Brieven

Covid-19 (1)

Liever de dood dan de gladiolen

Foto Merlin Daleman

Premier Rutte wil via groepsimmuniteit een beschermende ‘muur’ opbouwen rond kwetsbare mensen. Op het eerste gezicht een zinvol en ongetwijfeld nobel streven. Ikzelf – bijna 78, diabeet type 2 met pacemaker en nog een paar kwalen – behoor, zo schat ik, tot deze groep. Maar ik ben niet blij met dit plan. In de lange periode waarin die immuniteit wordt opgebouwd, moeten, „we mensen die een groter risico lopen zoveel mogelijk afschermen”, aldus Rutte. We hebben het dan over minstens vele maanden tot er voldoende groepsimmuniteit is. Dit betekent in de praktijk dat ik, niet al te gezond maar wel alive and kicking, maanden opgesloten zal zitten. Verstoken van elk bezoek – af en toe een arts in astronautenpak – en hunkerend naar theater, bioscoop, exposities, restaurant en bezoek. Intussen machteloos toekijkend hoe de meerderheid van mijn landgenoten in café, disco, schouwburg en stadion zich opgewekt immuun zit te maken. Ik moet aan er niet aan dénken! Liever de dood dan deze overheidsgladiolen.