Brieven

Brieven 18/3/2020

Covid (2)

Schijnveiligheid

Het RIVM past op 12 maart het testprotocol weer aan. Feitelijk worden alleen nog mensen van zeventig jaar of ouder getest worden, of ernstig zieke mensen. Mensen die terugreizen uit een risicogebied worden niet meer getest. Familieleden van bevestigde gevallen en mensen met milde klachten ook niet. Het RIVM is steeds meer bezig om een creatieve coronaboekhouding aan te leggen om straks zijn straatje schoon te kunnen vegen. Het aantal bevestigde besmettingen in formele zin zal logischerwijs gaan afnemen door het aanpassen van het testprotocol. In vergelijking met de ons omringende landen, die wel extensief testen, zal het lijken alsof Nederland zogenaamd de juiste aanpak heeft om corona in te dammen. De ingevoerde maatregelen zullen vermoedelijk op basis van deze papieren realiteit als succesvol aangemerkt worden, maar de realiteit is dat er steeds meer besmettingen zijn waarover niet gerapporteerd wordt. Het zal een schijnveiligheid creëren op basis waarvan burgers en bedrijven hun gedrag weer zullen aanpassen (minder social distancing) met niet te overziene gevolgen voor de volksgezondheid.

Covid-19 (3)

Beroerd getimed

Mensen hebben hun ontspannings- en genotmiddelen nodig, zeker bij toenemende zelfisolatie. Als je om half zes besluit om om zes uur  de coffeeshops dicht te gooien, en mensen tegelijkertijd aanraadt om anderhalve meter afstand te houden, ben je bijna crimineel bezig: zie de rijen  in het journaal. Zo stuur je mensen bijna bewust het gevaar in. Je moet er niet aan denken wat er was gebeurd als de  regering slijterijen een half uur de tijd hadden gegeven. Gelukkig is een tevreden roker geen onruststoker. 

Covid-19 (4)

Schrap de meivakantie

Leuk bedacht om van de ene op de andere dag online onderwijs aan te bieden. Docenten moeten hele lesprogramma’s aanpassen en leerlingen worden geacht de discipline te hebben om braaf te werken. En hebben alle gezinnen wel meerdere bruikbare computers in huis waarop door de kinderen maar ook ouders gewerkt kan worden? We zijn hier gewoon nog niet voldoende op ingericht. Leerlingen kunnen uitstekend gamen, maar een opdrachtje in een Worddocumentje bijvoegen in een mail is voor velen een opgave. Waarom niet gewoon de twee weken meivakantie schrappen en deze drie weken daarvoor in de plaats laten komen?


docent,

Covid-19 (5)

Laten we de lasten delen

Aan het Concertgebouw, het Muziekgebouw aan het IJ en de Nationale Opera en Ballet stel ik voor om iedereen die het zich kan veroorloven te vragen geen restitutie te vragen voor betaalde tickets en het geld in een soort noodfonds te storten. Alle beetjes helpen en er  zijn in het hele land nog veel meer instituties die dit kunnen gebruiken. Ik doe mee!

Anglicisme

Waardoor, geen waarom

Alison Edwards weet niet of het vele gebruik van Engels een verarming is (Red het Nederlands van de Nederlanders! (Not), 16/3). Eén zo’n anglicisme: ‘waardoor’ is ‘waarom’ geworden. Dat leidt tot waanzinnige beweringen als: we weten niet waarom de dam is gebroken. Dit is van invloed op het denken. Waardoor (excuses, ‘waarom’) oorzaken over het hoofd worden gezien.

Scandinavische rust

Aangeharkt Nederland

Bränno kennen wij zeer goed (Het Scandinavische ‘friluftsliv’ als oplossing voor de drukte van de stad 14/3). Het enige vervelende geluid – er is altijd wat – zijn de bromfietskarren. Maar lopen is er fantastisch. Je kunt bessen en wilde frambozen plukken of tussen de bloemen aan de waterkant zitten, meestal alleen. Geen getrut met tuintjes, maar ruimte. Dit is de kwaliteit leven die het aangeharkte Nederland mist.