van de militairen is nodig omdat de provincie „door overbelasting niet zelf op zoek kan naar plekken waar de coronapatiënten zijn onder te brengen”, aldus het ministerie. De ingeschakelde militairen „zijn zeer deskundig in het plannen van operaties en in het gestructureerd verdelen van schaarse middelen.” Ze „creëren een overzicht van aantallen patiënten” en zoeken uit in welke ziekenhuizen deze mensen nog terecht kunnen.

Defensie gaat vooralsnog niet zelf patiënten vervoeren. Dat gebeurt met ambulances en speciale 'Mobile Intensive Care Units'. De afgelopen dagen zijn al meerdere zieken op die manier naar ziekenhuizen buiten Noord-Brabant gebracht.

Coronapatiënten worden in zogeheten Mobiele Intensive Care Units naar ziekenhuizen buiten Noord-Brabant vervoerd waar nog voldoende plaats is. Foto Robin Utrecht/ANP

Zwangere vrouwen kunnen bevallen in Brabants hotel vanwege overbelaste ziekenhuizen

Zwangere vrouwen in Noord-Brabant kunnen vanaf komende week bevallen in een hotel. Om ziekenhuizen in de provincie te ontlasten, is een speciaal geboortecentrum opgericht in een Udense Van der Valk-vestiging. Dat maakte de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) zaterdag bekend.

In het hotel worden dit weekend een aantal kamers voorzien van alle faciliteiten en apparatuur die ook in een ziekenhuis aanwezig zijn. Vrouwen kunnen op een van de kamers terecht, samen met hun verloskundige, om te bevallen op een 'normale' manier.

De alternatieve locatie is volgens KNOV-directeur Charlotte de Schepper nodig omdat ziekenhuizen in Brabant zeggen dat ze „alle hulp kunnen gebruiken om de juiste zorg aan coronapatiënten te bieden”. Verloskundigen willen hun steentje bijdragen aan het weghalen van de druk bij de ziekenhuizen, aldus De Schepper.

Hoeveel zwangeren in het geboortecentrum zullen bevallen, is nog moeilijk in te schatten, schrijft de KNOV. Er wordt ook gekeken naar andere vergelijkbare locaties in het land. Het is vooralsnog in heel Nederland nog mogelijk om in het ziekenhuis te bevallen.

Wc-rollen in trek bij dieven

De drang naar het verzamelen van zoveel mogelijk wc-papier neemt inmiddels extreme vormen aan. In meerdere landen waren mensen deze week dermate wanhopig dat ze wc-papier hebben gestolen. Zo tikte vrijdag iemand in het Duitse Würselen, net over de grens bij Kerkrade, de ruit van een auto in waarin wc-rollen lagen, om het papier vervolgens mee te nemen. De politie roept Duitsers nu op geen waardevolle spullen (waar wc-papier inmiddels onder valt) meer in hun auto te laten liggen.

Ook in het Verenigd Koninkrijk was het meermaals raak. Eerder deze week werd al het wc-papier uit de openbare toiletten van een kerk in Norwich gestolen. De politie van het graafschap Essex pakte zaterdag bovendien drie inbrekers op die een wel heel bijzondere buit te pakken hadden. Het busje dat de boeven gebruikten lag vol met rollen wc-papier (en een magnetron).

Police officers always get a massive sense of satisfaction when we catch burglars... however we never expected to find this stolen loot in the boot.
🧻🧻🧻🧻🧻🧻🧻🧻🧻🧻🧻🧻🧻
Stolen items recovered and 3 arrested all within an hour of it being reported :+1::skin-tone-2: #ThatsHowWeRoll 🧻 pic.twitter.com/zeqY9CNEbN

— Essex OSG (@EssexOSG) March 20, 2020

Ook in Nederland kiezen veel mensen ervoor veel wc-papier in te slaan uit angst dat door de coronacrisis zonder te komen te zitten. Premier Mark Rutte heeft zich al meermaals uitgesproken tegen dit hamstergedrag. Afgelopen week vertelde hij bezoekers van een Albert Heijn in Den Haag dat Nederlanders zich echt geen zorgen hoeven te maken over een tekort aan wc-papier. „We kunnen tien jaar poepen”, aldus de premier.

