Laatste nieuws Covid-19

Ook Verenigd Koninkrijk sluit scholen, Transavia schrapt alle vluchten vanaf maandag

Het aantal mensen dat in Nederland is overleden door het coronavirus, liep dinsdag op tot 58.

Dit blog is gesloten

Dit blog over de belangrijkste ontwikkelingen rond het coronavirus op woensdag 18 maart is gesloten. Volg in dit nieuwe blog het laatste nieuws over Covid-19. Hieronder een korte samenvatting van het belangrijkste nieuws van woensdag:

 • Tussen dinsdag- en woensdagmiddag zijn nog eens vijftien mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Het dodental ligt nu op 58 en dat is relatief hoog: alleen in Italië, Iran en Spanje ligt het aantal doden per miljoen inwoners (zij het aanzienlijk) hoger. Ook liggen 408 mensen in het ziekenhuis of zijn daar opgenomen geweest.
 • Het Eurovisie Songfestival in Rotterdam, dat in mei zou plaatsvinden, gaat niet door vanwege de uitbraak van het coronavirus. Ook de wielerkoers Amstel Gold Race is afgelast.
 • Kinderen in groep 8 hoeven dit jaar ook geen eindtoets te maken. Minister Arie Slob (Onderwijs, ChristenUnie) hoopt hiermee de werkdruk voor leraren te verminderen, die vooral bezig zijn met het organiseren van onderwijs voor kinderen die thuis zitten.
 • Luchthaven Schiphol sluit één vertrekhal en vijf van de in totaal zeven pieren. Het aantal vluchten dat Schiphol nog aandoet is de voorbije paar dagen hard omlaag gegaan. Het aantal reizigers dat de luchthaven verwerkt ook, met meer dan 60 procent.
 • Verschillende winkelketens kondigden aan een kabinetssluiting niet af te wachten en zelf tot voorlopige sluiting over te gaan. Het gaat om onder meer H&M, C&A, Apple, KPN en WE.
 • In heel het Verenigd Koninkrijk zijn vanaf aanstaande maandag scholen gesloten. De regering van Boris Johnson wachtte volgens onderwijsbonden lang met dat besluit. Net als in Nederland, kunnen ouders uit essentiële beroepsgroepen een beroep blijven doen op de opvangfunctie van scholen.
Lees ook: Het coronablog van 19 maart

KLM kan personeel drie maanden doorbetalen

KLM kan haar personeel tijdens de crisis rond het uitbreken van het coronavirus drie maanden doorbetalen dankzij steunmaatregelen van het kabinet. Dat heeft de luchtvaartmaatschappij woensdag bekendgemaakt nadat ze overeenstemming bereikten met de acht vakbonden voor KLM-werknemers over de invoering van de noodmaatregelen. De maatregelen gelden voor drie maanden, met een mogelijkheid tot verlenging van nog eens drie maanden.

Ook is afgesproken dat de uitkering van de winstdeling aan het personeel en bepaalde beloningen voor de top worden uitgesteld, van april tot oktober. Hierdoor heeft KLM deze zomer meer geld in kas.

Eerder maakte de luchtvaartmaatschappij bekend 1.500 à 2.000 banen te moeten schrappen. Het is nog niet duidelijk of dit voornemen nu van de baan is.

Lees meer: Staat redt luchtvaart, maar niet iedereen staat te juichen

Spaanse premier Sánchez: het ergste moet nog komen

In Spanje is het aantal bevestigde besmettingen met het coronavirus woensdag de 14.500 gepasseerd. Dat heeft koning Felipe gezegd tijdens een toespraak die op alle zenders tegelijk werd uitgezonden. Er zijn in Spanje voor zover bekend 630 mensen overleden aan de gevolgen van longziekte Covid-19.

Koning Felipe spreekt woensdag het land toe. Foto AFP

Spanje is in Europa na Italië het zwaarst getroffen door het coronavirus. In het land liggen nu 775 mensen op de intensive care. Felipe: „We komen hier als samenleving samen sterker uit.” De laatste keer dat hij een dergelijke televisietoespraak hield, was na het door Madrid als illegaal bestempelde Catalaanse onafhankelijkheidsreferendum in 2017.

Premier Pedro Sánchez waarschuwde woensdag in een vrijwel leeg parlement in Madrid „dat het ergste nog moet komen”. Nadat zijn regering de afgelopen week in eerste instantie politiek zwaar onder vuur lag, sprak de voltallige Spaanse oppositie – inclusief oppositieleider Pablo Casado – woensdag steun uit voor het overheidsbeleid.

Correctie 18/3 om 23.44 uur: In eerdere versie van deze update stond in de kop dat koning Felipe had gezegd dat het ergste nog moet komen, maar dat moet premier Sánchez zijn. Hierboven is dat aangepast.

Klokken klinken in Nederland

Op verschillende plekken in Nederland hebben woensdagavond kerkklokken geklonken. Een initiatief van de Oud-Katholieke Paradijskerk in Rotterdam kreeg met ruggensteun van de Raad van Kerken navolging in het hele land. De actie, die klokken van hoop en troost heet, was tussen 19.00 en 19.15 uur te horen. De Raad van Kerken roept op volgende week woensdag het klokkenluiden te herhalen. Een selectie beeldopnames.

Twitter avatar jjvpeperstraten JJ v. Peperstraten 📚 🇻🇦 Klokken van troost en hoop in Alkmaar https://t.co/bAtD8DLCtl

 

Twitter avatar ccdominee Christien Crouwel Drie ‘Klokken van troost en hoop’ in Nuenen 1) Heilige Clemenskerk https://t.co/xKVZwZjaH2

 

Twitter avatar HiggsSearcher Sarah Leach Today in the #Netherlands all the churches rang their bells together for 15 minutes for hope. I don’t know if hope is the right word, but it definitely felt less lonely for a bit. #coronavirus #COVID19 #covidnl https://t.co/v7GXARUpwS

Mondkapjes veilig te steriliseren met waterstofperoxide

De speciale mondkapjes die gebruikt worden door medisch personeel zijn veilig te steriliseren met waterstofperoxide. Dat ontdekte Roy Pelzer, deskundige steriel-medische hulpmiddelen aan het Maastricht UMC, in een oriënterend onderzoek. Op deze manier kunnen de kapjes eventueel tot twee keer toe opnieuw worden gebruikt.

Het RIVM testte de filterende werking in een breder onderzoek naar verschillende sterilisatiemethoden en concludeert dat alleen plasmasterilisatie de mondkapjes intact laat en nuttig kan zijn als er nijpende tekorten ontstaan. Die zijn er in de meeste ziekenhuizen nu nog niet maar de voorraden slinken gestaag.

Lees verder: Waterstofperoxide geeft mondkapje tweede ronde

H&M sluit tijdelijk alle winkels

Ook winkelketen H&M sluit na donderdag tijdelijk alle winkels in Nederland vanwege de coronacrisis. Dit geldt ook voor de winkels die tot de H&M-groep behoren, zoals Monki, Cos en Weekday.

Eerder op de dag lieten WE, C&A en de Bijenkorf al weten alle winkels te sluiten. Ook de Apple Stores gaan woensdag voor onbepaalde tijd dicht. Telecomaanbieder KPN sluit alle winkels en beperkt bovendien de werkzaamheden van monteurs.

Minister Bruno Bruins maakt Kamerdebat over uitbraak coronavirus niet af

Minister Bruno Bruins (Medische Zorg, VVD) maakt het Kamerdebat over de crisis rond het coronavirus woensdagavond niet af. Dat maakte hij bekend via Twitter. „Ik ga nu naar huis om vanavond uit te rusten, zodat ik morgen weer aan de slag kan om de coronacrisis zo goed mogelijk te bestrijden.”

Bruins viel woensdagavond flauw achter het spreekgestoelte naast Vak K. Hij kon, ondersteund door ministers Koolmees en Wiebes, de zaal lopend weer verlaten. Hij liet weten last te hebben gehad van „een flauwte door oververmoeidheid en intensieve weken”.

Twitter avatar bruno_bruins Bruno Bruins Dank voor al jullie steun voor zojuist. Ik had last van een flauwte door oververmoeidheid en intensieve weken. Inmiddels gaat het weer beter. Ik ga nu naar huis om vanavond uit te rusten, zodat ik morgen weer aan de slag kan om de #coronacrisis zo goed mogelijk te bestrijden.

Transavia schrapt vluchten vanaf maandag

Transavia schrapt met ingang van maandag 23 maart alle vluchten van en naar Nederland. Dat heeft de luchtvaartmaatschappij woensdagavond bekendgemaakt. De maatregel geldt tot en met tenminste 5 april.

Een woordvoerder van het bedrijf had eerder op de dag al gesuggereerd dat de maatregel er aan zat te komen. Eerder op woensdag kondigde de Ierse budgetmaatschappij Ryanair aan binnen nu en een week bijna de gehele dienstregeling te schrappen.

Transavia zal vluchten uit blijven voeren om passagiers die nog in het buitenland zijn, terug naar Nederland te halen. Reizigers die nog buiten Nederland zijn, wordt gevraagd een vlucht naar huis te boeken die vóór maandag aanstaande vertrekt. Geannuleerde vluchten worden gecompenseerd met een voucher ter waarde van het volledige boekingsbedrag.

