Live
 

Verpleegtehuizen moeten dicht voor bezoek, meer sterfgevallen door corona in Italië dan China

Het dodenaantal in Nederland is donderdag opgelopen naar 76. Tot nu toe moesten 489 mensen opgenomen worden in het ziekenhuis. Volg hier de laatste ontwikkelingen rond de uitbraak van het virus.

Dit blog is gesloten

Dit blog over de belangrijkste ontwikkelingen rond het coronavirus op donderdag 19 maart is gesloten. Volg de laatste ontwikkelingen rondom de uitbraak van het coronavirus in ons nieuwe blog:

Covid-19 G7-top uitgesteld vanwege coronavirus

Hieronder een korte samenvatting van het belangrijkste nieuws van donderdag:

 • Volgens de laatste update van het RIVM op donderdag zijn in Nederland nu 76 mensen aan het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt overleden. Het totaal aantal bevestigde besmettingen ligt rond de 2.500.
 • Minister Bruno Bruins (VVD) voor Medische Zorg heeft donderdag zijn ontslag ingediend bij de koning. Hij vond, nadat hij een dag eerder in de Tweede Kamer onwel werd, dat hij niet meer in staat is het ministerschap uit te oefenen vanwege oververmoeidheid. Vice-premier Hugo de Jonge (CDA) neemt zijn taken tijdelijk over, een opvolger is nog niet bekend
 • Sinds donderdag is Italië het land met de meeste dodelijke slachtoffers als gevolg van het coronavirus. Met 427 doden tussen woensdag- en donderdagmiddag en een totaal van meer dan 3.400 ging het Zuid-Europese land China voorbij.
 • Het crisisteam van het kabinet, het MCCb, heeft donderdag besloten dat verpleeghuizen voorlopig geen bezoek meer mogen toelaten.
 • De Grand Prix van Zandvoort, waarover al veel te doen is geweest, is door racefederatie FIA uitgesteld. Wanneer de race nu zal plaatsvinden is niet duidelijk. Ook de GP's van Monaco en Spanje zijn uitgesteld.
 • Eerstejaarsstudenten aan hogescholen en universiteiten die onvoldoende studiepunten halen om te voldoen aan de prestatie die het bindend studieadvies (bsa) van ze vraagt, mogen na de zomer toch door naar het tweede studiejaar.

Belgische gedeputeerde maakt zich zorgen over mogelijke komst Nederlanders

In België zijn de maatregelen tegen verdere verspreiding van het coronavirus momenteel een stuk strikter dan in Nederland. Er geldt sinds woensdag een regeling die lockdown benadert: mensen mogen alleen nog naar buiten voor het hoognodige en om – met maximaal één gezinslid – te sporten. Voor onder meer een gedeputeerde uit Wallonië is het reden tot zorgen: de liberale politicus Richard Fournaux heeft donderdag premier Sophie Wilmès aangeschreven om te vragen naar de mogelijke komst van Nederlanders tijdens de paasvakantie.

Hij schrijft volgens La Dernière Heure: „Onze buren hebben de gewoonte om, als de lente en het mooie weer aantreden, in groten getale naar de Ardennen te trekken.” Veel Nederlanders bezitten huisjes in het gebied, schrijft hij. „Deze mensen gaan hier dus aankomen, overal rondwandelen en ons mogelijk besmetten (of zelf besmet worden) […] Gaat de federale overheid hier nog maatregelen tegen nemen?”

De premier heeft nog niet op gereageerd op Fournaux' vraag. Tot nog toe heeft België geen maatregelen genomen om de grenzen te sluiten, wel wordt Belgen afgeraden te reizen. Vorig weekeinde, toen in België horeca en winkels al gesloten waren, trokken veel Belgen nog de grens over naar Nederland, waar die gelegenheden nog open waren.

Netflix vermindert beeldkwaliteit tijdens coronacrisis

Videodienst Netflix schroeft een maand lang de beeldkwaliteit van de series en films enigszins terug om bandbreedte op het Europese datanetwerk te besparen. Dat bevestigt een woordvoerder van het bedrijf aan The Guardian. Eurocommissaris Thierry Breton drong er woensdag bij Netflix-baas Reed Hastings op aan dat de videodienst zijn beeldkwaliteit beperkt aanbiedt, zodat Netflix de Europese internetinfrastructuur niet overbelast.

Netflix wordt intensief gebruikt nu een groot deel van de Europeanen vanwege het coronavirus verplicht thuiszit en de deur niet uit kan. Er zijn meer dan 50 miljoen Europeanen met een Netflix-abonnement. Het zou gaan om een reductie van 25 procent die amper zichtbaar is. De meeste klanten merken er niets van, maar wie het allerduurste 4K-pakket heeft (met de hoogste beeldkwaliteit) zou volgens Netflix wel verschil kunnen zien.

Zo’n 60 procent van het wereldwijde downloadverkeer wordt door videotoepassingen in beslag genomen. Het gaat behalve om YouTube en Netflix ook om streaming-tv-aanbod van de provider zelf en illegale video’s, vaak bekeken via VPN-diensten. In Nederland zijn de netwerken nog niet overbelast, wel moesten sommige onderwijsdiensten extra servers bijplaatsen om de vraag aan te kunnen.

Lees ook: Snel wat extra servers, om de online drukte te verwerken

Belgische politie controleert extra op wegen naar de kust

Belgen die de lockdown dachten te ontvluchten door naar de Belgische kust te trekken, komen bedrogen uit. De politie controleert sinds vanmiddag de afritten richting de kust. Ze stuurt toeristen én mensen die er een tweede verblijf hebben terug, laat ze weten op Twitter. Wie niet in het gebied woont of een goede reden heeft om er te zijn, moet naar huis.

Twitter avatar pzwestkust Politie Westkust Wij voeren op regelmatige tijdstippen #controles uit op de toegangswegen naar onze #politiezone. Alle personen die niet-essentiële verplaatsingen wensen te doen, sturen we terug. Denk aan uw gezondheid & blijf thuis. #COVID19BE https://t.co/mMBIBZvhRB

Sinds woensdag gelden in België, waar nu 21 coronadoden gevallen zijn, verregaande maatregelen om mensen thuis te houden. Eerder vandaag werd al aangekondigd dat vakantieverblijven dicht moeten. Burgemeesters van kustplaatsen hadden mensen al opgeroepen niet naar de kust te trekken. Ze willen zo vermijden dat mensen massaal daar gaan uitwaaien of er de lockdown gaan uitzitten, en het coronavirus zo verder verspreiden. Vanaf morgen komen er extra veel controles, zodat de drukte ook in het weekend niet oploopt.

Filmfestival Cannes uitgesteld

Het filmfestival van Cannes is uitgesteld, melden de organisatoren donderdag. Het festival zou van 12 tot 23 mei worden gehouden, maar vanwege de huidige gezondheidscrisis in Frankrijk en de rest van de wereld zijn die data volgens de organisatoren niet haalbaar. Er wordt gekeken naar andere mogelijkheden, waaronder eind juni en begin juli dit jaar.

Het filmfestival in Cannes is een van de grootste in zijn soort. Het wordt sinds 1946 jaarlijks gehouden en kon alleen in 1948, 1950 en 1968 geen doorgang vinden. In een verklaring zeggen de organisatoren dat „zodra de ontwikkeling van de Franse en internationale gezondheidssituatie ons in staat stelt de reële mogelijkheid te beoordelen, zullen we onze beslissing bekendmaken”.

Voor heel Frankrijk geldt inmiddels een lockdown. Zaterdag gaf de Franse premier Édouard Philippe opdracht tot sluiting van alle restaurants, cafés en bioscopen in Frankrijk om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Twitter avatar Festival_Cannes Festival de Cannes Due to the health crisis and the development of the French and international situation, the Festival de Cannes will no longer be able to take place on the dates planned, from May 12 to 23. More info #Cannes2020 👉 https://t.co/peLmfw0gQW https://t.co/SVWPasvU23

Vrachtwagenchauffeurs mogen langer rijden

Vrachtwagenchauffeurs mogen straks langer de weg op. Dat heeft minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat, VVD) donderdag in de Tweede Kamer gezegd, meldt persbureau ANP. Chauffeurs mogen nu nog negen uur per dag rijden, maar dat wordt verlengd naar elf uur. De maatregel geldt onder meer voor vervoerders van landbouwproducten en levensmiddelen.

Ook het wekelijkse aantal uren dat een chauffeur achter het stuur mag zitten, wordt verlengd van 56 naar 60 uur. Voor de tweewekelijkse rijtijdlimiet geldt een maximum van 96, in plaats van 90. Ook mogen chauffeurs straks zeven dagen rijden tussen de rustperiodes in plaats van zes. De versoepelde regelgeving geldt tot en met 6 april.

Met de nieuwe maatregelen hoopt de minister te voorkomen dat de bevoorrading van belangrijke producten in het nauw komt. Volgens haar is het niet de bedoeling dat de verkeersveiligheid in het gedrang komt. Ze gaf wel aan dat het scheelt dat het de komende dagen en weken minder druk is op de (snel)wegen.

In een videoboodschap op haar Twitteraccount bedankte minister van Nieuwenhuizen donderdag onder meer de mensen in de transportsector voor hun werk de afgelopen dagen:

pic.twitter.com/qETbPpuzV3

— Cora van Nieuwenhuizen (@CvNieuwenhuizen) March 19, 2020

Ook lockdown in Israël

Ook Israël gaat op slot. Premier Benjamin Netanyahu heeft tijdens een persconferentie een lockdown aangekondigd. Vanaf donderdagavond mogen mensen hun huis alleen nog maar verlaten om voedsel of medicijnen te kopen. Voor sommige noodzakelijke beroepen wordt een uitzondering gemaakt.

„Met deze maatregelen zijn jullie, Israëlische burgers, verplicht thuis te blijven. Het is geen verzoek meer, het is geen aanbeveling, het is een verplichting die door de autoriteiten zal worden gehandhaafd”, zei de premier.