Lees ook: ‘Ik begrijp wel dat mensen veel wc-papier kopen’

India meldt besmetting in Mumbai, angst voor coronavirus in sloppenwijken

In de Indiase miljoenenstad Mumbai is wellicht voor het eerst Covid-19 vastgesteld bij een bewoner van een sloppenwijk. Dat melden lokale media. De vrees is dat het virus zich snel verder zal verspreiden in de sloppenwijken, waar tienduizenden mensen dicht op elkaar wonen.

De nationale spoorbeheerder in India, waar vooralsnog 283 mensen positief zijn getest op Covid-19, raadt mensen af om met de trein te reizen. Dat terwijl duizenden arme arbeidsmigranten, die in de steden hun baan zijn verloren door anti-coronavirus-maatregelen, nu met de trein terugkeren naar het platteland. Gezondheidsexperts vertellen aan persbureau Reuters dat zij bang zijn dat die massale exodus verdere verspreiding van het coronavirus in de hand werkt.

In een poging grip te krijgen op een eventuele uitbraak in de dichtbevolkte stadswijken zijn de richtlijnen voor wie toegang krijgt tot tests, volgens NRC-correspondent Eva Oude Elferink versoepeld.

Lees ook: Hoelang blijft een massale corona-uitbraak India nog bespaard?

Veel dieren zonder mensen? Coronacrisis zorgt voor neppe natuurfoto’s

Op internet zijn in de afgelopen dagen regelmatig foto’s opgedoken van schone grachten en teruggekeerde dieren op normaal drukbevolkte plekken. De strekking: de natuur zou dankzij de coronacrisis en het massaal thuisblijven van mensen schoner worden en ruimte terugnemen. Alleen blijken veel foto’s niet te corresponderen met de werkelijkheid, schrijft National Geographic.

Zo zouden in China olifanten zich tegoed hebben gedaan aan druivenranken in China en dronken zijn neergevallen. Keerden zwanen en dolfijnen terug in de verlaten kanalen van Venetië. En zijn die kanalen schoner dan ooit. De foto’s en video’s bereiken massa’s mensen via sociale mediakanalen én kranten, maar de plaatjes zijn nep of ergens anders gemaakt.

Twitter avatar Spilling_The_T Corono she better don’t While humans carry out social distancing, a group of 14 elephants broke into a village in Yunan province, looking for corn and other food. They ended up drinking 30kg of corn wine and got so drunk that they fell asleep in a nearby tea garden. 😂 https://t.co/ykTCCLLCJu
Twitter avatar ikaveri Kaveri 🇮🇳 Here's an unexpected side effect of the pandemic - the water's flowing through the canals of Venice is clear for the first time in forever. The fish are visible, the swans returned. https://t.co/2egMGhJs7f

De Venetiaanse zwanen verschenen altijd al in enkele kanalen. De dolfijnen zijn gefilmd in een haven op Sardinië, honderden kilometers verderop. En de olifanten liepen vaker door de wijnranken en waren niet dronken.

De oprichter van het online onderzoeksplatform Bellingcat beschreef op Twitter hoe je kunt achterhalen of de foto's kloppen of niet.

Lees ook: Hoe filter je alle corona-onzin uit Facebook, Twitter en YouTube?

RIVM: 30 nieuwe doden in Nederland door Covid-19

Covid-19 heeft in Nederland in het voorbije etmaal dertig levens geëist. In totaal zijn nu 136 mensen aan de ziekte overleden, blijkt uit nieuwe cijfers van het RIVM. De meeste doden waren 80 tot 84 jaar oud, de jongste overledene was 63. Vrijdag werden eveneens dertig nieuwe doden gemeld door het RIVM.

Het aantal besmettingen steeg met 637 patiënten tot 3.631, maar het RIVM benadrukt dat het werkelijke aantal hoger ligt omdat alleen de mensen die opgenomen moeten worden in het ziekenhuis worden getest. In totaal zijn tot nu toe 836 mensen opgenomen (geweest), aldus het RIVM.

Verloop besmettingen in Nederland in beeld

Het aantal sterfgevallen als gevolg van het coronavirus:

De ziekenhuisopnames:

Nog altijd zijn de meeste besmettingen vastgesteld in Noord-Brabant: met 1.180 bijna een derde van het totaal. Daarna is de ziekte het vaakst vastgesteld in Zuid-Holland (486), Noord-Holland (461) en Limburg (418). Afgezet tegen het aantal inwoners zijn echter Limburg, Utrecht en Gelderland na Brabant het zwaarst getroffen. In de grafiek hieronder is het aantal geregistreerde besmettingen weergegeven per provincie per 100.000 inwoners:

Londen regelt hotelkamers voor quarantaine dak- en thuislozen

Londen heeft driehonderd hotelkamers geregeld voor de opvang van dak- en thuislozen in de stad. Dat schrijft Sadiq Khan, de burgemeester van Londen, zaterdag op Twitter.

