Gesloten liveblog

WHO waarschuwt jonge mensen: jullie zijn niet onoverwinnelijk

Het dodenaantal in Nederland is vrijdag met dertig nieuwe sterfgevallen opgelopen naar 106. Tot nu toe moesten 643 mensen opgenomen worden in het ziekenhuis. Volg hier de laatste ontwikkelingen rond de uitbraak van het virus.

Dit blog is gesloten

In dit blog hield de redactie van NRC de belangrijkste ontwikkelingen op vrijdag 20 maart rondom het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt bij. Voor het laatste nieuws over het virus is een nieuw blog geopend

Een korte samenvatting van het belangrijkste nieuws van afgelopen vrijdag.

 • In Nederland liep het dodental vrijdag met dertig op en werden 534 nieuwe besmettingen gedetecteerd. Het totaal aantal besmettingen ligt hoger, omdat niet iedereen met een mogelijke besmetting getest wordt. 108 Nederlanders zijn inmiddels aan de gevolgen van het virus overleden.
 • Koning Willem-Alexander riep vrijdagavond in een zeldzame tv-toespraak op ook het „eenzaamheidsvirus” te bestrijden. Hij waarschuwde dat de "omstandigheden misschien nóg uitdagender worden".
 • Het kabinet gaat de komende drie maanden tot 65 miljard euro extra geld lenen om de kosten voor het steunpakket voor het bedrijfsleven en burgers te dekken. De Nederlandse economie kan dat dragen, zei minister Hoekstra van Financiën (CDA). De overheidsfinanciën zijn volgens hem op orde.
 • Oud-staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA) is voorlopig de nieuwe minister van Medische Zorg en Sport. Hij volgt Bruno Bruins die wegens oververmoeidheid zijn functie neerlegde.
 • In de Chinese stad Wuhan en de omliggende provincie Hubei - het eerste epicentrum van de besmettingen - werd vrijdag voor de tweede dag op rij geen nieuwe infectie met het nieuwe coronavirus gedetecteerd. WHO-chef Tedros noemde het hoopvol. „Zelfs de meest ernstige situatie kan gekeerd worden”, zei hij.
 • In Italië stierven in één dag ruim zeshonderd mensen aan Covid-19. Vierduizend Italianen stierven aan de ziekte. De Italiaanse regering scherpte de lockdownmaatregelen aan. Ook parken zijn nu gesloten en militairen moeten de politie helpen burgers in hun huizen houden.
 • Premier Boris Johnson besloot vrijdag toch alle bioscopen, sportscholen, pubs en restaurant in het Verenigd Koninkrijk te sluiten. In het land zijn inmiddels 177 mensen gestorven aan de gevolgen van Covid-19.
 • Lees de laatste ontwikkelingen:
  in het cornonablog van zaterdag 21 maart

In de strijd tegen corona is de wereld kleiner geworden

Oog in oog met de pandemie moest de westerse wereld zich deze week opnieuw uitvinden. De burger leverde vrijheden in om de overlevingskansen van zichzelf en van de zwakke leden van het collectief te verhogen. Werknemers werden naar huis gestuurd, scholen gesloten. Ongerustheid werd het nieuwe levensgevoel, hamsteren de nieuwe verleiding.

In de strijd tegen een onzichtbaar en mondiaal fenomeen werd de wereld kleiner. Staten houden hun burgers binnen en hun grenzen dicht. De burger zit thuis, zijn dagelijkse actieradius beperkt zich tot de dichtstbijzijnde supermarkt. Fietsen over de polderdijk kan nog net, reizen naar het buitenland niet meer.

Lees verder: In de strijd tegen corona is de wereld kleiner geworden

Defensie biedt mogelijk hulp bij verplaatsing patiënten

Defensie gaat mogelijk helpen bij de verplaatsing van coronapatiënten in Nederland. Dat zegt Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg in Nieuwsuur vrijdagavond.

De hulp van Defensie is vooral gericht op de „logistieke support”, zei Kuipers. En dan gaat het „van planning tot transport”. Ook komt er een landelijke coördinatie om het aantal coronapatiënten te verdelen over Nederland. Vooral ziekenhuizen in Noord-Brabant ervaren een grote toestroom aan corona patiënten, terwijl in ziekenhuizen in de rest van het land relatief veel bedden nog leeg zijn.

Bovendien heeft Defensie het personeel medegedeeld dat alle verloven kunnen worden ingetrokken in verband met de coronacrisis. Dat meldde ANP vrijdagavond. Defensie staat daardoor paraat als het nodig is. Personeel en materieel zou kunnen worden ingezet in ziekenhuizen, zei Jean Debie, de voorzitter van de vakbond voor burger en militair defensiepersoneel VBM.

Den Haag gaat kwetsbare bewoners extra hulp bieden

Den Haag heeft vrijdag verschillende maatregelen aangekondigd om de gevolgen van het coranavirus voor bewoners te verzachten. Vooral kwetsbare groepen en zorgmedewerkers worden geholpen.

Zo krijgen mensen die problemen ondervinden door tekorten bij de voedselbanken tijdelijk een bon waarmee ze boodschappen kunnen halen bij de supermarkt. En zijn zorgmedewerkers vrijgesteld van parkeerbelasting. Ook mantelzorgers krijgen een tegemoetkoming voor het parkeren: elke vergunninghouder krijgt gratis vijftig uur parkeertegoed bijgeschreven.

Opvang

Ook zijn maatregelen genomen voor de opvang van onder meer dak- en thuislozen. De mensen worden in kleinere groepen opgevangen en er is meer verpleegkundige ondersteuning en medisch advies. Ook zijn de noodopvang, het betalen van uitkering en de ondersteuning van „de meest kwetsbare groepen” geborgd, schrijft het stadsbestuur.

De vaccinaties voor jonge kinderen gaan „zoveel mogelijk” door. Schoolgebouwen blijven open voor de opvang van kinderen. En er worden computers beschikbaar gesteld voor minimagezinnen. Voor ondernemers die problemen hebben, is er de mogelijkheid om uitstel van gemeentelijke belastingen te vragen.
Het bestuur spreekt van „een crisis van ongekende omvang”. „We zijn ervan overtuigd dat we de gevolgen van dit virus aankunnen als we het samen doen.”

Moet ik de kinderopvang blijven betalen?

Het is een hot topic in de groepsapps van ouders. En kinderopvangorganisaties worden ook bestookt met de vraag. ‘Mijn kind blijft vanaf 16 maart verplicht thuis, moet ik wel blijven betalen voor opvang?’ Ja, stelt de Rijksoverheid op de deze week speciaal ingerichte website met vragen en antwoorden over de coronacrisis en kinderopvang. „Betaal de gehele factuur voor opvang zoals u dat altijd doet.”

Lees verder over de kosten van de kinderopvang

WHO waarschuwt jonge mensen: jullie zijn niet onoverwinnelijk

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwt jonge mensen dat ook zij ziek kunnen worden of zelfs overlijden aan het nieuwe coronavirus. Daarom moet iedereen zo min mogelijk in grote groepen samenkomen en wegblijven van oudere of kwetsbare mensen. Volgens WHO-chef Tedros Adhanom Ghebreyesus is elke dag sprake van een “nieuwe tragische mijlpaal” in de crisis: inmiddels zijn 210.000 mensen ziek en meer dan 10.000 overleden door het virus.

„Ik heb een boodschap voor jongere mensen: jullie zijn niet onoverwinnelijk. Dit virus kan ervoor zorgen dat je in het ziekenhuis eindigt of zelfs overlijdt”, zei Tedros tijdens een persconferentie vrijdag. „Zelfs als je niet ziek wordt: de keuzes die je maakt kunnen het verschil maken tussen leven en dood voor iemand anders.”

Lees ook: Het is moeilijk boos worden op ’s werelds machtigste dokter Tedros

Wel biedt het volgens de WHO-chef hoop, dat er in de Chinese stad Wuhan, waar de uitbraak begon, geen nieuwe gevallen meer gemeld werden op donderdag. „Zelfs de meest ernstige situatie kan gekeerd worden”, aldus Tedros.

De WHO maakte vrijdag ook bekend dat het een alarmservice heeft opgesteld met Facebook en WhatsApp. Mensen kunnen zich daar aanmelden om ontwikkelingen te volgen rond de uitbraak van het coronavirus.

Twitter avatar WHO World Health Organization (WHO) "To increase access to reliable information, WHO has worked with @WhatsApp and @Facebook to launch a new WHO Health Alert messaging service"-@DrTedros https://t.co/NiHHv2gzhU

Koning: bestrijd het eenzaamheidsvirus

De koning complimenteerde, troostte én waarschuwde. In een zeldzame toespraak, vrijdagavond tegelijk uitgezonden op de drie grote Nederlandse tv-zenders, hield hij Nederland voor dat de „omstandigheden misschien nóg uitdagender worden”.

Twee keer verwees hij er impliciet naar dat 6 april wellicht niet het einde zal zijn van deze crisis. Hij zei: „Dat vraagt nogal wat van ons allemaal.”

Lees onze analyse van de toespraak van de koning over de corona-crisis

Rode Kruis start centrale inzamelingsactie voor hulpmiddelen

Het Rode Kruis is vrijdag een centrale inzamelingsactie gestart voor beschermingsmiddelen en medische hulpmiddelen waar een tekort aan dreigt te ontstaan door de uitbraak van het coronavirus. De hulpdienst wil in Nederland op nationaal niveau de inzameling coördineren en de materialen uitdelen waar ze het hardst nodig zijn.

Het Rode Kruis denkt dat andere branches nog materialen hebben die voldoen aan de wettelijk normen. Donateurs - bijvoorbeeld schilders, asbestsaneerders en aannemers - kunnen contact opnemen met de hulporganisatie. Na controle en sortering worden de materialen door het Rode Kruis overgedragen aan het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) en GGD GHOR Nederland. „Zij zorgen dat de middelen bij de zorginstellingen komen waar ze het hardst nodig zijn”, schrijft de hulpdienst.

