Impact coronacrisis

H&M, C&A, WE, de Bijenkorf en IKEA dicht, HEMA en Blokker blijven open

Foto Stephan van den Bos / EPA

Het aantal ketens dat zijn fysieke winkels sluit in Nederland vanwege het coronavirus en de gevolgen daarvan voor de hoeveelheid klanten, neemt toe. Woensdagavond besloot de Zweedse keten H&M de winkels in Nederland te sluiten, terwijl dat een dag eerder al in veel andere landen was gebeurd. Ook de Nederlandse ketens C&A en WE besloten woensdag tot sluiting.

Dinsdag maakten de Bijenkorf en woonwarenhuis IKEA al bekend hun Nederlandse filialen te sluiten. Andere winkels, zoals die van parfumerieketen Douglas, zijn minder lang open dan normaal.

HEMA laat weten voorlopig juist open te blijven „als aanvulling op overbelaste supermarkten”. Wel zijn de restaurants en stationswinkels van de keten gesloten.

Blokker geeft eveneens aan de deuren open te houden. De keten merkt dat door al het nieuws rond het coronavirus onder andere schoonmaakproducten goed verkopen. Beide winkelketens geven wel aan dat het rustiger is in de winkelstraat, waardoor mogelijk minder personeel nodig is.

Audax, het bedrijf achter Bruna en AKO, laat per winkel afhangen of openingstijden worden beperkt. In sommige zaken worden juist meer boeken, tijdschriften en puzzelboekjes verkocht. Op stations en op Schiphol dalen de verkopen juist stevig. (ANP/NRC)