De hotelkamers zijn bedoeld voor de isolatie van dak- en thuislozen in de komende weken. Khan schrijft dat mensen zonder een vaste verblijfplaats „al een moeilijk en onzeker leven hebben”. Hij wil alles doen wat mogelijk is om hen een goede bescherming te geven tegen het coronavirus. Vorig jaar werden ongeveer negenduizend daklozen geregistreerd in Londen.

Ook in de Belgische stad Gent worden hotelkamers gebruikt om dak- en thuislozen op te vangen.

Twitter avatar MayorofLondon Mayor of London (gov.uk/coronavirus) Rough sleepers already have difficult and uncertain lives. I’m determined to do all I can to ensure that they, along with all Londoners, have the best protection possible. That's why we've initially secured 300 hotel rooms for rough sleepers to self-isolate in the coming weeks.

Frankrijk beboet daklozen

In Frankrijk zijn afgelopen dagen daarentegen verschillende dak- en thuislozen op straat beboet vanwege de strenge lockdown-regels. Fransen die de straat op willen moeten sinds dinsdagmiddag op een officieel certificaat de reden aangeven die hun verplaatsing rechtvaardigt op straffe van een boete. De koepelorganisatie van achthonderd anti-armoedeverenigingen, FAS, vraagt om „duidelijke instructies zodat deze sancties onmiddellijk ophouden”, aldus persbureau AFP.

In Nederland kampen gemeenten en opvangen met twee problemen door het coronavirus: plek voor kleinschalige opvang van zo veel mogelijk dak- en thuislozen én vrijwilligers en personeel om die plekken te blijven runnen – ook als straks mensen uitvallen door ziekte of voorzorgsmaatregelen. Gemeenten zoeken naar quarantaineplekken waar zieke dak- en thuislozen kunnen verblijven en nieuwe opvanglocaties. Hoe de opvang er precies uit gaan zien, is onduidelijk of nog niet openbaar, blijkt uit een rondvraag van NRC langs gemeenten.

Lees ook: Met een thermometer op een hoestende dakloze af

Orbán grijpt de coronacrisis aan om democratie in te perken

Tot het eind van het jaar per decreet regeren, geen parlementaire controle meer en een verbod op tussentijdse verkiezingen en referenda. De Hongaarse regering van Viktor Orbán grijpt de wereldwijde coronacrisis aan om de toch al gemankeerde democratie fors in te perken.

In een voorstel dat Justitieminister Judit Varga vrijdag naar het parlement heeft gestuurd, staat onder andere dat de regering tijdens de vorige week uitgeroepen noodtoestand voorziet dat het parlement tijdens de pandemie het vereiste quorum niet haalt en daarom haar controletaak niet kan uitvoeren. De ministers willen daarom de ruimte om per decreet te regeren en het parlement slechts te informeren. Ook staat in de noodwet dat mensen die nepnieuws en geruchten verspreiden tot vijf jaar gevangenisstraf kunnen krijgen. De Hongaarse regering en daaraan gelieerde media beschuldigen onafhankelijke journalisten, die verslag doen van de matige gezondheidszorg en gaten in de corona-aanpak, permanent van het verspreiden van fake news.

Lees ook: Een interview met Judit Varga, het vriendelijke gezicht van het Orbán-regime

Opmerkelijk aan de wet is bovendien dat de noodtoestand geen (voorlopige) einddatum kent en daarmee het hele jaar geldig kan zijn. Maandag stemt het parlement over de noodwet. Om deze aan te nemen is een twee derde meerderheid nodig, zo schrijft minister Varga. Orbáns partij Fidesz kreeg bij de laatste verkiezingen minder dan de helft van de stemmen, maar dankzij de eerder door hem herschreven kieswet leverde dat 133 van de 199 zetels op. Een wijziging van de parlementaire regels zoals de regering nu voorstelt, zou volgens critici echter een vier vijfde meerderheid vereisen, waardoor de oppositie deze mogelijk toch kan blokkeren.

