De Grote Thuisblijfgids: alles wat je nodig hebt om het thuisblijven te overleven

Tips en trucs Door de maatregelen tegen corona zitten veel Nederlanders aan huis gekluisterd. Om deze periode zonder kleerscheuren door te komen, maakt NRC een thuisblijfgids met tips van onze redacteuren en lezers.

Illustratie door Sharon Coone

  52 Thuisblijftips

  Doen

 1. Wat doen we met onze gehamsterde voorraad?

  Natuurlijk hebben we niet gehamsterd. Maar toch blijkt de kast vol te staan met blikjes bonen en pakken rijst, met pasta en granen en ansjovis en zelfs Spaanse mosselen in pikante olie.

  We kunnen denken ‘wen er maar aan’, maar we kunnen ook iets met ze doen. Opeten bijvoorbeeld.

  Bonen zijn een zegen voor de mensheid: je spoelt ze even af en je hebt meteen een basis. Voor een salade met veel peterselie en lente-ui (de supermarkten zijn tenslotte gewoon open), voor in een stoofschotel met dadels en woeste warmvoelende kruiden, of voor een soep met pikante olie - maar niet die van de mosselen! Die eten we vooraf met, wie weet bevindt zich dat ook nog ergens in de ongehamsterde voorraad, een glaasje sherry. Oh zoete hamstertijd! Niets zo heerlijk en zorgeloos als een voorraadkast.

  NRC-redacteur Marjoleine de Vos

 2. Ben je door je recepten heen?

  Wie vanwege de coronacrisis vooral thuis zit, kan van de gelegenheid gebruikmaken door het in de keuken langzaamaan te doen, zoals deze week te lezen is in de rubriek ‘Wat eten we?’. Daar zijn natuurlijk wel recepten voor nodig. Redacteur Bastiaan Nagtegaal tipt kookkanalen op YouTube.

  Lees hier waar je kunt beginnen met bingen
 3. Heb je wel eens een brood gebakken?

  Zeker, bakkers en supermarkten zijn (gelukkig!) gewoon open. Maar het kan in deze onzekere tijden beslist geen kwaad om zo zelfvoorzienend mogelijk te zijn. Wie meel, gist (of baksoda) en zout in huis heeft, hoeft in elk geval voor brood de deur niet meer uit. Bovendien geeft het bakken van brood vreselijk veel voldoening. Helpt het tegen dreigende verveling. Vormt het een nuttige vaardigheid om kinderen te leren. En kneden is natuurlijk ook een prima work-out nu sportscholen gesloten zijn.

  Heeft u nog meer redenen nodig? Denk dan eens aan de verrukkelijke warmebakkergeur die vanuit de keuken door het hele huis zal waaieren en iedereen bij wie hij de neus in kringelt voor heel even zal verzoenen met het gedwongen binnen zitten. Vooruit, stroop die mouwen maar op.

  Janneke Vreugdehil legt uit hoe je een brood bakt
 4. Te veel gekookt? Zo kun je het delen met anderen

  Koken voor een ander is een daad van liefde. En nu er mensen zijn die opgesloten zijn in hun huizen, is het ook een daad van medemenselijkheid. Gelukkig is er een platform voor: Thuisgekookt.nl. Maar intussen gaan er overal onbezoldigd ovenschotels naar buren, pannen soep naar collega’s, tajines naar (groot)ouders.

  Hoe zorg je ervoor dat niemand zich opdringerig of bezwaard voelt? Reinildis van Ditzhuyzen, die etiquetteboek Hoe hoort het eigenlijk? schreef, geeft tips: “Regel 1: houd rekening met elkaar. En regel 2: wees duidelijk.”

  Lees hier meer over het initiatief en tips van Van Ditshuyzen
 5. Hoe kan je de lokale horeca toch steunen?

  Zolang de beperkende maatregelen tegen het coronavirus van kracht zijn, schrijft Joël Broekaert geen restaurantrecensies. Wel geeft hij tips over hoe je noodlijdende, lokale horeca kunt steunen. ‘Er mag worden bezorgd, er mag worden afgehaald. Doe dat. Uw huis ligt vol met wc-papier. Dat kunt u niet eten. Sterker nog, als u niets eet, heeft u ook niets aan dat papier. Dus maak het uzelf gemakkelijk, u zit toch thuis met de kids. Haal af of laat bezorgen.’ En hij tipt deze website, waar je kunt zien welke restaurants nu bezorging aanbieden.

  Lees hier welke tips Joël nog meer voor je heeft en zijn boodschap aan de Nederlandse horeca
 6. Heb je al restaurantje gespeeld?

  Redacteur Martine Kamsma ging restaurantje spelen. Ze haalde bij de groothandel drie kreeften, zocht uit hoe je een kreeft naar de eeuwige zeebodem stuurt en na afloop zag de keuken eruit alsof ze de Zweedse chef uit de Muppetshow hadden laten koken. Maar toch was het een geslaagd diner.

  Ineens ontdek je dat lekker koken iets anders is dan kok zijn in je eigen restaurant
 7. Hoe doe je een goede schoonmaak?

  Het is een uitgelezen moment voor een voorjaarsschoonmaak. En daar weet Diet Groothuis wel raad mee. Ze schreef vijf jaar columns lang voor Trouw over schoonmaaktips. Bijvoorbeeld over schoonmaakmiddelen: Groothuis heeft een heilige drie-eenheid: soda, schoonmaakazijn en groene zeep. Daarmee kan je alle voorkomende schoonmaakklussen in huis aan, zegt ze. „Ze zijn nog gunstig voor de studentenportemonnee en minder milieuvervuilend dan die opvallende, kleurige schoonmaakmiddelen in de supermarkt.”

  Lees hier alle tips van Diet Groothuis over schoonmaken
 8. Hoe help je anderen?

  En hoe weet je wie hulp nodig heeft? Te midden van alle berichten over angst en ziekte, worden internetfora en sociale media overspoeld met dit soort oproepen en aanbiedingen. Afgelopen week werd de website gewoonmensendiewillenhelpen.nl in het leven geroepen en het platform Coronahelpers werd opgericht. Daar proberen ze alle hulpaanbiedingen te koppelen aan mensen en organisaties die op hulp zitten te wachten.

  Lees hier hoe alle vraag en aanbod van hulp goed wordt gematcht
 9. Hoe kan je de lokale horeca toch steunen?

  Zolang de beperkende maatregelen tegen het coronavirus van kracht zijn, schrijft Joël Broekaert geen restaurantrecensies. Wel geeft hij tips over hoe je noodlijdende, lokale horeca kunt steunen. ‘Er mag worden bezorgd, er mag worden afgehaald. Doe dat. Uw huis ligt vol met wc-papier. Dat kunt u niet eten. Sterker nog, als u niets eet, heeft u ook niets aan dat papier. Dus maak het uzelf gemakkelijk, u zit toch thuis met de kids. Haal af of laat bezorgen.’ En hij tipt deze website, waar je kunt zien welke restaurants nu bezorging aanbieden.

  Lees hier welke tips Joël nog meer voor je heeft en zijn boodschap aan de Nederlandse horeca
 10. Kun je zelf je haren gaan knippen?

  Het lag in de lijn der verwachting: ook kappers sluiten vanwege het coronavirus nu de deuren. Nu bestaat er gelukkig voor ongeveer alles een online tutorial, dus ook voor het knippen van haar. Het zelf oplossen ligt voor de hand. Maar moet je dat wel willen?

  Mari van de Ven (60), BN’er onder de kappers, voorziet ook meer problemen dan oplossingen, als je zelf besluit te gaan knippen. Hij raadt het dan ook af, hoe hoog de nood ook kan lijken. In het grotere geheel is haar natuurlijk maar „peanuts” maar het is wel belangrijk ook deze periode goed voor jezelf en je haar te zorgen. „Als je haar maar goed zit, is natuurlijk niet zomaar een uitdrukking”, zegt hij.