Het land nam al eerder ingrijpende maatregelen. Zo moesten alle toeristen het land verlaten en moest iedereen die Israël binnenkwam eerst veertien dagen in quarantaine. Ook alle scholen werden al gesloten, evenals restaurants, sportscholen en winkelcentra.

Dodental Frankrijk naar 372, ruim 1.100 mensen in levensgevaar

In Frankrijk is het dodental als gevolg van het coronavirus gestegen naar 372. Ook zijn volgens het Franse ministerie van Gezondheid ruim 1.100 besmette mensen in levensgevaar. Dat meldt persbureau Reuters.

Het dodental in Frankrijk steeg ten opzichte van dinsdag met 108. Het totaal aantal bevestigde besmettingen in Frankrijk, dat eerdere deze week bijna volledig op slot ging, steeg met bijna 20 procent in 24 uur. Dat zegt de directeur van de Gezondheidsdienst, Jerome Salomon.

Groot-Brittannië

In Groot-Brittannië heeft het coronavirus tot nu toe 144 levens geëist. Er zijn ruim 3.200 besmette gevallen bekend, maar wetenschappelijke adviseurs zeggen tegen Reuters dat inmiddels meer dan vijftigduizend mensen besmet zijn.

Premier Boris Johnson zei op een persconferentie donderdag dat zijn land hoopt binnen de komende twaalf weken het tij te keren en dat het aantal mensen dat het virus oploopt vanaf eind juni zal gaan afnemen. „Op dit moment verloopt de ziekte op een manier die nog niet lijkt te reageren op onze interventies”, aldus Johnson. „Ik geloof dat een combinatie van de maatregelen die we het publiek vragen te nemen en betere tests, wetenschappelijke vooruitgang, ons in staat stellen om er de komende twaalf weken bovenop te komen.”

Bindend studieadvies dit jaar van de baan

Eerstejaarsstudenten aan hogescholen en universiteiten die onvoldoende studiepunten halen om te voldoen aan de prestatie die het bindend studieadvies (bsa) van ze vraagt, mogen na de zomer toch door naar het tweede studiejaar. Dat heeft minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, D66) donderdagmiddag besloten. Omdat de meeste vakken en tentamens de komende tijd niet doorgaan vanwege de coronacrisis, dreigt een flink aantal studenten de norm wat studiepunten betreft dit jaar niet te halen.

Lees verder: Bindend studieadvies dit jaar van de baan

Invictus Games in Den Haag uitgesteld

De Invictus Games, het internationale sportevenement voor militairen en veteranen die gewond zijn geraakt tijdens hun dienst in het leger, zijn uitgesteld. Vanwege de uitbraak van het coronavirus is het 'onmogelijk' geworden het toernooi, dat van 9 tot 16 mei in Den Haag zou plaatsvinden, te organiseren. Dat staat in een persbericht op de website van het evenement:

„Als organisatie willen we de enorme uitdaging die er nu in Nederland ligt, niet vergroten door een internationaal en potentieel kwetsbaar publiek samen te brengen in Den Haag.”

De organisatie heeft in de afgelopen dagen overlegd met de deelnemende teams, de sponsors en de autoriteiten. „De veiligheid en het welzijn van deze gewonde en of zieke militairen en hun vrienden en familie staat voorop”, schrijft de organisatie.

Er wordt nu gekeken naar een nieuwe datum voor de Invictus Games, waarbij wordt onderzocht of die een jaar later kunnen plaatsvinden. Dat zal afhangen van de faciliteiten die dan, in mei of juni 2021, beschikbaar zijn. Daarbij moet het toernooi in de planning van de stad passen, die volgens de organisator ook langzaam volloopt met andere verzette evenementen.

Twitter avatar InvictusGamesNL Invictus Games The Hague 2020 In light of the #Coronavirus #Covid19 pandemic, the decision has been taken that #IG2020, presented by @Jaguar @LandRover, can no longer take place as planned. Our intent is to reschedule the #InvictusGames, subject to the availability of facilities & resources, to May/June 2021. https://t.co/wz1pU9blKI

210 coronapatiënten op intensive care

Het aantal patiënten dat met het coronavirus op de intensive care ligt, is in een dag tijd opgelopen naar 210. Dat meldt de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) donderdag. Woensdag lagen nog 177 coronapatiënten op de ic's verspreid door het land, een dag eerder waren dat er 135.

Eerder op donderdag zei de NVIC nog te verwachten dat over een week 500 tot 1.000 nieuwe coronapatiënten op de intensive care zullen liggen. Er zijn in de Nederlandse IC's in totaal 1.150 bedden beschikbaar. NVIC-voorzitter Diederik Gommers zei woensdag in de Tweede Kamer dat dit in een crisissituatie kan worden opgeschaald naar 3.000 bedden.

Het totaal aantal besmettingen in Nederland ligt sinds donderdag op 2460, van wie 76 mensen zijn omgekomen.

Bruins: bestrijden coronacrisis is topsport

Minister Bruins noemt het bestrijden van de coronacrisis „topsport van het hoogste niveau". Hij schrijft op Twitter dat het werk van afgelopen weken „zijn tol heeft geëist”.

Alle verpleegtehuizen gesloten voor bezoek

Alle verpleegtehuizen worden gesloten voor bezoek. Dat heeft het crisisteam van het kabinet besloten, zei minister Hugo de Jonge, die na het vertrek van Bruno Bruins verantwoordelijk is voor de aanpak van de coronacrisis. Hiermee moeten de bewoners, met veelal een zwakke gezondheid, worden beschermd tegen het coronavirus.

Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge tijdens de persconferentie. Foto Remko de Waal/ANP

De Jonge zegt in een verklaring: „De maatregelen die we moeten nemen zijn verstrekkend en hebben veel verdrietige gevolgen. Juist omdat deze ouderen zich vaak al alleen voelen.” Hij benadrukte het besluit „niet licht genomen” is.

Het is niet bekend tot wanneer de maatregel geldt. De Jonge noemt het „reëel” dat deze maatregel langer geldt dan 6 april. „Ook na die tijd moeten deze mensen beschermd worden", zei hij. Voor mensen mensen die zich in hun laatste levensfase bevinden, wordt een uitzondering gemaakt.

De minister roept mensen op vooral te blijven bellen. Maar „geen bezoek, dat kan nu even niet meer", zei hij tijdens een persconferentie. Sommige instellingen, vooral die in Noord-Brabant, hadden de deuren al gesloten.

Lees ook: In verpleeghuizen trekken dementerenden de mondkapjes af

Rutte: Bruins afgetreden vanwege oververmoeid

Minister Bruno Bruins is afgetreden vanwege oververmoeidheid. Hierdoor moest hij direct rust nemen en omdat het nog onzeker is hoe lang het herstel duurt, besloot Bruins per direct af te treden. Dat zei premier Mark Rutte tijdens een persconferentie. Ook zei hij er bij Bruins op te hebben aangedrongen nog een weekend over zijn besluit na te denken, maar dat heeft hij geweigerd.

Rutte bedankte Bruins voor zijn werk in de afgelopen weken. „Ik heb deze man vanaf zijn aantreden kei,- en keihard zien werken om alles voor elkaar te krijgen om ervoor te zorgen dat Nederland goed kan reageren.”

Hugo de Jonge blijft verantwoordelijk voor de aanpak van de coronacrisis. Er wordt wel gezocht naar een vervanger voor Bruins. Verder deed Rutte nog een dringend beroep aan iedereen om 1,5 meter afstand te houden.

Sterfgevallen Italië overstijgen China

In Italië zijn in de afgelopen 24 uur 427 mensen overleden aan het coronavirus, waarmee het totaal aantal doden op 3.405 uitkomt. Daarmee overstijgt Italië voor het eerst het aantal doden in China, waar tot dusver ruim 3.200 mensen omkwamen. Dat meldt persbureau Reuters donderdag.

Het aantal nieuwe dodelijke slachtoffers betekent wel een afname ten opzichte van het vorige etmaal, toen 475 mensen door het virus omkwamen. Het virus, dat werd ontdekt in de Chinese provincie Hubei, brak eind februari uit in de Noord-Italiaanse regio Lombardije. Ruim veertigduizend mensen zijn in het Zuid-Europese land inmiddels besmet geraakt met het virus. Ruim 4.400 van hen werden genezen verklaard.

China heeft nog wel het hoogste aantal besmettingen: ruim tachtigduizend. Donderdag werd in de provincie Hubei voor het eerst sinds de uitbraak geen nieuwe besmetting gemeld, wat zou kunnen betekenen dat in China het virus onder controle is.

VN-baas Guterres: 'De wereld is in oorlog met een virus'

Secretaris-generaal van de Verenigde Naties, António Guterres, heeft donderdag 's werelds grootste economieën opgeroepen tot een gecoördineerde en gezamenlijke aanpak in de strijd tegen het coronavirus. Volgens Guterres is dat de enige manier waarop de pandemie kan worden geneutraliseerd. In een persconferentie die live te volgen was via sociale media, noemde Guterres de nationale strategieën van landen te weinig om de complexiteit van de crisis tegen te gaan.

„De wereld is in oorlog met een virus”, aldus Guterres. Landen zouden daarom af moeten stappen van hun protectionisme en de eigen, unilaterale aanpak op gezondheidgebied en gezamenlijk een antwoord moeten formuleren op de crisis.

Volgens de VN-baas is een wereldwijde recessie als gevolg van de verspreiding van het virus een „bijna zekerheid” en bovendien één die een „recordomvang” zal aannemen. Volgens Guterres zouden nog bestaande schulden van de landen die het zwaarst zijn geraakt door het virus, moeten worden opgeheven. Ook is het volgens hem nu de tijd om handelsbarrières op te heffen.

Politici reageren op vertrek van Bruins

PvdA-leider Lodewijk Asscher bedankt Bruno Bruins, die zojuist zijn ontslag indiende, op Twitter. „Veel sterkte”, schrijft hij. Minister Arie Slob (Onderwijs, ChristenUnie) schrijft „aangeslagen” te zijn door het aftreden van Bruins.

