Apollo 15

Astronaut Al Worden (88), meest afgezonderde mens ooit, overleden

De Amerikaanse astronaut Al Worden is op 88-jarige leeftijd overleden. Hij maakte deel uit van de missie Apollo 15 in 1971. Terwijl zijn reisgenoten rondwandelden op de maan, bleef hij in een baan rond de maan op hen wachten. Op een gegeven moment was hij 3.600 kilometer verwijderd van zijn collega’s en zo’n 360.000 kilometer van de rest van de mensheid op aarde. Dat leverde Worden een plek op in het Guinness Book of Records, als de meest afgezonderde mens ooit. Tijdens zijn missie draaide hij 74 rondjes rond de maan. Tijdens de terugvlucht naar de aarde maakte hij de eerste ruimtewandeling in de verre ruimte. Dat gebeurde op 300.000 kilometer afstand van de aarde. Tot die tijd waren alle ruimtewandelingen in een baan rond de aarde op enkele honderden kilometers hoogte uitgevoerd. (NRC)