Recensie

Recensie Muziek

Dromen en dwalen met Blauwbaard

Het sprookje blijft de kunsten inspireren: hoe de afschrikwekkende Blauwbaard zijn vrouw verbood een geheime kamer te betreden en zij haar nieuwsgierigheid niet kon bedwingen. Ook jazzsaxofonist Yuri Honing wijdde er zijn nieuwe album aan. Met zijn vaste kwartet (pianist Wolfert Brederode, bassist Gulli Gudmundsson en drummer Joost Lijbaart) kan Honing muzikaal dromen en dwalen langs verborgen kamers en emoties (angst, onbehaaglijkheid) die het sprookje met zijn moordlustige hoofdfiguur oproept.

Bluebeard heeft intense stukken waarin de diep ronde tenor leidt in prachtig geconcentreerde jazz. De nummers, veelal ballades, hebben veel reliëf. Ze voelen als een vervolg op het vorige album Goldbrun, waarop de jazz van dit kwartet ook al zo ademen kon. Een al te gedragen sonnetvoordracht schopt de sfeer tegen het einde even behoorlijk in de war. Dan begeleidt het slotstuk gelukkig weer elegant en onheilspellend naar een fraaie finale, waarin de fade-out veel te vroeg voelt.