Door ziekteverzuim en thuiswerken schrapt NS twee derde van zitplaatsen

De NS zet vanaf zaterdag minder treinen in en gaat terug naar een zogeheten basisdienstregeling. Hierbij rijdt per station nog maar maximaal twee keer per uur een trein in beide richtingen, vervallen de meeste intercity’s en zullen er geen nachttreinen rijden.

Op deze manier willen NS en ProRail zich voorbereiden op een toenemend aantal ziekmeldingen binnen de organisaties. Dat er nog wel treinen blijven rijden, is om ervoor te zorgen dat Nederlanders in ‘vitale beroepen’ nog wel naar hun werk kunnen reizen.

„Zeker nu we weten dat dit virus langere tijd in ons land aanwezig is, moeten we alle zeilen bijzetten om te zorgen dat dokters, hulpverleners en mensen die echt moeten reizen de trein kunnen pakken”, zegt NS-topman Roger van Boxtel in een reactie.

De enige intercity’s die nog blijven rijden zijn die tussen Schiphol-Venlo, Arnhem-Den Helder, Maastricht-Eindhoven en Enschede-Utrecht. Tussen de andere stations rijden alleen sprinters, die op alle tussenliggende stations stoppen. Eerder had de NS al besloten om geen extra spitstreinen meer in te zetten, aangezien veel Nederlanders momenteel vanuit huis werken. Ook de dienstregeling van internationale treinen zal worden aangepast, afhankelijk van maatregelen die in andere landen worden genomen.

Onder de nieuwe regeling van de NS zal 35 procent van het normale aantal zitplaatsen beschikbaar zijn. Hiermee zouden reizigers nog steeds voldoende afstand kunnen houden. Het vervoersbedrijf heeft niet aangegeven hoelang de maatregelen van kracht zullen zijn. (NRC)

Ov schrapt fors pagina E6