  Lees hier wat je wél zou kunnen doen om je haar model te houden
 11. Hoe maak je de tuin of het balkon voorjaarsklaar?

  Er is nu van alles te doen in de tuin. Tijd om op te ruimen én rommel te maken. Zo kun je, na het opruimen natuurlijk, een moestuintje aanleggen, want weinig is zo lekker als zelfgekweekt eten. Neem hiervoor het liefst een zonnig plekje in de tuin of op het balkon. Vruchtbare grond is belangrijk voor een goede oogst. Biologische of zelfgemaakte compost is er perfect voor.

  En ook zonder tuin kun je aan de slag. We beschreven vier opties waar je zo mee kunt beginnen
 12. Hoe ben je thuis toch een beetje buiten in de natuur?

  Houd een natuurdagboek bij
  Natuurbeschermer Jac. P. Thijsse deed het, net als schrijvers Nescio en Jan Wolkers: een natuurdagboek bijhouden. Ook leuk zonder uitgebreide achtergrondkennis, want het dagboek is vooral een manier om je extra goed om je heen te laten kijken én om te zien wat er van dag tot dag verandert – in je tuin, op je balkon of voor het raam. Opeens wordt elke overvliegende vogel, elk vers blaadje aan de boom voor je huis interessant. En is er toch te weinig te zien vanuit je eigen huis? Via de webcam van Beleef de Lente kun je van dag tot dag meegluren met onder andere koolmezen en ooievaars.

  Via Beleef de Lente kun je ook vogels kijken, zo vanuit je woonkamer. Wie niet uit zichzelf al enthousiast werd van vogels, wordt het bij een bezoek aan de site Beleef de Lente vanzelf wel. De vogels zijn massaal aan het broeden geslagen – en je krijgt ze op je scherm thuis op een presenteerblaadje aangeboden. Eén klik en je ziet hoe twee steenuiltjes elkaar liefkozen in hun nestkastje. Live.

  Lees verder: Gluren bij broedende vogels als troost bij het thuiszitten

  Gebruik je zintuigen
  Open je raam: juist in de lente zit de lucht vol lentegeluiden. Probeer of je zingende roodborstjes en merels kunt herkennen. Is het te stil in de straat? Radioprogramma Vroege Vogels heeft een virtuele audiowandeling door heide, bos, moeras, duinen en wadden opgenomen. Ga vervolgens op blote voeten de tuin in en voel de grassprietjes kriebelen tussen je tenen, aai de wilgenkatjes of ga bij het raam zitten en voel de zon op je gezicht. Snuif bloesemgeur op.

  Vergroot je natuurkennis
  Koop een korstmossen- of vogelgids en trakteer jezelf op een natuurexcursie vanuit je luie stoel. Er zijn allerlei apps waarmee je vogelgeluiden en bloemen in je tuin kunt leren herkennen.

  Doe een dier na
  Ga eens minutenlang als een reiger roerloos stilstaan, huppel als een pasgeboren lammetje door de huiskamer, kruip als een zilvervisje over de badkamertegels. Zo zie je de omgeving vanuit ander perspectief, én je wordt er vrolijk van.

  NRC-redacteuren Gemma Venhuizen & Saskia van Loenen

 13. Waar kun je een virtuele rondleiding door een museum volgen?

  Nu musea en galeries noodgedwongen moeten sluiten, ontsluiten zij hun collecties op het web. Soms kom je daardoor dichter bij de kunst dan ooit. We maakten een overzicht van welke musea je online kunt bezoeken.

  Nu wereldwijd vrijwel alle musea gesloten zijn, is er een grote hoeveelheid virtuele tours om uit te kiezen. Bij de meeste dwaal je als bezoeker wezenloos rond. Het is moeilijk kiezen als je de hele wereld in kan.

  Waar te beginnen? Waar op te focussen? En als het niet lukt, waar ligt dat dan aan? Aan het aanbod of aan jou?
 14. Heb je Venus al aan de hemel zien staan?

  De planeet Venus is deze weken, tot half mei, zo helder dat hij overdag te zien is. – NRC-lezer Harry Bego maakt er een sport van hem zo vroeg mogelijk in de middag aan de hemel te vinden. Zijn PR staat op 19 over 3. Zijn instructie is als volgt: ga op een tuinstoel zitten, met je benen naar het zuiden. Venus staat nu op ongeveer 40 graden van de zon. De lucht moet mooi blauw zijn anders lukt het niet.

  NRC-lezer Harry Bego

 15. Heb je zin om te dansen? Of kijk je liever?

  Behalve handenwasdansjes en andere creatieve dansoplossingen – online lessen, floor barres, estafettechoreografieën in huiskamers en parken – zijn er dansgezelschappen die (oude) voorstellingen streamen of bewegingsactiviteiten ontwikkelen.

  Hier een selectie, die steeds wordt aangevuld.
 16. Of heb je al geprobeerd een instrument te leren spelen?

  NRC-lezer Stefan leerde een paar jaar geleden ukele spelen: ‘Het is vrolijk en ook toegankelijker dan gitaar leren spelen. Ik heb zelf twee zomers geleden een workshop via Uked.nl gevolgd. Ze bieden ook online workshops aan, hebben een boek en heel mooie ukes. Je wordt er zelf blij van, en na een paar uurtjes je buren ook.’

  NRC-lezer Stefan

 17. En wat als je nou helemaal niks wil doen?

  Nou, dat kan natuurlijk ook. Volgens Alan Lightman, hoogleraar aan het Massachusetts Institute of Technology, moeten we veel meer lummelen en niksen. Hij schreef er zefs een boek over: In Praise of Wasting Time. „We moeten broodnodig terug naar die kinderlijke, losse, ongedwongen blik op tijd. We moeten weer tijd verspillen, tijd doorbrengen zonder een doel, waarbij je niets probeert te bereiken”, aldus Lightman.

  Lees hier het interview met Lightman over lummelen en niksen.

  Of ontspan bij een livestream van een rijdende trein of een aquarium.

 18. Ontspannen

 19. Wat valt er te lezen?

  Leden van verschillende bibliotheken kunnen gratis e-books lenen, tipt NRC-lezer Dicky van den Broek. Geen lid van de bibliotheek? Iedereen kan deze periode gratis boeken lezen via Luisterbieb.

  NRC-lezer Dicky van den Broek

  Columnist Carolien Roelants raadt in haar column een bijzonder boek aan dat ze pas in haar boekenkast vond, waar het al een jaar of twintig lag te verstoffen, verstopt onder een ander boek.

  Wil je een inhaalslag maken met lezen de komende weken? Afgelopen zomer schreven verschillende redacteuren op waar je kunt beginnen met bingereaden: de klassiekers, sportbiografieën, graphic novels en nog veel meer.

  Ken je de L-flat in Zeist? Onze redacteur Ingmar Vriesema doet samen met fotograaf Daniel Niessen al een paar maanden verslag uit deze flat. Samen maken ze een vertelling over de mensen die wonen en werken in de L-flat. Hier kun je alle afleveringen terug lezen.

  Een quarantaine is een proefopstelling voor menselijk gedrag, waarin harteloos egoïsme en extreem altruïsme naast elkaar bestaan. Dat is de constatering van Wytske Versteeg, die literatuur las over ontwrichtende epidemieën. Lees hier het artikel Lezen in quarantaine: geruststellende verhalen over de ondergang.

 20. Wat kun je gaan luisteren?

  Je hoeft er niet op uit cultuur om van theater, comedy, literatuur, beeldende kunst, klassiek, popmuziek, film, games of series te genieten. In alle genres zijn er prachtige podcasts, met lange interviews en achtergronden om in de luie stoel naar te luisteren.

  De podcast Liefde in tijden van corona gaat over wat verschillende Nederlanders doormaken met of zonder geliefden. Filmmaker Kim van Haaster is de maker van de podcast en voert telefoongesprekken met mensen over liefde in verschillende situaties.