Volgens de officiële telling zijn in Hongarije op dit moment 85 coronapatiënten en zijn vijf mensen aan de ziekte overleden.

Viktor Orbán, eerder deze maand. Foto Bernadett Szabo/Reuters

Bestelling van 690.000 mondkapjes binnen

Zaterdag is de eerste van enkele partijen mondkapjes binnengekomen die het ministerie van Volksgezondheid samen met het Erasmus MC heeft ingekocht. Dat meldt minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA), die verantwoordelijk is voor de coronavirusaanpak, op Twitter. Het gaat volgens De Jonge om 690.000 maskers. Ze worden „zo snel mogelijk gedistribueerd naar de plekken waar de nood het hoogst is", schrijft hij. Er is een tekort aan mondkapjes.

Meerdere teams zijn momenteel bezig met de inkoop van spullen, apparatuur en andere middelen om het virus te kunnen bestrijden, schreef de minister vrijdag aan de Tweede Kamer. De persoonlijke beschermingsmiddelen (waaronder mondkapjes) worden centraal opgeslagen en van daaruit over de regio's verspreid. Het Rode Kruis zamelt ook beschermingsmiddelen in.

Op korte termijn zijn al 200.000 maskers herverdeeld die werden aangeboden via andere wegen, aldus De Jonge. Een deel van de aanbiedingen moest worden afgewezen, onder meer omdat er woekerprijzen werden gevraagd. Toch heeft het kabinet besloten de maskers niet te gaan vorderen, om verkopers en producenten niet af te schrikken aan Nederland te leveren.

Niet alleen is er een tekort aan de kapjes, ook desinfectiemiddelen zijn noodzakelijk. Een aantal bedrijven helpt bij de productie daarvan. Er wordt ook gewerkt aan meer kits om te testen op Covid-19 en beademingsapparatuur.

Binnen! Afgelopen weken hebben inkopers van het @ErasmusMC en het ministerie gewerkt aan een toelevering van FFP2-maskers voor NL. Eerste lading van zo'n 690.000 mondkapjes is net binnen en wordt zo snel mogelijk gedistribueerd naar de plekken waar de nood het hoogst is. :mask:🦠:muscle: pic.twitter.com/QorC90A4tv

— Hugo de Jonge (@hugodejonge) March 21, 2020

Stijgingen in sterf- en besmettingsgevallen in meerdere landen

In Duitsland zijn de afgelopen 24 uur nog eens zestien mensen overleden aan de gevolgen van een besmetting met het coronavirus. Het totale dodental komt daarmee op 47, zo meldt het Robert Koch-Institut (RKI) dat dagelijks nieuwe cijfers bekendmaakt. Er zijn in Duitsland 16.662 bekende besmettingsgevallen, 2.705 meer dan vrijdag.

De autoriteiten en ziekenhuizen van de zuidwestelijke deelstaat Baden-Württemberg zouden hebben toegezegd enkele ernstig zieke coronapatiënten uit de Franse grensregio Elzas op te nemen. Een lokale politicus bevestigt berichtgeving daarover.

België meldt zaterdag bijna een verdubbeling van het dodental: sinds vrijdag zijn dertig patiënten bezweken aan Covid-19. Het federale ministerie van Volksgezondheid heeft dat zaterdag bekendgemaakt in een videoconferentie. Een woordvoerder spreekt van een „verdere en sterke stijging van de cijfers”.

In Spanje zijn nu 1.326 patiënten overleden. De autoriteiten laten zaterdag weten dat het dodental flink is toegenomen, met meer dan driehonderd sterfgevallen in de laatste 24 uur. Er zijn bijna 25.000 mensen besmet; 2.125 coronapatiënten in Spanje zijn genezen.

Wereldwijde cijfers

Volgens cijfers die worden verzameld door de Amerikaanse Johns Hopkins University zijn wereldwijd 275.469 coronapatiënten bekend. Het werkelijke aantal ligt vanwege beperkte testcapaciteit hoger. In totaal zijn zeker 11.402 mensen overleden aan de gevolgen van het virus. Het aantal bevestigde genezingen staat op 88.261.

In Iran, een van de zwaarst getroffen landen, is het dodental ook gestegen: volgens het ministerie van gezondheid zijn daar 1.556 coronapatiënten overleden. Het aantal bekende infecties overschrijdt de 20.000, schrijft persbureau Reuters.

