UEFA stelt EK voetbal uit tot 2021 om coronavirus

Coronavirus Het EK wordt gespeeld tussen 11 juni en 11 juli volgend jaar. Doordat landelijke competities door het coronavirus werden opgeschort, werd de zomer van dit jaar onhaalbaar.
Reizigers passeren een afbeelding van het EK 2020 in Boedapest, Hongarije - een van de speelsteden.
Reizigers passeren een afbeelding van het EK 2020 in Boedapest, Hongarije - een van de speelsteden. Foto Octav Ganea / Inguam Photos via Reuters

Het Europees kampioenschap voetbal gaat dit jaar vanwege de uitbraak van het coronavirus niet door. Het eindtoernooi wordt uitgesteld tot de zomer van 2021. Dat heeft de Europese voetbalbond UEFA dinsdagmiddag officieel bekendgemaakt, meldt persbureau Reuters.

De aankondiging volgt op een spoedberaad van de 55 voetbalbonden die zijn aangesloten bij de UEFA. De voetbalbond geeft daarnaast voorkeur aan het uitspelen van de nationale voetbalcompetities boven de Europese toernooien voor clubs, de Europa League en Champions League. Hoe de nationale competities precies worden uitgespeeld, moet komende tijd duidelijk worden. Wel is zeker dat de Nederlandse bekerfinale niet op 19 april wordt gespeeld, bevestigt de KNVB.

Krappe agenda

Europese competities schortten afgelopen weekend hun wedstrijden op na de uitbraak van het coronavirus in Europa. Ook de Champions League en Europa League werden stilgelegd vanwege reisverboden. Het is ook nog niet duidelijk wat er met deze toernooien zal gebeuren.

Met de krappe speelschema’s tot aan de zomer werd het überhaupt een uitdaging om het EK op de geplande datum te laten plaatsvinden. Ter ere van zestig jaar Europees voetbal zouden de EK-wedstrijden gespeeld worden in twaalf Europese speelsteden. In Amsterdam stonden drie wedstrijden van het Nederlands elftal en een achtste finale op de agenda.