Het distributiecentrum van Albert Heijn in Zaandam, maandag. „Op dit moment zeggen eigenlijk alle leveranciers te kunnen blijven leveren”, zegt AH-topvrouw Marit van Egmond.

Foto Lex van Lieshout/ANP

Interview

‘Opeens gingen de kiwi’s heel hard’

Marit van Egmond | Directeur Albert Heijn Het is alle hens aan dek bij Albert Heijn. „Als iedereen nu weer normaal boodschappen doet, zijn de schappen weer snel gevuld.”

Marit van Egmond, sinds ruim een jaar directeur van Albert Heijn, de grootste supermarktketen van Nederland, werkt deze maandag thuis. Het ‘regieteam’, speciaal voor de coronacrisis, werkt in twee shifts. „Afgelopen weekend heb ik het hele weekend op kantoor gewerkt”, vertelt ze aan de telefoon. „Maar we moeten ook gezond blijven. Vandaag is het andere team er en intussen is er de hele dag contact.”

Sinds donderdag is er een run geweest op de supermarkten. Hoe staat het er nu voor?

„Iedereen is zich nu enorm bewust van de belangrijke rol van de supermarkten in de voedselvoorziening. Van alle kanten komt hulp: parttimers werken extra , mensen van het hoofdkantoor staan in de winkels. Ongeveer een op de vijf Nederlanders heeft ooit voor Albert Heijn gewerkt, veel alumni bieden zich spontaan aan. Vanochtend hebben alle duizend winkelmanagers ingebeld en heb ik ze bijgepraat, waarbij de veiligheid voor klanten en medewerkers vooropstaat.”

Marit van Egmond, directeur Albert Heijn Foto Jean-Pierre Jans

Er zijn nog veel lege schappen. Zag Albert Heijn niet aankomen dat Nederlanders zouden gaan hamsteren?

„In het begin ging het geleidelijk en was er vooral meer vraag naar desinfecterende zeep. Donderdag was ineens zo’n piek, daar konden we ons simpelweg niet op voorbereiden. Ook na de horecasluiting van zondagavond was er weer zo piekbelasting.

„We hebben ongelooflijk veel voedsel in de distributiecentra, maar als er zo veel tegelijk wordt gekocht, is het niet bij te benen. Elke dag komen er in elk filiaal meerdere vrachten. Soms moeten we kiezen wat er meegaat in de vrachtwagens. Dan geven we groente en fruit voorrang boven snoep en chips. Als iedereen nu weer boodschappen doet zoals normaal, zijn de schappen weer snel gevuld. Ik hoop dat de rust snel terugkeert.”

Zijn er andere scenario’s overwogen? Kortere openingstijden zodat er tijd is om bij te vullen, of beperken van het aantal producten per klant?

„Het eerste zou het juist lastiger maken. Vrachtwagens kunnen hun spullen alleen kwijt als de winkel open is. Het aantal producten beperken willen we ook niet: we willen niet dat caissières in discussie moeten met klanten.”

Welke producten sprongen eruit?

„Eerst zeep en dergelijke, vanaf donderdag veel houdbare producten, groente en fruit. Opvallend: bananen zijn normaal altijd nummer één, maar die zijn nu door de kiwi’s verslagen. Er zijn verschillen per filiaal, maar heel Nederland is bezig met corona.”

Zijn er al producenten die jullie niet meer kunnen leveren?

„Op dit moment zegt eigenlijk iedereen te kunnen blijven leveren. ‘Eigenlijk’, want alle EU-landen nemen andere maatregelen. Dat gaat heel snel, de consequenties zijn niet altijd duidelijk. Op dit moment is alleen desinfecterende zeep moeilijk.”

Als mensen lege schappen zien, vinden ze het moeilijk niet te hamsteren. Wat doet u daaraan?

„We hebben vandaag een film online verspreid waarin [distributiedirecteur] Marco van Grinsven laat zien dat het distributiecentrum vol ligt. Er is genoeg voor iedereen. In de winkels is er vooral aandacht voor de gezondheid: geen afbakbroodjes meer die je zelf kunt pakken en zo veel mogelijk contactloos betalen, zodat iedereen veilig boodschappen kan doen.”

En als er nog een hamstergolf komt?

„We houden de maatregelen nauwlettend in de gaten, we hebben meerdere keren per dag contact met de betrokken ministeries en het RIVM en we zijn ons ervan bewust dat we met vijf miljoen klanten per dag een vitaal onderdeel van de samenleving zijn.”

Dit is uw eerste grote crisis, hoe beleeft u deze periode?

„Dubbel. We hebben zorg voor de gezondheid van heel veel mensen. Het is ook een bijzondere tijd, het is heel mooi om te zien hoe iedereen zich met man en macht inzet.”