Op het Afrikaanse continent zijn inmiddels in 40 van de 54 landen coronabesmettingen bekend. Het ministerie van Volksgezondheid van Angola heeft zaterdagochtend bekendgemaakt dat de eerste twee gevallen van Covid-19 in het land zijn geconstateerd.

Politie: ziekenhuis op zoek naar mondkapjes bijna voor tientallen miljoenen opgelicht

Een Nederlands ziekenhuis heeft op het laatste moment afgezien van de aankoop van een „tientallen miljoenen” kostende partij mondkapjes omdat er vermoedelijk sprake was van oplichting. Toen het ziekenhuis de rekening kreeg om te betalen klopte er iets niet. Ook de bank waarschuwde dat er waarschijnlijk oplichters aan het werk waren, meldt de politie zaterdag. Meer details over de vermoedelijke poging tot oplichting wil de politie in het belang van het onderzoek niet kwijt.

De politie grijpt het voorval wel aan om te waarschuwen voor oplichters die van de coronacrisis proberen te profiteren. Ook omdat er uit andere Europese landen voorbeelden bekend zijn van handelaren die wel een rekening sturen, maar die niet van plan zijn te leveren. Of het gaat om één oplichter of dat er meerdere criminelen actief zijn, weet de politie nog niet.

De politie raadt ziekenhuizen en andere organisaties die mondkapjes willen kopen aan goed te checken of ze zaken doen met een betrouwbare partij, en alleen gebruik te maken van de gangbare betaal- en bestelmethoden. Dat oplichters proberen te verdienen aan de virusuitbraak noemt de politie „volstrekt onacceptabel". Signalen van pogingen tot oplichting worden „aandachtig” onderzocht, zo meldt zij.

Het is voor ziekenhuizen moeilijk om voldoende mondkapjes te vinden. Het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen maakt ze zelf. Foto Vincent Jannink/ANP

'Dertig buitenlandse artsen willen helpen, maar mogen niet'

De regels waardoor artsen met een buitenlands diploma niet kunnen helpen bij de bestrijding van het coronavirus zouden versoepeld moeten worden. Daartoe roept de Vereniging voor Buitenlands Gediplomeerde Artsen (VBGA) op, meldt de NOS zaterdag. De vereniging heeft haar leden oproepen zich te melden als ze willen helpen. Dertig medici zouden dat al hebben gedaan.

Mensen die in het buitenland mochten werken als arts, kunnen dat vak in Nederland niet uitoefenen zonder een registratie in het BIG-register. Daarvoor moeten de artsen aantonen dat ze hun werk hier goed kunnen doen. Ze moeten ook Nederlands spreken, en daar stokt het volgens de NOS vaak.

De VGBA heeft donderdag artsen opgeroepen zich aan te melden. Daarbij vroeg de vereniging meteen om informatie over de achtergrond van de zorgmedewerkers, onder meer over de stand van zaken in hun procedure om in het BIG-register ingeschreven te worden. Mocht het tot een versoepeling komen, dan wil de VGBA helpen bij de inzet van de medici.

Artsenorganisatie KNMG heeft aan de NOS en vakblad Medisch Contact laten weten positief te zijn over de inzet van buitenlandse artsen, mits is vastgesteld dat ze hun werk goed kunnen doen. De verplichting tot een BIG-registratie, die eerder werd versoepeld voor gepensioneerde artsen, zou dan niet per se nodig zijn.

Twitter avatar NafiseG Nafise Ghalandari @hugodejonge @bruno_bruins @MinVWS De Vereniging Buitenlands Gediplomeerde Artsen (VBGA) onderschrijft deze actie en suggereert dergelijke maatregelen voor zijn leden. Tientallen buitenlandse artsen hebben zich bij ons als vrijwilliger aangemeld. 👉🏻 https://t.co/QmjxBA4isw @MinVWS

FNV: sommige thuiswerkende ouders dreigen overbelast te raken

Ouders die vanwege de coronacrisis moeten thuiswerken, dreigen overbelast te raken doordat ze naast hun werkzaamheden door de sluiting van de scholen ook extra tijd kwijt zijn aan hun kinderen. FNV gaat dat aankaarten in overleg met werkgevers, meldt de bond. Komende week vindt er overleg plaats.