De Rijksoverheid houdt een lijst bij van hulpmiddelen waar een tekort aan is. Momenteel gaat het om deze hulp- en beschermingsmiddelen.

 • FFP2 maskers
 • Schorten
 • Handschoenen
 • Beschermingsbrillen
 • FFP1 en 3 maskers
 • Chirurgische maskers
 • Desinfectantia
 • Diagnostische testen (inclusief PCR-materiaal, swabs en media)
 • Beademingsapparatuur

 
Om de inzameling zo efficiënt mogelijk te laten verlopen, verzoekt het Rode Kruis alléén voor deze producten contact op te nemen.

Nederlanders houden vrijmibo met videoverbinding

Nederlanders zijn opgeroepen om niet in grote groepen samen te komen en sociaal contact zoveel mogelijk te beperken. Dat betekent echter niet dat de vrijdagmiddagborrel, de vrijmibo, niet door hoeft te gaan.

Op Twitter delen mensen massaal beelden van videogesprekken met vrienden of collega's met de #vrijmibo. Als het kan met een flesje bier of een glas wijn erbij.

Twitter avatar VI_Technologies VI Technologies Cheers everyone! #vrijmibo
(Friday afternoon drinks) is going off at VI Tech #SocialDistanacing style https://t.co/3BF2HXjhAt
Twitter avatar Ilsezaal Ilse Zaal De vrijdagmiddagborrel gaat gelukkig gewoon door https://t.co/40H7thZOLD
Twitter avatar CloudcarrierNL Cloudcarrier Hou je vast aan tradities. Dat doen we bij Cloudcarrier ook. #VrijMiBo https://t.co/ceZXnZfvWl

Europese Commissie wil begrotingsregels laten vieren

De Europese Commissie wil de begrotingsregels voor EU-landen versoepelen. Dat kondigde Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie, vrijdagavond aan in een officieel statement op Twitter.

Het coronavirus heeft „dramatische gevolgen”, zei Von der Leyen. „We doen al het noodzakelijke om Europeanen en de Europese economie te ondersteunen.” De voorzitter wil een speciale „ontsnappingsclausule” activeren als „antwoord op de pandemie”. Deze clausule zou het mogelijk maken dat landen kunnen afwijken van de EU-begrotingsregels. Dat is iets wat de Europese Commissie nooit eerder heeft gedaan, benadrukte ze in de video.

Twitter avatar vonderleyen Ursula von der Leyen Wir haben versprochen, alles zu tun, um Menschen & Unternehmen in der Krise zu unterstützen. Wir halten unser Wort: Gestern haben wir mehr Flexibilität für staatl. Beihilfen beschlossen. Heute lockern wir die Haushaltsregeln, damit Regierungen Geld in die Wirtschaft pumpen können https://t.co/6d35lfFU5f

De 27 EU-ministers van Financiën moeten wel met het voorstel van Von der Leyen instemmen. Het gevolg van een eventueel akkoord is dat landen meer geld in hun nationale economie kunnen pompen. „We versoepelen de begrotingsregels om dat mogelijk te maken", zei Von der Leyen.

EU-landen mogen een maximale staatsschuld van 60 procent van het bruto binnenlands product (bbp) hebben. Het begrotingstekort mag niet boven 3 procent van het bbp uitstijgen.

Lees ook: Taboes overboord in economische oorlog tegen het coronavirus

KLM schrapt 28 Europese bestemmingen

Ook vrijdag zette KLM weer het mes in Europese bestemmingen. Tot nader bericht vliegt de luchtvaartmaatschappij vanaf zondag onder andere niet meer op acht bestemmingen in Italië, waaronder de hoofdstad Rome. Daarnaast wordt niet meer gevlogen op steden in het zwaargetroffen noorden van Italië.

KLM kondigde vrijdag aan in totaal 28 bestemmingen in Europa te schrappen, van Istanbul in Turkije tot Ålesund aan de westkust van Noorwegen. Vanaf maandag vliegt KLM ook niet meer op Krakau en Wroclaw in Polen. Ook op Kiev en Sint-Petersburg wordt niet langer gevlogen.

Parkeerplaatsen genoeg

Volgens minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat, VVD) worden er momenteel 150 vliegtuigen van Nederlandse luchtvaartmaatschappijen aan de grond gehouden door het coronavirus. Van parkeerproblemen is op de Nederlandse luchthavens geen sprake, schrijft de minister vrijdag in een Kamerbrief.

Luchtvaartmaatschappijen met Schiphol als thuisbasis krijgen voorrang op plekken bij Schiphol. Overgebleven parkeerplaatsen mogen verhuurd worden. Internationaal zal mogelijk schaarste ontstaan en volgens de minister is er belangstelling getoond in de Nederlandse parkeerplaatsen. „Het staat de overige luchthavens vrij om de (rest)capaciteit aan derden te verhuren om ook buitenlandse luchtvaartmaatschappijen te kunnen faciliteren bij het oplossen van problemen.”

Toch les voor kinderen zonder veilige thuissituatie

Er komt toch een oplossing voor kinderen die geen veilige thuissituatie hebben en nu niet naar school kunnen. Minister van Onderwijs Arie Slob heeft vrijdagmiddag laten weten dat gemeenten samen met scholen, de kinderopvang, Veilig Thuis en de jeugdzorg er voor moeten zorgen dat leerlingen elders les krijgen. In de bibliotheek bijvoorbeeld, of in een klaslokaal. Daar kunnen kinderen dan heen als het thuis niet meer gaat, zo laat hij weten.

Toen de scholen afgelopen maandag hun deuren sloten vanwege het corona-virus, sloegen verschillende partijen alarm. Kwetsbare kinderen zitten thuis zonder dat iemand nog zicht op hen heeft. Voor deze leerlingen, die thuis bijvoorbeeld mishandeld of misbruikt worden, is school een veilige plek. Een omgeving waar ze even niet bang hoeven te zijn, en waar ze gezien worden.

Lees ook: Thuisblijven is zo fijn nog niet voor kinderen, als het daar niet veilig is

Brouwerij produceert desinfectiemiddel in plaats van speciaalbier

De brouwerij van het Schotse BrewDog produceert sinds deze week geen speciaalbier meer, maar alleen nog handgel. Het desinfectiemiddel wordt gratis weggegeven.

„Desinfectiemiddel voor de de handen raakt overal uitverkocht. Dus we zijn begonnen om onze distileerderij om Punk Ontsmettingmiddel te maken", tweette BrewDog-eigenaar James Watt woensdag. "We willen doen we we kunnen om iedereen door deze moeilijke tijd te helpen.”

In een interview met Sky News zei Watt dat hij door het coronavirus van de één op de andere dag 70 procent van zijn omzet zag verdampen. Toch weigert hij geld te vragen voor de handgel. „Het kost het bedrijf geld, maar het is het juiste om te doen.”

"We have been using our distillery to make hand sanitiser."

Co-founder of Brewdog, James Watt explains how the company is helping during the #coronavirus crisis.

Get the latest on #Covid19 here: https://t.co/nPnUB7GiNy pic.twitter.com/eWqyJRPxdx

— Sky News (@SkyNews) March 19, 2020

BrewDog is niet de enige stokerij die desinfectiemiddel is gaan produceren, schrijft persbureau Reuters. In Bristol geeft de Psychopomp Micro-distillery flacons handgeld weg in ruil voor een donatie aan een goed doel. Volgens de BBC haalde de gin stokerij achthonderd pond op voor een kinderziekenhuis.

Handgel in plaats van gin

Ook de Australische gin distilleerder SevenZeroEight produceert sinds deze week alleen nog desinfecterende gel. De handgel wordt tegen kostprijs verstrekt aan twee ziekenhuizen in het land.

Eerder deze week kondigde het conglomeraat van luxemerken LVMH al aan alle Franse productiefaciliteiten van parfum van de merken Dior, Guerlain en Givenchy in te zetten om grote hoeveelheden hydroalcoholische gel te produceren, die gratis ter beschikking wordt gesteld aan de Franse gezondheidszorg.

„We proberen de middelen die we hebben - sterke alcohol - te gebruiken om functionerende desinfectiemiddel samen te stellen”, zei Matt Felgate, de eigenaar van Lincoln Gin, tegen de BBC. „Ik wil er geen cent voor zien. Ik ben hier om te helpen en het juiste te doen.”

Koning Willem-Alexander over de coronacrisis: het leven is drastisch veranderd

Koning Willem-Alexander sprak vrijdag het land toe op verschillende televisiekanalen. In zijn toespraak wilde hij de Nederlandse bevolking een hart onder riem steken. „Binnen enkele weken is ons leven drastisch veranderd”, begon hij de toespraak die vrijdagmiddag opgenomen is in Paleis Huis ten Bosch. „We leven intens mee met nabestaanden van overleden mensen en alle coranapatiënten thuis of in het ziekenhuis.”

De maatregelen die Nederland nu neemt zijn volgens de koning „noodzakelijk” en „ingrijpend”. Hij bedankte de „duizenden” vrijwilligers die zich spontaan aanmelden om andere mensen te helpen. Ook sprak hij vol lof over de mensen die „onmisbaar” zijn: in de zorg, supermarkten, logistiek, onderwijs en „alle andere plekken”.

Koning Willem-Alexander hield vrijdag een toespraak over het coronavirus. Foto ANP

Daarnaast sprak hij alle kinderen in Nederland toe: „Ik snap heel goed hoe jullie je voelen – eerst misschien spannend om vrij te zijn, maar dat gaat snel over”. En de ouders: „Opeens zit je gedwongen thuis met het hele gezin – dat vraagt nogal wat van ons allemaal.”