Twitter avatar arieslob Arie Slob Aangeslagen door bericht van aftreden van mijn gewaardeerde collega @bruno_bruins Veel respect voor alles wat hij gedaan heeft. Heel veel sterkte en goed herstel toegewenst Bruno 🙏

Geert Wilders wenst de afgetreden minister „heel veel sterkte en beterschap” toe, waarschijnlijk een verwijzing naar Bruins' flauwvallen woensdagavond. Ook Klaas Dijkhoff van de VVD wijst via Twitter op Bruins' gezondheid: „Hij heeft alles gegeven, maar zijn gezondheid gaat nu voor.”

Twitter avatar dijkhoff Klaas Dijkhoff Zeer treurig. Grote dank voor Bruno’s harde werk. Hij heeft alles gegeven, maar zijn gezondheid gaat nu voor. Hulde dat hij juist deze post nu niet onbemand wil laten. #BrunoBedankt

Bruins treedt af als minister voor Medische Zorg

Minister Bruno Bruins (VVD) heeft zijn ontslag aangevraagd als minister voor Medische Zorg. Dat meldt de Rijksvoorlichtingsdienst donderdagmiddag middels een persbericht. Hij had als minister de leiding over de bestrijding van het coronavirus. Het is niet bekend waarom hij zijn ontslag heeft ingediend.

Ook is nog niet duidelijk wie de functie van hem overneemt. Voorlopig neemt minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) zijn taken waar. Volgens het persbericht is Bruins bedankt voor „de vele en gewichtige diensten” die Bruins heeft verricht als minister.

Woensdagavond werd Bruins onwel tijdens een debat in de Tweede Kamer over de uitbraak van corona. „Ik had last van een flauwte door oververmoeidheid en intensieve weken. Inmiddels gaat het weer beter”, schreef hij kort daarna op Twitter. Donderdag werd bekend dat hij voorlopig vanuit huis zou werken.

Lees ook dit profiel over Bruins: Voor Bruno Bruins was de portefeuille ‘chef corona’ te zwaar

Bloedbank Sanquin begint onderzoek naar verspreiding corona

Hoe verspreidt het coronavirus zich door het land? En hoe is het landelijk gesteld met onze immuniteit? De bloedbank Sanquin, waar wekelijks zo’n 10.000 gezonde Nederlanders bloed doneren, is gestart met een cornona-meetproject. De bloedbank gaat meten of die mensen antistoffen tegen het nieuwe coronavirus in hun bloed hebben. Met andere woorden, of ze ermee geïnfecteerd zijn geweest en weer zijn genezen.

Lees verder: Bloedbank gaat donorbloed doormeten op coronavirus

Vergaderingen Europees Parlement in Straatsburg opgeschort

Voorlopig vergadert het Europees Parlement (EP) niet meer in Straatsburg. Nadat eerder al werd besloten in maart en april geen 'plenaire sessie' te beleggen in de Franse stad, werd donderdag duidelijk dat ook de sessies in mei, juni en juli geschrapt zullen worden. In plaats daarvan zal het EP een 'mini-sessie' beleggen in Brussel.

De gevolgen van de coronauitbraak dreigen het Europees wetgevingsproces te hinderen. In principe moeten Europarlementariërs lijfelijk samenkomen om over wetsvoorstellen te stemmen, maar in de huidige omstandigheden is zowel reizen als in grote groepen bijeenkomen vaak onmogelijk. Volgende week donderdag belegt het EP wel een speciale sessie om over urgente Covid-19-wetgeving te stemmen, waaronder toestemming bepaalde EU-fondsen te gebruiken voor de coronacrisis. Vanwege de uitzonderlijke situatie mogen leden hun stem ook schriftelijk of digitaal overbrengen.

Dat het EP voorlopig niet naar Straatsburg afreist, kan later nog een staartje krijgen. In het EU-verdrag staat opgenomen dat er twaalf keer per jaar in de Franse stad moet worden vergaderd, en eerder lieten Franse politici al weten daar strikt aan vast te willen houden.

ANWB sluit winkels, Wegenwacht blijft rijden

De ANWB sluit vanaf donderdagmiddag 17.00 uur de deuren van de winkels. Dat meldt de organisatie op Twitter. Hoe lang de 83 winkels gesloten blijven, is niet bekendgemaakt. De Wegenwacht en de ANWB Alarmcentrale blijven voorlopig wel opereren. Dinsdag besloot de bond al om alle geboekte ANWB-reizen tot 6 april te annuleren.

Twitter avatar ANWB ANWB ANWB sluit haar winkels. De winkels van de ANWB sluiten vanmiddag om 17.00 uur hun deuren. De directie heeft dit besluit genomen vanwege het coronavirus. https://t.co/frQsQiFlk6 https://t.co/mmy0gthdVq

De laatste ontwikkelingen

 • De afgelopen 24 uur zijn in Nederland nog eens achttien mensen overleden aan Covid-19. Dat brengt het dodental op 76. Tot nu toe zijn 489 mensen opgenomen geweest in een Nederlands ziekenhuis. Wereldwijd zijn meer dan 9.000 mensen overleden.
 • De eerste Nederlandse Formule 1-race in jaren wordt vanwege het coronavirus uitgesteld. Ook de grands prix van Monaco en Spanje gaan niet door. De racefederatie FIA zegt nog te zoeken naar een nieuwe datum.
 • Voor het eerst is het coronavirus ook bij een Nederlandse gedetineerde vastgesteld. Het is niet bekend hoe de gevangene besmet is geraakt. Ook Brexitonderhandelaar Michel Barnier, cabaretier Youp van 't Hek en Prins Albert II van Monaco blijken besmet. Minister Bruno Bruins, die woensdag onwel werd tijdens een Kamerdebat, werkt even vanuit huis.
 • De Europese Centrale Bank heeft grootscheepse noodmaatregelen afgekondigd om te voorkomen dat de coronacrisis een nieuwe eurocrisis wordt. Het gaat om een „pandemie-noodopkoopprogramma” van 750 miljard euro. Het bestuur is bovendien „volledig bereid” om nog meer te doen om de schok van het coronavirus in de eurozone op te vangen.
 • De zelfbedieningsafdelingen van groothandels Makro en Sligro gaan donderdag open voor consumenten. Volgens de brancheorganisatie zijn in deze winkels nog volop „goede producten” aanwezig die door de sluiting van de horeca dreigen te worden weggegooid. De Universiteit Leiden blijft voorlopig gesloten. Tot het einde van dit collegejaar wordt hier geen fysiek onderwijs meer gegeven. Het onderwijs en de toetsing worden „zo snel mogelijk” online verzorgd.

F1-race op Zandvoort uitgesteld

De eerste Nederlandse Formule 1-race in jaren wordt vanwege het coronavirus uitgesteld. Dat heeft racefederatie FIA donderdag bekendgemaakt. Gezien de „vloeibare en voortdurende situatie rond Covid-19 wereldwijd” is ervoor gekozen om voor de zekerheid de race af te blazen. Ook de grands prix van Monaco en Spanje gaan niet door.

De FIA zegt nog te kijken of er een andere datum gevonden kan worden. De wedstrijd in Zandvoort stond eigenlijk gepland op 3 mei. Eerdere races in Australië, Bahrein, Vietnam en China waren al afgelast vanwege de pandemie.

Twitter avatar redbullracing Aston Martin Red Bull Racing Unfortunately, we'll have to wait a little longer Zandvoort 😔Until then... #DutchGP @Max33Verstappen https://t.co/wMsqk6Lqpn

Ook prins Albert van Monaco besmet met virus

Prins Albert II van Monaco is besmet met het coronavirus. Dat heeft het paleis van de prins donderdag bekendgemaakt, meldt persbureau AFP. Volgens het paleis gaat het met de prins, die aan het hoofd staat van het vorstendom, naar omstandigheden goed en is hij in zijn privéappartement gewoon aan het werk.

Eerder testte de Monegaskische minister van Staat - de functie die gelijk staat aan het premierschap - Serge Telle ook al positief op het coronavirus.

Monaco says Prince Albert has been diagnosed with COVID-19.

I believe he's the first royal and first head of state to get the coronavirus. pic.twitter.com/6ABUc9k0r0

— David Mack (@davidmackau) March 19, 2020

Crisisteam kabinet donderdag opnieuw bij elkaar

Het crisisteam van het kabinet overlegt donderdagmiddag opnieuw over eventuele extra maatregelen met betrekking tot het coronavirus. Dat meldt persbureau ANP. Na overleg van de Ministeriële Commissie Crisisbeheersing (MCCb) volgden in de afgelopen dagen onder meer de maatregelen van het stoppen met handen schudden en de sluiting van horeca en scholen.

Ingewijden zeggen tegen ANP dat donderdag onder meer overlegd wordt over het sluiten van verpleeghuizen voor bezoekers. Daar zou eerder op de dag ook al over gesproken zijn met de zorgsector. Die maatregel zou bedoeld zijn om zwakkere bewoners te beschermen tegen het coronavirus. In Noord-Brabant is een aantal instellingen voor ouderenzorg al gesloten voor bezoekers.

VWS ‘overspoeld’ met aanbiedingen mondkapjes

Het ministerie van Volksgezondheid, Werkgelegenheid en Sport wordt naar eigen zeggen goed gevonden door mensen en bedrijven die professionele medische hulpmiddelen aanbieden. Deze zijn hard nodig; in veel ziekenhuizen en zorginstellingen is onder meer tekort aan mondkapjes:

Twitter avatar MinVWS Ministerie van VWS We worden overspoeld met aanbiedingen van professionele beschermingsmiddelen voor zorgmedewerkers zoals: 🧤handschoenen
🥼schorten
🥽 veiligheidsbrillen
😷 mondkapjes Waarvoor dank! 🙏🏻 We doen ons uiterste best op alle aanbiedingen te reageren. #coronavirus

Minder vaak pincode nodig bij kleine contactloze betalingen

Banken hebben de limiet voor contactloos betalen zonder pincode verhoogd. Dat meldt de Nederlandse Vereniging voor Banken donderdag. Bij kleine betalingen tot en met 25 euro zouden klanten de pincode nu nauwelijks nog hoeven in te toetsen.