  Grote kans dat je hem via Whatsapp voorbij hebt zien komen – het nummer Ilomilo van Billie Eilish gaat namelijk viral. Het liedje is geproduceerd met speciale 8D-software, die de luisteraar het gevoel geven bij een live concert aanwezig te zijn (en dat is best fijn in coronatijden). Voor het effect: even luisteren met een koptelefoon op. Extra tip: vooral erg spectaculair als je het buiten luistert.

  NRC-redacteur Stijn Bronzwaer

  Zie je het bingereaden niet zo zitten? Probeer dan eens een podcast van NRC. Op deze pagina zijn onze podcasts NRC Vandaag, NRC Haagse Zaken en NRC Onbehaarde Apen te vinden. Je kunt ze luisteren via onze website of app, maar natuurlijk ook via jouw favoriete podcastapp.

  Het barst van de podcasts over corona. Ze helpen nieuwsconsumenten omgaan met de dagelijkse ‘tsunami’ aan informatie. In dit artikel tipt onze mediaredactie er vijf.

  We recenseren ook verschillende podcasts. Op deze pagina vind je de laatst gerecenseerde podcasts, met onder meer De man en de maan (●●●●●) en The Catch and Kill Podcast (●●●●) over het misbruikonderzoek naar Harvey Weinstein van Ronan Farrow.

  Het is even wennen nu de theaters en concertzalen gesloten zijn. Om toch van de mooiste klassieke muziek te kunnen blijven genieten verzamelden we hier zeven streams en andere tips.

 21. Heb je zin om te puzzelen?

  Puzzelen is niet meer oubollig, het is hip. Ook twintigers en dertigers vermaken zich ermee, gewoon, met de gordijnen open, zonder schaamte. Uit een onderzoek uit 2004 blijkt overigens dat het ook nog eens goed is voor de hersenen en dat puzzelaars een verminderd risico hebben om de ziekte van Alzheimer te ontwikkelen. Bijkomend voordeel: het trekt mensen weg van de televisie, en brengt ze dichter bij elkaar; ze praten en hebben betere gesprekken. Precies wat we nodig hebben. Lees ook: ‘Puzzelen is het nieuwe mindfulness’

   Als je houdt van andersoortige puzzels:
  • Heb je onze eigen Sudoko, Scrypto en In het midden eigenlijk al uitgespeeld?
  • Peter Ritmeester heeft heel veel puzzels gratis beschikbaar gemaakt, mét uitleg en tips. Van alles wat: cryptogrammen, kruiswoordraadsels, codekrakers en sudoku’s. Je vindt ze op PZZL.com.
  • Ook The New York Times biedt gratis puzzels aan.

  Bridgen via de computer, is een tip van een van onze lezers. Met Stepbridge van de Nederlandse Bridge Bond met een proefabonnement kun je het twee weken uitproberen. Je kan je eigen bridgevrienden uitkiezen en daarmee aan een tafel samen komen te ‘zitten’. Ieder die speelt, moet een eigen computer hebben. Met nog een bonustip: via Skype mondeling contact houden om tijdens het spelen opmerkingen of ‘gezelligheid’ onderling te houden.

  Ieder voor zich met een kopje koffie of een glas wijn erbij.

  NRC-lezer

 22. Welke films, series, shows of voorstellingen kun je online gaan zien?

  Films

  Verbreed je filmkennis met het aanbod van gratis klassiekers online. Onze redacteur heeft wat tips op een rij gezet. Van ‘Night of the Living Dead’ tot honderden Zuid-Koreaanse films. Ook IDFA en Cinetree bieden gratis films aan.

  Blijf je liever bij een thema? Verschillende websites organiseren kortefilmfestivals.

  Laat het plaatselijke filmhuis profiteren van uw kijkwoede. De filmtheaters zijn gesloten, maar hun actuele aanbod is thuis te zien. Streamingplatform Picl biedt voor 8,50 euro kwaliteitsfilms die vorige week in de filmtheaters draaiden. Koop je een film, dan moet je aangeven bij welk theater je dat doet: het Ketelhuis in Amsterdam of de Gigant in Apeldoorn bijvoorbeeld. Die profiteert dan van je digitale ticket.

  Welke films kun je nu beter even vermijden? Columnist Peter de Bruijn zet op een rij welke films je nu beter kunt overslaan, omdat ze te bizar, zwaarmoedig of deprimerend zijn. Een topvijf.

  Series & documentaires

  Onze mediaredactie heeft een bingegids samengesteld. Bekijk hier het uitgebreide overzicht met 22 essentiële tv-series (naast natuurlijk The Sopranos, Mad Men, The Wire en Breaking Bad). Maar er komen natuurlijk ook nieuwe series uit. Hier een selectie van de meest interessante van afgelopen week.

  Ben je wel even klaar met alleen Netflix-series bingen? Overal ter wereld ontstaan nieuwe vormen van thuiskijken. Couch potatoes en Netflixzombies worden ingehaald door online watch parties, digitale inleidingen en virtuele nagesprekken.

  De zesdelige documentaire Pandemic is een surrealistische kijkervaring: het waarschuwt voor iets dat zich nu afspeelt. Onze recensent geeft de serie vier ballen.

  Heb je de nieuwe NRC-documentaire Ziek Gespierd al gezien? In de documentaire volgen we Jorjen. Hij wilde net zo gespierd worden als de fitboys op Instagram maar hij ontwikkelde een eetstoornis en is nu al zeven jaar bezig met zijn herstel. Bekijk de documentaire hier.

  Online programma’s

  Onze televisierecensent Arjen Fortuin keek naar Beau blijft binnen en vond het erg verrassend. ‘Sterker: de presentator komt misschien wel beter tot zijn recht bij het licht van een huiskamerlamp.’

  Cultuur & natuur

  Theatergroepen zetten hun werk online, op hun website of videoplatforms. Dat betekent dat er plots veel moois beschikbaar komt. Hier staat een inventarisatie van alle initiatieven, die we zullen blijven aanvullen.

  Ook via de website opwegnaardekunst.nl kan je binnenkijken in musea. Er staan filmpjes op die in de musea zijn opgenomen met achtergrondinformatie bij over kunstwerken en stromingen in jargonloos Nederlands. Zo leer je over de geschiedenis van het museum en de collectie. De foto’s en films zijn leuk omdat je er vaak zaalopnames tegenkomt en zo een idee krijgt van het formaat van de werken, hoe groot de Stier van Potter en hoe klein een vogeltje bij Jan Mankes is. Zo kun je vanuit huis bekijken naar welk musea je later wil gaan. In het menu kun je op stad, musea of provincie zoeken.

  NRC-lezer Micky Piller

  Spot wilde dieren op de Hoge Veluwe. Vanuit je luie stoel kun je wetenschappers helpen door dieren te identificeren, tipt NRC-redacteur Gemma Venhuizen. Ze schreef er eerder dit artikel over.

 23. Wil je een nieuwe game uitproberen?

  We horen je denken: ‘Dat gamen is niks voor mij’. Maar bekijk dan toch eerst even dit overzicht. Vertel van welke kunstvorm u houdt, en wij weten er een geschikte game bij.

  De game waar al jaren naar uitgekeken wordt, is eindelijk te spelen. Death Stranding is spannend tot op het bot, met een melancholieke kern. Onze recensent geeft de game vier ballen.

  Het is de perfecte game voor dit moment, Animal Crossing: New Horizons. Bouw je ideale wereld en ontsnap even aan de harde realiteit. De game krijgt maar liefst vijf ballen.

  In Coffee Talk schenk je warme dranken voor allerlei types in een cafeetje. Een interactief verhaal voor op een rustige middag. De setting is sci-fi, de personages zijn fantasy, ingebed in simpele, menselijke verhalen.