2020 wordt het jaar dat we ons allemaal levenslang zullen herinneren, aldus de koning. „Het coranavirus kunnen we niet stoppen, maar het eenzaamheidsvirus wel.” Hij riep alle Nederlanders op dat niemand zich in de steek gelaten zou moeten voelen. Als bezoekjes niet mogelijk zijn, suggereerde de koning dat mensen online of met de post communiceren.

'Volg experts'

De koning benadrukte de noodzaak om alle aanwijzingen van experts opvolgen. „Het is belangrijk ons vertrouwen aan hen te geven.”

Tot slot sprak hij uit trots te zijn op de initiatieven die her en der al gestart worden: „Nederland zou Nederland niet zijn als mensen niet spontaan in actie zouden komen.” Volgens de koning beleeft iedereen deze tijd op zijn eigen manier, maar hij „hoopt en verwacht dat een gevoel van saamhorigheid en trots ons dwars door deze moeilijke tijd zal blijven verbinden”.

Koning houdt toespraak over coronacrisis

Koning Willem-Alexander houdt om 19.00 een toespraak over de coronacrisis.

Kijk hier naar de uitzending van de toespraak:

Verenigd Koninkrijk sluit alle uitgaansgelegenheden

Wat premier Boris Johnson ruim een week lang afhield doet hij toch: bioscopen, sportscholen, pubs en restaurants vanaf middernacht dwingen te sluiten. Johnson hoopte aanvankelijk dat advies weg te blijven uit horecagelegenheden voldoende zou zijn. Met de maatregel, in combinatie met het sluiten van de scholen, begint de aanpak van de coronapandemie in het VK steeds meer te lijken op die op het Europese vasteland. De vraag is Johnson met zijn geleidelijke aanpak de Britse bevolking aan nodeloze gevaren heeft blootgesteld.

Bedrijven en instanties die niet noodzakelijkerwijs hoeven te sluiten, grijpen de sluiting van horeca aan om ook in actie te komen. Meerdere winkelketens (Topshop, Miss Selfridge, Reiss) sluiten hun in totaal honderden filialen. Ook kerken, moskeeën en andere gebedshuizen annuleren diensten en bijeenkomsten.

De gedwongen sluiting zal de economische klap voor de Britse economie verergeren. Daarom maakte Rishi Sunak, minister van Financiën, bekend dat de overheid 80 procent van het maandsalaris betaalt van werknemers bij bedrijven die door het coronavirus in problemen komen, met een maximum van 2.500 pond per maand. „Dit is ongekend”, zei Sunak.

Britten hoeven deze crisis niet alleen te doorstaan, voegde hij toe. „Dit zal een nationale en collectieve inspanning zijn.” Eerder deze week kondigde Sunak al 330 miljard pond aan economische steunmaatregelen aan en verlaagde de Bank of Engeland de belangrijkste rentevoet nogmaals.

In het Verenigd Koninkrijk zijn inmiddels 177 mensen overleden aan de gevolgen van Covid-19.

Lees ook: Boris Johnson voelt niets voor corona-lockdown

Trump: Reizen over grens VS-Mexico beperkt

De Verenigde Staten en Mexico hebben besloten reizen over hun grens te beperken. Dat zei de Amerikaanse president Donald Trump vrijdag tijdens een persconferentie. Niet-essentiële reizen worden verboden om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Volgens de Mexicaanse minister van Buitenlandse Zaken, Marcelo Erbrard, gelden de beperkingen vooral voor toeristische en recreatieve overtochten. Reizigers die wegens handel, werk of medische redenen de grens over moeten, kunnen deze blijven passeren.

Trump kondigde op de persconferentie ook aan om illegale migratie te blokkeren vanaf elke grens met de Verenigde Staten. Illegale migratie zou volgens de president kunnen leiden tot een „perfect storm”.

Minister Erbrard zei dat Mexico de Verenigde Staten zal toestaan om Centraal-Amerikaanse migranten die de grens illegaal willen oversteken terug te sturen naar Mexico. Dat geldt niet voor migranten die niet uit Centraal-Amerika komen, aldus de minister.

Alleen al tussen de Amerikaanse stad San Diego en het Mexicaanse Tijuana passeren elke maand ongeveer drie miljoen persoonsvoertuigen legaal de grens.

In een dag ruim 600 nieuwe doden in Italië

In Italië zijn de afgelopen 24 uur ruim zeshonderd nieuwe sterfgevallen als gevolg van Covid-19 gemeld. Daarmee komt het totaal aantal doden op ruim 4.000, sinds donderdag ligt het hoger dan China. Daar staat het officiële dodental momenteel op ruim 3.100.

Veruit de zwaarst getroffen regio is Lombardije. Daar zijn sinds donderdag 380 mensen overleden en staat het totaal aantal doden op 2.250.

'Blijf thuis' is te lezen op een gebouw in de Italiaanse stad Milaan. Foto AFP

Om de lockdown in Lombardije strenger te handhaven, worden er volgens persbureau Reuters ongeveer honderd militairen in de regio gestationeerd. Zij zullen de politie ondersteunen. De regio wil dat de Italiaanse overheid nieuwe maatregelen neemt om haar inwoners thuis te houden.

Vooruitlopend op het nationale beleid, hebben verschillende regio's vrijdag strengere maatregelen afgekondigd. In bepaalde gebieden is het nu ook verboden te wandelen in het park, of te hardlopen of fietsen. Ook parken zijn nu gesloten en militairen moeten de politie helpen burgers in hun huizen houden.

Correctie: Eerder stond hier dat Italië sinds vrijdag meer doden dan China heeft als gevolg van de corona-uitbraak. Dat is sinds donderdag al zo.

Start-ups in acute geldproblemen door coronacrisis

Tweederde van de jonge techbedrijven in Nederland verkeert in acute geldproblemen door de coronacrisis. Dat blijkt uit een enquête van Techleap – de organisatie die de belangen van Nederlandse start-ups behartigt - onder ruim vierhonderd bedrijven. De Nederlandse start-upsector is goed voor ruim honderdduizend banen.

De start-ups kampen met een teruglopend aantal opdrachten en gebrek aan nieuw kapitaal, nu durfinvesteerders hun investeringportefeuilles opnieuw tegen het licht houden. Een speciaal overbruggingskrediet moet ervoor zorgen dat de techbedrijven in ieder geval tot begin juli kunnen blijven voortbestaan.

Johan van Mil van de Amsterdamse durfinvesteerder Peak Capital zegt in een reactie momenteel „veel paniek” te zien in de sector. „Vrijwel iedereen kijkt naar kostenbesparing en zoekt hulp bij de overheid.”

Correctie: Eerder stond op basis van het FD dat 85 procent van jonge techbedrijven acute geldproblemen heeft. Dat is aangepast naar tweederde.

Topman Gronings ziekenhuis besmet met corona

De bestuursvoorzitter van het Universitair Medisch Centrum Groningen, Ate van der Zee, is positief getest op corona. Dat meldt RTV Noord vrijdag.

De topman van het ziekenhuis voelt zich goed en werkt vanuit huis. Hij blijft voorlopig leiding geven aan het coronacrisisteam van het ziekenhuis.

Van der Zee is getest nadat hij contact heeft gehad met arts-microbioloog Alex Friedrich. Donderdag werd bekend dat Friedrich besmet is het coronavirus en momenteel ziek thuis zit. Friedrich en Van der Zee zijn beiden lid van het coronacrisisteam. Alle andere leden zijn getest, maar bij hen werd het virus niet aangetroffen.

Het Dagblad van het Noorden meldde donderdag dat bijna 5 procent van de medewerkers van het UMCG besmet is met het coronavirus, dat de longziekte Covid-19 kan veroorzaken.

Hoekstra: Nederland heeft 45 tot 65 miljard nodig voor economische maatregelen

De Nederlandse overheid verwacht de komende drie maanden tussen de 45 en 65 miljard euro extra te moeten lenen vanwege het coronavirus. Het extra geld is onder meer nodig om het pakket aan noodmaatregelen te financieren dat de economische gevolgen van de coronacrisis voor bedrijven en burgers moet verlichten.

Dat meldt minister van Financiën Wopke Hoekstra vrijdag in een Kamerbrief.

Het steunpakket dat het kabinet deze week aankondigde zal Nederland volgens Hoekstra tussen 10 tot 20 miljard euro kosten, afhankelijk van hoeveel aanspraak erop gemaakt wordt. Daarmee wil het kabinet het bedrijfsleven ondersteunen en de werkgelegenheid op peil houden.

Lees ook: Economisch noodpakket gaat begroting wel degelijk raken

Ondernemers die in zwaar weer verkeren kunnen ook uitstel van de belastingbetaling aanvragen. Hoekstra verwacht dat zo'n 50 tot 75 procent van de bedrijven van de regeling gebruik zullen maken. „Daarnaast lopen de belastinginkomsten vanzelfsprekend fors terug als gevolg van de verslechterende economische situatie. Ook de omvang hiervan is nog onzeker.” Vooral door het uitstel van de belasting houdt het kabinet rekening met tot 45 miljard euro minder belastinginkomsten dan verwacht.

Dat alles leidt volgens Hoekstra tot „een extra financieringsbehoefte van ongeveer 45-60 miljard euro”. De gevolgen voor de staatsschuld kan Nederland dragen, schrijft Hoekstra, „want de overheidsfinanciën zijn op orde”.

België sluit ook grenzen voor niet-essentieel in- en uitreizen

België verbiedt „niet-essentiële verplaatsing” in en uit het land en voert grenscontroles uit om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dat heeft de Belgische minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem vrijdag bekendgemaakt, schrijven Belgische media. De maatregel gaat per direct in.

„Elke overtreding zal strikt worden gesanctioneerd”, zei de minister. Hij richtte zich in het bijzonder tot „toeristische verplaatsingen naar België”. Deze zijn per direct verboden. Wie geen geldige reden heeft België in te komen, wordt door de politie weggestuurd.