Aantal doden in Frankrijk neemt fors toe

In Frankrijk zijn van dinsdag op woensdag 89 mensen aan Covid-19 bezweken, melden de Franse autoriteiten. Dat is een forse toename ten opzichte van een dag eerder. In het land zijn in totaal nu 264 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus, dat waren er gisteren nog 175.

Ook zijn ruim 9.100 besmettingen in Frankrijk vastgesteld, een toename van 18 procent vergeleken met dinsdag. 931 mensen in het land zijn er slecht aan toe. In heel Frankrijk zijn alle scholen sinds twee dagen gesloten en is het openbare leven zo goed als stilgelegd.

Merkel doet persoonlijk en dringend beroep op Duitse bevolking

Alle overheidsmaatregelen om verspreiding van het coronavirus te beperken hebben geen zin, als de bevolking niet meewerkt. Dat appèl deed bondskanselier Merkel woensdagavond in een persoonlijke en indringende televisietoespraak. „Neemt u het serieus”, bezwoer Merkel. „Sinds de Duitse hereniging, nee, sinds de Tweede Wereldoorlog heeft ons land niet voor een uitdaging gestaan waarbij het zó zeer aankomt op ons gezamenlijke, solidaire handelen”.

Nieuwe maatregelen kondigde ze niet aan. Het was de eerste keer dat Merkel zich op deze manier direct tot de bevolking richtte. Al haar voorgangers bij elkaar hebben slechts vijf keer voor deze vorm gekozen.

Bondskanselier Angela Merkel sprak woensdagavond het Duitse volk toe. Foto Uta Tochtermann/AFP

Het effectiefste middel tegen verspreiding van het virus „zijn we zelf”, aldus de bondskanselier. „Wie afziet van onnodige ontmoetingen, helpt iedereen die nu in de ziekenhuizen moet zorgen voor dagelijks meer patiënten. Zo redden we levens.” Als families en als samenleving moeten we andere manieren vinden om elkaar bij te staan, genegenheid en vriendschap te tonen, zei Merkel. „Skypen, telefoneren, mailen, of misschien weer eens brieven schrijven – de post wordt nog bezorgd!” Ik ben ervan overtuigd dat we deze crisis kunnen bedwingen, verzekerde ze. „Maar hoe hoog zullen de offers zijn, hoeveel geliefden zullen we verliezen? Voor een groot deel hebben we dat in eigen hand. Het komt zonder uitzondering op ieder van ons aan, op ons allemaal.”

Met een verwijzing naar de eerste 35 jaar van haar leven in de communistische DDR, sprak ze over de grenscontroles en reisbeperkingen die nu zijn ingevoerd. „Laat me u verzekeren: voor iemand als ik, voor wie reis- en bewegingsvrijheid zwaar bevochten recht waren, zijn zulke beperkingen alleen te rechtvaardigen als ze absoluut noodzakelijk zijn. In een democratie zou er niet lichtvaardig, en slechts tijdelijk, toe besloten mogen worden. Maar op het moment zijn ze essentieel om levens te redden.”

Merkel prees werkers in de gezondheidszorg en in supermarkten. Ze erkende dat de situatie voor grote en kleine bedrijven heel moeilijk is, en de komende weken nog moeilijker zal worden. Ze beloofde dat haar regering zal doen wat ze kan om de economische gevolgen te verzachten, en te voorkomen dat arbeidsplaatsen verloren gaan.

Het aantal vastgestelde besmettingen in Duitsland is sterk gestegen tot meer dan 11.000. Vooral de aan Nederland grenzende deelstaat Noordrijn-Westfalen is zwaar getroffen. Na China, Italië, Iran en Spanje is Duitsland nu het land met de meeste vastgestelde besmettingen.

Minister Bruins valt flauw, Kamerdebat geschorst

Minister voor Medische Zorg Bruno Bruins (VVD) is in de Tweede Kamer woensdag onwel geraakt tijdens een debat over Covid-19. Achter het spreekgestoelte naast Vak K viel hij flauw. Ondersteund door ministers Koolmees en Wiebes heeft Bruins de plenaire zaal lopend kunnen verlaten.

Na een kort oponthoud en overleg met de fractievoorzitters heeft Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib (PvdA) het debat geschorst tot 19.45 uur.

De Haagse redactie van NRC is aanwezig bij het debat en houdt ontwikkelingen bij in dit blog.

Kabinet gaat mondkapjes bij bedrijven vorderen

Het is een „gevecht” om de Nederlandse zorg van voldoende middelen zoals mondkapjes te voorzien. Dat heeft minister Bruno Bruins (Medische Zorg, VVD) gezegd tijdens een debat in de Tweede Kamer. Er is een strijd met andere landen en er is sprake van bedreigingen en fraude, aldus Bruins.

Het is wel gelukt om woensdag 140.000 mondkapjes te regelen. Binnenkort zouden er „enkele miljoenen” mondkapjes beschikbaar komen, maar de minister houdt een slag om de arm. „Ik wil niet meer beloven dan waargemaakt kan worden.” Bruins wil ook bekijken of er simpele katoenen kapjes gemaakt kunnen worden in Nederland.

Op aandringen van Kamerleden Maarten Hijink (SP) en Jesse Klaver (GroenLinks) belooft Bruins dat er ook mondkapjes van bedrijven worden gevorderd. Hij zei liever te zien dat bedrijven deze vrijwillig zouden leveren, maar zegt op aandringen te beloven de kapjes toch te gaan vorderen. Volgens Bruins is de voorraad ook bij bedrijven klein.

Volg ook ons liveblog: over het debat in de Tweede Kamer

Haagse Zaken: Hoe de Tweede Kamer en wij nu werken

Chef van de parlementaire redactie Guus Valk vertelt over hoe we de krant maken in deze tijd. Je hoort van Lamyae Aharouay hoe de Kamer nu functioneert. Petra de Koning volgt Rutte voor NRC en vertelt wat haar opvalt in zijn optredens de afgelopen tijd. En Pim van den Dool over hoe politieke partijen omgaan met het onderwerp.

Luister ook naar deze aflevering van onze podcastserie NRC Haagse Zaken: Hoe de Tweede Kamer en wij nu werken

U kunt zich ook abonneren via Apple Podcasts, Stitcher, Spotify, Castbox of RSS.

Zomerstop Formule 1 vervroegd, in maart en april in plaats van augustus

Het Formule 1-seizoen begint dit jaar vanwege het coronavirus met twee maanden zomerstop. Dat heeft de internationale autosportfederatie FIA woensdag besloten. Door de zomerstop te verplaatsen van augustus naar maart en april, hoopt de FIA de afgelaste races komende zomer in te halen.

Het nieuwe raceseizoen had afgelopen weekend in Australië moeten beginnen. De eerste vier grands prix werden echter afgelast vanwege de uitbraak van Covid-19. De eerstvolgende GP op de kalender is die van Nederland op 1 mei. Het is echter de vraag of er dan op Zandvoort wordt geracet, want de F1-organisatie sprak eerder de verwachting uit dat het seizoen op zijn vroegst pas eind mei van start kan gaan.

Lees ook deze reportage: Van F1-koorts naar corona: de zorgen van racedorp Zandvoort

Het WK voetbal voor clubteams van 2021 is intussen tot nader order uitgesteld, zo heeft wereldvoetbalbond FIFA woensdag bekendgemaakt. Dit toernooi zou volgend jaar in juni en juli worden gehouden, maar dat is niet meer mogelijk omdat het EK voetbal en de Copa América naar de zomer van 2021 zijn verplaatst.

Ook Engelse scholen sluiten deuren

Engelse scholen in het basis- en voortgezet onderwijs gaan na vrijdag dicht. Dat heeft premier Boris Johnson woensdag aangekondigd op een persconferentie. Net als in Nederland maakt zijn regering een uitzondering voor kinderen van ouders in 'essentiële beroepen', zoals in de zorg. Volgens de minister van Onderwijs Gavin Williamson groeit de impact van het virus in Groot-Brittannië „sneller dan verwacht”. „Ik heb eerder gezegd dat we de scholen zouden sluiten zodra het belang van leerlingen en docenten in gevaar zou komen. Dat punt is nu bereikt.”

Een basisschool in in Winsford. Na vrijdag gaan ook scholen in het Verenigd Koninkrijk dicht. Foto Molly Darlington/Reuters

Eerder had de Schotse premier Nicola Sturgeon al aangekondigd scholen in haar land te zullen sluiten. Zij voegde daar aan toe er niet vanuit te gaan ze nog voor het einde van het nu lopende schooljaar te zullen heropenen.

Britse onderwijsbonden waren deze week kritisch op de regering-Johnson, die in hun ogen te afwachtend zou zijn geweest met vergaande maatregelen in het onderwijs. Door de scholen nu te sluiten, zitten volgens persbureau Reuters volgende week zeker 9 miljoen Britse kinderen thuis.

Dodental Italië stijgt sterk

In Italië zijn sinds dinsdagavond 475 mensen overleden aan de gevolgen van Covid-19, een toename van 19 procent en opnieuw een recordaantal sinds het coronavirus vorige maand uitbrak. In het hele land was woensdag bij meer dan 35.000 mensen het virus vastgesteld. Een toename van ruim 13 procent. Het virus concentreert zich nog altijd vooral in het noorden van het land. Iets meer dan de helft van de bekende gevallen is in de regio Lombardije geconstateerd.

