Bijna alles past wel bij elkaar in een no-waste-soep

Janneke kookt Niets eetbaars weggooien is altijd een goede zaak.

Foto Merlijn Doomernik

Twintig dingen om te doen met een blikje tonijn? Zoveel mogelijk variaties op pasta met tomatensaus? Waar heeft u het meest aan in deze tijden waarin alles onzeker en niets vanzelfsprekend is? Laten we het nuchter en praktisch houden. Die recepten voor bliktonijn en pasta met tomatensaus kunnen altijd nog. Voorlopig is er nog meer dan genoeg vers voedsel voorhanden. Zullen we daar dan maar gewoon dankbaar voor zijn en er zo zuinig mogelijk mee omgaan?

Niets eetbaars weggooien is altijd een goede zaak, maar nu meer dan ooit. Kook bijvoorbeeld eens soep van alle restjes groenten die u toevallig in huis heeft. Dat is voedzaam en troostend tegelijk. Wees niet bang vrijuit te combineren, bijna alles past bij elkaar. De groenten hoeven er niet meer pico bello uit te zien. Lelijk blad of bruine plekken snijdt u gewoon weg. Zelfs een kliekje gare, gekookte of geroosterde groente kan in de soep.

Voor extra vullende soep kookt u aardappels mee. Of peulvruchten. Die hebben langer nodig en kunt u dus beter eerst apart gaar koken. Bonen, linzen en kikkererwten uit blik kunnen er uiteraard wel meteen bij. Laat de soep maximaal 25-30 minuten koken; in die tijd zijn alle soorten groenten wel gaar.

Smaakmakers als ui, knoflook, specerijen en ‘harde’ kruiden (zoals rozemarijn, tijm en laurier) fruit u als eerste aan in wat (olijf)olie. Zachte groene kruiden voegt u juist aan het einde toe, net als smaakmakers als sojasaus, vissaus, tabasco enzovoort. Een sliert groene olijfolie, een scheut slagroom, een dot crème fraîche of een bloeb yoghurt voegt u pas ín het bord of de kom toe.

Wel, niet, of gedeeltelijk pureren is een kwestie van persoonlijke voorkeur. Een volmaakt glad resultaat krijgt u door de soep na het pureren ook nog door een zeef te wrijven. Maar het kan ook lekker zijn om de soep juist grof te houden. Garneren kan met van alles en nog wat (maar niet met alles tegelijk!). Denk aan croutons, verse kruiden, alfalfa of tuinkers, verkruimelde of geraspte kaas, noten of zaden, uitgebakken spek, reepjes ham, Hollandse garnaaltjes, blokjes avocado of hardgekookte, gehakte eieren.

Zo, nu kunt u, zónder recept, aan de slag met de inhoud van uw eigen groentelade. Maar u mag ook mijn recept volgen, hoor.

No-waste-soep

Voor 4 personen

1 ui, gesnipperd;
2 tenen knoflook, fijngesneden;
2 stengels bleekselderij, in boogjes;
theelepel venkelzaad;
1 prei, in ringen;
een stronk broccoli, in roosjes (en de steel, geschild, in stukjes) of een venkelknol of een courgette;
1 aardappel, geschild, in blokjes;
een restje gare groene groenten (zoals spruitjes, sperzie- of snijbonen, spinazie, etc.) óf een handje diepvriesdoperwten of –tuinbonen;
olijfolie;
1 liter hete groentebouillon of water;
eventueel: een slok Pastis of ouzo of raki of iets dergelijks;
een handvol groene blaadjes (rucola, raapsteeltjes, postelein of waterkers);
2 – 3 el amandelschaafsel, of zonnebloem- of pijnboompitten, geroosterd,

Fruit de ui, knoflook, bleekselderij en het venkelzaad een paar minuten in een scheut olijfolie.

Fruit de prei, broccoli of venkel en de aardappel een paar minuten mee. Schenk het water of de bouillon over de groenten en laat 20 minuten zachtjes koken.

Kook de laatste 5 minuten de gare groenten of doperwten mee. Tuinbonen mogen 10 minuten meekoken.

Pureer de soep glad of iets grover en maak op smaak met zout en desgewenst een scheut drank. Verdeel over 4 borden of kommen.

Hussel de blaadjes met de amandelen of pitten, een scheutje olijfolie en royaal versgemalen zwarte peper en gebruik dit als garnering.