Sinds woensdag geldt er in land een regeling die lockdown benadert: mensen mogen alleen nog naar buiten voor het hoognodige en om – met maximaal één gezinslid – te sporten. Veel Belgen trokken de grens over naar buurlanden waar nog minder strenge regels golden. Zo gingen vorig weekend, toen in België horeca en winkels al gesloten waren, veel Belgen de grens over naar Nederland, waar die gelegenheden nog open waren.

Jeugdbescherming sluit deuren voor ouders wegens coronagevaar

Veel ouders met een omgangsregeling mogen hun uithuisgeplaatste kinderen de komende weken niet zien. Diverse jeugdbeschermingsorganisaties willen het bezoek niet langer begeleiden uit angst voor besmetting met het coronavirus.

Volgens Jeugdzorg Nederland kiezen jeugdbeschermingsorganisaties zelf of zij begeleide bezoeken nog laten doorgaan. „Er zijn geen landelijke richtlijnen voor; organisaties maken zelf een inschatting van het risico”, zegt een woordvoerder. “Maar zeker als het gaat om kinderen, is het voor begeleiders lastig om voldoende afstand te houden.”

Jeugdbescherming Amsterdam is een van de organisaties die de bezoeken niet langer wil begeleiden. „Heel vervelend, maar het is niet anders”, zegt een woordvoerder. „Tot nader order zullen ouders het alleen met videobellen moeten doen – daar wordt nu veel gebruik van gemaakt.” Volgens de woordvoerder zijn veel ouders teleurgesteld maar tonen ze ook begrip voor de maatregel. „Iedereen snapt wel dat dit crisistijden zijn.”

Klachten op sociale media

Op sociale media zijn echter vooral klachten te lezen over de maatregel. Zoals van een vader van vier kinderen, die maandag per e-mail te horen kreeg dat de begeleide bezoeken de komende niet zullen doorgaan vanwege het coronavirus. „Ik heb meteen contact opgenomen”, laat de vader, die anoniem wil blijven, telefonisch weten. „Een van mijn dochters is binnenkort jarig. Na lang pushen heb ik voor elkaar weten te krijgen dat we haar kunnen bellen om te feliciteren.”

Familierechtadvocaat Mieke Krol zegt dat ze door veel ouders is gebeld die hun kinderen door de corona-maatregel niet meer kunnen zien. „Ze hebben te horen gekregen dat, in ieder geval tot 6 april, de contactmomenten niet doorgaan. Sommige ouders mogen in plaats daarvan video-bellen, anderen mogen dat niet. Hier moet echt een oplossing voor komen; deze mensen hebben gewoon recht op omgang.” Krol weet nog niet of ze tegen de maatregel gaat procederen. „Als je een verzoek zou indienen is het nog maar de vraag wanneer het op zitting komt, want rechtbanken plannen geen zaken meer in vanwege besmettingsgevaar.”

Rutte herhaalt: houd afstand, hamsteren achterlijk

Minister-president Mark Rutte (VVD) herhaalde vrijdag zijn oproep aan Nederlanders om afstand van elkaar te houden. Nog steeds houden mensen minder afstand van elkaar dan de voorgeschreven anderhalve meter, zei de premier tijdens zijn wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad.

Rutte gaf zelf toe dat hij in herhaling viel, maar zag vrijdag nog mensen dichtbij elkaar staan. „Het verschil tussen bovenop elkaar staan of die anderhalve meter afstand nemen is enorm.” Ook jongeren die zich geen zorgen maken over Covid-19, moeten afstand bewaren omdat ze anders anderen infecteren. „Dat we het met z'n allen moeten doen, is geen lege zin van een politicus.”

Twitter avatar MinPres Mark Rutte LIVE: de persconferentie van premier Rutte over de #ministerraad 👇 https://t.co/y2uVNAooEm

Het massaal inslaan van eten noemde Rutte „achterlijk” gedrag dat alleen maar tot extra problemen leidt. „Het is een soort massapsychologie of -hysterie dat mensen dat gaan doen, maar er is geen aanleiding om te gaan hamsteren. We hebben eten zat.” Ook onnodige reisjes naar het buitenland moeten vermeden worden. „Ga niet voor dagtripjes of uitjes de grens over. Het is niet business as usual.”

Het besluit van donderdag om de verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen te sluiten voor bezoek noemde Rutte ingrijpend, maar noodzakelijk. „Die groep is extra kwetsbaar en extra gevoelig voor een situatie als dingen niet goed gaanfui.”

Nederland laat zich gemiddeld genomen van zijn goede kant zien, benadrukte Rutte tot slot. „Daar hoort ook bij dat we anderen aanspreken op hun gedrag.”

Tien weken cel voor man die op agenten hoestte en beweerde besmet te zijn

Een man uit Noordwijkerhout is vrijdag veroordeeld tot tien weken celstraf (waarvan twee voorwaardelijk) omdat hij twee agenten in het gezicht heeft gehoest en gespuugd en daarbij zei dat hij besmet was met het coronavirus. Dat meldt Omroep West. Ook moet hij een schadevergoeding betalen en mag hij tien maanden niet rijden.

De 23-jarige Assaad C. werd dinsdagnacht aangehouden in Leiden voor rijden onder invloed. Hij weigerde mee te werken aan een alcoholtest en besloot in plaats daarvan te hoesten en spugen naar de agenten, van wie een zwanger is. Volgens de rechter heeft C. zich hiermee schuldig gemaakt aan „bedreiging met zwaar lichamelijk letsel”.

Het Openbaar Ministerie had vijf weken celstraf geëist. De rechter koos voor een zwaardere straf omdat de man volgens hem hulpverleners probeerde te besmetten in een periode waarin zij extra nodig zijn. De man, die overigens niet positief getest is op het coronavirus, heeft spijt betuigd.

Landen kondigen nationale financiële hulp aan

Vrijdag presenteerden verschillende landen hun financiële maatregelen om banen te behouden, bedrijven te helpen, en om een economische crisis af te wenden.

Zo komt Finland met een hulppakket van vijftien miljard euro, meldt Reuters. Twee derde daarvan is bestemd voor uitbetaling van lonen. De rest van het geld is onder meer bedoeld voor het midden- en kleinbedrijf, waaronder de bedrijven in de culturele en reissector. Ook kunnen bedrijven werknemers makkelijker ontslaan om faillissementen te voorkomen. Die mensen krijgen dan een uitkering. Ook buurland Zweden neemt maatregelen: bedrijven kunnen makkelijker en meer geld lenen.

Saoedi-Arabië presenteerde vrijdag een hulppakket van bijna dertig miljard euro. Ook daar gaat een groot gedeelte (ruim tien miljard euro) naar het midden- en kleinbedrijf. Daarnaast worden ondernemingen geholpen met vrijstellingen en uitstel van bepaalde belastingen.

En Zwitserland trekt in ieder geval dertig miljard euro uit om de werkgelegenheid te behouden, de lonen te beschermen en zelfstandigen te helpen.

Eerdere maatregelen

Andere landen kwamen al eerder met financiële hulppakketten. Zuid-Korea, de vierde grootste economie van Azië, gaat ruim 36 miljard euro vrijmaken voor noodfinanciering. Dat geld is vooral bestemd voor kleine bedrijven. Zo kunnen bedrijven met minder dan een ton aan jaarlijkse omzet makkelijker aanspraak maken op noodkredieten.

De Verenigde Staten komen met een economische stimuleringspakket van ten minste 850 miljard dollar (773 miljard euro). Spanje trekt in ieder geval 200 miljard euro uit om de gevolgen van het coronavirus te verlichten. En het Verenigd Koninkrijk trekt voor financiële noodmaatregelen 330 miljard pond (363 miljard euro) uit.

Twee Spaanse sportjournalisten overleden

Twee Spaanse sportjournalisten zijn overleden nadat ze besmet waren geraakt met Covid-19. Ze horen tot de ruim duizend dodelijke slachtoffers van het virus in het Zuid-Europese land.

De 59-jarige radioverslaggever José Maria Candela werd door de brandweer dood aangetroffen in zijn woonplaats Boadilla. Hij had enkele dagen last van gezondheidsklachten en daar kwamen verschijnselen van Covid-19 bij. Candela had zich echter niet laten testen. Hij werkte decennia voor de nationale radio (RNE) als voetbalverslaggever. In die functie volgde hij hoofdzakelijk de verrichtingen van Atlético Madrid.

Ook de 78-jarige Tomás Díaz Valdés bezweek aan de gevolgen van het coronavirus, in een Madrileens ziekenhuis. Hij maakte in het verleden naam als motorsportverslaggever voor de Spaanse sportkrant AS.

Voetbalclub Atlético Madrid laat weten te rouwen om de dood van 'watcher' José Maria Candela:

Twitter avatar Atleti Atlético de Madrid La familia atlética está de luto por el fallecimiento de Chema Candela, periodista deportivo que desarrolló la mayor parte de su carrera cubriendo la información del Atlético de Madrid. Queremos expresar nuestro más sentido pésame a su familia, amigos y compañeros de @rne https://t.co/zfAlciIFE9

Beieren als eerste Duitse deelstaat op slot

Beieren gaat vanaf aanstaande zaterdag als eerste Duitse deelstaat op slot om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Burgers mogen dan alleen voor noodzakelijke uitstapjes zoals boodschappen het huis uit. Het besluit werd volgens Duitse media vrijdagmiddag aangekondigd door Mark Söder, de minister-president van de deelstaat. In Beieren is vooralsnog bij 2.400 mensen het nieuwe coronavirus vastgesteld.

Burgers mogen straks wel nog naar de dokter of apotheek. Bezoek mag alleen als het gaat om een partner, of als iemand geholpen moet worden. Ook sporten mag, mits het alleen of met huisgenoten gebeurt. Dat betekent dat de maatregelen, die in eerste instantie twee weken zullen gelden, niet zo ver gaan als bijvoorbeeld in Spanje of Italië.