Medewerkers van een begraafplaats in Bergamo, Italië. Foto Flavio Lo Scalzo/Reuters

De nieuwe statistieken druisen in tegen die van de voorbije paar dagen: het aantal bekende besmettingen en sterfgevallen in Italië leek enigszins te stabiliseren. Het aantal Italianen dat volledig genezen is verklaard, nam ook toe. Dinsdag waren dat er 2.941, woensdag 4.025.

Amerikaanse beurshandel voor vierde keer in anderhalve week stilgelegd

De Amerikaanse beurshandel is woensdagavond voor de vierde keer in anderhalve week tijd een kwartier stilgelegd. Rond 18.00 uur Nederlandse tijd stond de S&P 500 op een verlies van ruim 7 procent, de Dow Jones noteerde een verlies van bijna 8 procent. Om paniekverkopen te voorkomen worden de beurzen bij een verlies van meer dan 7 procent automatisch een kwartier stilgelegd.

Europese beurzen beleefden woensdag eveneens een nieuwe slechte dag. De AEX-index eindigde met een verlies van 4,8 procent. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs leden verliezen tot 5,9 procent. De prijs van olie zakte aan het begin van de avond bovendien met ruim 18 procent.

Metro stopt tijdelijk met printeditie

Het gratis dagblad Metro wordt vanaf maandag voorlopig niet meer verspreid op stations en in het openbaar vervoer. Dat heeft de uitgever aan NRC laten weten. De uitgever heeft daartoe besloten omdat het aantal reizigers in het openbaar vervoer de afgelopen dagen sterk is afgenomen vanwege de uitbraak van het coronavirus. Op maandag telde NS al 85 procent minder reizigers in de ochtendspits.

Het blad brengt nieuws voorlopig online. Wanneer de geprinte editie weer zal worden uitgegeven, is nog niet duidelijk.

177 coronapatiënten in Nederland op intensive care

Er liggen op dit moment 177 patiënten met het coronavirus op de intensive care in Nederland. Dat blijkt woensdagmiddag uit nieuwe cijfers van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NCIV). Dat betekent dat er nog „voldoende” plek is op de intensivecareafdelingen, aldus de vereniging. Dinsdag lag het aantal patiënten op 135.

NCIV-voorzitter Diederik Gommers zei eerder woensdag in de Tweede Kamer dat het aantal patiënten op de intensive care langzaam groeit, maar dat de ziekenhuizen die groei aankunnen. „We hebben nog veel reservecapaciteit, dus we zijn op dit moment in control.” In totaal zijn er 1.150 bedden op de IC's, wat kan worden opgeschaald naar 2.000.

De meeste patiënten liggen in ziekenhuizen in Noord-Brabant en Limburg. Sommigen worden overgebracht naar ziekenhuizen buiten deze provincies om de druk op de IC-afdelingen te verminderen.

NS rijdt donderdag en vrijdag al met minder treinen

De NS zet donderdag en vrijdag al minder treinen in, vooruitlopend op de aangepaste dienstregeling die op 21 maart in gaat. Het bedrijf laat aan persbureau ANP weten dat het aantal ziekmeldingen oploopt, waardoor ritten geschrapt moeten worden. Wat er de komende twee dagen precies aan de dienstregeling verandert, is nog niet duidelijk.

Zaterdag gaat de speciale dienstregeling in. Vanaf ieder station in Nederland rijden in alle richtingen dan nog maar twee treinen per uur.

Dodental in Engeland loopt op

In Engeland zijn van dinsdag op woensdag 32 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dinsdag waren er nog 67 fatale slachtoffers bekend, woensdag was dat aantal opgelopen tot 99. De patiënten waren tussen de 58 en 94 jaar oud en kampten al eerder met gezondheidsproblemen.

Verwacht wordt dat de regering van premier Boris Johnson zeer binnenkort de scholen zal sluiten. In Wales en Schotland werd daar vandaag al toe besloten.

Brescia is nieuwe brandhaard in Noord-Italië

Na Bergamo is nu ook Brescia een corona-brandhaard geworden in de Noord-Italiaanse regio, goed voor de helft van het totale aantal besmettingen en doden in Ialië. In de provincie Brescia stijgt het aantal besmettingen razendsnel en raakt de gezondheidszorg aan haar grenzen.

Dinsdag zijn er 382 nieuwe besmettingen bijgekomen, op een totaal van 3.300 gemeten besmettingen. Op de intensive care van het ziekenhuis Poliambulanza liggen 51 mensen, op andere zalen nog eens 250 coronapatiënten. Artsen zeggen daar dat ze moeten kiezen en patiënten met weinig overlevingskans niet meer dezelfde behandeling kunnen geven als patiënten met mindere problemen.

Symbool voor de problemen in de province Brescia, waar veel bedrijven zitten, zijn de doden in bejaardentehuizen. In Villa Padovani in het stadje Quinzano d'Oglio zijn dinsdag vijf mensen overleden, waarmee het aantal doden daar sinds het begin van de epidemie eind februari op achttien komt. Bij één van de overledenen is Covid-19 vastgesteld, bij de anderen is geen test uitgevoerd.

In Bergamo is de alpinisten-sectie van het leger bezig met de bouw van een veldziekenhuis. In de gewone ziekenhuizen is geen plaats meer. In de kerk van de begraafplaats staan lange rijen kisten te wachten op het moment waarop ze bijgezet of begraven kunnen worden.

Korpschef politie: juist nu is contact met burgers belangrijk

Ook nu het coronavirus is uitgebroken, moet de politie zichtbaar blijven op straat. Dat heeft korpschef Erik Akerboom woensdag gezegd in een intern bericht tegen medewerkers van de politie, meldt persbureau ANP. „Juist nu is contact met burgers belangrijk”, aldus Akerboom. Toch zorgt Covid-19 ook bij agenten voor meer voorzichtigheid. Zo moeten alle meldingen waarbij fysiek contact dreigt eerst worden afgewogen voordat hierop wordt afgegaan.

De politie bekijkt daarnaast of het mogelijk is niet-spoedeisende taken uit te stellen of op een andere wijze uit te voeren. Akerboom zei niet op wat voor soort werkzaamheden hij doelde, en hoe deze veranderingen er uit zouden kunnen zien.

Het Openbaar Ministerie kondigde dinsdag aan dat voorlopig alleen verdachten worden aangehouden „als dat echt noodzakelijk is”. Aanhoudingen op heterdaad blijven wel plaatsvinden. Verder wordt voorrang gegeven aan zaken waarbij sprake is van geweld, kwetsbare slachtoffers en zeden.

Schiphol sluit vijf van de zeven pieren

Luchthaven Schiphol sluit vijf van de in totaal zeven pieren. Alleen pier E en D blijven open, bevestigt een woordvoerder. De overige vijf pieren worden gebruikt voor het parkeren van toestellen die voorlopig niet uitvliegen. Eén van de drie vertrekhallen gaat ook dicht.

Het aantal vluchten dat Schiphol nog aandoet is de voorbije paar dagen hard omlaag gegaan. Het aantal reizigers dat de luchthaven verwerkt ook. Dat percentage daalde met meer dan 60 procent. Topman Dick Benschop omschrijft de afgeslankte vorm van de luchthaven als 'kern-Schiphol': „Zo blijven we open voor Nederlanders die nu in het buitenland zijn en naar huis willen, voor vrachtvluchten met bijvoorbeeld medicijnen en medische hulpmiddelen en voor de vluchten die nog wel plaatsvinden.”

Winkelketens sluiten de deuren

Modeketen WE heeft woensdag bekendgemaakt al haar fysieke winkels in Nederland voorlopig te sluiten. Ook Modeketen C&A heeft aangekondigd alle 116 winkels in Nederland te sluiten. Alle Apple Stores in Nederland gaan woensdag voor onbepaalde tijd dicht en telecomaanbieder KPN sluit eveneens alle winkels en beperkt bovendien de werkzaamheden van monteurs. De zeven filialen van warenhuis Bijenkorf zijn woensdag al niet meer opengegaan.

Niet alle grote winkelketens volgen dat voorbeeld. Zo laat HEMA weten voorlopig open te blijven „als aanvulling op overbelaste supermarkten”. Blokker blijft vooralsnog ook open, niet in de laatste plaats omdat de keten naar eigen zeggen merkt dat „schoonmaakproducten goed verkopen”. HEMA heeft restaurants en winkels op treinstations wel dichtgedaan.

Ryanair schrapt bijna alle vluchten

De Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair schrapt per direct zeker 80 procent van haar totale dienstregeling. Dinsdag 24 maart zullen „de meeste, zo niet alle Ryanair-vluchten” zijn geannuleerd. Een beperkt aantal vluchten, dat „essentiële verbindingen” waarborgt, zal doorgang vinden. Dat gaat dan vooral om lijnvluchten tussen het Verenigd Koninkrijk en Ierland.

Air France-KLM kondigde maandag al aan deze week 70 tot 90 procent van de gehele dienstregeling te zullen schrappen. Een woordvoerder van de Nederlandse maatschappij Transavia noemde het woensdagmiddag tegenover persbureau ANP „een realistisch scenario” dat op korte termijn alle vluchten zullen moeten worden gestaakt.