Alle banken die betaalpassen uitgeven, op Knab na, hebben de maatregel doorgevoerd. De zogeheten cumulatieve limiet voor het contactloos betalen wordt per klant verhoogd naar 100 euro. De banken hopen zo de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Bij betalingen boven de 25 euro moeten klanten nog wel de pincode intoetsen.

Het Centraal Bureau Levensmiddelen, dat klanten van supermarkten al had opgeroepen zoveel mogelijk contactloos te pinnen, is blij met de maatregel. „Dit is in het belang van onze klanten én onze medewerkers”, aldus algemeen directeur René Roorda.

Contactloos betalen met een bankpas. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Wall Street opent weer in het rood

Wall Street is donderdag weer in het rood geopend, maar de verliezen vielen mee vergeleken met eerdere kelderingen vanwege de uitbraak van het coronavirus.

De S&P 500, de index van de vijfhonderd grootste Amerikaanse bedrijven, opende met 2 procent in de min tot 2349 punten. Daarna krabbelde de koers iets terug. De Dow Jones-index noteerde kort na aanvang 2,3 procent lager, op 19.419 punten.

De beurzen in New York hebben de afgelopen weken schommelingen meegemaakt van 4,9 procent in de plus en 12 procent in de min. Investeerders vrezen voor een recessie vanwege de grote economische gevolgen die de bestrijding van het virus met zich meebrengt. Woensdag liepen de minnen op tot 6,3 procent.

De AEX staat donderdag juist licht in de plus, zo’n 0,5 procent op 406 punten, en deed het daarmee ook beter dan andere Europese beurzen. De Britse FTSE 100 en de Duitse DAX verloren respectievelijk 0,6 procent en 0,9 procent.

Lees meer over de gevolgen van de corona-uitbraak voor de beurzen: Het is alsof iedereen tegelijk aan de noodrem trekt

Nederland roept alle Nederlanders in Indonesië terug

Alle Nederlanders die momenteel in Indonesië zitten wordt geadviseerd om zo snel mogelijk naar Nederland te gaan. Dat is te lezen in een verklaring van de Nederlandse ambassade in Jakarta. De oproep geldt zowel voor toeristen als voor burgers die permanent in Indonesië wonen.

Indonesië is volgens de ambassade „niet voldoende voorbereid” om coronapatiënten met heftige klachten te behandelen. Momenteel zijn er officieel 227 mensen besmet, de verwachting is dat dit aantal snel zal oplopen.

Vanwege de uitbraak van het virus wordt het steeds lastiger om te reizen. Volgens de ambassade is er daarom haast bij geboden dat iedereen een vlucht vindt zolang het nog kan. „Het is een onzekere situatie voor velen”, zegt ambassadeur Lambert Grijns. „Laten we elkaar als Nederlandse gemeenschap zo goed als mogelijk ondersteunen.”

Lees ook: Hoe kom je thuis als de wereld op slot is?

Deadline Marokko uitgesteld

In de tussentijd proberen ook ambassades in andere landen Nederlanders naar huis te krijgen voordat grenzen verder sluiten of er geen vluchten meer zijn. Zo hadden Nederlanders in Marokko in eerste instantie tot middernacht gekregen om het land te verlaten.

Die deadline is verschoven naar aanstaande zondag 12.00 uur, laat de ambassade in Rabat weten. Transavia biedt momenteel nog directe vluchten uit vijf steden in Marokko. Enkele duizenden Nederlanders zijn de afgelopen dagen al teruggebracht. Vertrek via de Spaanse exclaves Ceuta en Melilla is inmiddels alleen nog mogelijk voor Spaanse burgers.

Amsterdam laat zorgpersoneel gratis parkeren

Mensen die in de zorg werken in Amsterdam krijgen een gratis parkeervergunning voor de hele stad. Dat is een van de maatregelen die de gemeente Amsterdam donderdag presenteert, meldt dagblad Het Parool. De vergunning geldt voor alle medewerkers van ziekenhuizen, apotheken, verzorgings- en verpleeghuizen, huisartsen en de GGD. Zij kunnen tot en met 31 mei kosteloos parkeren.

Het zorgpersoneel moet zo zonder problemen op hun werk kunnen komen en zich geen zorgen maken over reizen met het openbaar vervoer. „Zorg staat nu op de eerste plaats, dus de reis van, naar en in de stad moet zo makkelijk mogelijk zijn”, schrijft het stadsbestuur. „Door mogelijk besmettingsgevaar in het openbaar vervoer en het afschalen ervan zijn de opties voor zorgpersoneel beperkt.”

Naast de parkeervergunning voor zorgpersoneel worden ook lokale ondernemers tegemoet gezien. Voor hen vervalt dit jaar de reclamebelasting en voor de eerste helft van het jaar de precariobelasting, waar onder meer terrassen van cafés mee worden belast. Daarnaast mogen ondernemers lokale belastingen desgewenst later betalen.

RIVM: Achttien nieuwe Nederlandse Covid-19 doden, 489 ziekenhuisopnames

In Nederland zijn nog eens achttien mensen overleden aan Covid-19. 489 mensen moesten opgenomen worden in het ziekenhuis, blijkt uit cijfers die het RIVM donderdag over het voorbije etmaal heeft gepubliceerd. Het coronavirus heeft hier tot nu toe 76 levens gekost.

Het aantal bevestigde besmettingen liep donderdag op tot 2460, een toename van 409. Het werkelijke aantal zieken ligt hoger, omdat lang niet iedereen die (mogelijk) ziek is op besmetting met het coronavirus wordt getest. De doden zijn 63 tot 95 jaar oud.

Onder de mensen bij wie de ziekte is vastgesteld, zijn 594 mensen die in de zorg werken. Bij hen worden vaker tests gedaan dan bij de gemiddelde patiënt, aldus het RIVM.

Nog altijd telt de provincie Noord-Brabant het hoogste aantal bevestigde besmettingen. De ziekte is vastgesteld bij 870 Brabanders. In Zuid-Holland zijn 312 bevestigde gevallen, in Limburg 301.

Een deel van de nieuwe besmettingen werd opgespoord via een Nivel-peilstation, dat via huisartsen onderzoek doet naar de verspreiding van infectieziekten in Nederland. Deze week trof het Nivel negen besmettingen aan. Via het Nivel zijn tot nu toe zeventien Covid-19 besmettingen opgespoord.

Europese Commissie plant noodvoorraad medische hulpmiddelen

De Europese Commissie heeft donderdag besloten een strategische voorraad aan te leggen van medische hulpmiddelen om verdere verspreiding van het coronavirus te beteugelen. Het gaat om onder meer mondkapjes, medicijnen, apparaten voor op de intensive care en ontsmettingsmiddelen.

De Commissie trekt 10 miljoen euro uit voor de aanleg van de voorraad. Volgens Eurocommissaris Janez Lenarcic van Crisisbeheersing is de noodvoorraad bestemd voor lidstaten met ernstige tekorten aan deze spullen. Onder meer in Spanje en Italië groeit het gebrek aan mondkapjes snel.

Het is onduidelijk welke spullen wanneer worden opgeslagen, omdat er momenteel wereldwijd tekorten heersen en veel hulpmiddelen in China worden geproduceerd. Ook de omvang van de voorraad is niet zeker. Wel staat vast dat het grootste deel van de kosten uit EU-gelden wordt betaald, en een kleine bijdrage van lidstaten zal worden verlangd. Eén van de 27 EU-lidstaten krijgt de verantwoordelijkheid over de inkoop en het beheer van de hulpmiddelen.

Britten trekken troepen terug uit Irak, Duitsland zet leger in

Het Britse leger heeft zijn trainingsmissie in Irak voor zestig dagen opgeschort vanwege de coronapandemie. Een deel van het personeel keert terug naar het Verenigd Koninkrijk. Dat heeft het Britse ministerie van Defensie donderdag bekendgemaakt.

Volgens het ministerie gaat het om een voorzorgsmaatregel. De militairen die huiswaarts keren kunnen bij hun families zijn, maar blijven paraat staan voor mogelijke inzet over de hele wereld. Ook houden de Britten door heel Irak soldaten „om ervoor te zorgen dat de Iraakse regering, de wereldwijde coalitie en de nationale belangen van het VK op passende wijze worden ondersteund”.

Zo'n 400 soldaten van het Britse leger trainen in het land de Iraakse veiligheidstroepen om IS te bestrijden. Die missie stond sinds januari al op een laag pitje vanwege de opgelopen spanningen in de regio.

Duitsland zet militairen in voor hulp

Ondertussen zet Duitsland het leger in bij de bestrijding van het coronavirus. Er is contact gezocht met honderden reservisten om klaar te staan voor medische hulp, zo maakte de Duitse minister van Defensie Annegret Kramp-Karrenbauer donderdag bekend, meldt persbureau Reuters.

Volgens Kramp-Karrenbauer maakt Duitsland zich op voor „een worstcasescenario waarbij een zeer groot aantal mensen besmet raakt”. Het leger kan in dat geval helpen bij het beschermen van kritieke infrastructuur en de dsitributie van medische apparatuur en medicijnen. De Bundeswehr hielp eerder bij de repatriëring van Duitse burgers uit de getroffen regio Wuhan, waar de uitbraak begon.

Auto- en vliegtuigindustrie bouwt in VK beademingsapparaten

In een poging om tekorten aan zorgapparatuur aan te vullen, wordt door een aantal grote fabrieksbedrijven de productie omgegooid. Volgens persbureau Reuters slaan verschillende autobouwers en de luchtvaartindustrie in het Verenigd Koninkrijk de handen ineen: er worden drie teams gevormd die fabrieken omvormen voor de productie en ontwikkeling van nieuwe beademingsmachines en ventilatoren.

