Recensie

Recensie Muziek

Onversneden sensualiteit en de kracht van suggestie

‘Es geht nur um Sex heute Nacht”, zingt Olivia Vermeulen in ‘Sex’ van het Berlijnse cabaretduo Pigor & Eichhorn. Toch valt er veel meer te zeggen over de heerlijke lied-cd Dirty minds van Vermeulen, die vooral in Duitsland een bloeiende operacarrière heeft, en pianist Jan Philip Schulze. Recht voor z’n raap is leuk, maar Vermeulen en Schulze zijn minstens zo geïnteresseerd in de kracht van de suggestie – een dirty mind is immers een joy forever.

Variétéachtige stukken van Kurt Weill, Hanns Eisler en William Bolcom combineren ze smaakvol met de liedtraditie van Schubert, Schumann, Wolf en Schoenberg. Daarnaast zijn er hofmakerij (Purcells ‘Sweeter than roses’) en onversneden sensualiteit (‘Trois chansons de Bilitis’ van Debussy). Brahms toont zich van zijn lichtvoetigste kant in ‘Och Moder, ich well en Ding han’, over een dochter die haar moeder probeert duidelijk te maken waar ze precies naar smacht. Het slotlied is het allermooist: Eislers ontroerend gebrachte ‘Und endlich’.