Werkende ouders moeten op hun kinderen passen en thuisonderwijs geven, maar krijgen tegelijk soms ook te maken met strenge eisen van werkgevers, zo schrijft de bond. Volgens FNV komt het ook voor dat ouders „vanwege de aard van hun werk niet thuis kunnen werken”, maar ook geen opvang kunnen regelen. Er zouden „veel telefoontjes” binnenkomen van werkgevers „die eisen stellen die tot overbelasting van werkenden leiden".

FNV overlegt ook met werkgevers en het kabinet over maatregelen die meer rust moeten geven op de arbeidsmarkt. De vakbond zegt begrip te tonen dat door de virusuitbraak werkgevers in „acute nood” dreigen te komen, maar „verwacht dat [begrip] ook van werkgevers over knelpunten die de FNV ziet". Met name mensen die „onzeker werk” doen, bijvoorbeeld als uitzendkrachten of mensen in een nuluren- of oproepcontract, dreigen volgens de bond ondanks de aangekondigde maatregelen hun inkomen te verliezen.

Eerste coronadoden in Singapore

In Singapore zijn voor het eerst twee mensen overleden aan het coronavirus. Dat heeft het ministerie voor gezondheid zaterdag bekendgemaakt.

De aanpak van de stadstaat wordt gezien als een succesvol voorbeeld van hoe het virus bestreden moet worden, maar nu zijn een 75-jarige vrouw uit Singapore zelf en een 64-jarige man uit Indonesië er toch aan bezweken.

Er zijn op dit moment 385 coronabesmettingen vastgesteld in de ruim 5,5 miljoen inwoners tellende stad.

Cuba sluit grenzen voor buitenlanders en lockdown in Colombia

Cuba sluit vanwege het coronavirus de grenzen voor buitenlanders. Dat heeft president Miguel Diaz-Canel bekendgemaakt in een tv-toespraak.

Alleen Cubaanse inwoners en buitenlanders die in Cuba wonen, mogen nog naar binnen. In Cuba zijn vooralsnog 21 coronabesmettingen vastgesteld en is een Italiaanse toerist aan de gevolgen van het virus overleden.

De Nederlandse ambassade in Cuba roept Nederlanders op het land zo snel mogelijk te verlaten. „De ontwikkelingen ten aanzien van het luchtverkeer gaan snel. Er vertrekken steeds minder vluchten vanuit Cuba, zeker na 26 maart".

Colombia stelt vanaf dinsdagavond een verplichte quarantaine in, maakte president Ivan Duque bekend. De maatregel gaat zeker negentien dagen duren.

In de hoofdstad Bogotá geldt sinds deze vrijdag al een uitgaansverbod. Buurland Ecuador verkeert al vanaf dinsdag in een vrijwel volledige lockdown.

Minister Hugo de Jonge krijgt mondkapjes aangeboden tegen woekerprijzen

Bedrijven en particulieren bieden massaal persoonlijke beschermingsmiddelen, zoals mondkapjes, aan bij het ministerie van Volksgezondheid. Maar bij een deel van die aanbiedingen worden woekerprijzen gehanteerd, schrijft minister Hugo de Jonge (CDA) aan de Tweede Kamer.

„Alle betrouwbare aanbiedingen van beschermingsmiddelen, zowel groot als klein, en met de juiste kwaliteitseisen zijn zeer welkom op dit moment [...] Tegelijkertijd zie ik ook dat heel veel aanbiedingen op niets uitlopen of uiteindelijk niet bruikbaar zijn. Dat komt deels omdat de voorraad wordt aangeboden tegen woekerprijzen."

Nederlandse ziekenhuizen gebruiken dagelijks zo'n 200.000 mondkapjes. De Jonge wil grote voorraden inkopen in China, maar heeft te maken met meer kapers op de kust.

Volgens de minister is er ook een tekort aan desinfecterende middelen, maar hebben DSM en Avandis inmiddels aangegeven bereid te zijn deze desinfectantia te gaan produceren en heeft Shell daar grondstoffen voor ter beschikking gesteld.

Meer Amerikaanse staten op slot

In navolging van Californië is in de VS ook in de staten New York en Illinois een uitgaansverbod afgekondigd. Ook New Jersey gaat dit weekend op slot, meldt Reuters.

Foto Justin Lane/EPA

Mensen mogen alleen de deur nog uit voor essentiële zaken zoals voor het kopen van eten, medicijnen en brandstof. „We moeten thuisblijven om tienduizenden doden te voorkomen", zei gouverneur J.B. Pritzker van Illinois vrijdag over de noodzaak van het uitgaansverbod.