Twitter avatar Ryanair Ryanair Important Customer Notice - Update, Wed 18 March: https://t.co/XqU4efWE7r

De laatste ontwikkelingen

 • De afgelopen 24 uur zijn in Nederland nog eens vijftien mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Het dodental ligt nu op 58 en dat is relatief hoog: alleen in Italië, Iran en Spanje ligt het aantal doden per miljoen inwoners (zij het aanzienlijk) hoger. Ook liggen 408 mensen in het ziekenhuis of zijn daar opgenomen geweest.
 • Het Eurovisie Songfestival in Rotterdam, dat in mei zou plaatsvinden, gaat niet door vanwege de uitbraak van het coronavirus. Ook de wielerkoers Amstel Gold Race gaat niet door. Kinderen in groep 8 hoeven dit jaar ook geen eindtoets te maken. Minister Arie Slob (Onderwijs, ChristenUnie) hoopt hiermee de werkdruk voor leraren te verminderen, die vooral bezig zijn met het organiseren van onderwijs voor kinderen die thuis zitten.
 • De Kamer debatteert met Mark Rutte, en ministers Bruins (Medische Zorg), Hoekstra (Financiën) en Wiebes (Economische Zaken) over de aanpak van het coronavirus. Vanwege het advies om afstand van elkaar te houden, mag elke fractie mag maximaal twee mensen afvaardigen. Volg hier ons liveblog van het debat.
 • Supermarkten nemen maatregelen om contact tussen klanten en medewerkers zo veel mogelijk te beperken. Zo installeert Jumbo plexiglas om zijn medewerkers te beschermen en hangen in de Albert Heijn schermen op zo’n 10 centimeter boven het betaalplatform van de kassa’s. Ook roepen supermarktketens op om zo veel mogelijk contactloos met pinpas of telefoon te betalen, en geen contant geld te gebruiken.
 • Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, wordt de grens tussen de Verenigde Staten en Canada gesloten voor 'niet-essentiële' reizigers. De landen zijn in hoge mate economisch geïntegreerd en drijven veel handel. De grens is totaal 8.891 kilometer lang en staat bekend als 'de langste onverdedigde grens ter wereld'.

RIVM stopt binnen dag alweer met bevolkingsonderzoek coronavirus door overbelaste website

Het bevolkingsonderzoek waarmee het RIVM hoopte „een beter beeld te krijgen” van de verspreiding van het coronavirus in Nederland, is al binnen een dag stopgezet. De website die gebruikt werd voor de zogeheten infectieradar blijkt niet geschikt, aldus een woordvoerder tegen persbureau ANP. De site, die in 2009 ook werd gebruikt na de uitbraak van de Mexicaanse griep, raakte dinsdag na de lancering overbelast en voldeed „niet meer aan alle eisen”.

Met het onderzoek wilde de RIVM de gezondheid van 100.000 Nederlanders peilen. Doordat er beperkt wordt getest op Covid-19, is onduidelijk hoeveel Nederlanders daadwerkelijk zijn besmet. De deelnemers zouden wekelijks de vraag krijgen of zij gezondheidsklachten hebben die kunnen wijzen op besmetting met het coronavirus, zoals hoesten, niezen en koorts.

Vooralsnog heeft het RIVM geen alternatief voor het onderzoek. Ook is onduidelijk wat er met de aanmeldingen gebeurt die al zijn ontvangen

'Crisis kan 25 miljoen banen kosten'

De dreigende economische crisis als gevolg van de uitbraak van het coronavirus kan wereldwijd 25 miljoen banen kosten. Daarvoor waarschuwt de internationale arbeidsorganisatie ILO woensdag. De organisatie roept regeringsleiders wereldwijd op om maatregelen te nemen. „Als er internationaal gecoördineerde maatregelen worden genomen, zoals tijdens de financiële crisis in 2008/2009, dan kan het effect op de wereldwijde werkloosheid aanzienlijk lager zijn”.

De ILO roept landen op om de maatregelen rond sociale bescherming uit te breiden, belastingen te verlagen en banen te beschermen door middel van werktijdverkorting en betaald verlof. „Dit is niet langer alleen een wereldwijde gezondheidscrisis, maar ook een economische crisis met enorme gevolgen voor mensen", zei directeur Guy Ryder. „In 2008 vormde de wereld één front om de gevolgen van de financiële crisis aan te pakken, en het ergste werd afgewend. We hebben nu dat soort leiderschap en vastberadenheid nodig.”

Derde dode in Schotland, scholen gaan dicht

In Schotland is woensdag een derde persoon aan de gevolgen van Covid-19 overleden. Dat heeft de Schotse premier Nicola Sturgeon bekendgemaakt. In het land zijn nu 227 mensen positief getest op het virus, maar het aantal vermoede besmettingen ligt veel hoger, schrijft de BBC. Volgens de zender zijn mogelijk duizenden Schotten besmet.

Vanwege de uitbraak van het virus gaan in Schotland vanaf vrijdag alle scholen dicht. Dat geldt ook voor Wales. In het hele Verenigd Koninkrijk zijn nu ruim 2.600 mensen positief getest op het coronavirus, een stijging van 676 patiënten ten opzichte van gisteren.

Ziekenhuizen beperken aantal operaties, personeel wordt omgeschoold

Het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam voert met ingang van woensdag alleen nog oncologische operaties en spoedingrepen uit. Daarmee worden volgens het ziekenhuis zo’n 100 personeelsleden vrijgespeeld, die zullen worden bijgeschoold om op de intensive care en spoedeisende hulp bij te springen bij Covid-19-werkzaamheden.

In het laboratorium van het Rotterdamse ziekenhuis kan inmiddels binnen anderhalf uur worden vastgesteld of een patiënt het coronavirus heeft. Doorgaans duurt een test vijf tot zes uur, aldus het Maasstad Ziekenhuis, dat honderd tests per dag kan uitvoeren. De testcapaciteit kan zo nodig opgehoogd worden tot vijfhonderd worden, aldus het ziekenhuis.

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch kondigde dinsdagavond al aan operaties waarvan het „medisch verantwoord” is die af te zeggen, voorlopig niet uit te zullen voeren. Een dag eerder werden verschillende prikposten van het ziekenhuis al gesloten. Het Reinier de Graafziekenhuis in Delft legt de laatste hand aan een triagetent buiten het ziekenhuis, die vrijdag af moet zijn. Het ziekenhuis verwacht vanaf komend weekend een extra stroom patiënten.

Het Eindhovense Catharinaziekenhuis heeft op zijn site een oproep gericht aan verpleegkundigen, artsen en zorgverleners in de regio, die kunnen helpen bij patiëntgebonden zorg en andere taken. „Omdat we goed voorbereid willen zijn op een grote toestroom van patiënten, zoeken we op zeer korte termijn veel extra handen.”

VS sluiten de grens met Canada

De grens tussen de Verenigde Staten en Canada wordt gesloten voor 'niet-essentiële' reizigers om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dat hebben beide landen gezamenlijk besloten, maakte president Donald Trump woensdag bekend via Twitter.

De Noord-Amerikaanse buurlanden hadden elk al reisbeperkingen opgelegd voor buitenlandse reizigers, maar nog uitzonderingen gemaakt voor elkaars burgers. Die worden nu opgeschort. De beperkingen gelden niet voor handelsstromen, aldus Trump.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump We will be, by mutual consent, temporarily closing our Northern Border with Canada to non-essential traffic. Trade will not be affected. Details to follow!

De Canadese regering van premier Justin Trudeau stond onder druk om de grens te sluiten voor Amerikanen, omdat Canada de situatie rond het coronavirus bij de zuiderburen als een ernstige bedreiging beschouwt. Maar hij was terughoudend om de ongekende stap te zetten.

De grens tussen de VS en Canada, in totaal 8.891 kilometer lang (inclusief de grens tussen Canada en Alaska) staat bekend als 'de langste onverdedigde grens ter wereld'. Beide landen zijn in hoge mate economisch geïntegreerd; Canada is de op één na grootste handelspartner van de VS, na China. Het land is voor ongeveer 75 procent van zijn export afhankelijk van de VS. De handel is jaarlijks zo'n 612 miljard dollar waard.

Nederlands dodental relatief hoger dan in veel andere landen

Covid-19 heeft in Nederland tot nu toe per miljoen inwoners aan 3,4 mensen het leven het leven gekost. Alleen in Italië, Iran en Spanje ligt het aantal doden per miljoen inwoners (zij het aanzienlijk) hoger. Daarbij moet worden aangemerkt dat de cijfers in een aantal landen woensdag nog niet waren bijgewerkt. Zo dateren de meest recente cijfers uit Duitsland nog van dinsdag.

In China zijn de verschillen per provincie of regio groot. Het coronavirus is daar in 27 van de 33 provincies of regio's uitgebroken. In Hubei, waar Covid-19 voor het eerst werd vastgesteld, ligt het aantal doden per miljoen inwoners op 53,4.

Europese beurzen op verlies, ook VS opent lager

Niet voor het eerst in maart schrijven beursindices woensdag dieprode cijfers als gevolg van de wereldwijde economische stilstand door de uitbraak van het coronavirus. De AEX-index stond even na 15.30 uur op ruim -4,7 procent. In Duitsland en Frankrijk stonden de beurzen op datzelfde moment ruim 5,6 procent lager. De Londense FTSE wist het verlies met ruim 3,3 procent verlies nog relatief beperkt te houden.