De politie zal controleren of mensen zich aan de nieuwe maatregelen houden. Wie toch onnodig het huis verlaat kan „hoge boetes” verwachten, zei Söder. Die kunnen oplopen tot 25.000 euro. Beieren is de grootste deelstaat van Duitsland. Volgens Söder overwegen andere deelstaten vergelijkbare maatregelen.

Regering wil ook economische steun regelen voor Caribisch Nederland

Ook de Nederlandse bijzondere gemeenten in de Caribische gebieden kunnen rekenen op economische steun. Het kabinet werkt aan een steunpakket voor Bonaire, Sint Eustatius en Saba, meldde minister van Binnenlandse Zaken Raymond Knops (CDA) vrijdag na afloop van de ministerraad.

Knops stelde dat de eilanden, die grotendeels afhankelijk zijn van toerisme, hard getroffen zijn door de uitbraak van het nieuwe coronavirus. De maatregelen moeten „mensen en bedrijven ondersteunen die nu totaal geen inkomen hebben”, zei de minister volgens persbureau ANP.

Aruba, Sint Maarten en Curaçao zijn aparte landen onder het Koninkrijk der Nederlanden en moeten dus op een andere manier economische steun ontvangen. Knops wil met de Rijksministerraad gaan bespreken hoe de landen geholpen kunnen worden. Ook het College Financieel Toezicht en het Internationaal Monetair Fonds onderzoeken wat de eilanden nodig hebben, meldt ANP.

Daar is de financiële nood hoog, zei José Jardim, interim-president van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten donderdag in een persbericht. De eilanden, waar toerisme eveneens de belangrijkste sector is, beschikken volgens de centrale bank niet over de instrumenten of middelen om de ontstane crisis te verlichten. Jardim sprak van „een zware opgave”:

„Juist in deze tijden moeten de landen binnen het Koninkrijk der Nederlanden elkaar hulp en bijstand verlenen. Solidariteit is nu belangrijker dan ooit.”

Na besmetting Barnier meldt ook de Britse Brexitonderhandelaar symptomen van coronavirus

De Britse hoofdonderhandelaar David Frost is mogelijk besmet geraakt met het coronavirus. Dat heeft een woordvoerder van Downing Street vrijdag bekendgemaakt, meldt de Amerikaanse nieuwssite Bloomberg. Het nieuws is extra opvallend omdat donderdag Covid-19 bij de hoofdonderhandelaar voor de Europese Unie, Michel Barnier, werd vastgesteld. Barnier meldde dat zelf op Twitter.

De 55-jarige Frost verblijft momenteel in isolatie, omdat hij symptomen van het longvirus vertoont. Hij is de leider van het Britse team bij de Brexit-onderhandelingen. Sinds het Verenigd Koninkrijk op 31 januari de Europese Unie heeft verlaten, onderhandelen afgevaardigden Frost en Barnier over de nieuwe handelsvoorwaarden. Afgelopen maandag werd bekendgemaakt dat deze onderhandelingen vertragingen zullen oplopen door de uitbraak van het coronavirus.

België hangt lakens uit het raam voor actie 'Bedankt vanuit ons kot'

In sommige Europese landen wordt dagelijks geapplaudisseerd voor de zorgverleners die zich inzetten voor de strijd tegen het coronavirus. Er worden spandoeken opgehangen, wenskaarten verstuurd en lieve berichten geplaatst op sociale media. België gaf vrijdag zijn eigen draai met de actie 'Bedankt vanuit ons kot'.

In beeld: de cijfers van het RIVM over het coronavirus in Nederland

Het aantal patiënten dat in Nederland is overleden aan de gevolgen van het coronavirus:

En de ziekenhuisopnamen:

De meeste besmettingen met het coronavirus zijn in Noord-Brabant: 1.012 van de in totaal 2.994 besmettingen in heel Nederland. In Zuid-Holland zijn 405 gevallen bekend, in Limburg 366. De besmettingen per provincie:

Bijna 10.000 (voormalig) zorgverleners bieden hulp aan

Bijna tienduizend Nederlanders met „een zorgachtergrond” hebben bij beroepsorganisatie NU’91 hun diensten aangeboden, voor het geval ziekenhuizen overbelast raken. NU’91 opende vorig weekend een coördinatiepunt, waar „overweldigend” vaak gebruik van is gemaakt, zo laat de organisatie vrijdagmiddag weten.

Tussen de aanmeldingen zit voormalig en aanstaand (studenten) zorgpersoneel uit zowel de verpleegkunde als de zorg. Er zijn (intensive care-) artsen, tandartsen, fysiotherapeuten. Van de personen die aanbieden bij te springen, heeft meer dan een kwart nog een BIG-registratie. Dat wil zeggen dat zij bevoegd zijn om per direct ergens aan de slag te gaan.

De brancheorganisatie gaat alle vrijwilligers die zich tot nu toe hebben aangemeld, vrijdag terugmailen en in samenwerking met het ministerie van Volksgezondheid koppelen aan zorginstellingen waar de nood hoog is. De inschrijving voor extra hulp blijft open staan.

Kabinet: toch geen beslag op mondkapjes

Het kabinet gaat toch geen invorderingsbesluit nemen om beslag te kunnen leggen op voorraden beschermende mondkapjes. Dat zei minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) vrijdag tijdens een persconferentie. Dat meldt persbureau ANP. De inmiddels afgetreden minister Bruno Bruins had dat woensdag tijdens een debat in de Tweede Kamer nog toegezegd, na vragen van GroenLinks-leider Jesse Klaver.

Volgens minister De Jonge werkt zo’n besluit averechts. Na de aankondiging zouden partijen „schuchter” zijn geraakt om met het ministerie samen te werken, aldus De Jonge. Bovendien zou het „alleen maar langer duren” om voldoende mondkapjes binnen te krijgen als dat moet via beslaglegging.
Ziekenhuizen, huisartsen, maar ook andere zorginstellingen kampen met een tekort aan mondkapjes die het personeel en patiënten moeten beschermen tegen het coronavirus.

'Beste virologen op de bank'

Ook gaf minister De Jonge vrijdag aan „een beetje op te passen” met het vergelijken van coronacijfers: „Wat we niet moeten doen is iedere dag opnieuw de statistieken, die eigenlijk nog heel jong zijn, willen interpreteren.”

De minister dringt erop aan te blijven vertrouwen op de deskundigen en het RIVM, die „gewogener” hun opvatting over de ontwikkeling van het coronavirus in Nederland kunnen geven. De Jonge: „Waar we normaal rond een WK de beste bondscoach zijn op de bank, zijn we inmiddels de beste viroloog en epidemioloog op de bank.”

Britse overheid staakt parallelle export 'cruciale' geneesmiddelen

Het Verenigd Koninkrijk legt de parallelle export van tachtig 'cruciale' medicijnen stil, meldt het Britse ministerie van Volksgezondheid. Het gaat om geneesmiddelen als adrenaline, insuline, paracetamol en morfine. Met deze maatregel hoopt het land de eigen voorraden te kunnen beschermen.

Parallelle export is de uitvoer van goederen die in principe geproduceerd zijn voor de inwoners van het exporterende land, maar tegen hogere prijzen verkocht worden in andere (in dit geval Europese) landen. Het Britse ministerie van Volksgezondheid schrijft dat de bevolking de geneesmiddelen nodig heeft vanwege de uitbraak van het coronavirus.

Bedrijven die doorgaan met deze vorm van export van het tachtigtal medicijnen, riskeren hun handelsvergunning te verliezen. In het Verenigd Koninkrijk zijn tot dusver 3.297 mensen positief getest op het coronavirus, 144 mensen zijn overleden.

Lees ook: Boris Johnson voelt niets voor corona-lockdown

De Britse premier Boris Johnson houdt later op vrijdag een persconferentie. Verwacht wordt dat hij dan strengere maatregelen aankondigt die de verspreiding van het coronavirus moeten tegengaan.

Marathon van Rotterdam nu op 25 oktober

De marathon van Rotterdam is in verband met het coronavirus van 5 april naar zondag 25 oktober verschoven. Dat heeft de organisatie van de wedstrijd vrijdagmiddag bekendgemaakt. De 17.000 startbewijzen voor de editie van april zijn automatisch geldig voor die in oktober, laat de organisatie weten.

Behalve die in Rotterdam, zijn ook de marathons van onder meer Parijs, Rome, Wenen en Londen geannuleerd. De nieuwe datum van de Rotterdamse marathon, de grootste van Nederland, valt één week na die in Amsterdam. De wedstrijd in de hoofdstad gaat desondanks door, laat een woordvoerder van de organisatie daar weten.

RIVM: 30 nieuwe Nederlandse Covid-19-doden

In Nederland zijn sinds donderdagmiddag 30 mensen overleden aan Covid-19. Dat blijkt uit cijfers die het RIVM vrijdag heeft gepubliceerd. In totaal heeft het coronavirus in Nederland nu 106 levens gekost, van patiënten tussen de 63 en 95 jaar.

Het aantal geconstateerde besmettingen is toegenomen met 534, en bedraagt in totaal 2.994. Onder hen bevinden zich 725 zorgmedewerkers, die vaker dan andere groepen worden getest. Het totaal aantal besmettingen ligt hoger dan het RIVM meldt omdat niet iedereen met een mogelijke besmetting getest wordt. In totaal zijn 643 coronapatiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

In Noord-Brabant zijn nog altijd de meeste besmettingen geconstateerd (1.012), gevolgd door Zuid-Holland (405) en Limburg (366).

Jeroen Pauw en Fidan Ekiz worden zondagse duo voor 'Op1'

Jeroen Pauw en Fidan Ekiz presenteren vanaf deze week de zondageditie van de talkshow Op1. Dat heeft de NPO vrijdag bekendgemaakt. Op1 wordt vanwege de vele nieuwsontwikkelingen rondom de uitbraak van het coronavirus niet vijf avonden, maar zeven avonden per week uitgezonden.