  Doom Eternal, de nieuwe editie in de klassieke reeks, is een ‘guilty pleasure’ voor schietgrage gamers. Vier ballen krijgt de game. Waar andere schietspellen een complexer verhaal zijn gaan vertellen, parodieert Doom het geweld.

  Wil je samen gamen? Onze redacteur schreef een artikel over de doorbraak van gamen in de cloud
 24. Werken

 25. Hoe zorg je ervoor dat je thuis productief bent?

  Het vergt discipline, zegt arbeidsdenker Dominic Price. Hij stelt dat je echt niet de hele dag op kantoor hoeft te zitten om productief te zijn. „Eerst werkte ik de hele dag in mijn pyjama. Maar ik heb geleerd dat je privé en werk ook vanuit huis kunt scheiden. Je kent het gevoel toch wel dat je in werkmodus komt als je het kantoor in loopt? Wat ik doe, is dat ik de deur uitloop om koffie te gaan halen, ook al heb ik een prima apparaat thuis. Zodra ik dan weer thuiskom, is het mijn kantoor. Ik zit ook niet meer aan de keukentafel, maar in een aparte werkkamer.”

  Het is lastiger om je te concentreren in je eentje omdat je eigen brein de belangrijkste bron van afleiding is, zegt psycholoog Mak Tigchelaar. Daarom is het belangrijk je rondrazende brein te kalmeren

  Maar de productiviteit moet ook weer niet té hoog liggen. Hoe doe je dat? Ervaringsdeskundigen geven raad. Neem pauze. Zoek sociaal contact. Kam je haar voor een videocall. Lees in dit stuk zeven tips van thuiswerkexperts:

  Lees hier het stuk De ideale thuiswerkdag: ‘werk, werk, seks, werk’
 26. Hoe houd je de taken binnen je team overzichtelijk?

  Gedwongen thuiswerken is natuurlijk wel een ander verhaal. Hoe zorg je ervoor dat het bedrijfsproces niet spaak loopt? Aan het begin van de dag moet daarom duidelijk zijn wat iedereen verwacht te doen, wat ze al hebben gedaan en op welke manier dat de planning van anderen beïnvloedt, zegt Joost Cornelissen, oprichter van site- en appbouwer Qikker. Lukt het toch niet, dan kun je beter meteen vertellen wat er precies anders loopt – in plaats van excuses te maken of bang te zijn door de mand te vallen.

  Lees hier het artikel over hoe grote organisaties het thuiswerken aanpakken Lees ook: Japke-d. Bouma vindt thuiswerken normaal gesproken heerlijk, maar met een hele familie om je heen is het de hel
 27. Welke tools zijn handig om te gebruiken?

  Werken met 85 schermen open is geen pretje, maar deze zijn wel handig om even op te slaan Zo tipt eindredacteur Pepijn Hendriks de grote online woordenboeken van Van Dale, die zijn tot en met 6 april gratis te gebruiken.

  Ook is het natuurlijk belangrijk om in beweging te blijven. Op je geïmproviseerde werkplek ligt RSI overal op de loer. Vormgever Miriam Vieveen tipt deze tutorial, een office proof rek-en-strekoefening van slechts zes minuten.

  En natuurlijk de gouwe ouwe pomodorotechniek om supergeconcentreerd te werken. Redacteur Ykje Vriesinga gebruikt de techniek al jaren en de methode blijkt uitermate geschikt voor als er géén collega’s in de buurt zijn.

  Lees ook: Men neme een kookwekker, en concentreren maar

  Heb je nog tips voor goede thuiswerktools? Laat ze achter via het formulier bovenin!

 28. Is Zoom wel veilig om te gebruiken?

  Het was even wennen, maar nu Nederlanders wekenlang aan huis gekluisterd zijn, is videobellen uitgegroeid tot een onmisbaar communicatiemiddel. Omdat grote groepen nieuwe gebruikers zich op video-apps storten, komen bestaande tekortkomingen en kwetsbaarheden aan het licht.

  De populaire app Zoom wordt geplaagd door privacy- en veiligheidsproblemen. Zo ontdekte nieuwssite Vice dat data van iPhonegebruikers worden gedeeld met Facebook – na de publicatie draaide Zoom dat terug. Er zijn meer problemen: ongenode gasten, trollen, die zich toegang verschaffen tot videogesprekken om vervolgens via de schermdeelfunctie porno of extreemrechtse teksten te tonen.

  Lees hier wat veilige alternatieven zijn en nog vijf vragen en antwoorden over videobellen
 29. Hoe structureer je dat digitale overleg?

  Nu de meeste kantoren in Nederland minimaal bezet zijn, is de noodzaak van overleg met collega’s alleen maar toegenomen. Online vergaderen vergroot de verschillen: mensen die toch al snel afgeleid zijn bij vergaderingen, zijn dat thuis alleen maar meer. En passievelingen worden online passiever.

  Hoe structureer je bedrijfsbreed overleg met tachtig mensen via Skype? En hoe krijg je ook de digibeet zover dat hij kan meedoen? Drie tips.

  Online vergaderen: heldere keuzes, goede afspraken en discipline zijn vereist. En aandacht voor ‘het sociale aspect’.

  Columnist Ben Tiggelaar heeft ook nog vier tips, ook voor managers. Bijvoorbeeld: wanneer je samenwerkt vanaf verschillende locaties, is het lastig om te zien of het werk goed verloopt of niet. Maak daarom tijdens online vergaderingen en op andere manieren de voortgang zichtbaar. Deel, liefst dagelijks, wat er bereikt is.

  En misschien wel de belangrijkste tip van Tiggelaar voor managers: beschouw jezelf als de cheerleader van je team.
 30. Hoe kun je goed werken aan de keukentafel?

  „Je hoofd weegt vijf à zes kilo.” Zo begint NRC-huisergonoom Aliet Rogaar meestal, zodat je begrijpt waarom je ook thuis goed moet zitten. Ze geeft een beknopte instructie, die begint met een stoel.

  Zet je voeten op de grond, knieën in een hoek van 90 graden. Ga comfortabel zitten, zodat het fundament van je wervelkolom goed wordt ondersteund. Visualiseer hoe je rug blokje voor blokje naar je hoofd loopt, van je stuitje naar je kruin, liefst met je rug tegen de leuning voor een beetje ondersteuning.

  Je ellebogen komen als je je schouders ontspant uit bij de leuning van je stoel, en als je je stoel aanschuift bij het tafelblad. Als de tafel te hoog is: pak een hogere stoel en een kratje voor onder je voeten. Het toetsenbord valt nu precies onder je handen. Ga weer rechtop zitten, kin evenwijdig aan de vloer. Als je dan een lijn vanuit je ogen naar voren trekt, komen je ogen op een kwart van de bovenkant van het scherm, dat niet te ver weg staat want dan ga je weer naar voren buigen. Alles om te voorkomen dat je schouderspieren dat hoofd van vijf kilo moet optillen.

  Heb je een laptop? Hopelijk mag je op kantoor nog even je muis en je toetsenbord ophalen zodat je laptop omhoog kan.

  Zit je perfect, adem je rustig? Sta dan nog elk half uur op en doe iets ontspannends. „Een rondje lopen, een cake bakken, plantjes water geven. Hou het leuk.”

  NRC-redacteur Martine Kamsma

  En anders kan je altijd nog je strijkplank een nieuw leven geven, schrijft NRC-lezer Lonneke Tomas. Bouw met wat lage, brede dozen en een strijkplank een stabureau. Zorg er wel voor dat je je onderarmen op de juiste manier kan laten rusten als je tikt.