De bedrijven geven gehoor aan een oproep van premier Boris Johnson. Onder meer het Britse Meggitt, een groot bedrijf dat onderdelen voor de defensie-, luchtvaart- en energiesector levert, heeft de leiding over een van de programma’s. Meggitt heeft veel ervaring met het bouwen van ventilatie- en zuurstofsystemen in vliegtuigen. Autobouwers McLaren en Nissan zouden de twee andere projecten leiden, zo melden ingewijden aan persbureau Reuters. Eerder hadden Jaguar Land Rover en Toyota hulp aangekondigd.

Woensdag lieten de Amerikaanse autobouwers Ford, Fiat Chrysler en GM al weten apparatuur te willen bouwen voor het Amerikaanse zorgsysteem. Ook Tesla-oprichter Elon Musk heeft de hulp van zijn bedrijf aangeboden. In de Verenigde Staten worden nu autofabrieken gesloten, zodat de overgebleven productiecapaciteit kan worden ingezet om extra zorgapparatuur te maken.

NCIV verwacht over week 500 tot 1.000 nieuwe coronapatiënten op intensive care

De Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) houdt er rekening mee dat volgende week donderdag 500 tot 1.000 nieuwe coronapatiënten op de intensive care liggen. Dat staat in schrijft de voorzitter van de vereniging donderdag in een brief aan zijn leden. Het aantal patiënten zou met name in Noord-Brabant sterk oplopen.

De NVIC schrijft dat momenteel sprake is van „een scheve verdeling” en dat wordt onderzocht of patiënten moeten worden overgeplaatst naar IC's in andere ziekenhuizen. Daardoor zou de druk op de capaciteit in Noord-Brabant worden verlicht en tegelijkertijd ruimte worden gecreëerd voor nieuwe patiënten. Bart Berden, voorzitter van de de Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ) Brabant, een netwerkorganisatie voor spoedzorg, stelt dat deze cijfers alleen in het allerslechtste scenario zullen uitkomen en dat hij er niet van uitgaat dat dit gebeurt. Hij zegt dat Brabantse ziekenhuizen en verpleeghuizen de afgelopen twee dagen dagelijks zo'n twintig patiënten hebben overgeplaatst naar andere regio's.

Op de Nederlandse IC's zijn 1.150 bedden beschikbaar. NVIC-voorzitter Diederik Gommers zei woensdag in de Tweede Kamer dat dit kan worden opgeschaald naar 3.000 bedden.

De NIVC was donderdagmiddag niet bereikbaar voor commentaar.

Dit bericht is op donderdag aangepast om 15:01 uur aangepast.

Luchthaven Rotterdam gebruikt als parkeerplaats

Luchthaven Rotterdam The Hague Airport (RTHA) zal de komende weken vooral dienen als een parkeerplaats voor vliegtuigen. De huidige verwachting is dat eind deze week de voorlopig laatste lijndienstvlucht is uitgevoerd op het vliegveld ten noorden van Rotterdam. Dat meldt de luchthaven donderdag. Het besluit volgt een dag nadat Transavia, een van de belangrijkste luchtvaartmaatschappijen op de luchthaven, vanaf volgende week vrijwel alle vliegtuigen aan de grond houdt vanwege de coronacrisis.

Vanaf maandag is RTHA alleen nog open voor repatriëring, maatschappelijk vliegverkeer zoals dat van politie- en traumahelikopters, uitwijkende vliegtuigen en zakelijk luchtverkeer. De luchthaven biedt luchtvaartmaatschappijen vanaf die dag zeker twaalf tijdelijke parkeerplaatsen voor vliegtuigen.

„Hiermee kan RTHA blijven voldoen aan haar maatschappelijke taak en als uitwijkhaven blijven functioneren”, schrijft de luchthaven, die nog geen inschatting kan maken van hoelang deze situatie duurt. De werkzaamheden aan de nieuwe vertrekhal die buiten plaatsvinden gaan wel door.

Wereldwijd dodental coronavirus opgelopen tot boven 9.000

Wereldwijd zijn meer dan negenduizend mensen overleden aan Covid-19, blijkt uit cijfers die worden bijgehouden door de Johns Hopkins University. Dit aantal werd bereikt nadat Iraanse autoriteiten nieuwe cijfers bekendmaakten. Iran had afgelopen etmaal opnieuw te maken met het hoogste aantal nieuwe doden sinds de uitbraak van het virus: in die periode overleden 149 patiënten, waarmee het totale dodental op 1.284 komt.

Iran telt na China en Italië het hoogste aantal sterfgevallen als gevolg van Covid-19. Bijna een derde van de dodelijke slachtoffers (3.245) komt uit China, in Italië ligt het dodental op 2.978.

Na Iran is Spanje het zwaarst getroffen door het coronavirus. Volgens het Spaanse ministerie van Volksgezondheid is het dodental in dat land donderdag opgelopen met 169 gevallen, in totaal zijn zijn daar 767 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus.

De Johns Hopkins University is een van de organisaties die het wereldwijd aantal doden en vastgestelde besmettingen met Covid-19 bijhoudt. Daarbij baseren zij zich onder meer op cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie en lokale autoriteiten.

Lees meer over het coronavirus in Iran: Ayatollahs verliezen van het virus

Bruno Bruins neemt een paar dagen rust en werkt vanuit huis

Minister voor Medische Zorg Bruno Bruins (VVD) neemt een paar dagen langer rust. Hij werkt de komende dagen vanuit huis om verder bij te komen, zegt een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid.

Bruins viel woensdagavond flauw tijdens een Kamerdebat over de coronacrisis. Hij twitterde daarna dat hij donderdag weer „aan de slag” zou gaan, maar doet dat dus even vanuit huis. Het zou „niet handig” zijn direct weer lange dagen op het ministerie te maken, zegt een woordvoerder.

Bruins blijft verantwoordelijk voor de infectieziektebestrijding in Nederland, laat het ministerie weten. Zijn taken worden niet overgenomen door andere bewindspersonen, onder wie minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA).

Banken: half jaar respijt voor mkb-bedrijven

Om de gevolgen van het coronavirus voor bedrijven op te vangen, hebben de grote Nederlandse banken een gezamenlijk hulppakket gepresenteerd. Mkb-bedrijven krijgen een half jaar uitstel bij het aflossen van lopende leningen.

De gezamenlijke verklaring werd donderdagochtend uitgegeven door ABN Amro, Rabobank, Triodos, ING en de Volksbank. De maatregel is bedoeld voor alle zakelijke klanten met een financiering tot 2,5 miljoen euro, die „in de kern gezond zijn”. Voor bedrijven die daarboven zitten, wordt ‘maatwerk’ verricht, aldus de banken.

De maatregelen komen bovenop het steunpakket voor ondernemers dat het kabinet maandag presenteerde. Voor particuliere klanten komen ook regelingen van de banken, die per bank zullen verschillen.

Lees ook: Banken geven bedrijven half jaar aflospauze vanwege corona

Brexitonderhandelaar Michel Barnier besmet met coronavirus

Michel Barnier, de hoofdonderhandelaar voor de Europese Unie, is besmet geraakt met het coronavirus. Dat heeft de 69-jarige Fransman laten weten op Twitter. Volgens Barnier gaat het naar omstandigheden goed met hem en volgt hij alle nodige instructies op. „Voor alle betrokkenen en voor al degenen die momenteel geïsoleerd zijn, we zullen dit samen doorstaan", schrijft Barnier in zijn tweet.

Barnier is sinds 2016 de leider van het Europese team bij de Brexit-onderhandelingen. Hij was daarbij de man die namens de 27 Europese lidstaten een akkoord moest sluiten met de Britten over de voorwaarden van uittreding.

Sinds het Verenigd Koninkrijk op 31 januari de Europese Unie hebben verlaten, onderhandelt Barnier met zijn team over de nieuwe handelsvoorwaarden. Afgelopen maandag werd bekendgemaakt dat deze onderhandelingen vertragingen zullen oplopen door de uitbraak van het coronavirus. Daarbij komt ook de vurige wens van de Britse premier Boris Johnson om voor het einde van het jaar een handelsakkoord te sluiten in gevaar.

Get well soon my dear @MichelBarnier

Wishing you a speedy recovery. I am convinced we will win this battle against #COVID19 together. #StrongerTogether https://t.co/4ZpY0oPolm

— Charles Michel (@eucopresident) March 19, 2020

Consumenten mogen ook bij zelfbedieningsgroothandel kopen

Consumenten kunnen voorlopig ook terecht bij de zelfbedieningsafdelingen van groothandels. Dat heeft Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), de brancheorganisatie voor supermarkten, donderdag bekendgemaakt. Het gaat om winkels zoals de Makro en Sligro. De winkels, die normaal alleen voor bedrijven toegankelijk zijn, gaan in de loop van donderdag open voor consumenten.

De openstelling is onderdeel van een noodpakket aan maatregelen opgesteld door de levensmiddelensector die de sector aanbood aan premier Mark Rutte. Volgens het CBL zijn in de zelfbedieningsgroothandels nog volop „goede producten” aanwezig die door de sluiting van de horeca dreigen te worden weggegooid. De branchevereniging hoopt met de maatregel de druk op gewone supermarkten te verlichten. CBL roept bovendien op om nachtelijke levering bij supermarkten toe te staan, zodat de winkels beter kunnen worden bevoorraad. Voor de bevoorrading worden nu venstertijden gehanteerd, die worden bepaald door gemeentes.

Premier Rutte zelf bracht vanmorgen een bezoek aan een filiaal van de Albert Heijn in Den Haag. Daar sprak hij met vakkenvullers. Hij riep hen op om tijdens het werk 1,5 meter afstand te houden van klanten.

Youp van 't Hek besmet met coronavirus

Cabaretier en NRC-columnist Youp van 't Hek is besmet met het coronavirus. Dat bevestigt zijn management donderdagochtend. De 66-jarige Van 't Hek is opgenomen in het ziekenhuis en „maakt het naar omstandigheden redelijk goed”, laat Hekwerk Theaterproducties weten.

Momenteel staat Youp van 't Hek niet in de theaters. Een kleine maand geleden liep zijn tournee Met de kennis van nu af, en in de agenda tot september staan geen nieuwe voorstellingen gepland.