Terwijl regeringen grote economische herstelpakketten voor bedrijven en ondernemers presenteren, blijven de financiële markten zeer onrustig. Een dag eerder werden juist nog forse koerswinsten geboekt.

Ook de Amerikaanse beurzen openden in het rood: de S&P500 stond 4,25 procent lager dan een dag eerder. De industriële graadmeter Dow Jones stond na ruim een half uur handelen zo’n 4,5 procent in de min.

Eurovisie Songfestival Rotterdam afgelast om uitbraak coronavirus

Het Eurovisie Songfestival in Rotterdam gaat niet door vanwege de uitbraak van het coronavirus. De organisatie heeft dat woensdag bekendgemaakt. Het muziekspektakel zou in mei plaatsvinden in concertzaal Ahoy.

Lees meer in het nieuwsbericht: Eurovisie Songfestival Rotterdam afgelast om uitbraak coronavirus

'Drie maanden lockdown leidt tot 5 procent krimp economie EU'

De lockdown die in veel Europese landen van kracht is, kan ertoe leiden dat de economie van de Europese Unie met 5 procent krimpt. Die verwachting sprak Christine Lagarde, president van de Europese Centrale Bank (ECB), dinsdagavond uit in een videoconferentie met Europese staatshoofden, meldt de Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung.

De berekening die leidt tot een krimp van 5 procent is gebaseerd op een lockdown van drie maanden. Dat is volgens de ECB een „realistische” aanname. Elke maand dat een dergelijke maatregel van kracht is in Europese landen, neemt de groei van de Europese economie naar verwachting met 2,1 procent af. De Europese Commissie voorspelde vorige maand nog een groei van 1,4 procent voor 2020.

Nog vijftien mensen in Nederland overleden door coronavirus, totaal nu 58

In Nederland zijn sinds dinsdagmiddag vijftien mensen overleden door een besmetting met het coronavirus. Het totale aantal dodelijke slachtoffers is nu 58, heeft het RIVM woensdag bekendgemaakt.

Bij 346 mensen is het afgelopen etmaal Covid-19 vastgesteld. Dat brengt het totaal op 2.051. Nog eens 408 mensen liggen in het ziekenhuis of zijn daar opgenomen geweest. De 58 overledenen waren tussen de 63 en 95 jaar oud.

Veruit de meeste mensen bij wie een besmetting met het coronavirus is vastgesteld, komen uit Noord-Brabant. Het gaat om 759 patiënten. Daarna volgen Limburg (265 gevallen) en Zuid-Holland (241 gevallen).

Het RIVM liet gisteren weten dat het binnenkort anders gaat berichten over het aantal Covid-19-gevallen in Nederland. Eerder lag de focus in de dagelijks gepubliceerde cijfers nog op het aantal vastgestelde gevallen. Daar stapt het RIVM binnenkort vanaf: doordat er beperkt wordt getest, zegt het besmettingsgetal niet veel meer. In plaats daarvan wil het instituut gaan melden hoeveel mensen er in het ziekenhuis liggen en hoe hoog de druk op de intensive cares is.

België beboet mensen die toch op straat komen

In België zijn om 12.00 uur de aangekondigde strengere maatregelen ingegaan. Het land is nu praktisch in lockdown. Afgezien van apotheken, supermarkten, winkels voor voedingsmiddelen en krantenkiosken zijn alle winkels gesloten. Belgen mogen nog naar kantoor – als werken niet van huis uit kan – en ze mogen naar buiten voor boodschappen, om zorg aan ouderen of zwakkeren in hun omgeving te verlenen, en om aan fitness te doen in het gezelschap van maximaal één andere persoon. Samenscholen is verboden.

Op dit alles gaat streng gecontroleerd worden, zegt de politie. Bedrijven en personen die zich niet aan de regels houden, krijgt een boete. Bij Het Laatste Nieuws meldt de politie: overtreders krijgen géén waarschuwing, maar onmiddellijk een proces-verbaal. Wie met meer dan twee mensen op straat komt, kan een boete tot 500 euro krijgen.

Het parket Halle-Vilvoorde zegt tegen omroep VRT: “Wie zich niet aan de maatregelen houdt, riskeert een gevangenisstraf van 3 maanden en een boete tot 4.000 euro. Dat lijkt misschien niet veel, maar daar hangt dan wel een strafrechtelijke veroordeling en een strafblad aan vast.” De strengere maatregelen kwamen er nadat bleek dat veel mensen in België toch nog zonder echte noodzaak de straat opgingen.

Supermarktkassa’s achter plexiglas, betalen contant geld ontraden

Albert Heijn en Jumbo nemen de komende dagen maatregelen om contact tussen klanten en medewerkers zo veel mogelijk te beperken. Dat bevestigen de supermarktketens aan persbureau ANP. Er komen plexiglas schermen om de kassa’s heen en op de vloer wordt tape aangebracht die klanten moet helpen herinneren 1,5 meter afstand van elkaar te houden.

De schermen hangen op zo’n 10 centimeter boven het betaalplatform van de kassa’s. Albert Heijn is dinsdagavond begonnen met het plaatsen van de plexiglas schermen bij een aantal kassa’s en de servicebalie van alle 950 filialen. Ook 550 Etos-filialen krijgen plexiglas voor de kassa’s.

Jumbo installeert eveneens plexiglas om zijn medewerkers te beschermen. Als er genoeg plexiglas voorradig is, wil de supermarktketen alle kassa’s afschermen.

Supermarktketens roepen al op om zo veel mogelijk contactloos met pinpas of telefoon te betalen, en geen cash geld te gebruiken. Branchevereniging CBL pleit in een brandbrief (pdf) aan premier Rutte voor een tijdelijk verbod op het betalen met cash geld.

Nieuwsuur-journalist Rudy Bouma zag de schermen in Amsterdam:

Plexiglas ‘kuch-scherm’ geïnstalleerd bij de AH in A’dam-IJburg. #coronavirusNederland pic.twitter.com/364dI3csEc

— Rudy Bouma (@rudybouma) March 18, 2020

Autofabriek VDL NedCar legt productie vier weken stil

VDL NedCar, de enige grote autofabriek in Nederland, legt de productie voor een maand stil. De fabriek in Born gaat vanaf vrijdag dicht. Dat besluit is genomen nadat opdrachtgever BMW eerder woensdag aankondigde de Europese productievestigingen voor vier weken stil te leggen.

Het coronavirus zorgt volgens VDL NedCar voor een tekort „aan kritische onderdelen” om auto's te blijven produceren. De productie wordt gecontroleerd afgebouwd tot deze volledig stilligt. Voor de circa vijfduizend medewerkers wordt een beroep gedaan op het economisch noodpakket dat het kabinet dinsdagavond aankondigde.

Veel autofabrieken in Europa leggen vanwege de uitbraak van Covid-19 de productie stil. Volkswagen maakte dinsdag bekend op korte termijn de meeste van zijn 124 fabrieken in Europa voor twee tot drie weken te sluiten. De Europese fabrieken van de autobouwer PSA, bekend van onder meer Citroën, Opel en Peugeot, zijn tot zeker 27 maart gesloten.

De autofabriek van VDL NedCar in Born. Foto Rob Engelaar/ANP

Utrechts openbaar vervoer grotendeels plat

In Utrecht rijden vanaf vrijdag aanzienlijk minder bussen en trams. Vijftien lijnen komen helemaal stil te liggen, bijna twintig lijnen volgen de zondagsdienstregeling. Ook de Uithoflijn, de sneltramverbinding die sinds eind vorig jaar in bedrijf is, wordt voorlopig gestremd.

De Utrechtse vervoerder U-OV (onderdeel van Qbuzz) past de dienstregeling aan omdat het aantal passagiers in het openbaar vervoer de afgelopen dagen sterk is afgenomen. Daarnaast melden veel personeelsleden zich ziek. „Met deze nieuwe dienstregeling bieden we voldoende capaciteit om reizigers naar hun bestemming te brengen, terwijl men ook voldoende afstand van elkaar kan houden”, aldus het bedrijf.

Gisteren maakte NS al bekend ook drastisch in zijn dienstregeling te gaan snijden. Op alle stations vertrekt vanaf zaterdag nog maar twee keer per uur in beide richtingen een trein. De meeste intercity's worden geschrapt, net als de Intercity Direct-treinen over de hogesnelheidslijn tussen Breda en Schiphol.

Utrecht Science Park met de Uithoflijn. Foto Rien Zilvold

Zeeland vraagt kabinet dringend om landelijke maatregelen voor toeristenstroom

Het kabinet moet „dringend” met landelijke maatregelen komen waarmee de stroom toeristen naar Zeeland de komende maanden beperkt of gereguleerd kan worden. Daar vraagt de Veiligheidsregio Zeeland woensdag om in een brief aan de regering. Voorzitter Jan Lonink, ook burgemeester van Terneuzen, zegt zich „ernstig zorgen” te maken om de komst van bezoekers vanaf april, als het toeristenseizoen begint.

Hij wijst erop dat het vrijwel onmogelijk is sociale contacten in te perken en dat de zorg door de toestroom van toeristen overvraagd zou kunnen worden. „Wij vinden dat een nationaal vraagstuk. Wij vragen u daarom dringend en snel om landelijke maatregelen, richtlijnen of adviezen.”