  NRC-lezer Lonneke Tomas

  Wie iets luxers wil dan de strijkplank kan aan de slag achter de Upstaa. Een soort stellage waarachter je zowel staand als zittend kan werken. De tip kwam zelfs twee keer, van twee verschillende lezers, binnen. Babs ter Hoeve is docente op de vrije school in Zeist, ze zit nu dus veel achter de laptop met alle kinderen waardoor haar rug vast kwam te zitten. Maar nu dus niet meer. „Staand lesgeven. Kindjes blij, rug blij!”, schrijft ze. Margriet Beukeboom kreeg hoofdpijn van het verkrampte zitten, maar door staan en zitten af te wisselen is ze daar vanaf.

  NRC-lezers Babs ter Hoeve en Margriet Beukeboom

 31. Je hoort steeds: zorg voor routine. Maar waarom? En hoe in vredesnaam?

  Hoe vaker je iets doet, hoe efficiënter je wordt, hoe minder je erover hoeft na te denken. Bij stress vallen mensen terug op slechte én goede gewoontes. Juist nu alles op losse schroeven staat, geeft routine houvast en helpt het gezond te leven, sociale contacten te onderhouden en niet al te somber te worden. „Routines geven een gevoel van controle”, zegt Sanne de Wit, hoofdonderzoeker van het Habit Lab aan de UvA. Ze geeft een paar tips.

  Zorg voor vaste tijden voor slapen en eten. Binnen die structuur kun je routines inbouwen zoals (school)werk, ontspanning en een half uurtje skypen met familie en vrienden. „Maar vraag niet het onmogelijke van jezelf. Want als het niet lukt, verlies je het vertrouwen in je vermogen om doelen te halen, terwijl juist dát een belangrijke voorspeller van succes en het behalen van doelen is.”

  Maak je plannen concreet. Dus niet: twee keer per week sporten, maar: op maandag en woensdag 30 minuten hardlopen voor het ontbijt. „En wees niet te streng voor jezelf als het niet lukt. Het kan ook leerzaam zijn, misschien moet je je plan aanpassen en ’s avonds gaan sporten.”

  Neem slechte gewoontes, zoals snoepen of te veel coronanieuws consumeren óók (met mate) op in je planning. En probeer ze op ongewenste momenten te vervangen door een nieuwe goede gewoonte: lees voor het slapen iets over tuinieren in plaats van over corona bijvoorbeeld. „Ik weet het”, zegt De Wit, „dat is makkelijker gezegd dan gedaan.”

  Ja, dat is veel tegelijk, maar De Wit denkt dat we met duidelijke afspraken, een realistische planning en efficiënte routines ver kunnen komen. „Dat geldt zeker voor ouders die thuiswerken met kinderen.” En als het even in het honderd loopt, wees niet teleurgesteld in jezelf of je huisgenoten. We moeten nog wel even.

  NRC-redacteur Martine Kamsma

  Japke-d. Bouma heeft het inmiddels al helemaal gehad met alle adviezen, tips, schema’s. Haar tip? Doen wat voor jou en je gezin werkt.
 32. Fit blijven

 33. Wat heb je nodig om fit te blijven?

  Een touwtje. Dat is het enige dat je nodig hebt om fit te blijven in tijden van corona. Dus zeur niet. Neem een springtouw. Springen maar.

  Hoe lang? Nou, begin met een minuut. Maar tien minuten is beter natuurlijk. Bouw het langzaam op. Vergis je niet. Doodmoe word je ervan.

  Hardlopen mag nog. Als je een beetje afstand houdt zelfs met je partner, buurman of vriendin. Krijgen we straks een totale lockdown, ren dan van de kelder naar de zolder en terug. Voor wie bloedfit uit de coronacrisis wil komen: 50 tot 100 keer.

  Van je huis een sportschool maken, is niet lastig. In elke hand een anderhalve literfles cola en hup, omhoog, opzij en naar achter (biceps) met die armen. Voelt het zwaar? Dan doorgaan.

  Normaal gesproken rent hij door de natuur, maar nu maakt Barend van Drooge rondjes door zijn huis. Waar moet je dan op letten? Tips van een thuisloper

  Voor hen die de motivatie van anderen nodig hebben, is er natuurlijk ‘Nederland in Beweging’: een kwartiertje springen voor de tv met Olga Commandeur en Duco Bauwens. Dat kan om 5.55 uur, maar dat is zot als je de hele dag thuis moet zitten. 9.15 uur is vroeg genoeg.

  Dat je van seks fit wordt, is helaas niet waar. Het vóelt misschien heel actief, maar het is het niet. Je gebruikt er geen grote skeletspieren bij, zoals bij 60 keer opdrukken of 3 minuten planken. Geen reden om niet te vrijen trouwens.

  NRC-redacteur Sheila Kamerman

  Lees ook: Binnenblijven betekent niet meteen dat je niet kunt sporten. Van videolessen op YouTube tot trainingen via Instagram Stories.
 34. Waar moet je op letten bij het thuis sporten?

  Om fit te blijven hoef je de deur niet meer uit, dat wist Jane Fonda al. Je kunt programma’s en instructies voor het sporten natuurlijk zo van het internet plukken. Maar lang niet alle informatie die door fitness-influencers of door trainers in workoutprogramma’s wordt gedeeld is wetenschappelijk onderbouwd en betrouwbaar.

  Lees hier het hele artikel over verantwoord thuis sporten
 35. Wat doet thuiszitten met je spieren?

  Als je ziet hoeveel er gejogd wordt, zou je denken dat Nederlanders nog voldoende bewegen. Maar een grote groep ouderen, die niet meer naar de eetzaal of naar de gym kan, zit nu al weken stil. „Mijn moeder van 87 hoeft alleen nog maar op te staan, en dat is het dan.” Om die groep maakt Peter Weijs, hoogleraar voeding en beweging aan het Amsterdam UMC en lector HvA, zich zorgen.

  „Als je niet meer uit je stoel komt, heeft dat dramatische gevolgen.” Ouderen verliezen normaal zo’n 0,2 kilo spiermassa per jaar en meer als ze helemaal niet meer bewegen. „Als je dan valt, word je misschien niet meer de oude. En dat kan je over het randje duwen als je ziek wordt.”

  Bij jongere mensen geeft een paar weken thuiszitten geen ernstig spierverlies, al zul je het wel merken als je van drie keer sportschool naar nul gaat. Van een ‘7-minute work-out’ – 12 pittige oefeningen die je thuis kunt doen – is bewezen dat het net zo gezond kan zijn als een duurtraining. Maar ineens allerlei zware fitnessoefeningen doen als je dat nooit deed, raadt Weijs niet aan. „Als je dan geblesseerd raakt, is dat alleen maar demotiverend.”
  Klusjes in en rond het huis kunnen al helpen om fit te blijven. „Tuinieren bijvoorbeeld, of stofzuigen.” Het Compendium of Physical Activities laat zien hoeveel energie uiteenlopende huis-tuin-en-keukenactiviteiten vragen – van seks tot boodschappen de trap op sjouwen.

  Voor ouderen geldt dat een beetje extra bewegen spierverlies al kan voorkomen, bleek uit onderzoek van Weijs. „Neem dan elke dag een extra portie kwark met 25 gram eiwit om je spieren te behouden.”

  Jonge mensen hebben geen extra eiwit nodig, die bouwen snel genoeg weer spieren op en krijgen voldoende eiwit binnen uit hun normale voeding. „Extra eiwit eten zonder extra te bewegen, heeft geen zin. Van eiwit alleen krijg je geen spieren.”

  NRC-redacteur Martine Kamsma

  Sinds 16 maart zijn de sportscholen dicht. Moet je dan je sportschoolabonnement doorbetalen?
 36. Hoe voorkom je dat je elke week een kilo aankomt?

  Door het thuiszitten, raakt je eetpatroon uit balans, hoort Karina Schenk in haar diëtistenpraktijk Het Persoonlijke Dieet. „Zelf merk ik het ook: je loopt vaker langs de keuken, je zet een kopje thee en denkt meteen aan eten.” Bovendien, we willen het gezellig maken. Ineens is elke avond vrijdagavond, met kaasjes en wijn. En door dat gehamster is er van alles in huis. „Als je ook nog stress voelt, staat gezond eten al snel niet meer op een.”