Van 't Hek onderging vier jaar geleden een hartoperatie nadat hij onwel werd tijdens meerdere optredens. Bij die operatie werden meerdere bypasses aangebracht. In november raakte hij tijdens een show in Rotterdam opnieuw onwel. Van 't Hek zei begin dit jaar in 2024, als hij 70 jaar is, zijn laatste voorstelling te willen spelen in Carré in Amsterdam.

'China schetst in zijn pr een vertekend beeld van het coronavirus'

China probeert wereldwijd het beeld van het ontstaan van de coronapandemie en de eigen succesvolle aanpak van het virus naar zijn hand te zetten. Dat meldt The New York Times na analyse van duizenden Engelstalige tweets van Chinese staatsmedia en diplomaten.

De Chinese regering heeft volgens de Amerikaanse krant drie doelen met zijn berichtgeving over het virus. Dat zijn optimisme aanwakkeren, de reputatie van China redden en weerspreken dat het nieuwe coronavirus in China is ontstaan. Daarbij worden berichten van klokkenluiders over het lijden van de Chinese bevolking en kritiek op de trage overheidsaanpak systematisch gewist. Ook presenteert China zich als „wereldleider en onzelfzuchtige donor”, schrijft journalist Muyi Xiao van The New York Times op Twitter.

Volgens de Amerikaanse krant heeft China een miljardenbudget voor mondiale pr en worden deze middelen nu ingezet om de Chinese versie van het coronaverhaal te verspreiden. Daarbij wordt over het algemeen geen kritiek geleverd op de corona-aanpak van andere landen, met één uitzondering: de Verenigde Staten.

Rijksmuseum doneert handschoenen en gezichtsmaskers

Het Rijksmuseum Amsterdam doneert zijn voorraad gezichtsmaskers en chirurgische handschoenen aan medische hulpverleners in ziekenhuizen, waar door het coronavirus een tekort dreigt aan beschermende uitrusting.

De donatie is een initiatief van Erma Hermens, hoogleraar op de Rijksmuseumleerstoel Atelierpraktijken en Technische Kunstgeschiedenis. Per tweet riep zij woensdag andere musea op hetzelfde te doen.

„Retweet deze boodschap”, schreef Hermens in haar Engelstalige bericht, waarin ze het Stedelijk Museum, het Mauritshuis en het Van Gogh Museum tagde. „Alle kleine beetjes helpen.”

Lees ook: Het Rijksmuseum doneert voorraad gezichtsmaskers aan ziekenhuizen

Coronabesmettingen Duitsland lopen op tot bijna 11.000

Het aantal vastgestelde besmettingen met het coronavirus in Duitsland is opgelopen tot 10.999. Dinsdag testten 2.801 patiënten positief op het virus, meldt het Robert Koch Institut donderdagochtend. Er zijn tot nu toe twintig mensen in Duitsland overleden aan het virus. De aan Nederland grenzende dichtbevolkte deelstaat Noordrijn-Westfalen is het zwaarst getroffen met ruim 3.000 besmettingen.

Bondskanselier Angela Merkel verzocht de Duitse bevolking woensdagavond in een televisietoespraak de uitbraak van het coronavirus „serieus” te nemen en zich te houden aan de overheidsmaatregelen. Volgens Merkel heeft Duitsland sinds de Tweede Wereldoorlog „niet voor een uitdaging gestaan waarbij het zó zeer aankomt op ons gezamenlijke, solidaire handelen”.

UMCG ontvangt eerste patiënten in speciale corona-kliniek

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) heeft donderdag de eerste patiënten ontvangen in een speciale coronakliniek. Die heeft een andere ingang dan het reguliere ziekenhuis, en is bedoeld om patiënten met symptomen die kunnen duiden op Covid-19 afgescheiden te kunnen behandelen. Het ziekenhuis heeft tijdelijk de bedrijfskantine omgebouwd.

De aparte kliniek is bedoeld voor patiënten met luchtwegklachten die al een afspraak met een specialist hadden staan die niet kan worden afgezegd. Voor donderdag zijn dat er twintig, zo zegt een woordvoerder van het UMCG. „Het gaat hier dus niet om mensen die pijn aan hun knie hebben, maar mensen die een behandeling volgen en van wie een afspraak echt door moet gaan. Denk aan patiënten die behandeld worden aan kanker bijvoorbeeld, maar ook klachten hebben die op het coronavirus kunnen duiden.”

Door de drukte in het ziekenhuis worden reguliere afspraken waar mogelijk afgezegd. In de corona-kliniek krijgen zowel de patiënt als de arts een mondkapje en moeten ze hun handen desinfecteren bij binnenkomst. De coronapoli is nadrukkelijk geen punt waar mensen zich kunnen laten testen op het coronavirus. Het RIVM test alleen nog ziekenhuispersoneel en mensen die in de risicogroep zitten of ernstige klachten hebben.

Normaal de kantine, nu de Corona polikliniek #umcg pic.twitter.com/e9eOut16tJ

— Lex Kloosterman (@lexkloosterman) March 19, 2020

Tot september geen fysiek onderwijs op Universiteit Leiden

Op de Universiteit Leiden wordt tot het einde van dit collegejaar geen fysiek onderwijs meer gegeven. Alle opleidingen gaan het onderwijs en de toetsing vanaf volgende week „zo snel mogelijk” online verzorgen, meldt de universiteit donderdagochtend. Het huidige collegejaar duurt nog tot en met 31 augustus.

Het is nog niet duidelijk hoe practica zullen worden verzorgd. Volgens het Leids universiteitsblad Mare onderzocht de universiteit of deze vorm van onderwijs ook op afstand kan worden gegeven, of dat practica later moeten worden ingehaald. De universiteit sluit niet uit dat opleidingen afwijken van opzet en inhoud van opleidingen.

Op dit moment zijn er nog geen „concrete signalen” dat andere universiteiten het fysieke onderwijs eveneens tot september staken, zegt een woordvoerder van de Vereniging van Universiteiten (VSNU). Alle universiteiten zijn momenteel „aan het afwegen hoe toch nog kwaliteit en enige vorm van continuïteit” kan worden geboden aan de studenten. Hoe dat het beste kan worden ingevuld, verschilt volgens de VSNU per opleiding. De Universiteit Utrecht besloot eerder alle fysieke onderwijs en tentamens op te schorten tot 20 april, als het huidige studieblok afloopt.

Archiefbeeld van een collegezaal in Leiden. Foto Lex van Lieshout/ANP

Coronavirus 'dwingt' Amerikaanse Playboy de persen stop te zetten

De uitbraak van het coronavirus heeft ook gevolgen voor de Amerikaanse uitgave van Playboy. Het tijdschrift verschijnt na de komende voorjaarseditie - mede door Covid-19 - niet meer periodiek op papier in de Verenigde Staten, schrijft topman Ben Kohn in een open brief. Het mannenblad gaat „het culturele gesprek” met zijn lezers daarna online aan.

Playboy had al langer plannen verder te gaan als online medium, schrijft Kohn. De gesprekken hierover kwamen vorige week door het coronavirus echter in een stroomversnelling. De uitbraak van het virus zorgt volgens de topman voor een zodanige verstoring van de distributie van het blad, dat het bedrijf „gedwongen” wordt de persen eerder dan gepland stop te zetten.

Verzamelaars hoeven zich geen zorgen te maken: er zijn al plannen voor speciale papieren uitgaven voor 2021. „Papier zal altijd deel uitmaken van wie we zijn”, aldus Kohn.

Vlaamse viroloog: ‘Ga deze zomer niet op vakantie’

„We hadden nooit de scholen mogen sluiten.” Dat zegt de Vlaamse viroloog Marc Van Ranst vandaag in de Belgische krant Het Laatste Nieuws. Een week geleden besloot de Belgische overheid de lessen voorlopig op te schorten. Alleen kinderen van ouders die niet thuis kunnen werken of die anders enkel bij de grootouders terecht kunnen, worden sindsdien opgevangen.

Een verkeerde beslissing, aldus Van Ranst. „Ik rekende op hen voor de groepsimmuniteit: hoe meer kinderen nu besmet zouden worden, hoe minder zieken we bij een volgende passage van corona zouden hebben.” Dat adviseerden wetenschappelijke experten ook aan de politiek, zegt hij. De politiek volgde dat advies volgens hem niet, mede omdat Frankrijk de scholen wel sloot. „Dat heeft de druk op de Franstalige politici enorm verhoogd. [De Waalse premier] Di Rupo zou onmogelijk aan de kiezers in Wallonië uitgelegd kunnen hebben waarom die maatregel bij ons niet werd ingevoerd.”

Van Ranst adviseert verder om voorlopig geen zomervakantie te boeken, tenzij met een goede annuleringsverzekering. „Stel dat het virus midden of eind mei ten einde loopt in ons land, dan betekent dat nog niet dat het ook uitgedoofd is in andere landen, waar corona nu pas de kop opsteekt of zelfs nog moet doorbreken.” In het buitenland kan je opnieuw besmet raken, en zo het virus weer meenemen, waarschuwt hij. „Ik zou kiezen voor een vakantie in eigen land. Vorig jaar was ik in de Ardennen: dat was heel fijn.” Ook de grote festivals laten doorgaan, vindt hij „niet zo’n goed idee”.

Van Ranst verscheen de laatste weken zo vaak in alle Vlaamse media dat twee Belgen deze week een ludieke video publiceerden met een ode aan de viroloog van de KU Leuven, op het deuntje van Marco Borsato’s ‘Hoe het danst’. Het filmpje is al ruim een half miljoen keer bekeken:

Transporteurs en winkelketens: verruim tijden bevoorrading

Er moet zo snel mogelijk een einde komen aan de beperkte tijden waarop laden en lossen is toegestaan in de binnensteden. Daarvoor pleiten branchevereniging Transport en Logistiek Nederland (TLN) en Evofenedex, de belangenbehartiger van logistieke bedrijven.

De twee organisaties doen vanwege de uitbraak van het coronavirus een dringend beroep op gemeenten tot een tijdelijke verruiming van deze zogeheten venstertijden. Die bepalen de verschillende laad- en lostijden en waar op die tijdstippen één of meerdere parkeerplekken voor laden en lossen zijn aangewezen om verkeersoverlast te voorkomen.