De vier staten die op slot zijn of gaan, vormen gezamenlijk zo'n dertig procent van de Amerikaanse economie. In de hele Verenigde Staten zijn nu 14.100 gevallen bevestigd en meer dan 220 mensen overleden aan Covid-19.

Voor derde dag op rij geen binnenlandse besmettingen in China

China constateert alleen nog nieuwe coronabesmettingen van reizigers uit het buitenland. Voor de derde dag op rij is geen enkele in eigen land veroorzaakte besmetting meer vastgesteld, meldt Reuters op basis van gegevens van de Nationale Gezondheidscommissie in het land.

In totaal werd vrijdag volgens de nationale gezondheidsdienst bij 41 binnenkomende reizigers het virus vastgesteld dat Covid-19 veroorzaakt. Er overleden zeven mensen aan het virus. Daarmee komt het totale aantal vastgestelde besmettingen sinds de uitbraak van het nieuwe coronavirus op 81.008 en het dodental op 3.255.

Lees ook: China is pas af van virus al hele wereld ervan af is

Italië overtreft China sinds donderdag wat betreft het totale aantal doden. Inmiddels zijn er 4.032 mensen aan het virus overleden in het Zuid-Europese land.

Topman Boeing krijgt dit jaar geen salaris meer

Boeing-topman Dave Calhoun ontvangt de rest van het jaar geen loon meer. Datzelfde geldt voor voorzitter Larry Kellner van de raad van bestuur van de zwaar door de coronacrisis getroffen Amerikaanse vliegtuigbouwer. Boeing heeft vrijdag ook besloten tot nader order geen dividend meer uit te keren.

Om de coronacrisis het hoofd te bieden heeft Boeing al om miljardenhulp gevraagd van de Amerikaanse overheid. De hele luchtvaartindustrie lijdt enorme verliezen door de uitbraak van het nieuwe coronavirus.

Vrijdagavond Amerikaanse tijd werd ook bekend dat koffieketen Starbucks vrijwel alle vestigingen in de Verenigde Staten en Canada voor twee weken sluit. Alleen een aantal vestigingen vlakbij ziekenhuizen en het afhaalgedeelte van vestigingen met een drive-in blijven open.

Druk op IOC om Spelen uit te stellen neemt toe

Steeds meer sportbonden en landen dringen er bij het Internationaal Olympisch Comité (IOC) op aan de Olympische Spelen van deze zomer in Tokio uit te stellen.

Het IOC en de Japanse premier Shinzo Abe lieten deze week weten dat de Spelen ondanks de wereldwijde pandemie van het coronavirus vooralsnog gewoon doorgaan als gepland, van 24 juli tot en met 9 augustus. Maar belangrijke bonden als de Amerikaanse zwembond en de Britse atletiekbond hebben vrijdag gepleit voor uitstel.

Voorzitter Tim Hinchey van US Swimming stelt in een oproep aan het IOC dat gezondheid en veiligheid nu voorop moeten staan: „We hebben moeten toezien hoe de wereld van onze atleten op zijn kop is gezet. Het verantwoordelijke en juiste om nu te doen is voorrang geven aan de gezondheid en veiligheid van iedereen en op de juiste manier inschatten hoe deze globale pandemie effect heeft op de voorbereidingen van de atleten."

USA Swimming respectfully requests that the U.S. Olympic & Paralympic Committee advocate for the postponement of the Olympic Games Tokyo 2020. pic.twitter.com/q5bhUwi05q

— USA Swimming (@USASwimming) March 20, 2020

Het overkoepelende Amerikaanse Olympisch Comité laat in een reactie weten de oproep van de zwembond voorbarig te vinden en dat er nog meer informatie en advies moet worden ingewonnen voordat een definitieve beslissing wordt genomen.

De invloedrijke Britse atletiekbond zei vrijdag ook dat atleten de stress moet worden bespaard om zich te moeten voorbereiden te midden van de pandemie. Verder willen ook de nationale olympische comités van Noorwegen, Colombia en Slovenië willen uitstel.

Behalve de gezondheid van atleten en publiek en de verstoorde voorbereidingen van alle sporters wijst voorzitter Bogdan Gabrovec van het Olympisch Comité van Slovenië er op dat de Spelen als ze wel worden gehouden "onbelangrijk zullen zijn, omdat de strijd tegen het coronavirus al het nieuws bepaalt."

