Brieven

Brieven

Premier Mark Rutte geeft een toespraak over het coronavirus op nationale televisie op 16 maart 2020.
Premier Mark Rutte geeft een toespraak over het coronavirus op nationale televisie op 16 maart 2020. Foto Robin van Lonkhuijsen

Premier Rutte gaat voor de optie waarbij we als Nederlandse bevolking als geheel genoeg immuniteit opbouwen door min of meer gecontroleerd een deel van de bevolking met Covid-19 ziek en weer beter (immuun) te laten worden, gespreid, dus zonder een enorme piek. Voor een te realiseren algemene groepsimmuniteit heb je minimaal 60 procent van de bevolking nodig die immuun is. Bij zeventien miljoen Nederlanders bereik je groepsimmuniteit als er ruim tien miljoen weer beter zijn geworden. Het sterftecijfer is nog niet geheel duidelijk, maar met, zeg, 1 procent is dat toch 100.000 Nederlanders. Stel dat op dit moment 1 procent van de coronapatiënten op de IC komt en er gemiddeld twee weken ligt (volgens IC-arts Diederik Gommers) en dat het gemiddeld ook twee weken duurt voordat iemand met Covid-19 weer beter is. Met in totaal 1.500 IC-bedden kunnen op elk moment dus zo’n 150.000 mensen ziek rond lopen. Als je dat gecontroleerd kunt volhouden, duurt het 136 weken om 60 procent van de bevolking Covid-19 te laten krijgen en weer beter te worden: ruim 2,5 jaar, en al die tijd zijn op elk moment in Nederland bijna twee keer zo veel coronapatiënten ziek als er in heel China tot nu toe ziek zijn geworden. Al die tijd moeten de ouderen en kwetsbaren geïsoleerd zijn. Voor oudere mensen in verzorgingshuizen als groep geldt geen groepsimmuniteit: ze zijn nog even kwetsbaar als voorheen.