Stilte op straat in Sluis na sluiting van de winkels en horeca om de toestroom van toeristen uit België te stoppen. Foto Jonas Roossens/ANP

Rutte schuift aan bij NOS Jeugdjournaal

Mark Rutte beantwoordt woensdagavond in het NOS Jeugdjournaal vragen van kinderen over het coronavirus en de bestrijding daarvan. De premier schrijft op Twitter dat het „zeker ook voor kinderen” bijzondere tijden zijn. Rutte zal de vragen, die de jonge kijkers met een video via Instagram kunnen insturen, in de studio beantwoorden.

Het Jeugdjournaal is om 19.00 uur te zien op NPO3.

Twitter avatar MinPres Mark Rutte Het zijn bijzondere tijden voor ons allemaal. Dat geldt voor volwassenen, maar zeker ook voor kinderen. Daarom ben ik vanavond om 19.00 te zien in het @jeugdjournaal te zien om de vragen van kinderen over het #coronavirus en de aanpak van het kabinet te beantwoorden. https://t.co/hsXNe9DKZJ

Kamer debatteert over Nederlandse aanpak coronavirus

De Tweede Kamer debatteert vandaag met premier Mark Rutte en ministers Bruno Bruins (Medische Zorg, VVD), Wopke Hoekstra (Financiën, CDA) en Eric Wiebes (Economische Zaken, VVD) over de aanpak van het coronavirus. Het debat is zojuist begonnen met de eerste spreker, PVV-leider Geert Wilders, die net als Thierry Baudet kritisch is over de Nederlandse maatregelen.

De Haagse redactie van NRC volgt het debat in dit liveblog
Twitter avatar LamyaeA Lamyae Aharouay Debat over Corona in de Tweede Kamer. Fractievoorzitters op de eerste bankjes, Kamerleden een rij erachter. Twee mensen maximaal per fractie. De publieke tribune leeg, alleen pers.

Transavia: 'realistisch scenario' om alle vluchten te staken

Het staken van alle vluchten is „een realistisch scenario” voor Transavia. Dat stelt een woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij bij persbureau ANP. Momenteel valt vier op de tien vluchten van Transavia uit en dat aantal neemt naar verwachting alleen nog maar toe. De huidige vluchten die nog doorgaan, zijn vooral bestemd om Nederlanders terug te halen, met name uit Spanje, Marokko en Egypte.

Transavia stopte dinsdag met alle vluchten naar Italië. De maatschappij vloog sinds vorige week alleen nog naar Italiaanse luchthavens om Nederlanders te repatriëren. Dat is volgens Transavia inmiddels niet meer nodig.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert sinds dinsdagavond alle niet-noodzakelijke reizen, zoals vakanties, uit te stellen. Ook zijn de Nederlandse grenzen gesloten voor reizigers van buiten de Europese Unie. Air France-KLM maakte begin deze week bekend de komende twee maanden 70 tot 90 procent van de vluchten te staken.

Brits festival Glastonbury gaat niet door

Het Britse festival Glastonbury, een van de grootste in zijn soort in Europa, is afgelast om de uitbraak van het coronavirus. „Dit is de enige mogelijk optie” in deze tijden van „ongekende onzekerheid”, schrijft de organisatie woensdag in een verklaring op Twitter. Op het festival, dat eind juni zou plaatsvinden, komen doorgaans meer dan tweehonderdduizend bezoekers. Het zou de vijftigste editie worden.

De afgelasting kan gevolgen hebben voor andere Europese festivals, waaronder in Nederland. Artiesten die op Glastonbury zouden spelen, staan ook geboekt voor sommige Nederlandse festivals. FKA Twigs, Big Thief, Haim spelen op Down The Rabbit Hole, dat begin juli in het Gelderse Beuningen plaatsvindt - een paar dagen na Glastonbury. Diana Ross staat geboekt op North Sea Jazz in Rotterdam rond dezelfde tijd, en Kendrick Lamar op Woo-Hah in Tilburg.

Het wegvallen van een groot festival als Glastonbury kan het voor artiesten, vooral Amerikaanse, financieel minder interessant maken om te touren door Europa, los van de vraag of de organisatoren van deze festivals überhaupt de keuze maken de evenementen te laten plaatsvinden tijdens de coronacrisis.

Glastonbury in 2019. Foto Oli Scarff/AFP

ANVR: terughalen Nederlandse reizigers kan weken duren

Het terughalen van de twintig- tot dertigduizend Nederlanders die via een pakketreis in het buitenland zitten, kan dagen of zelfs weken in beslag nemen. Dat laat de brancheorganisatie van reisbureaus ANVR weten.

Vakantiegangers die vastzitten in het buitenland, kunnen zich melden bij hun touroperator. Die zal dan proberen de terugreis te organiseren. Makkelijk zal dat niet altijd zijn, aldus de ANVR. Vanwege de coronacrisis zitten veel grenzen dicht en ligt het vliegverkeer grotendeels plat.

Hoeveel Nederlandse reizigers er precies in het buitenland zijn gestrand, valt niet met zekerheid te zeggen. Tegenover persbureau ANP noemt de ANVR een getal van 200.000, waarbij het in de meeste gevallen om mensen gaat die zelf hun reis en verblijf hebben geregeld. Navraag bij de brancheorganisatie leert echter dat het gaat om „een aanname”, een ruwe schatting.

Ook het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt geen nauwkeurig beeld te hebben van het aantal Nederlandse toeristen in het buitenland. Wel hebben volgens een woordvoerder 110.000 mensen contact gezocht met een meldpunt voor Nederlanders in den vreemde. Daar zullen echter ook mensen bij zijn die in het buitenland wonen. BuZa zette gisteren het reisadvies voor de hele wereld op 'oranje' (alleen noodzakelijke reizen) of negatiever.

Hulp komt ook van cosmeticamerken, het leger en een destilleerderij

Hoewel het coronavirus veel bedrijven economisch raakt, proberen ook zij hun steentje bij te dragen om de verspreiding van Covid-19 tegen te gaan. Een stokerij uit het Belgische Aalst richt zich bijvoorbeeld voorlopig minder op drank en produceert nu alcohol voor ziekenhuizen en apotheken. Met die alcohol kunnen de zorginstellingen desinfecterende handgel maken, waar een tekort aan is in België. De Schotse brouwerij Brewdog gaat nog een stap verder en maakt eigen flesjes desinfecterende handgel.

LVMH, het Franse moederbedrijf van merken als Louis Vuitton en Christian Dior, is vorige week al overgegaan op de productie van desinfecterende handgel in plaats van parfum. (pdf). Franse zorginstellingen krijgen dat voor niets. Cosmeticabedrijf L'Oréal kondigde woensdag ook aan zich meer te gaan richten op de productie van ontsmettingsmiddelen voor de zorg. (pdf).

Het Nederlandse leger denkt ook mee: militairen die op oefening waren in Noorwegen doneerden hun overgebleven proviand aan het Noorse Leger des Heils. Die organisatie krijgt minder van supermarkten, waar net als in Nederland wordt gehamsterd. „Van Leger tot leger: hartelijk dank voor zulke mooie acties!”, aldus het Nederlandse Leger des Heils.

Een distilleerderij in de Verenigde Staten waar tijdelijk alcohol wordt gemaakt voor desinfecterende handgel. Foto Matt Rourke/AP

Intensive cares ‘kunnen groei patiënten goed aan’

De intensivecareafdelingen in de Nederlandse ziekenhuizen kunnen de groei van het aantal coronapatiënten nog goed aan. Dat zei voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care Diederik Gommers tijdens een technische briefing in de Tweede Kamer. „Je ziet dat het langzaam groeit, die groei kunnen we nog goed aan”, zegt Gommers. „We hebben nog veel reservecapaciteit, dus we zijn op dit moment in control.”

Momenteel liggen er 135 patiënten met Covid-19 op de intensive cares, de meeste patiënten in ziekenhuizen in Noord-Brabant en Limburg. Om de druk op de ziekenhuizen daar te verminderen worden patiënten soms overgebracht naar noordelijker gelegen ziekenhuizen, waar nog relatief weinig coronapatiënten op de IC’s liggen. Momenteel zijn er 1.150 bedden beschikbaar op de IC’s, dat kan worden opgeschaald naar 2.000, zei Gommers. Als ook dat niet genoeg is ligt er nog een scenario om naar 3.000 bedden te gaan. Behandelen in gymzalen zal niet nodig zijn, hoopt hij. „Ik denk niet dat we daar gaan komen.”

Gommers heeft zorgen over het mogelijke gebrek aan mondkapjes en beademingsapparatuur in de ziekenhuizen. „Daar begint onrust over te ontstaan, dat ze straks het werk zonder maskers moeten doen, dat geeft angst.” Hij roept de Kamer op meer druk te zetten om beschermingsmiddelen uit het buitenland te halen, en ook op Defensie, dat 88 beademingsapparaten had beloofd. „De levering blijft hangen.”

Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, woensdag in de Tweede Kamer. Foto Bart Maat/ANP

Cao-overleg valt stil door corona-uitbraak

Door de uitbraak van het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt, valt het cao-overleg tussen werkgevers en vakbonden voorlopig stil. Dat stelt werkgeversvereniging AWVN, de belangrijkste arbeidsvoorwaardenadviseur van Nederlandse werkgevers, woensdag in haar maandelijkse cao-bericht.