Lees ook: Jeroen Pauw en Fidan Ekiz nieuw gelegenheidsduo Op1

Ollongren keert later terug, journalisten en ministers houden afstand

Vanwege het coronavirus keert minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken, D66) later terug dan gepland. Ollongren is sinds november met ziekteverlof wegens gezondheidsklachten. De minister was bezig met de voorbereidingen voor haar terugkeer – die in maart had moeten plaatsvinden – maar ziet hier op doktersadvies voorlopig vanaf.

Journalisten die ministers willen bevragen na de vrijdagse ministerraad worden vanaf deze week op grotere afstand gehouden. Ze moeten, zoals het RIVM adviseert, zeker anderhalve meter van elkaar verwijderd zijn. Ook de ruimte tussen de pers en de ministers wordt vergroot. De standplaats van de journalisten op het Binnenhof is daarom afgezet met een rood lint, zoals te zien is op foto’s van NOS.

De ministers zelf houden zich in Trêveszaal, waar de raad plaatsvindt, aan de afstandsrichtlijnen: ze zitten verder van elkaar af dan gebruikelijk, tweette premier Mark Rutte vrijdag:

Twitter avatar MinPres Mark Rutte Om het risico op besmetting met het #coronavirus te verkleinen is het van groot belang om echt 1,5 meter afstand te houden van elkaar. Ook in de #ministerraad houden we ons aan deze richtlijn en daarom zitten we in de Trêveszaal verder uit elkaar dan gebruikelijk. https://t.co/ENMQ9CG5Ng

Martin van Rijn volgt Bruno Bruins op als minister voor Medische Zorg

Martin van Rijn (PvdA) is de nieuwe minister voor Medische Zorg en Sport. Hij volgt Bruno Bruins (VVD) op, die donderdag opstapte nadat hij een dag eerder onwel werd tijdens een debat over het coronavirus. De benoeming van Van Rijn is vrijdagmiddag bekendgemaakt door premier Mark Rutte.

Lees ook ons nieuwsbericht: Martin van Rijn nieuwe minister voor Medische Zorg

Dodental Spanje overschrijdt duizend, ook in België forse toename

Verschillende Europese landen hebben vrijdagmiddag nieuwe cijfers vrijgegeven met betrekking tot het aantal bekende besmettingen met en sterfgevallen door het coronavirus. In Spanje, waar de uitbraak na Italië de grootste impact heeft, zijn sinds donderdagmiddag 225 dodelijke slachtoffers bijgekomen en zijn nu ruim duizend mensen overleden aan de gevolgen van het virus.

In België kwamen sinds de uitbraak van het nieuwe virus nog niet eerder zoveel mensen in één dag om het leven: in dat land is het aantal mensen dat is overleden aan Covid-19 met 16 toegenomen tot 37. Ook zijn er 462 mensen positief getest op het virus. In totaal zijn 2.257 besmettingen in België bekend. Zwitserland en Liechtenstein houden gezamenlijk data bij en kwamen met een toename van 952 besmettingen vrijdagmiddag uit op een totaal aantal van 4.840. In de twee landen zijn voor zover bekend 43 mensen overleden.

Wisseling van de Queen's Guard voorlopig niet een publieke ceremonie

De traditionele Britse wisseling van de wacht, waarbij leden van de Queen's Guard elkaar afwisselen bij het Buckingham Palace in Londen, is tot nader order afgelast. Dat is vrijdag bekendgemaakt. Ook de ceremonies bij St James's Palace (ook in Londen) en Windsor Castle (iets ten zuidoosten van de Britse hoofdstad) gaan niet door.

De wisseling van de wacht bij Buckingham Palace, afgelopen maandag.Foto Neil Hall/EPA

Zeker de ceremonie bij Buckingham Palace trekt doorgaans grote drommen toeristen. De wisseling duurt ongeveer drie kwartier. De publieke ceremonie zal weer worden hervat „als dat passend wordt bevonden”, zo staat in de korte verklaring op de website van de Britse koninklijke familie. Het besluit om de Changing of the Guard op te schorten is „overeenkomstig het advies van de regering om massabijeenkomsten te vermijden”.

De Britse koningin Elizabeth liet donderdag in een bericht aan de bevolking weten dat zijzelf en leden van haar familie klaar staan om hun rol te vervullen in de coronacrisis. Koningin Elizabeth en haar man prins Philip zijn nu in Windsor Castle.

A message from Her Majesty The Queen.https://t.co/xVJmB7aU40 pic.twitter.com/HLHqRnZGIP

— The Royal Family (@RoyalFamily) March 19, 2020

Nederland legt asielverkeer volledig stil, nieuwe noodopvang in Groningen

Nederland legt tot ten minste 6 april al het asielverkeer stil vanwege het coronavirus. Dat schrijft staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Asiel en Migratie, VVD) vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer. Ook is er vanaf vrijdag in Groningen een nieuwe locatie voor de noodopvang van asielzoekers.

De zogenoemde Dublin-procedure is stilgelegd, schrijft Broekers-Knol. Dat betekent dat Nederland asielzoekers niet meer terugstuurt naar het land waar zij de Europese Unie zijn binnengekomen én geen asielzoekers uit andere lidstaten meer toelaat.

Eerder namen andere Europese landen zoals Italië eenzelfde besluit. Omdat Europa de buitengrenzen eerder deze week heeft gesloten, neemt het aantal asielzoekers naar verwachting de komende tijd flink af.

Asielzoekers die na maandag Nederland zijn binnengekomen, hebben geen toegang meer tot asielprocedures en opvang. Zij worden vanaf vrijdag opgevangen in de Nassaukazerne in het Groningse Zoutkamp, die beschikbaar is gesteld door Defensie. De groep mag het terrein niet verlaten om besmettingsrisico's te beperken. Verder beperkt de registratie van asielzoekers zich tot het noodzakelijke, waaronder het afnemen van vingerafdrukken en het innemen van documenten.

Lees ook wat we eerder schreven over het opschorten van de opvang van nieuwe asielzoekers: ‘Nederland schendt recht van asielzoekers in coronacrisis’

Poolse autoriteiten: ontsmetten met in beslag genomen alcohol

De Poolse justitie gaat in beslag genomen alcohol aan andere instellingen overhandigen, zodat het spul kan worden gebruikt als ontsmettingsmiddel voor gebouwen, terreinen en transportmiddelen. Dat meldt persbureau AFP vrijdag.

De Poolse douane en belastingdienst zouden zeker 430.000 liter wodka en pure alcohol in bewaring hebben. Het gaat om smokkelwaar of illegaal gestookte drank, die in beslag wordt genomen en soms dient als bewijsmateriaal tegen de stokers. Een deel van die 'buit' is al aan andere instanties overhandigd, laat het parket weten. Zo ontving een eenheid van de brandweerlieden in het noordoosten van het land een paar liter pure alcohohol en maken ook enkele ziekenhuizen er nu gebruik van. Ook de politie en andere overheidsinstellingen krijgen in de komende periode deze ontsmettings-sterkedrank.

In Polen worden vaker clandestiene distilleerderijen opgerold. De in het geheim gestookte alcohol wordt op het platteland verkocht voor veel lagere prijzen dan in de supermarkt.

De afgelopen dagen zijn wereldwijd meer partijen op zoek gegaan naar een manier om desinfecterende middelen te krijgen of produceren. Zo produceert het Franse modebedrijf LVMH, van onder meer Louis Vuitton en Christian Dior, nu desinfecterende handgel in plaats van parfum. Ook meerdere brouwerijen en stokerijen, in onder meer het Verenigd Koninkrijk en België, maken nu alcohol voor zorginstellingen.

Lees ook: Toch schone handen als de gel is uitverkocht

Verwarring in Duitsland en België over Nederlands coronabeleid

In Duitsland en België is verwarring ontstaan over het Nederlandse coronabeleid. Lokale Duitse politici in het grensgebied hebben een brandbrief gestuurd aan bondskanselier Merkel en de minister-president van de deelstaat Noordrijn-Westfalen, Armin Laschet.

Deze week wekte premier Rutte in zijn toespraak de indruk dat Nederland niet de strengste maatregelen neemt, om op die manier zogeheten groepsimmuniteit te bereiken. Woensdag noemde hij dit in de Kamer een misverstand.

Toch verscheen donderdag een artikel over Nederland in de Süddeutsche Zeitung onder de kop ‘Het uiterst riskante experiment’. Negen politici uit de grensstreek, onder wie de burgemeester van Münster, uiten hun bezorgdheid over het feit dat in Nederland winkels wel nog open mogen zijn, waardoor Duitsers die in eigen land niet meer mogen winkelen dat in bijvoorbeeld Enschede kunnen doen. De landen zouden dezelfde maatregelen moeten nemen of anders de grenzen moeten sluiten, beargumenteren de politici.

'Aartsgevaarlijk beleid'

Ook in België, sinds woensdag min of meer in lockdown, heerst ongerustheid. Burgemeesters in grensgemeenten waarschuwen in De Standaard dat Nederlanders naar België blijven komen, onder meer om te tanken. „Nederland hanteert een aartsgevaarlijk beleid”, aldus de burgemeester van Lanaken.

In Wallonië vroeg een gedeputeerde in een brief aan premier Sophie Wilmès naar de mogelijke toestroom van Nederlanders tijdens de paasvakantie. „Deze mensen gaan hier dus aankomen, overal rondwandelen en ons mogelijk besmetten”, vreest Richard Fournaux.

Vrijdag reageerde burgemeester van Stavelot Thierry de Bournonville op de onrust door middels een politiebevel alle vakantieparken, pensions en kleine hotels in de Belgische Ardennen te sluiten. Hij hekelde hierbij de houding van Nederlandse toeristen, die zich niet zouden houden aan de Belgische regels. Ook worden aan de grenzen meer controles uitgevoerd. Nederlanders die zonder legitieme reden België binnenkomen, worden geweigerd.

