Thuiskok

Salade van opperdoezer

‘Alleen aardappels die binnen een straal van een kilometer rond de kerk van het West-Friese plaatsje Opperdoes worden geteeld, mogen Opperdoezer Ronde heten’, zo lees ik in Vijf Seizoenen van Jonathan Zandbergen. De eerste oogst is eind juni, dus nog net in Zandbergens voorzomerseizoen. Als u geen opperdoezer kunt vinden (het is er nu ook de tijd niet voor), adviseert hij u roseval of ratte aardappelen.

Kook de opperdoezer in de schil ongeveer vijftien minuten in gezouten water. Giet af, pel het vel er meteen af en snijd de opperdoezer in stukken van twee centimeter. Snijd de Amsterdamse uitjes, de augurken en de gekonfijte tomaat klein en meng met de opperdoezer. Snipper het sjalotje zeer fijn en voeg toe. Hak de dragon en de bieslook fijn. Houd de bloemetjes apart. Voeg de kruiden toe. Meng de mayonaise, de crème fraîche en de truffeltapenade met het aardappelmengsel en breng alles goed op smaak met fleur de sel en peper.