Doorgaans is het voorjaar een drukke periode aan de onderhandelingstafels. Maar doordat de financiële gevolgen voor bedrijven nu moeilijk zijn te voorspellen, besluiten steeds meer werkgevers volgens de AWVN om het overleg te staken. Onder meer bij Transavia, NS en het beroepsgoederenvervoer wordt al niet meer onderhandeld.

De AWVN beveelt werkgevers wel aan om in gesprek te blijven met de vakbonden, ook al wordt er niet onderhandeld. „Behoud van goede arbeidsverhoudingen is cruciaal om zo snel mogelijk de effecten van de crisis te boven te komen.” Vakbonden wordt opgeroepen creatief mee te denken.

Grootste dagelijkse stijging dodental Iran, 67 nieuwe doden in Spanje

Het dodental als gevolg van het coronavirus in Iran is opgelopen tot 1.135, blijkt uit nieuwe cijfers van Iraanse autoriteiten, melden internationale persbureaus. Sinds dinsdag zijn nog eens 147 patiënten overleden aan Covid-19, de grootste dagelijkse stijging tot nu toe. Daarnaast is bij 1.192 nieuwe patiënten Covid-19 vastgesteld, waarmee het totaal aantal vastgestelde besmettingen in het land nu op 17.361 ligt. Iran is na China en Italië het zwaarst getroffen door de uitbraak van het coronavirus.

Ook de Spaanse overheid heeft woensdagochtend nieuwe cijfers bekendgemaakt. In Spanje, dat na Italië het zwaarst door het coronavirus getroffen Europese land is, is het dodental sinds dinsdag met 67 opgelopen tot 558. Het aantal bekende besmettingen in het land nam met 491 toe tot 13.178. In Spanje is sinds eind vorige week de noodtoestand van kracht en moet iedereen zoveel mogelijk thuisblijven.

Een man loopt langs gesloten winkels in de Iraanse hoofdstad Teheran. Foto Vahid Salemi/AP

Geen eindtoets dit jaar voor groep 8

Door de uitbraak van het coronavirus is er dit jaar geen eindtoets voor groep 8. Minister Arie Slob (Onderwijs, ChristenUnie) heeft dat woensdag aangekondigd. De maatregel is bedoeld om de werkdruk voor leraren te verminderen, die vooralsnog vooral bezig zijn met het organiseren van onderwijs voor kinderen die thuis zitten.

De leerlingen van groep 8 hebben de afgelopen weken al hun schooladvies gekregen. Dat advies is, zoals gebruikelijk, leidend bij de keuze van een middelbare schoolopleiding.

Slob, in de persverklaring: „We vragen op dit moment heel veel van het onderwijspersoneel. Ik heb erg veel bewondering voor al die leraren en schoolleiders die zich met al hun creativiteit inzetten voor onderwijs aan kinderen die thuis zitten. Dat heeft nu prioriteit voor scholen."

Lees ook: Eindtoets gaat niet door, tentamens uitgesteld

RIVM waarschuwt voor nadelen ‘lockdown’

Voorafgaand aan een Kamerdebat over de Nederlandse aanpak van het coronavirus heeft het RIVM gewaarschuwd voor de grote nadelen van een totale ‘lockdown’ van de samenleving in de strijd tegen Covid-19. Volgens Jaap van Dissel, directeur infectieziektenbestrijding bij het RIVM, komt „de hele maatschappij tot stilstand" als mensen net als in China of Italië zonder toestemming de straat niet meer op mogen. Daarmee wordt het virus „onderdrukt”, zegt hij. Nadeel is dat te weinig mensen het virus krijgen om immuniteit in de samenleving op te bouwen.

„Een lockdown heeft schijnbaar voordelen aan het begin, maar als je ermee stopt ben je er net zo gevoelig voor als aan het begin dat het virus weer opduikt. Een ander nadeel is dat je het heel lang moet volhouden.” Van Dissel verdedigde daarom tijdens een technische briefing in de Kamer de strategie die het RIVM het Nederlandse kabinet nu aanraadt.

Groepsimmuniteit

Door Covid-19 nu beheerst door Nederland te laten rondgaan en niet keihard te onderdrukken bouwt de samenleving langzaam groepsimmuniteit op. „De overgrote meerderheid die de infectie oploopt weet hem zelf te bestrijden en loopt hem daarna niet meer op. Dat versterkt het effect van de andere maatregelen.” Van Dissel hoopt met deze aanpak bepaalde maatregelen – mogelijk tijdelijk - te kunnen terugdraaien als het RIVM ziet dat de groepsimmuniteit toeneemt.

Het RIVM denkt na over speciale maatregelen voor ouderen, bevestigde Van Dissel in de briefing. Voor hen een soort „individuele lockdown” organiseren kan helpen om het aantal ziekenhuisopnames te beperken, zei hij. „Kwetsbare groepen zullen de komende maanden helaas wat meer apart moeten ten opzichte van andere groepen, omdat je ze wil beschermen.”

Van Dissel verwacht dat op 6 april duidelijk is of de zondag afgekondigde extra maatregelen, zoals het sluiten van de scholen en de horeca, effect hebben op de verspreiding binnen Nederland. Het RIVM hoopt dan bepaalde maatregelen te kunnen terugdraaien, maar Van Dissel waarschuwt ook dat het soms nodig kan zijn maatregelen juist te „intensiveren”.

Aan een schatting van het aantal doden dat in Nederland gaat vallen als gevolg van het coronavirus wil Van Dissel zich niet wagen. „Dat is erg speculatief, dat kunnen we op dit moment eigenlijk niet zeggen.”

Jaap van Dissel tijdens een briefing in de Tweede Kamer, woensdag. Foto Bart Maat/ANP

Chinese luchtvaartmaatschappijen doneren mondkapjes en handschoenen aan Nederland

Drie Chinese luchtvaartmaatschappijen hebben een lading van in totaal 90.000 mondkapjes en 50.000 handschoenen toegezegd aan Nederland. De eerste 20.000 mondkapjes kwamen woensdagochtend aan op Schiphol.

Xiamen Airlines, Southern China Airlines en China Eastern Airlines doen de donatie aan hun luchtvaartpartner KLM, die ze weer doorgeeft aan het Erasmus MC en andere zorginstellingen waar tekort is aan medische hulpmiddelen.

KLM-president en bestuursvoorzitter Pieter Elbers nam de lading woensdagochtend vroeg in ontvangst. De levering staat volgens een KLM-woordvoerder los van een bestelling die het ministerie van Volksgezondheid heeft geplaatst voor een miljoen mondkapjes.

Amstel Gold Race geschrapt

Ook de Amstel Gold Race gaat niet door vanwege het coronavirus. Dat heeft de organisatie van de eendaagse Nederlandse wielerkoers woensdagochtend bekendgemaakt. De race door de Limburgse heuvels zou op zondag 19 april worden verreden. De koers voor toerfietsers op zaterdag 18 april, waar zich 15.000 deelnemers voor hadden aangemeld, gaat eveneens niet door.

„De veiligheid en gezondheid van de renners, onze bezoekers en iedereen die tijdens het Amstel Gold Race-weekend werkzaam is staan altijd voorop”, zegt koersdirecteur Leo van Vliet. De koers voor de profs wordt voor zover bekend niet op een later moment ingehaald. Voor de toerfietsers wordt wel naar een alternatieve datum gezocht.

De Amstel Gold Race werd vorig jaar gewonnen door Mathieu van der Poel (links). Foto Bas Czerwinski/ANP

Utrecht herdenkt tramaanslag op aangepaste wijze

In Utrecht is de aanslag op een tram herdacht waarbij precies een jaar geleden vier doden vielen. De herdenking zag er vanwege de uitbraak van het coronavirus anders uit dan gepland. Burgemeester Jan van Zanen wilde op het 24 Oktoberplein, waar de aanval plaatsvond, een toespraak houden voor publiek. Die bijeenkomst werd afgelast, zodat Van Zanen de Utrechters moest toespreken via een videoboodschap op de regionale tv.

Van Zanen en minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid konden nog wel bloemen leggen op de plek van de aanslag. Om 10.43 uur, het tijdstip van de schietpartij, luidden vervolgens de klokken van de Domtoren. Daarna ging in heel Utrecht een minuut stilte in. De trams bleven ook stilstaan.

Burgemeester Jan van Zanen en minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid leggen bloemen op de plek waar op 18 maart 2019 om 10.43 uur vier doden vielen. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

NOC-NSF schat schade voor de sport op bijna een miljard en wil een noodfonds

Sportkoepel NOC-NSF schat dat de Nederlandse sport als gevolg van de coronavirusuitbraak zeker 950 miljoen euro misloopt. Dat zei algemeen directeur Gerard Dielessen dinsdag tegenover de NOS. De sportkoepel wil met het kabinet praten over de oprichting van een noodfonds.

Het bedrag is een optelsom van alle inkomsten die de sport misloopt, zo stelt Dielessen. „Het is een gigabedrag waarin de gehele sport is meegerekend: van de bonden tot verenigingen, van de gevolgen van afgelastingen van sportevenementen tot sportscholen die abonnementsgeld mislopen en ook het betaald voetbal."