Dertig reizigers op Schiphol teruggestuurd

De Koninklijke Marechaussee heeft sinds donderdagavond zeker dertig reizigers na de landing op Schiphol rechtsomkeert laten maken. Donderdagavond gingen om 18.00 uur nieuwe Europese inreisregels in, die in elk geval de komende dertig dagen gelden en verdere verspreiding van het coronavirus moeten beperken.

Niettemin meldden zich tot en met vrijdagmiddag ongeveer dertig mensen aan de paspoortbalie om daar vervolgens geweigerd te worden, vertelt een woordvoerder desgevraagd. “De eerste om 18.00 uur, die persoon kwam uit Israël. Vervolgens hebben we ook nog een aantal Russen geweigerd.” Dat is uitzonderlijk, benadrukt hij. Op Schiphol worden op jaarbasis ongeveer drieduizend mensen geweigerd.

Dinsdag spraken EU-lidstaten af de grenzen voorlopig te sluiten voor iedereen van buiten de Unie. Er gelden uitzonderingen voor Noorse staatsburgers, mensen met een verblijfsvergunning, artsen, diplomaten en militairen. Het is nog wel toegestaan om op Schiphol en andere Europese luchthavens over te stappen.

Reizigers die door de nieuwe regels toegang worden geweigerd tot het Schengen-gebied, worden door de Marechaussee in de internationale lounge van Schiphol geplaatst waar ze moeten wachten op de eerstvolgende vlucht naar huis. “Dat is zuur voor die mensen”, zegt de Marechaussee-woordvoerder, “maar dit inreisverbod is ruim van tevoren gecommuniceerd.”

Na Netflix verlaagt ook YouTube de streamingkwaliteit

YouTube verlaagt voor kijkers in de Europese Unie de kwaliteit van de video's op de website. Op deze manier hoopt de Google-dochter te voorkomen dat de Europese internetinfrastructuur overbelast raakt nu miljoenen Europeanen thuis zitten vanwege de uitbraak van het coronavirus.

Donderdag besloot Netflix tot een soortgelijke maatregel. Volgens de streamingdienst gaat het om een afname van kwaliteit die nauwelijks zichtbaar is. Videotoepassingen als YouTube en Netflix zijn verantwoordelijk voor zo’n 60 procent van het wereldwijde downloadverkeer.

Lees ook: Snel wat extra servers, om de online drukte te verwerken

31 coronapatiënten overleden in Duitsland

Het aantal mensen dat in Duitsland is overleden aan de gevolgen van het coronavirus is met elf gestegen tot 31. Dat heeft het Robert Koch-Institut (RKI) vrijdagochtend bekendgemaakt. In de afgelopen 24 uur zijn 2.958 meer besmettingsgevallen bevestigd, er zijn nu in totaal 13.957 Covid-19-patiënten bekend in Duitsland.

De directeur van het RKI raadt mensen aan zoveel mogelijk afstand van elkaar te houden om verdere verspreiding te voorkomen. Hij voegde daaraan toe: „Het is aan de autoriteiten om te bepalen welke maatregelen nodig zijn om ervoor te zorgen dat mensen afstand tot elkaar houden.”

De Duitse weekblad Der Spiegel schrijft vrijdagochtend dat Berlijn een aantal maatregelen wil nemen om het Duitse bedrijfsleven te ondersteunen tijdens de coronacrisis. Zo zou de regering een reddingspakket van zo'n vijfhonderd miljard euro willen samenstellen om ondernemers te redden van faillissement.

Het RKI maakt de laatste informatie omtrent het coronavirus in Duitsland dagelijks bekend via een video op Twitter:

Pressebriefing 20.3.2020: Aktuelle Informationen zu COVID-19 in Deutschland mit #RKI-Präsident Lothar H. Wieler https://t.co/4i6AoEBLVX

— Robert Koch-Institut (@rki_de) March 20, 2020

'Republikeinse senatoren verkochten aandelen vlak voor coronacrisis'

Twee Amerikaanse senatoren zijn in verlegenheid gebracht nadat bekend is geworden dat zij een flink deel van hun aandelenportfolio hebben verkocht, vlak voordat de overheid publiekelijk alarm sloeg over het coronavirus. Dat meldden meerdere Amerikaanse media donderdagavond (lokale tijd) op basis van documenten van de Senaat.

De Republikeinen Richard Burr en Kelly Loeffler hebben honderdduizenden euro's aan aandelen verkocht op het moment dat zij mogelijk al meer wisten over de coronauitbraak dan publiekelijk bekend was. Beiden ontkennen te hebben gehandeld met voorkennis.

Lees ook ons nieuwsbericht: ‘Amerikaanse senatoren verkochten aandelen vlak voor coronacrisis’

Frankrijk en Spanje gaan burgers repatriëren

De Franse en Spaanse regeringen maken werk van de repatriëring van burgers die zich in het buitenland bevinden. Dat hebben buitenlandministers Jean-Yves Le Drian en Arancha Gonzáles Laya vrijdag gezegd, melden internationale persbureaus.

Volgens Le Drian zijn er wereldwijd zo’n 130.000 Fransen die terug naar huis moeten worden gehaald. Hij benadrukte in een interview op Franceinfo Radio dat de kosten voor alle terugvluchten in principe voor de reizigers zelf zijn. De naar schatting drie miljoen Franse expats vroeg hij met klem om te blijven waar ze zijn.

Gonzáles zei vrijdagochtend in een interview met Cadena COPE dat Madrid is begonnen met het ophalen van Spanjaarden in het buitenland. Om hoeveel mensen het gaat, is niet duidelijk. Ze vroeg mensen die in staat zijn zichzelf in een ander land in veiligheid te stellen, dat ook te doen.

Er wordt in elk geval een Spaans vliegtuig naar Guayaquil gestuurd, de grootste stad van Ecuador. Daar kon een vliegtuig dat een kleine tweehonderd EU-burgers moest ophalen donderdag niet landen omdat de lokale bevolking de landingsbaan van het vliegveld blokkeerde.

Recordaantal nieuw bevestigde besmettingen in Honkong

In Hongkong zijn sinds donderdag 48 nieuwe besmettingen met Covid-19 vastgesteld. Dat is een recordaantal op één dag, schrijft persbureau Reuters. Daarmee komt het totaal aantal besmettingen in de stadstaat op 256.

Hongkong, dat 7,3 miljoen inwoners telt, nam al vroeg in de uitbraak van het coronavirus rigoureuze maatregelen, waardoor er relatief weinig besmettingen zijn. Volgens de Amerikaanse Johns Hopkins University zijn er in Hongkong vier doden gevallen door het coronavirus.

AEX maakt weekverlies goed bij opening

Na een week van stijgen en dalen is de AEX vrijdagochtend hoger geopend. De Amsterdamse hoofdgraadmeter noteerde zeker 4,5 procent in de plus, waarmee het verlies van deze week voorlopig is goedgemaakt. Geen enkel fonds stond na opening in het rood. De koers staat nu op hetzelfde niveau als waarop die vorige week vrijdag sloot.

De steunmaatregelen die centrale banken en nationale overheden de laatste dagen aankondigden, lijken beleggers vertrouwen te geven. Ook andere Europese beurzen hebben vooralsnog een goede dag. Londen, Frankfurt, Parijs en Milaan stegen tot 5,5 procent.

De koersen zijn bijzonder volatiel de afgelopen weken. In het tijdsbestek van één dag worden grote verliezen en winsten genoteerd. Vrijwel beurzen, van New York tot Shanghai, zijn de afgelopen maand bijzonder hard gedaald.

De talloze steunmaatregelen lijken beleggers vertrouwen te geven. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

'Aantal Nederlandse nepnieuwsberichten op Twitter over corona flink toegenomen'

Het aantal Nederlandse nepnieuwsberichten over het coronavirus dat op Twitter verspreid wordt, is de laatste twee weken flink toegenomen. Pointer, een onderzoeksplatform van de NOS en KRO-NRCV, meldt vrijdag dat het aantal onjuiste nieuwsverhalen over het virus dat op het sociale medium circuleert sinds 6 maart is gestegen van 20 naar 84.

Het gaat onder meer om berichten die gepubliceerd worden op websites als De Dagelijkse Standaard, Xander Nieuws en Amalek. In de artikelen staan valse claims zoals dat het RIVM zou liegen over de ernst van het virus, of dat frisse lucht een besmetting met Covid-19 zou genezen. Op sommige dagen worden meer dan honderdzestig tweets verstuurd waarin dit soort onjuiste berichten staan.

Pointer analyseerde 479.000 Nederlandse tweets die in de periode 19 februari tot woensdag 18 maart zijn geplaatst.

Koning geeft toespraak over uitbraak van coronavirus

Koning Willem-Alexander geeft vrijdagavond om 19.00 uur een toespraak over de situatie rondom de uitbraak van het coronavirus. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst vrijdagochtend aangekondigd. Zijn toespraak wordt - net als die van premier Mark Rutte maandag - door de NOS, RTL, SBS/TALPA en meerdere regionale omroepen uitgezonden. Op NPO Politiek is de toespraak te zien met gebarentolk.

Twitter avatar koninklijkhuis Koninklijk Huis Kijk vanavond om 19.00 uur de toespraak van Koning Willem-Alexander n.a.v. de uitbraak van coronavirus (COVID-19) op o.a. NOS, RTL en SBS/Talpa. Meer informatie: https://t.co/LnBx9nWHER

Advies en steun aan consumenten in advertenties

Meerdere bedrijven en ondernemers hebben zich vrijdag in paginagrote advertenties in de landelijke kranten tot consumenten gericht met advies of een woord van steun.