  Schenk maakte voor haar cliënten een weekmenu. Dan kun je gericht in één keer boodschappen doen en hoef je er niet elke dag over na te denken. Verder adviseert ze: „Zorg voor een vast ritme: vier à vijf uur tussen elke maaltijd, de laatste maaltijd uiterlijk 20 uur en geen tussendoortjes. Al helemaal niet laat in de avond, want dan stopt je vetverbranding.”

  Ja ja, we weten het. Maar wat als je nou niet zo sterk bent om die BonBonBloc (in de bonus) bij het Netflixen te weerstaan? „Plan twee extraatjes per week in. En heb je soms een vreetbui? Maak een noodplan. Neem iemand in vertrouwen die je dan kunt bellen, of maak alvast een schaal met gezonde hapjes. Als er niets voor handen is, ga je sneller los.”

  Ook verleidelijk: kinderen iets lekkers geven als ze hun huiswerk af hebben of niet naar vriendjes kunnen. „Begin er niet aan. Door nu te belonen of troosten met snoep, kweek je de emotie-eters voor later.”

  NRC-redacteur Martine Kamsma

  Je kunt natuurlijk ook op je balkon een marathon gaan lopen, mocht je daar zin in hebben
 37. Mag je uitslapen?

  Het korte antwoord: nee. Eus van Someren, slaaponderzoeker aan het Nederlands Herseninstituut, legt uit waarom thuiszitten voor goede slapers een kans is, maar voor slechte slapers een risico. Als je normaal goed doorslaapt maar altijd net te kort, kun je er nu een uurtje bijpakken. „Maar slechte slapers worden door de omstandigheden uitgenodigd om nu nog slechter te slapen. Het klinkt logisch om na een rommelige nacht wat langer te blijven liggen, maar het effect is averechts”, zegt Van Someren. „Het is een goede investering om niet te lang in bed door te brengen en elke dag op dezelfde tijd op te staan.” En helaas, dat geldt ook voor pubers. Want het slaapritme verschuift in de puberteit wel iets, maar uit onderzoek blijkt steeds weer dat laatslapers op alle indicatoren van geluk en gezondheid slechter scoren dan vroege vogels. Bovendien: sluipenderwijs sta je steeds later op.

  Als je om acht uur op de fiets naar je werk zit, weet je biologische klok subiet dat het dag is. Die kickstart moet je nu zelf organiseren. „Als je een wandeling kunt maken, doe dat – bewegen is sowieso goed voor de slaap. En anders: ontbijt bij het raam, improviseer wat, maar begin de dag met een flinke hap licht.”

  Een middagdutje raadt Van Someren niet aan. Hij vergelijkt het met een zandloper. Die keer je ’s ochtends om, als de bovenkant leeg is, krijg je slaap. Door ’m tussendoor even terug te draaien, heb je ’s avonds minder ‘slaapzand’.

  Slaapregister.nl is vanaf woensdag opengezet voor online hulp, want het zijn stressvolle tijden. „Als je nog geen piekeraar was, ga je nu wel rumineren. Die neiging kun je niet uitzetten, maar je kunt die wel zo min mogelijk je nacht laten verstoren. Voorkom zorgen in de avond. Kijk alleen ’s ochtends naar het nieuws en doe ’s avonds iets prettigs.” Als je echt niet kunt slapen: sta even op, doe iets ontspannends – geen tv! – tot je oogleden zwaar worden en ga weer naar bed. Werk/lees/game/eet niet in bed: je bed is er om in te slapen.

  NRC-redacteur Martine Kamsma

 38. Hoe blijf je van de drank af?

  Geen feestjes, geen terrassen, geen vrijmibo – dus minder drank. Nou ja, intussen wordt er flink drank gehamsterd, ziet Jacqueline van Lieshout van Ontwijnen.nl. „Nu zie je dat we allemaal een alcoholprobleem hebben. Drank is onze knuffelbeer.” Drinkers, 80 procent van de Nederlanders, zijn kampioen drogredeneren: het moet wel leuk blijven, we hebben het al zo zwaar. Van Lieshout, ex-drinker, ziet bij de deelnemers van haar online cursus hoe sterk nu het verlangen is, maar zegt ze: doe het niet. „Ook één glas verstoort je slaap, verlaagt je weerstand en is een aanslag op je helderheid. Het verhoogt de stress juist.”

  Of de ‘craving’ nu komt door stress of het pensionadogevoel: „Grijp jezelf bij je lurven, je moet nu goed voor jezelf zorgen”, zegt Van Lieshout. „En ja, ik ben radicaal. Omdat ik weet hoe moeilijk het is om het bij één te houden. Het is een verslaving, nul is de makkelijkste weg.”

  Bij verslavingsinstantie Jellinek lopen de behandelingen online gewoon door, zegt Linda Heintzbergen. „Er zal een groep zijn die er nu achter komt een probleem te hebben.” Behoud je ritme, adviseert ze. En doe niet te vaak boodschappen zodat je niet verleid wordt bij het wijnschap. Blijf bezig en zorg dat je iemand hebt die je kunt bellen op lastige tijdstippen.

  En als je ziet dat je partner het moeilijk heeft: Jellinek heeft naast online zelfhulpmodules, gratis en anoniem, ook de module ‘Samen nuchter’, om te helpen het drankgebruik bespreekbaar te maken.

  O, en nog even dit, zegt Heintzbergen: „Alcohol beschermt niet tegen corona. Fake news.”

  NRC-redacteur Martine Kamsma

 39. Gezinsleven

 40. Hoe praat je met kinderen over het coronavirus?

  Pas de informatie die je geeft aan op de leeftijd van het kind en geef eerlijk antwoord op hun vragen. Wees reëel over het gevaar en wat we zelf kunnen doen om het risico op ziek worden te verkleinen, op basis van goede informatiebronnen, zegt Susan Bögels, hoogleraar Family Mental Health aan de Universiteit van Amsterdam. En houd je aan de feiten.

  Lees hier de do’s en don’ts van experts
 41. Wat doe ik met de kinderen?

  Kinderen hebben nu een zinnige en voorspelbare dagindeling nodig. In de crècheleeftijd is het simpel: hou aan wat je anders ook doet op de thuisdagen. Eendjes voeren in het park kan nog, voorlopig.

  1

  Voor kinderen in de basisschoolleeftijd moet je een plan maken. Wij zijn thuis uitgekomen op twee blokken les per dag in de gewone vakken: taal, rekenen, lezen. Het ene blok met een online les van de eigen basisschool, het andere computerloos.

  Kinderen hebben ook minstens een uur per dag beweging nodig. Maak een boswandeling, ga fietsen, doe kinderyoga van YouTube. Tussendoor doen we een uur een project, en een uur iets creatiefs. Denk voor inspiratie aan je eigen beroep, een online typecursus, visueel museumbezoek of trek dat proefjes/knutselboek uit de kast dat je nog nooit had ingekeken.

  NRC-redacteur Hester van Santen

  Lees ook: maar liefst negen tips over hoe ouders en kinderen een periode van isloatie goed door te komen

  Een van onze lezers heeft een tip voor zowel kinderen als grootouders: ‘Kinderen laten voorlezen door opa en oma (of anderen die eenzaam zijn of niks te doen) via Facetime of Skype. En kinderen die zelf leren lezen, zelf laten voorlezen aan opa en oma. Kinderen leren wat en opa en oma hebben contact en wat te doen.’

  NRC-lezer Marieke

  NRC-redacteur David Haakman tipt het Instagram-account Buro-bis. Erg creatieve gratis online theaterlessen van Anneke Chen voor kinderen vanaf ongeveer 5 jaar. Iedere les duurt zo’n tien minuten. Het account heeft al ruim 10.000 volgers en er komen veel veel enthousiaste reacties op de lessen.

