Persvrijheid

China trekt accreditaties van drie grote Amerikaanse kranten in

China trekt de accreditatie van een nog onbekend aantal journalisten van drie Amerikaanse kranten in: The New York Times, The Washington Post en The Wall Street Journal. De journalisten moeten binnen tien dagen hun perspas inleveren. Ze mogen hun werk dan niet meer uitvoeren en moeten China verlaten. De NYT bericht dat Beijing de journalisten ook heeft opgedragen informatie te verschaffen over de werkzaamheden van de krant in China. Beijing zou ze verwijten verlengstuk van het Witte Huis te zijn, schrijft de Chinese The South China Morning Post. Het besluit is een reactie op een maatregel van Washington, dat begin maart aankondigde dat er nog een beperkt aantal journalisten in de VS voor Chinese staatsmedia mogen werken. De regering-Trump verwijt Beijing intimidatie van journalisten. (NRC)