Gas, water en elektra niet eerlijk verdeeld

Foto Robin van Lonkhuijsen

Hij is eigenaar van een schildersbedrijf, een café en het (appartementen)complex waar het café in huist. Met de fiscus krijgt hij het aan de stok over de aftrek van gas-, water- en elektriciteitskosten in verband met de exploitatie van het café. De man wil meer aftrekken dan de fiscus wil toestaan. De rechtbank stelt de man in het ongelijk, waarna de zaak bij het Bossche gerechtshof voorkomt.

Jaarlijks bedragen de kosten voor gas, water en elektra voor het hele complex, waar naast het café zeven appartementen zitten, 12.610 euro exclusief btw. Daarover zijn de eigenaar en de fiscus het eens, maar over de verdeling is onenigheid. Het hof stelt voorop dat het aan de man is om aan te tonen wat het verbruik is geweest van het café. De eigenaar betoogt dat in het café acht elektrische apparaten als koelingen, vriezers en friteuses staan, dat het café groter is dan elk van de appartementen en dat er tussenmeters zijn.

Maar, concludeert het hof, daadwerkelijk bewijs ontbreekt. Gegevens van de tussenmeters zijn er niet en de man heeft ook anderszins de verdeling van kosten tussen de appartementen en het café niet met concrete gegevens inzichtelijk gemaakt.

Omdat de fiscus tijdens de zitting bij het hof erkent misschien te streng gerekend te hebben, en aangeeft dat een kwart van de gas-, water- en elektriciteitskosten aan het café zijn toe te rekenen, neemt het hof die verdeling over.