Drogisterijen Kruidvat, Etos, DA, DIO en Trekpleister roepen klanten op niet meer in te kopen dan ze normaal gesproken zouden doen. Volgens de winkelketens hebben veel mensen in de afgelopen dagen meer zelfgeneesmiddelen ingeslagen. „Dan kan het gebeuren dat we de volgende klant 'nee' moeten verkopen”, schrijven ze. Volgens de drogisterijen zijn er genoeg pijnstillers en geneesmiddelen voor iedereen en kunnen de winkels voldoende worden bevoorraad maar alleen als mensen geen extra spullen inslaan.

Supermarkten komen ouderen tegemoet. Foto ANP

In NRC staat vrijdagochtend een grote advertentie van de Gamma, die belooft dat klanten op de medewerkers van het bedrijf kunnen bouwen. De bouwketen vraagt klanten onderling afstand te houden en de richtlijnen van het RIVM te volgen.

De branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) bedankt in De Telegraaf gasten en politici voor hun steun. Zo wordt premier Mark Rutte bedankt voor zijn „staatsmanschap en verbindende rol” en schrijft de organisatie dat de „Nederlandse horeca enorm veel respect” heeft voor de zorgverleners. Verder krijgen de horecaondernemers een hart onder de riem van de KHN. Supermarktketen Lidl richt zich in dezelfde krant tot de eigen medewerkers. Zij worden in een advertentie, waarin duizenden voornamen staan van het personeel, bedankt voor de „tomeloze inzet”.

Supermarkten komen ouderen tegemoet

Supermarkten proberen ook klanten die extra risico lopen tegemoet te komen. Zo heeft Albert Heijn vrijdagochtend bekendgemaakt dat er een 'boodschappenuurtje' komt voor ouderen. Vanaf maandag kunnen zeventig-plussers tussen 07.00 en 08.00 uur terecht in de supermarkten, voordat die officieel open gaan. Zij kunnen dan rustiger boodschappen doen. Enkele winkels van Jumbo begonnen donderdag met een vergelijkbaar 'ouderenuurtje', onder andere in Nieuwkoop (Zuid-Holland) en Spakenburg (Utrecht).

Meer dan tienduizend mensen overleden aan gevolgen coronavirus

Het aantal dodelijke slachtoffers van Covid-19 wereldwijd is vrijdagochtend de tienduizend gepasseerd. De teller van de Amerikaanse Johns Hopkins Universiteit stond rond 08.00 uur op 10.030.

De meesten daarvan woonden in Italië of China. In beide landen staat het dodental op meer dan drieduizend. Verder is Iran het enige land waar meer dan duizend doden zijn gemeld: 1.020. Overigens zijn er serieuze twijfels over de waarachtigheid van de cijfers uit Iran, waar personeel in de gezondheidszorg door de autoriteiten is bedreigd met sancties als ze cijfers over doden en zieken zouden delen met media.

In Nederland meldde het RIVM donderdag 18 nieuwe dodelijke slachtoffers, waardoor het totaal op 76 uitkomt. En er zijn 2.460 besmettingen met Covid-19 bekend. Wereldwijd zijn ruim 86.000 mensen genezen verklaard van het coronavirus.

Een bus in de Indiase stad Bopal wordt ontsmet. Foto Sanjeev Gupta/EPA

Radiozenders door heel Europa draaien 'You'll never walk alone'

Vrijdagochtend wordt op meer dan honderdzestig radiostations door heel Europa dezelfde plaat gedraaid. Op initiatief van NPO 3FM-dj Sander Hoogendoorn – die op de zender een ochtendprogramma presenteert – starten 163 collega’s om klokslag kwart voor negen hetzelfde nummer: 'You’ll Never Walk Alone', in het origineel van Gerry & the Pacemakers.

Hoogendoorn opperde het idee dinsdag voor het eerst bij NPO Radio2. Sindsdien hebben 38 nationale en lokale zenders uit Nederland en radiozenders uit 25 Europese landen en één uit Curaçao kenbaar gemaakt vrijdagochtend mee te doen. Van BBC Radio 1 in het Verenigd Koninkrijk, de WDR in Duitsland en RAI in Italië, tot een trits aan zenders uit Georgië, Letland en Bulgarije.

IDEETJE: zullen we aanstaande vrijdag 08:45 met alle ochtendshows van nederland “you’ll never walk alone” draaien? @NPORadio2 is in! wie nog meer? #youllneverwalkalone #radio @jeroenkidv pic.twitter.com/swhcHrZ3c9

— sander hoogendoorn (@sanderhoogendrn) March 17, 2020

Voor de tweede dag op rij geen nieuwe besmettingen in Wuhan

In de Chinese stad Wuhan en de omliggende provincie Hubei zijn voor de tweede dag op rij geen nieuwe besmettingen geregistreerd. Dat melden de nationale gezondheidsautoriteiten. Bewoners van Hubei moesten wekenlang binnenblijven nadat het virus er veel slachtoffers eiste.

Covid-19 werd voor het eerst geregistreerd op een markt in Wuhan. Sindsdien zijn er in China 3.428 doden gevallen door het coronavirus en 80.967 mensen besmet. Door hele steden en provincies af te sluiten, probeert de overheid het virus in te dammen.

Er zijn in China in de afgelopen 24 uur slechts 39 nieuwe gevallen bij gekomen, waarvan 34 er volgens de overheid in het buitenland besmet zijn geraakt. Drie mensen overleden donderdag aan het virus.

Californië op slot vanwege uitbraak

Gouverneur Gavin Newsom heeft voor heel Californië een uitgaansverbod afgekondigd. Daarmee zijn zo’n veertig miljoen mensen vanaf donderdagnacht aan huis gebonden, uitzonderingen daargelaten.

De aankondiging volgde op het besluit van de burgemeester van Los Angeles om zijn burgers thuisquarantaine op te leggen. Eerder deze week was dat al gebeurd in San Francisco en omgeving.

Lees ook: Taxi-chauffeurs Californië rijden noodgedwongen door: ‘Wij zijn voertuigen voor het virus’

Gouverneur Newsom zei eerder dat waarschijnlijk 56 procent van de bevolking van Californië de komende twee maanden besmet raakt met het coronavirus. Tot donderdag was het aantal vastgestelde besmettingen 1.046 en het aantal doden 19.

Newsom zei in een persconferentie dat de burgers van zijn staat erop moeten vertrouwen dat het ,,niet een permanente situatie is”. De gouverneur heeft president Trump per brief gevraagd een militair hospitaalschip naar Los Angeles te sturen en het daar tot 1 september te laten functioneren als extra capaciteit voor de medische zorg in de grootste stad van de staat.

Eerste besmettingen geregistreerd op Texel

Op Texel hebben twee mensen positief getest op Covid-19. Het zijn de eerste twee patiënten op het eiland. Dat meldt de gemeente op haar website.

Het gaat om een inwoner en een huisarts van Texel. De inwoner ligt sinds twee dagen in het ziekenhuis in Alkmaar. De huisarts heeft sinds de symptomen zijn opgetreden geen patiënten meer gezien en blijft in thuisisolatie.

Eerder deze week deden huisartsen op Texel nog een gezamenlijke oproep om niet meer naar het eiland te komen. Toeristen uit andere delen van het land konden het toen nog coronavrije eiland in gevaar brengen, vanwege de oudere en dus kwetsbare populatie op het eiland. „Wij hebben aangedrongen op een Texelse lockdown, echter daar wordt tot nog toe geen gehoor aan gegeven”, schreven de artsen.

G7-top uitgesteld vanwege coronavirus

De G7, een jaarlijkse top tussen zeven van de belangrijkste industriële landen, is uitgesteld. Dat heeft het Witte Huis bekendgemaakt. De top zou in juni plaatsvinden op het Amerikaanse Camp David.

De Amerikaanse president Donald Trump zal de afgevaardigden van de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk, Italië, Canada en Japan in plaats daarvan spreken via een videoverbinding rond dezelfde tijd als dat de oorspronkelijke top gepland stond.

Welkom in dit blog

In dit blog houdt de redactie van NRC vrijdag de belangrijkste ontwikkelingen in binnen- en buitenland bij rondom het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt.

Een korte samenvatting van het belangrijkste nieuws van donderdag:

 • Volgens de laatste update van het RIVM op donderdag zijn in Nederland nu 76 mensen aan het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt overleden. Het totaal aantal bevestigde besmettingen ligt rond de 2.500.
 • Minister Bruno Bruins (VVD) voor Medische Zorg heeft donderdag zijn ontslag ingediend bij de koning. Hij vond, nadat hij een dag eerder in de Tweede Kamer onwel werd, dat hij niet meer in staat was het ministerschap uit te oefenen vanwege oververmoeidheid. Vice-premier Hugo de Jonge (CDA) neemt het coronadossier over. Wie de andere taken van Bruins overneemt is nog niet bekend
 • Sinds donderdag is Italië het land met de meeste dodelijke slachtoffers als gevolg van het coronavirus. Met 427 doden tussen woensdag- en donderdagmiddag en een totaal van meer dan 3.400 ging het Zuid-Europese land China voorbij.
 • Het crisisteam van het kabinet, het MCCb, heeft donderdag besloten dat verpleeghuizen voorlopig geen bezoek meer mogen toelaten.
 • De Grand Prix (GP) van Zandvoort is door racefederatie FIA uitgesteld. Wanneer de race nu zal plaatsvinden, is niet duidelijk. Ook de GP's van Monaco en Spanje zijn uitgesteld.
 • Eerstejaarsstudenten aan hogescholen en universiteiten die onvoldoende studiepunten halen om te voldoen aan de prestatie die het bindend studieadvies van ze vraagt, mogen na de zomer toch door naar het tweede studiejaar.
Lees hier het coronablog van donderdag 19 maart terug: Verpleegtehuizen moeten dicht voor bezoek, meer sterfgevallen door corona in Italië dan China