Voorverkiezing Ohio uitgesteld vanwege coronavirus

Voorverkiezingen Enkele uren voordat de stembureaus zouden openen, zijn de voorverkiezingen in de staat Ohio uitgesteld. In Florida, Arizona en Illinois gaan de verkiezingen wel door.
Presidentskandidaten Joe Biden en Bernie Sanders tijdens een debat afgelopen zomer.
Presidentskandidaten Joe Biden en Bernie Sanders tijdens een debat afgelopen zomer. Foto Wilfredo Lee / AP

De Amerikaanse voorverkiezingen in de staat Ohio zijn dinsdag op het laatste moment uitgesteld vanwege „onaanvaardbare gezondheidsrisico’s” te wijten aan de uitbraak van het coronavirus. Dat heeft gouverneur Mike DeWine bekendgemaakt. Ohio is een van de vier staten waar dinsdag voorverkiezingen zouden worden gehouden. Vooralsnog gaan de verkiezingen in Florida, Arizona en Illinois wel door. De autoriteiten zeggen de veiligheid te kunnen garanderen.

Lees ook: Joe Biden als tussenpaus met één doel: Trump verslaan

Maandag had de rechter het verzoek van gouverneur DeWine om de verkiezingen uit te stellen tot 2 juni nog verworpen. Hierop riepen de gezondheidsautoriteiten in de staat een gezondheidscrisis uit waardoor de verkiezingen toch konden worden opgeschort. Dat gebeurde enkele uren voordat de stembussen zouden worden geopend. „In deze tijd, waarin we geconfronteerd worden met een ongekende gezondheidscrisis, zouden we met het houden van verkiezingen medewerkers en stemmers dwingen zich bloot te stellen aan het onaanvaardbare gezondheidsrisico dat ze het coronavirus oplopen”, schreef de gouverneur op Twitter.

Sinds zondag hebben alle café’s en restaurants in de staat hun deuren moeten sluiten. Scholen waren al gesloten. De voorverkiezingen in de staten Georgia, Kentucky en Louisiana waren eerder al uitgesteld.

Joe Biden heeft de voorverkiezingen in de staat Washington gewonnen, melden diverse media op basis van 95 procent van het aantal uitgebrachte stemmen. Biden zou 37,9 procent van de stemmen hebben gekregen, Bernie Sanders 36,4 procent. Vorige week werd in zes staten gestemd, waaronder Washington. Het was al duidelijk dat Biden in vier van deze staten had gewonnen.

Lees ook: Corona dwingt kandidaten VS naar web, stemmen gaat door