Veel winkels denken aan het aanpassen van openingstijden om het verlies van omzet door corona op te vangen. „Maar omdat venstertijden de levering van goederen in veel steden verplicht voor 11.00 uur in de ochtend laat plaatsvinden, is dat nu nog geen reëel alternatief”, schrijft Evofenedex-directeur Machiel van der Kuijl. Een tijdelijke verruiming zou er tegelijkertijd voor zorgen dat transportbedrijven aan het werk kunnen blijven met het bevoorraden van winkels die zo open kunnen blijven, stelt TLN-voorzitter Elisabeth Post.

Europese beurzen voorzichtig positief over opkoopprogramma ECB

Het opgewaardeerde opkoopprogramma van de ECB heeft ervoor gezorgd dat Europese beurzen donderdag met winst zijn geopend. De Amsterdamse beurs noteerde kort na opening een winst van 1,5 procent - na een chaotische handel in futures. Ook in Duitsland was er een half procent winst. In Frankrijk was de winst ruim 2 procent.

Woensdagavond laat kondigde de Europese Centrale Bank de forse uitbreiding van het opkoopprogramma aan. ECB-president Christine Lagarde zegde nog eens 750 miljard euro toe voor het opkopen van bedrijfs- en staatsobligaties en bankobligaties met onderpand.

De mededeling van Lagarde kon andere beurzen niet in de plus krijgen. De Japanse Nikkei-index sloot met een procent verlies, evenals de Chinese Shanghai Composite Index.

Voor eerst coronavirus vastgesteld bij gedetineerde in Nederland

In de penitentiaire inrichting Haaglanden in Scheveningen is woensdagavond voor het eerst bij een gedetineerde in Nederland het coronavirus vastgesteld. Dat meldt de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI). De gedetineerde, van wie niet bekend is gemaakt hoe hij besmet is geraakt, is in isolatie geplaatst.

„Het personeel was hierop voorbereid en heeft snel en adequaat gehandeld”, schrijft minister Sander Dekker (Rechtsbescherming, VVD) op Twitter. Om verspreiding van Covid-19 tegen te gaan, mogen gedetineerden sinds zaterdag tijdelijk geen bezoek ontvangen.

Ook verloven zijn per direct opgeschort. Noodzakelijk bezoek van advocaten dat niet telefonisch of digitaal kan, mag wel doorgaan.

Gedetineerden met coronagerelateerde klachten, zoals hoesten en koorts, worden uit voorzorg in een eenpersoonscel geïsoleerd. Dit staat volgens de DJI gelijk aan thuisisolatie voor niet-gedetineerden. Gevangenen worden, net als andere Nederlanders, alleen getest op Covid-19 als zij behoren tot „kwetsbare groepen”. Na een positieve test wordt onderzocht met wie de gedetineerde contact heeft gehad en worden voorzorgsmaatregelen getroffen zoals preventieve quarantaine en monitoring.

Twitter avatar SanderDekker Sander Dekker Coronavirus nu ook bij @DJI_detentie aangetroffen. Het personeel was hier op voorbereid en heeft snel en adequaat gehandeld. Veiligheid van gedetineerden en personeel staat voorop. https://t.co/y9EDOa1nQS

Gisteravond is in het gevangenisziekenhuis van @PI_Haaglanden de eerste coronabesmetting bij een gedetineerde vastgesteld. Hij is volgens protocol geïsoleerd en wordt goed in de gaten gehouden. Lees hier meer over wat we doen bij besmetting: https://t.co/QcT20VBzmY

— Dienst Justitiële Inrichtingen (@DJI_detentie) March 19, 2020

Driekwart overleden coronapatiënten lag niet op intensive care

Driekwart van de patiënten die zijn overleden aan het coronavirus lag niet op de intensive care. Dat zegt Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC), donderdag in de Volkskrant. Van de 58 patiënten met Covid-19 die tot woensdagmiddag zijn overleden, werden er 14 opgenomen op IC's.

Een deel van de overleden patiënten, of hun familie, besloot in samenspraak met de verpleeg- of huisarts dat het „niet zinvol is” te worden opgenomen op een intensivecareafdeling, aldus Gommers. Hij noemt als voorbeeld „een patiënt die heel oud is, een slecht hart heeft en de afgelopen maanden al drie operaties heeft ondergaan”.

Vooralsnog is volgens het NVIC voldoende plek op de Nederlandse intensivecareafdelingen, waar in totaal 1.150 bedden beschikbaar zijn. Woensdag lagen 177 coronapatiënten op IC's, 42 meer dan een dag eerder. Indien nodig kan de capaciteit worden opgeschaald naar 3.000.

Een bed op de intensive care. Archiefbeeld.Foto Kai Pfaffenbach/Reuters

Bloedbanken starten landelijke bloedtest op verspreiding virus

De Nederlandse bloedbanken starten een landelijk bevolkingsonderzoek naar het nieuwe coronavirus. Het bloed van donoren wordt vanaf deze week onderzocht op het virus en de aanmaak van antistoffen, zegt Hans Zaaijer, microbioloog en hoofd van bloedbankorganisatie Sanquin donderdag tegen het AD.

Bij de bloedbanken van Sanquin komen dagelijks zo’n tweeduizend bloeddonoren. Zij vormen volgens Zaaijer een goede vertegenwoordiging van de groep Nederlanders van 18 tot 79 jaar oud. Het onderzoek begint met het testen van 10.000 mensen in de eerste week en wordt vervolgens om de circa twee weken herhaald om een beter beeld te krijgen van de groeiende groepsimmuniteit tegen corona in Nederland, aldus Zaaijer. Donoren moeten toestemming geven voor onderzoek naar hun bloed.

In Nederland zijn er 331.000 mensen die bloed doneren, onder wie zo’n 10.000 mensen die wekelijks bloed geven. ,,Ongeveer 99 procent heeft toestemming gegeven op onderzoek naar zijn of haar bloed en verder kan het volledig geanonimiseerd worden’’, zegt Zaaijer tegen het AD. Hij benadrukt dat de bloedtest er niet op is gericht om individuele donoren uitsluitsel te geven over of zij besmet zijn geweest met het virus.

7.000 oud-zorgmedewerkers willen helpen in zorg

Circa zevenduizend voormalig zorgmedewerkers hebben zich aangemeld om tijdelijk weer aan het werk te gaan in zorginstellingen. Het gaat zowel om gepensioneerden als zorgprofessionals die in een andere sector werken, meldt het ministerie van Volksgezondheid woensdagavond. De vraag naar extra personeel is „hard nodig” om de uitbraak van het coronavirus „zo goed mogelijk te kunnen bestrijden”.

De oud-medewerkers kunnen zich aanmelden via de speciaal daarvoor gelanceerde website Extra handen voor de zorg. Hun aanbod en de vraag naar hulp wordt gebundeld in een centraal overzicht, van waaruit wordt bekeken op welke plekken de medewerkers „het hardst nodig zijn en ze het meest kunnen betekenen”.

Minister Bruno Bruins (Medische Zorg, VVD) versoepelde woensdag de regels waardoor voormalige verpleegkundigen en artsen van wie de registratie is verlopen zonder nieuwe registratie tijdelijk aan de slag kunnen in zorginstellingen.

Een spandoek tegenover het ziekenhuis OLVG in Amsterdam. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Australië en Nieuw-Zeeland sluiten grenzen, eerste coronadode in Mexico

In navolging van veel andere landen sluiten Australië en Nieuw-Zeeland de grens voor niet-ingezetenen. Volgens de Australische minister-president Scott Morrison gebeurt dat omdat het „overgrote deel” van de coronapatiënten in zijn land het virus in het buitenland heeft opgelopen. In Australië is Covid-19 bij 568 mensen vastgesteld, van wie zes zijn overleden. In Nieuw-Zeeland ligt het aantal vastgestelde besmettingen op 28 en zei minister-president Jacinda Ardern „geen risico's aan de grens” te tolereren.

Wereldwijd worden veel reizigers geconfronteerd met gesloten grenzen. Er zitten onder meer zo'n 200.000 Nederlanders vast in het buitenland, meldde branchevereniging van reisondernemingen ANVR woensdag. 121 van hen zitten volgens de Volkskrant vast op het Italiaanse cruiseschip Costa Luminosa, waar Covid-19 bij drie opvarenden zou zijn vastgesteld. Het schip is onderweg naar de Franse havenstad Marseille, maar het is niet duidelijk of de passagiers daar van boord mogen.

Lees ook: Hoe kom je thuis als de wereld op slot is?

Intussen is in Mexico voor het eerst iemand overleden die besmet was met het coronavirus. Het eerste dodelijke slachtoffer is een 41-jarige man met diabetes, meldde het Mexicaanse ministerie van Volksgezondheid. Het aantal patiënten in het land bij wie Covid-19 is vastgesteld, nam afgelopen etmaal met 25 toe tot 118.

De luchthaven van Sydney, waar veel vliegtuigen vanwege het coronavirus aan de grond staan. Foto Joel Carrett/EPA

Concurrentiewaakhond ACM geeft bedrijven meer speelruimte tijdens coronacrisis

De mededingingsautoriteit Autoriteit Consument en Markt (ACM) versoepelt gedurende de coronacrisis de concurrentieregels. ACM houdt de komende periode bij toezicht rekening met bedrijven die geraakt worden door de crisis en wil zo meehelpen voorkomen dat bedrijven failliet gaan. Dat zegt bestuursvoorzitter Martijn Snoep donderdag tegen Het Financieele Dagblad.

Zo mogen concurrerende supermarkten, groothandels en logistieke dienstverleners elkaar informeren over voorraden en samenwerken om ervoor te zorgen dat de toestroom van levensmiddelen en medicijnen doorgaat. Ook op het gebied van fusies en overnames is er meer lucht: bij financiële nood kunnen partijen sneller samengaan met de concurrent om een faillissement af te wenden.