  NRC-redacteur David Haakman

  Laat je kinderen niet alleen games spelen, leer ze zelf games bouwen. Met de nieuwe en gratis online cursus Scratch voor beginners leren kinderen zelf programeren.

  NRC-lezer

  Hoe lang mag je kind de iPad? Lees hier veelgestelde vragen en antwoorden over mediagebruik van kinderen

  Onze nieuwe rubriek Consument & Corona behandelt corona-gerelateerde consumentenvragen.

  Lees hier de eerste aflevering: Moet ik de kinderopvang blijven betalen?
 42. Hoe pak je thuisonderwijs goed aan?

  Wat kunnen we leren van ervaringsdeskundigen? Veel ouders zijn hier helemaal niet getraind in lesgeven en veel thuisonderwijsschema’s laten zien: het is serious business. Daarom hebben we drie tips voor je:

  1. Wees je bewust van de veranderende relatie. „Als je thuisonderwijs geeft, ga je plotseling anders met elkaar om. Voor kinderen is dat wennen”, zegt Sijbrand Balkema, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Thuisonderwijs. „Als je opeens te veel de juf of meester gaat uithangen, ontstaat er frictie.”
  2. Maak samen een plan. Kinderen houden van structuur. Kijk wat wel en niet werkt voor je kind en wat je hem of haar wil leren. „Het wordt pas onderwijs als je een plan hebt”, zegt Balkema.
  3. Praat na afloop van een paar uur werken even na met je kind, adviseert Suzan Polet. „Vraag bijvoorbeeld wat ze hebben geleerd. Niet om te controleren, maar om het werk goed af te sluiten en je kind het gevoel te geven dat je het serieus neemt.”

  Lees hier hoe andere ouders thuisonderwijs aanpakken
 43. Drie weken op de lip van je geliefde: hoe houd je dat leuk?

  Hoe hou je het thuis gezellig als je naast partners ineens ook kantoorgenoot bent? En misschien straks ziekenverzorger? Voor mensen met kinderen is dit een gestresste tijd. Geef elkaar de ruimte, ook al is je huis klein, zeggen geraadpleegde relatietherapeuten. Dat kan ook door elkaar perioden op de dag vrijaf te geven, zegt bijvoorbeeld therapeut Else-Marie van den Eerenbeemt. Maak aan het begin van elke dag een planning raadt zij aan, probeer niet de hele periode te overzien. „Om wanhoop over de lengte ervan te voorkomen”.

  Relatietherapeut Joey Steur ziet deze periode ook als een kans voor je relatie. „Samen een koffie drinken tussendoor, dat kan anders nooit op een werkdag.” En wanneer zie je nou echt „wat de ander eigenlijk voor werk doet?” Ze hoopt dat het tot een betere band tussen partners leidt, zoals dat kan gebeuren in de zomervakantie waarin veel partners en gezinnen ook zo’n drie weken in elkaars buurt zijn. Maar daar hoef je natuurlijk niet bij te werken.

  NRC-redacteur Merel Thie

  En vraag hoe het met elkaar gaat, tipt een van onze lezers, want zo komt er een hoop naar boven. Dus maak elke dag even een rondje langs alle huisgenoten met een kopje thee en klets even bij.

  NRC-lezer Willemien

  Lees ook: De coronacrisis heeft ook haar impact op de liefde. Hebben we over negen maanden een babyboom – de ‘coronials’ - of juist meer scheidingen?
 44. Wat als je steeds loopt de kissebissen met je partner?

  Tijdens deze corona-quarantaine is een ruzie met je partner snel gemaakt. NRC-medewerker Anouk Kragtwijk leerde vorig jaar Geweldloze Communicatie, die lessen komen nu van pas.

  De methode is bedacht door de Amerikaanse psycholoog Marshall Rosenberg. De hoofdvraag van de methode is: hoe kom je dichter tot elkaar? In plaats van: hoe krijg je je gelijk? Dat klinkt misschien nogal wiedes, de crux zit hem vooral in het ‘hoe’. Daar zijn vier stappen voor: eerst het benoemen van een waarneming, daarna het benoemen van je gevoel, het benoemen van je behoefte en uiteindelijk het doen van een verzoek. En allemaal zonder te oordelen.

  Lees hier meer over de methode en hoe Anouk Kragtwijk en haar vriend die toepaste
 45. Alleen of samen, hoe hebben we seks in tijden van quarantaine?

  Natúúrlijk is er allang coronaporno. Er is een hele verzameling, u weet vast zelf waar te zoeken, maar voor wie niet weet waar te beginnen: Pornhub is één van de aanbieders. Ongetwijfeld zal er de komende tijd veel meer porno worden gekeken dan anders. Voor langere relaties is het in potentie ook een moeilijke tijd. De hele dag gedwongen op elkaars lip zitten is niet per se heel bevorderlijk voor de gezelligheid en alles wat daaruit voort kan komen. Misschien kan een experiment dat een paar jaar geleden even populair was helpen: een maand lang elke dag seks hebben met je vaste partner. En dan ook élke dag, zoals je deed toen je elkaar net kende.

  Nu er weinig anders te doen is: elke dag een vrijpartij
 46. Sociaal leven

 47. Hoe onderhoud je sociale contacten?

  Doe eens gek en bel een vriend. In een tijd waarin we heel veel WhatsAppen is dit een goed moment om een ouderwets gebruik uit de mottenballen te halen: bellen. Bel een vriend, familielid of collega op om eens even lekker bij te praten. Bijvoorbeeld als je een pauze neemt van het werken of aan het einde van de werkdag. Of als je niks te doen hebt.

  Ben je een millennial met bel-angst? Dan mag je eerst een berichtje sturen om te checken of de persoon in kwestie gelegenheid heeft om te bellen en niet ligt te worstelen met een kind dat zijn schoolwerk niet wil doen.

 48. Hoe onderhoud je contact met collega’s?

  En dan hebben we het niet over Slack, Teams of mail. Thuiswerken is soms al saai genoeg, dus neem ook tijd voor de praatjes die je anders ook met je collega’s maakt. Via de app Houseparty (of andere apps waarmee je met meerdere mensen kunt videobellen) kun je eventjes met elkaar kletsen en een vrijmibo (of domibo, of dimibo) organiseren.

  NRC-medewerker Sophie van Oostvoorn

 49. Wat kan je doen als je eenzaam bent?

  Leuk hoor, al die berichtjes over een voorspelde corona-babyboom in december. Maar wat als je als alleenwonende single snakt naar gezelschap? Naar een quarantaine-bedgenoot, naar thuiswerkbelemmerende kinderen, of zelfs naar een chagrijnige huisgenoot op de bank?

  Je kunt kiezen voor een aanpak a la Bridget Jones, en op vol volume ‘All by myself‘ meezingen met Celine Dion. Maar voor wie niet zwelgend op de bank wil zitten, zijn er voldoende opties.

  Allereerst: bellen. Al dan niet met video erbij. Met mede-singles om elkaar een hart onder de riem te steken, met een familielid dat wel wat extra aandacht kan gebruiken, met vrienden die je veel te lang niet hebt gesproken. Trek je mooiste kleren aan en organiseer een videobelfeestje via Zoom of Skype. Speel samen Pictionary voor de webcam.
  Voor wie niemand weet om te bellen, zijn er initiatieven als De Luisterlijn en Corona Quarantaine Contact.
  Kaartjes sturen kan natuurlijk ook - zelfs zonder dat je ervoor naar de brievenbus hoeft, bijvoorbeeld via Omapost.nl. En op Twitter zijn er speciale groepen gestart waarin alleenwonenden elkaar een hart onder de riem steken.

  Los daarvan: wees lief voor jezelf, ook als je je eenzaam voelt. Geef jezelf een stevige knuffel, zing heel hard het lied ‘Ik hou van mij’ van Harrie Jekkers voor de spiegel, koop een bloemetje voor jezelf en neem een kruik mee naar bed.

