Podcast

Wat bezielde de kruisvaarders?

Eind elfde eeuw trokken tienduizenden West-Europeanen richting het Midden-Oosten om Jeruzalem te ‘bevrijden’. Een bizarre onderneming maar ze slaagden erin, tegen alle verwachtingen, en stichtten er een feodaal koninkrijk dat tweehonderd jaar bleef bestaan. Nu wordt er vaak romantisch en ideologisch teruggekeken op de kruistochten. Waarom eigenlijk?

Het begon met een oproep van paus Urbanus II in 1095, en honderdduizenden West-Europeanen gaven gehoor. Slechts een klein deel daarvan kwam aan in Jeruzalem. Wat dreef de krijgers en pelgrims richting het Midden-Oosten? Was het puur religieuze geestdrift of had de paus ook eigen een geopolitieke agenda?

Luister ook de aflevering van Onbehaarde Apen over het nieuwe coronavirus: De strijd tegen corona: wie speelt welke rol?