De coulanceregeling betekent niet dat de mededingingsregels geheel verdwenen zijn. ACM bekijkt verzoeken per geval en zal „niet schromen om in te grijpen”, benadrukt Snoep in het FD. Voorbeelden die hij geeft zijn bedrijven die misbruik maken van de crisis door bijvoorbeeld het vragen van woekerprijzen of misleiden van consumenten.

Pannenprotest tegen coronalaksheid Bolsonaro

In verschillende steden in Brazilië barstte woensdagavond lokale tijd een zogeheten 'panelaço' los, een pannenprotest waarmee bewoners hun ongenoegen kenbaar maakten over de lakse manier waarop president Jair Bolsonaro omgaat met het coronavirus.

De president noemde het virus dat Covid-19 veroorzaakt vorige week nog een ‘hysterie van de bevolking’ een ‘samenzwering van links’ en een fantasieverhaal, maar inmiddels loopt het aantal besmettingen in Brazilië snel op.

Bolsonaro presenteerde woensdagmiddag tijdens een persconferentie wel de nodige maatregelen tegen het virus, maar liep daarbij opzichtig te stuntelen met zijn mondkapje.

Lees hier het hele verhaal van correspondent Nina Jurna: Pannenprotest tegen coronalaksheid Bolsonaro

Geen nieuwe besmettingen meer in Chinese provincie Hubei

Er zijn voor het eerst sinds de uitbraak van het nieuwe coronavirus geen nieuwe besmettingen meer vastgesteld in de Chinese provincie Hubei. Wel zijn er de afgelopen 24 uur nog acht mensen gestorven aan het virus dat de longziekte Covid-19 veroorzaakt.

In de provinciehoofdstad Wuhan stak het virus in december voor het eerst de kop op en daarom werd enkele weken later eerst de stad en later de hele provincie hermetisch afgesloten van de buitenwereld.

In de rest van China nam het aantal bevestigde gevallen nog wel met 34 toe, maar dat gaat volgens de nationale gezondheidscommissie uitsluitend om mensen die in het buitenland zijn geïnfecteerd. In totaal zijn er sinds het begin van de uitbraak 80.928 coronagevallen vastgesteld in China en 3.245 mensen overleden aan de gevolgen van het virus.

Lees ook: Het virus is verslagen, zegt Beijing. Maar Wuhan is kwaad

Twee Amerikaanse Congresleden besmet met coronavirus

Twee leden van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden zijn besmet met het virus dat Covid-19 veroorzaakt. Het gaat om de Republikein Mario Diaz-Balart en de Democraat Ben McAdams, die dat beiden zelf naar buiten brachten.

Congreslid Mario Diaz-Balart zit al sinds zaterdag in quarantaine in zijn appartement in Washington, nadat hij koorts en hoofdpijn kreeg. Woensdag bleek uit een test dat hij het nieuwe coronavirus heeft. Op Twitter laat hij weten dat hij zich inmiddels al wel een stuk beter voelt.

I'm feeling much better. However, it's important that everyone take this seriously and follow @CDCgov guidelines in order to avoid getting sick & mitigate the spread of this virus. We must continue to work together to emerge stronger as a country during these trying times. pic.twitter.com/g5W5vSQIyH

— Mario Diaz-Balart (@MarioDB) March 18, 2020

Ook McAdams bracht via zijn Twitteraccount naar buiten dat hij positief getest is op het virus. Hij keerde zaterdag terug vanuit Washington met 'milde verkoudheidssymptomen' terug naar zijn thuisstaat Utah en ging daar direct in thuisisolatie. Daarna kreeg hij koorts, een droge hoest en ademhalingsproblemen. MacAdams roept net als zijn Republikeinse collega Diaz-Balart iedereen op om Covid-19 serieus te nemen en de instructies van de gezondheidsdiensten op te volgen.

Please read my statement on contracting #COVID19. I have self-quarantined since first having symptoms and consulted with my doctor. #utpol pic.twitter.com/upx4NcTvF8

— Rep. Ben McAdams (@RepBenMcAdams) March 19, 2020

KLM heeft nog 250.000 mensen in het buitenland

Er zitten nog ongeveer 250.000 mensen die hebben geboekt bij KLM in het buitenland, zei topman Pieter Elbers van de luchtvaartmaatschappij in het tv-programma Op1. Hij beloofde er alles aan te doen hen zo snel mogelijk terug te halen, maar stuit daarbij wel op forse problemen: "We doen ons best, maar als ergens het luchtruim wordt gesloten, dan kunnen wij niet meer vliegen".

Elbers zei te verwachten dat het wereldwijde vliegverkeer in de loop van volgende week "nagenoeg helemaal stil" komt te liggen, aangezien er steeds meer maatregelen worden getroffen in de strijd tegen het coronavirus. Die 250.000 zijn overigens lang niet allemaal Nederlanders, dat zijn er volgens de ANVR in totaal zo'n 200.000 waaronder ook een flink deel dat niet met KLM reist.

KLM krijgt net als veel andere bedrijven steun van de overheid om de coronacrisis door te komen. Dat gebeurt vooral in de vorm van werktijdverkorting, waarbij de overheid maximaal 90 procent van het loon vergoedt.

Lees ook: Hoe kom je thuis als de wereld op slot is?

ECB komt met omvangrijk extra opkoopprogramma

De Europese Centrale Bank heeft een extra opkoopprogramma aangekondigd om de pijn van de uitbraak van het coronavirus te verzachten. Na een noodoverleg op woensdagavond liet de ECB weten 750 miljard euro aan obligaties te gaan opkopen bovenop de steunmaatregelen die vorige week al werden aangekondigd.

ECB-president Christine Lagarde benadrukte in een verklaring dat er "geen limiet" is als het gaat om de toewijding aan de euro. Zij beloofde dat de beleidsmakers bij de ECB alles zullen doen wat nodig is binnen de mogelijkheden van hun mandaat en zinspeelde daarmee op de belofte van toenmalig ECB-president Mario Draghi in 2012 die tijdens de eurocrisis van destijds zei "alles te doen" om de eurozone te redden.

President Christine Lagarde van de Europese Centrale Bank tijdens een persconferentie op 12 maart 2020. Foto Armando Babani/EPA

Volgens de Vlaamse zakenkrant De Tijd zal de ECB - net als onder het bestaande programma - staatsobligaties, bedrijfsobligaties en bankobligaties met onderpand gaan aankopen, de zogeheten covered bonds. Ook zal de de ECB voor het eerst kortlopend schuldpapier van niet-financiële ondernemingen aan gaan kopen om zo de financiering van bedrijven te garanderen. Het noodprogramma dat nu is aangekondigd, loopt in ieder geval tot het eind van het jaar en kan daarna zonodig verlengd worden.

De ECB gaat niet meer staatsobligaties kopen van Italië en andere Zuid-Europese landen dan van Duitsland en andere kernlanden waar de langetermijnrente minder is gestegen. Dat was volgens persbureau Bloomberg wel een serieus voorstel.

Woensdagmiddag zorgde openlijke onenigheid binnen het bestuur van de ECB over het monetaire antwoord op de coronacrisis voor extra spanningen op de markt voor staatsleningen.

Lees ook: Kakofonie bij ECB zorgt voor extra stress over Italië

Politie bereidt zich voor op volledige lockdown

De politie bereidt zich voor op een volledige lockdown, waarbij de hele maatschappij op slot gaat en mensen moeten thuisblijven. Dat zei Max Daniel, coördinator corona van de Nationale Politie, woensdag in het tv-programma Nieuwsuur. Hij benadrukt wel dat het slechts een van de mogelijke scenario's is.

Bij zo'n eventuele volledige lockdown gaat de politie de bijbehorende noodverordening handhaven en zal indien nodig ook de "sterke arm moeten tonen", stelt Daniel. Hij denkt dat mensen een lockdown zullen accepteren, zolang ze begrijpen waarom de maatregel nodig is. Op dit moment zijn er volgens de coronacoördinator nergens problemen wat betreft de openbare orde: "Incidenten zijn op de vingers van een hand te tellen."

Welkom in dit blog

In dit blog houdt de redactie van NRC donderdag de belangrijkste ontwikkelingen in binnen- en buitenland bij rondom het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt.

Een korte samenvatting van het belangrijkste nieuws van woensdag:

 • Tussen dinsdag- en woensdagmiddag zijn nog eens vijftien mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Het dodental ligt nu op 58 en dat is relatief hoog: alleen in Italië, Iran en Spanje ligt het aantal doden per miljoen inwoners (zij het aanzienlijk) hoger. Ook liggen 408 mensen in het ziekenhuis of zijn daar opgenomen geweest.
 • Het Eurovisie Songfestival in Rotterdam, dat in mei zou plaatsvinden, gaat niet door vanwege de uitbraak van het coronavirus. Ook de wielerkoers Amstel Gold Race is afgelast.
 • Kinderen in groep 8 hoeven dit jaar ook geen eindtoets te maken. Minister Arie Slob (Onderwijs, ChristenUnie) hoopt hiermee de werkdruk voor leraren te verminderen, die vooral bezig zijn met het organiseren van onderwijs voor kinderen die thuis zitten.
 • Luchthaven Schiphol sluit één vertrekhal en vijf van de in totaal zeven pieren. Het aantal vluchten dat Schiphol nog aandoet is de voorbije paar dagen hard omlaag gegaan. Het aantal reizigers dat de luchthaven verwerkt ook, met meer dan 60 procent.
 • Verschillende winkelketens kondigden aan een kabinetssluiting niet af te wachten en zelf tot voorlopige sluiting over te gaan. Het gaat om onder meer H&M, C&A, Apple, KPN en WE.
 • In heel het Verenigd Koninkrijk zijn vanaf aanstaande maandag scholen gesloten. De regering van Boris Johnson wachtte volgens onderwijsbonden lang met dat besluit. Net als in Nederland, kunnen ouders uit essentiële beroepsgroepen een beroep blijven doen op de opvangfunctie van scholen.
Lees hier het coronablog van woensdag 18 maart terug: Ook Verenigd Koninkrijk sluit scholen, Transavia schrapt alle vluchten vanaf maandag