  Tot slot: ook nu kun je nieuwe mensen ontmoeten. Complimenteer iemand via Happn of Tinder. Zwaai door het raam naar een voorbijganger, of schrijf in grote letters iets liefs voor je overbuurman- of vrouw. Als het eerste contact gelegd is, kun je ouderwets samen een telefoon knutselen van conserveblikken met een touwtje ertussen.

  NRC-redacteur Gemma Venhuizen

  Verplicht thuisblijven is een stuk draaglijker als je met mensen samenwoont, voor de alleenwonenden is er een lastige tijd aangebroken. Die moeten nog creatiever zijn.
 50. Hoe blijf je van je telefoon af?

  Die smartphone heeft natuurlijk zo zijn voordelen: quarantaine zonder FaceTime, Instagram en Netflix zou een stuk saaier zijn. En in een paar weken tijd maken leven en werken een digitaliseringsslag door die normaal gesproken jaren zou duren. Maar de bewezen nadelen van overmatig smartphonegebruik, zoals stress, concentratieproblemen, slechtere slaap en afnemende aandacht voor de mensen in je directe omgeving, zijn niet ineens verdwenen.

  Vandaar: drie tips om jezelf weer eens los te weken van dat verslavende schermpje

  Stap één is sowieso het uitzetten van de notificaties die je de hele tijd teruglokken, notificaties zijn de duivel. Het is daarnaast slim om een goede plek te hebben waar je de telefoon helemaal weg kunt leggen, desnoods fysiek in een andere kamer of een smartphonedoos voor het hele gezin.

 51. Hoe blijf je veerkrachtig?

  De pandemie is een bron van onrust in bijna ieders leven. Van grote zorgen over dierbaren met een kwetsbare gezondheid tot kleine ergernissen over een leeg winkelschap brood of wc-papier. „Mensen zijn angstig, neerslachtig, slapen slecht”, signaleert de Vlaamse neuropsycholoog Elke Geraerts. Hoe blijf – of word – je dan veerkrachtig? Bij Better Minds at Work, haar consultancybureau voor mentale weerbaarheid, ontwikkelden ze een gratis online programma om mensen te steunen in deze „psychologisch uitdagende tijd”.

  Lees hier zes tips om veerkrachtig te blijven in onrustige tijden
 52. Heb je toch last van stress?

  Wibo Koole, mede-directeur van het Centrum voor Mindfullness, geeft in dit interview tips om mindful te worden.

  “De basis van mindfulness is onder ogen te zien wat we ervaren. Deze tijd roept veel emoties op, vaak pijnlijke. We zijn gewend die weg te drukken. Probeer er toch ruimte voor te geven, hoe ongemakkelijk het ook voelt. Huil, vertel een goede vriend of vriendin hoe gefrustreerd of machteloos je je voelt, of schrijf het van je af. Emoties hebben een cyclus. Op het moment dat je ze toelaat, vlakken ze sneller af.”

 53. Hoe kun je een naaste met coronastress helpen?

  Veel mensen hebben door de coronacrisis een onbestemd en onrustig gevoel, dat zwaar kan drukken op het gemoed. Niet voor niets delen psychologen en coaches via online video’s, podcasts en artikelen nu hun kennis en tips. Mensen zijn bang ziek te worden, een naaste te verliezen, werken zich een slag in de rondte en voelen de druk alsmaar toenemen. Anderen zien hun inkomsten teruglopen, vereenzamen door gebrek aan sociaal contact of een knuffel. En zo ver als we verplicht zijn om afstand van elkaar te houden, zo dicht zitten we op al het virusnieuws.

  Wat kan je doen voor een naaste die lijdt aan coronastress? NRC maakte een rondgang langs vijf ervaringsdeskundigen uit heel verschillende disciplines en tekende hun ervaringen en tips op.

  Vier adviezen om elkaar zo goed mogelijk door deze tijd heen te slepen
 54. Leren

 55. Hoe pak je iets nieuws leren goed aan?

  Volgens arbeidspsycholoog Hylco Nijp is het belangrijk om het thuiswerken af te wisselen met een hobby, al is dit ook een tijdsbesteding die geldt voor mensen die niet eens thuis kunnen werken. „Je moet af en toe de laptop en de deur van je werkkamer dichtdoen en iets anders ondernemen, zodat je niet altijd ‘aan’ staat”, zegt Nijp.

  Weet je nog niet wat je dan moet gaan leren? Wij geven natuurlijk tips
 56. Hoe leer je nieuwe kennis heel snel aan?

  Wil je binnen deze weken van coronamaatregelen een nieuwe taal leren? Overweeg dan ultralearning. Vorig jaar recenseerde Alex Verhulst het gelijknamige boek over deze leermethode van Scott H. Young. De methode komt erop neer dat je jezelf in het diepe moet gooien en daarbij je eigen drill-instructeur wordt. Young snapt dat zijn directe methode schrik aanjaagt, maar het is noodzakelijk. „Direct leren wat we onder de knie willen krijgen voelt te ongemakkelijk, saai of frustrerend, dus houden we het bij een boek, lezing of app in de hoop dat we zo in het echt beter worden.”

  Lees hier de recensie van het boek Ultralearning

  Weet je nog leuke online cursussen? Laat het ons weten via het formulier bovenin dit artikel!

 57. Hoe herken je nepnieuws?

  Factcheckers van de Universiteit Leiden adviseren de HALT-methode om mis- of desinformatie te herkennen. Het moet helpen om nieuwsconsumenten te wapenen tegen desinformatie en de verspreiding van dit soort berichten via sociale media te reduceren.
  Ho! Maak bij het lezen van berichten die hevig emoties losmaken of de sterke behoefte oproepen om te delen eest een pas op de plaats.
  Analyseer de bron Onderwerp ten eerste de verzender aan nader onderzoek. Is het medium betrouwbaar? Heeft het bijvoorbeeld een pagina op Wikipedia?
  Lokaliseer betere berichtgeving Als de bron onbetrouwbaar lijkt, kan het lonen om andere nieuwsmedia op hetzelfde nieuws na te slaan. Als gerenommeerde media over hetzelfde nieuws berichten ook hebben, verhoogt dit de betrouwbaarheid.
  Traceer origineel context Het is nog beter om de originele bron waar het gewantrouwde bericht op gebaseerd is te traceren. Kijk daarom of genoemde partijen zelf op internet het nieuws hebben gemeld. Vergelijk deze bronnen met het bericht en analyseer of de feiten eerlijk voorgesteld zijn. Let ook op de datum van het oorspronkelijk bericht, die kan verouderd zijn en dus niet langer relevant.

  NRC-redacteur Rik Wassens

  Lees hier wat grote platforms als Google, Facebook en Reddit doen tegen misleidende coronaberichten
 58. Ben je gestresst? Leer van de stoïcijnen

  De kern van het stoïcijnse gedachtegoed is het begrip ta eph’hemin, letterlijk vertaald: hetgeen dat aan ons is. Stoïcijnen maken een strikt onderscheid tussen wat binnen je macht ligt, en wat erbuiten. Je moet je alleen richten op wat bínnen je macht ligt, vinden ze. Een greep uit stoïcijnse wijsheden die naadloos passen in de coronacrisis.

  Bijvoorbeeld: een ramp is wat jij ervan maakt. Volgens de stoïcijnen is het de kunst om los te laten wat je eigenlijk had willen doen, en je te richten op wat je nog wel kunt nu je thuiszit: tijd doorbrengen met gezin, een nieuwe hobby aanleren, boeken lezen.

  In het werk van de oude stoïcijnen staan opvallend bruikbare wijsheden om van je coronastress af te komen. „In plaats van te hamsteren, kun je beter je oma bellen.”

Colofon

Redactie
Sophie van Oostvoorn.
Illustraties
Sharon Coone.
Vorm en techniek
Koen Smeets.