‘Wij zijn de spil van het bedrijf’

Is het veilig? Is het schoon? Fotograaf brengt de mensen in beeld die alles wat we gebruiken inspecteren.

Foto Marije Kuiper

Hay Willems (60) vormt samen met zes mede-inspecteurs de spil van Frankort & Koning, een handelshuis in groente en fruit. Van over de hele wereld komen er groente en fruit in Venlo binnen, en Willems en collega’s beoordelen of die goed genoeg zijn om weer door te sturen naar inkopers. Een meloen bijvoorbeeld, wordt getest op ‘brix-waarde’ (de hoeveelheid suiker) en hoe stevig het vruchtvlees is. „We hebben contact met de mensen die de orders klaarzetten, met logistiek, met inkopers en verkopers. Dat is een interessant spanningsveld.” Zeker omdat het snel moet: „Een radio kun je ook een dag later afleveren. Groente en fruit niet.”

Door de coronacrisis, zegt Willems, is het aanzienlijk drukker geworden. Ook de manier van werken is veranderd: zomaar even langslopen bij de collega’s van een andere afdeling gaat niet meer.