NOS-NSF

‘Nederlandse sport verliest 950 miljoen door corona’

De inkomstenderving voor de Nederlandse sportwereld door het coronavirus kan tot de zomer oplopen tot 950 miljoen euro. Dat heeft NOC-NSF berekend. De sportkoepel roept de overheid op een noodfonds in het leven te roepen om de financiële gevolgen te compenseren. Gerard Dielessen, algemeen directeur van NOC-NSF, zei bij de NOS met het kabinet in gesprek te willen over de vorming van een noodfonds, „Het is een bedrag waarin de gehele sport is meegerekend: van de bonden tot verenigingen, van de gevolgen van afgelastingen van sportevenementen tot sportscholen die abonnementsgeld mislopen, en ook het betaald voetbal”, zei Dielessen. Hij zei ook zich te realiseren dat het bedrag lager kan uitvallen. „Dat zou kunnen als de sportwereld eerder op gang komt en mogelijk ook vanwege de economische maatregelen die al zijn genomen, zeker op het gebied van werknemersaspecten.”

Anneke van Zanen-Nieberg, voorzitter van NOC-NSF, liet in een verklaring weten dat het van groot maatschappelijk belang is dat de sportinfrastructuur straks zo snel mogelijk weer geactiveerd kan worden. „Binnen de sport zullen we met elkaar solidair zijn en de schade zo veel mogelijk samen opvangen. Ik reken erop dat alle gemeenten in Nederland, en op landelijk niveau de rijksoverheid, ons daarbij helpen.” (ANP)