Eerder gaven Nederlandse (oud-)sporters als Kjeld Nuis, Sanne Wevers, Ruud Gullit, Anky van Grunsven en Ellen van Langen al aan dat de Spelen geen doorgang zouden moeten vinden deze zomer.

Brabants ziekenhuis waarschuwt zorgpersoneel voor moeilijke keuzes

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch heeft een videoboodschap gemaakt waarin onder anderen medici en bekende Brabanders het zorgpersoneel waarschuwen dat ze waarschijnlijk voor keuzes komen te staan die ze nooit eerder hebben hoeven maken.

„Het lijkt nu rustig, maar de schijn bedriegt. Dit is eigenlijk pas het begin van de storm. (...) We zitten nu in de wandeletappe en straks komen de bergen", wordt hen verteld door onder anderen cabaretier Henry van Loon, directeur Toon Gerbrands van voetbalclub PSV en bisschop Gerard de Korte.

Het zorgpersoneel wordt vanwege de stijgende aantallen mensen die besmet raken met het coronavirus gevraagd zich voor te bereiden op de moeilijke tijd die komen gaat: „Pak als het kan nú je rust. Bereid je voor. Inhoudelijk, lichamelijk en geestelijk."

Verschillende Brabantse ziekenhuizen sloegen vrijdag alarm over de de toestroom van patiënten die zijn besmet met het coronavirus en er werd een beroep gedaan op het kabinet en ziekenhuizen in andere delen van het land om andere spoedeisende patiënten over te nemen.

Vrijdagavond werd bekend dat Defensie gaat helpen met het verplaatsen van coronapatiënten uit Noord-Brabant. Daar heeft minister Hugo de Jonge afspraken over gemaakt met het Landelijk Netwerk Acute Zorg. Noord-Brabant is al sinds de uitbraak van het virus in Nederland de provincie met de meeste coronapatiënten.

Het laatste nieuws

In dit blog houdt de redactie van NRC de belangrijkste ontwikkelingen rondom het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt.

Een korte samenvatting van het belangrijkste nieuws van afgelopen vrijdag.

 • In Nederland liep het dodental vrijdag met dertig op en werden 534 nieuwe besmettingen gedetecteerd. Het totaal aantal besmettingen ligt hoger, omdat niet iedereen met een mogelijke besmetting getest wordt. 108 Nederlanders zijn inmiddels aan de gevolgen van het virus overleden.
 • Koning Willem-Alexander riep vrijdagavond in een zeldzame tv-toespraak op ook het „eenzaamheidsvirus” te bestrijden. Hij waarschuwde dat de "omstandigheden misschien nóg uitdagender worden".
 • Het kabinet gaat de komende drie maanden tot 65 miljard euro extra geld lenen om de kosten voor het steunpakket voor het bedrijfsleven en burgers te dekken. De Nederlandse economie kan dat dragen, zei minister Hoekstra van Financiën (CDA). De overheidsfinanciën zijn volgens hem op orde.
 • Oud-staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA) is voorlopig de nieuwe minister van Medische Zorg en Sport. Hij volgt Bruno Bruins die wegens oververmoeidheid zijn functie neerlegde.
 • In de Chinese stad Wuhan en de omliggende provincie Hubei - het eerste epicentrum van de besmettingen - werd vrijdag voor de tweede dag op rij geen nieuwe infectie met het nieuwe coronavirus gedetecteerd. WHO-chef Tedros noemde het hoopvol. „Zelfs de meest ernstige situatie kan gekeerd worden”, zei hij.
 • In Italië stierven in één dag ruim zeshonderd mensen aan Covid-19. Vierduizend Italianen stierven aan de ziekte. De Italiaanse regering scherpte de lockdownmaatregelen aan. Ook parken zijn nu gesloten en militairen moeten de politie helpen burgers in hun huizen houden.
 • Premier Boris Johnson besloot vrijdag toch alle bioscopen, sportscholen, pubs en restaurant in het Verenigd Koninkrijk te sluiten. In het land zijn inmiddels 177 mensen gestorven aan de gevolgen van Covid-19.

 

Lees hier alle ontwikkelingen van vrijdag 20 maart terug. WHO waarschuwt jonge mensen: jullie zijn niet onoverwinnelijk