Eurovisie Songfestival Rotterdam afgelast om uitbraak coronavirus

Ahoy Het was de eerste keer sinds 1980 dat het festival in Nederland zou plaatsvinden. Het is niet zeker of het festival volgend jaar alsnog in Rotterdam is.
De onthulling van de officiële Eurovisie Songfestival-munt.
De onthulling van de officiële Eurovisie Songfestival-munt. Foto Marco de Swart

Het Eurovisie Songfestival in Rotterdam gaat niet door vanwege de uitbraak van het coronavirus. De organisatie heeft dat woensdag bekendgemaakt. Het muziekspektakel zou halverwege mei plaatsvinden in concertzaal Ahoy.

Het is niet zeker of het festival volgend jaar alsnog in Rotterdam is, zeggen de organisatie van Europese publieke omroepen (EBU), de NPO, NOS, omroep AVROTROS en de gemeente Rotterdam in een verklaring. Al noemen ze dat wel het meest logische scenario.

De drie organiserende omroeporganisaties NPO, NOS en AVROTROS zeggen dat ze begrip hebben voor de beslissing. „Dit besluit was onvermijdelijk. Gezien de omstandigheden die heel Europa als gevolg van het coronavirus momenteel treffen en alle maatregelen die overheden nu moeten nemen.”

Sietse Bakker, organisator van het Songfestival: „Het is een zware dag, maar het is ook de dag waarvan je wist dat hij zou komen – we hikken hier al een week tegenaan – dus het geeft ook een vreemde opluchting. En in de context van de coronacrisis is het Songfestival ook wel heel klein. Nog los van de gevaren van het virus, is het de vraag of de mensen überhaupt wel in de stemming zijn voor zo’n festival. Het festival zonder publiek houden was nooit echt een optie, zegt hij. „Het is bedoeld als feest. En ook los van het publiek zouden we al tienduizend mensen uit de hele wereld hierheen harken, met alle risico’s van dien.”

Bakker hoopt dat alle plannen in de ijskast kunnen, en dat het festival volgend jaar alsnog in Rotterdam kan plaatsvinden. Maar of dat ook gebeurt, kan hij nog niet zeggen. Of dat met dezelfde artiesten zal zijn, weet hij ook nog niet. „Het is nog te vroeg. We moeten daar niet in de haast beslissingen over gaan nemen.” Ook over de geleden financiële schade kan hij nog niets zeggen. „Ik weet alleen dat de EBU een evenementenverzekering heeft.”

Het festival zou dit jaar in Nederland zijn omdat Duncan Laurence een jaar geleden met ‘Arcade’ de muziekwedstrijd won. De Nederlandse inzending was Jeangu Macrooy met het nummer ‘Grow’. De laatste keer het festival in Nederland neerstreek, was in 1980 in Den Haag. Een jaar eerder eindigde Teach-In op nummer één met het nummer ‘Ding-A-Dong’.

Correctie 19 maart 2020: Het laatste Eurovisie Songfestival in Nederland was niet in 1976, zoals eerder vermeld, maar in 1980. Toen viel Nederland in voor winnaar Israël.