Alle sportcompetities in Nederland werden vorige week stilgelegd, en ook de internationale toernooien waar Nederlandse sporters aan meedoen liggen stil of zijn uitgesteld. Er worden vraagtekens gezet bij de voortgang van de Olympische Spelen deze zomer. Het Internationaal Olympisch Comité besloot dinsdag dat de Spelen vooralsnog doorgaan.

AEX slecht van start, andere Europese beurzen ook in de min

De AEX is woensdag slecht van start gegaan. Drie kwartier na de opening om 09.00 koerste de beursgraadmeter op ruim 5 procent lager. Dinsdag sloot de AEX nog een paar procent hoger. Ook elders in Europa laten graadmeters rode cijfers zien. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs daalden tot 4,2 procent.

De laatste handelsdagen is het beeld aan het Damrak wisselend. Na flinke dalingen de afgelopen weken door onrust over de wereldwijde uitbraak van het coronavirus steeg de koers vrijdag weer, om maandag te vallen en dinsdag te stijgen. Binnen één dag laat de graadmeter vaak behoorlijke schommelingen zien.

In een maand tijd is de AEX flink gedaald. Halverwege februari stond de graadmeter op 629 punten. Dinsdag beweegt die rond de 410 punten, een laagte die sinds 2016 niet is voorgekomen.

Beursbedrijf Euronext, dat de aandelenmarkten in onder meer Amsterdam, Brussel en Parijs uitbaat, ziet vooralsnog geen reden de beurzen te sluiten. Topman Stéphane Boujnah zegt tegen financieel persbureau Bloomberg dat het juist belangrijk is voor de liquiditeit en prijsvorming dat de handel in aandelen door kan gaan.

De olieprijs is woensdag ook verder gezakt. Een vat Brent kostte in de ochtend kortstondig net boven de 28 dollar, een prijs die sinds 2003 niet gezien is. Dat raakte het aandeel Shell aan de AEX. Bij opening daalde het oliebedrijf meer dan een procent. De olieprijs kwam afgelopen week in vrije val door een twist tussen Saoedi-Arabië (dat de productie wil verlagen) en Rusland (dat daaraan niet mee wilde werken). Uit onvrede over de Russische weigering verhoogden de Saoediërs de productie waardoor de prijs daalt.

IMF weigert Venezuela miljardenlening

Venezuela kan geen aanspraak maken op een lening van het Internationaal Monetair Fonds, zo meldt persbureau Reuters woensdag. Het Zuid-Amerikaanse land wordt sinds het najaar van 2016 getekend door politieke chaos, die wordt versterkt door een forse economische crisis. Het niveau van de zorg is er bij lange na niet op orde.

Het IMF weigert de lening omdat het naar eigen zeggen niet duidelijk is wie de macht heeft in het land. President Nicolás Maduro wordt door veel landen in het Westen niet erkend. Oppositieleider Juan Guaidó krijgt hun steun, maar hij heeft feitelijk geen machtspositie in Caracas.

De regering van president Maduro had een verzoek gedaan voor een noodkrediet van 5 miljard dollar (omgerekend 4,5 miljard euro) bij het IMF, maar kreeg nul op het rekest. In zijn zeker 36 besmettingsgevallen vastgesteld.

Latijns-Amerikaanse economieën onder druk om coronavirus

Hoewel de uitbraak in Zuid- en Midden-Amerika nog niet zo grootschalig is als in Europa en Azië, verwacht de Zwitserse bank Credit Suisse dat de economische schade in de regio fors zal zijn. De economieën van Mexico, Chili en Argentinië zullen krimpen door de gevolgen van het virus, zeggen de deskundigen.

Die van Brazilië, de belangrijkste economie van het continent, komt volgens de bank waarschijnlijk tot stilstand. President Jair Bolsonaro toonde zich dinsdagochtend nog sceptisch over de ernst van het virus en gaf aan dat hysterie niet gepast was. Enkele uren later werd bekend dat in het land de eerste dode was gevallen als gevolg van het virus. Er zijn bijna driehonderd besmettingen.

Rode Kruis: veel Nederlanders ervaren stress

Het Rode Kruis verspreidt woensdag flyers waarin staat hoe mensen het beste met stress en ongerustheid kunnen omgaan omtrent het coronavirus. De hulporganisatie opende maandagochtend een hulplijn, waar sindsdien 5.150 mensen naartoe belden. Alleen dinsdag al kwamen er 2.750 telefoontjes binnen. Veel vragen gaan over gezondheid, maar volgens de hulporganisatie is een luisterend oor soms ook al genoeg voor mensen die de hulplijn bellen. “Ze zijn ongerust en verdrietig, of hebben hele praktische vragen over het thuis blijven.”

In de flyers wordt onder meer opgeroepen om aan je dagelijkse routine vast te houden, gezond te leven en niet te veel media te volgen die onrust aanwakkeren. Ook waarschuwt het Rode Kruis voor nepcollectanten die zogenaamd voor hun instelling langs de deuren gaan. Wie een collectant niet vertrouwt, wordt opgeroepen om een identiteitsbewijs te vragen.

Lees ook: Veel mensen willen het Rode Kruis helpen – maar hoe?

Zit je in thuisisolatie of quarantaine en ervaar je stress?
Dit kan je helpen:

🥗Eet gezond
🏋️‍♂‍Blijf in beweging
📞Praat met mensen

Meer weten? #coronahulphttps://t.co/nXxifjjvNT

— Rode Kruis (@RodeKruis) March 18, 2020

Ook Nederlandse gevangenen gaan mondkapjes maken

Gedetineerden in vijf Nederlandse gevangenissen gaan vanaf donderdag mondkapjes naaien. Het gaat om ongeveer honderd gevangenen, laat een woordvoerder van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) weten. Het gevangeniswezen hoopt op een weekproductie van 50.000 stuks.

De mondkapjes die de gevangenen in Sittard, Dordrecht, Nieuwersluis, Nieuwegein en Ter Apel gaan fabriceren, zijn niet geschikt voor gebruik in ziekenhuizen. Ze beschermen onvoldoende, omdat het eenvoudige katoenen exemplaren zijn. De kapjes zullen vooral gebruikt worden in gevangenissen „en andere instellingen”, aldus de woordvoerder.

Gevangenen in België zijn al eerder aan het naaien geslagen. Het zijn er vooralsnog minder dan in Nederland: elf gevangenen in één gevangenis gaan vijf- à zeshonderd mondkapjes per dag maken. Zowel in België als in Nederland mogen gevangenen vanwege de coronacrisis geen bezoek meer ontvangen.

Sinds de uitbraak van het coronavirus is er op veel plekken een groot tekort aan mondkapjes. Een Tsjechisch bedrijf dat daarvan wilde profiteren door een veel hogere prijs te vragen dan normaal, is zijn voorraad kwijtgeraakt. De autoriteiten hebben dinsdag bij de firma in kwestie 700.000 mondkapjes in beslag genomen.

Toeristenwinkels in Amsterdam verkopen mondkapjes tegen hoge prijzen. In de zorg dreigt een tekort aan kapjes. Foto Simon Lenskens

Experiment met tbc-vaccin om medewerkers UMC Utrecht en Radboudumc te beschermen

Het Radboudumc en het UMC Utrecht kondigen een proef aan met een vaccin tegen tuberculose waarvan vermoed wordt dat het ziekenhuispersoneel kan beschermen tegen het coronavirus. Medewerkers in alle ziekenhuizen kunnen zich opgeven om mee te doen.

Het vaccin tegen tbc beschermt niet tegen het coronavirus zelf, maar geeft het afweersysteem een flinke impuls. Dit zou er volgens de onderzoekers voor kunnen zorgen dat medewerkers minder snel ziek worden door andere infecties, zoals het coronavirus. Als ze dan al ziek worden, zou de infectie mogelijk minder hevig verlopen.

De proef is goedgekeurd door de Medisch Ethische Toetsingscommissie, in totaal kunnen er duizend proefpersonen aan meedoen. Vijfhonderd zorgmedewerkers krijgen een tbc-vaccin, vijfhonderd anderen krijgen een placebo om het effect te meten. Als de proef een succes is, kan het tbc-vaccin aan alle zorgmedewerkers worden verstrekt.

Niet-werkende zorgverleners moeten makkelijker kunnen terugkeren

Minister Bruno Bruins voor Medische Zorg wil het makkelijker maken om verpleegkundigen en artsen te laten terugkeren in de zorg. Door de uitbraak van het coronavirus in Nederland is de druk op zorgverleners toegenomen. Met het oprekken van bestaande regels moet die druk worden verlicht, schrijft Bruins aan de Tweede Kamer.

Momenteel is het zo dat alle zorgverleners die in Nederland zelfstandig willen werken, ingeschreven moeten staan in het BIG-register. Met de nieuwe regels van Bruins moeten ook artsen en verpleegkundigen wier registratie sinds 1 januari 2018 is verlopen weer kunnen instromen. Gepensioneerde zorgverleners zouden zo bijvoorbeeld weer aan de slag kunnen.

Woensdag moet de minister zich samen met premier Rutte, minister Hoekstra van Financiën, minister Koolmees van Sociale Zaken en minister Wiebes van Economische Zaken verantwoorden in de Tweede Kamer voor de kabinetsaanpak van de crisis in Nederland. Op dinsdag werd al een uitgebreid steunpakket voor bedrijven en zzp’ers aangekondigd en op maandag sprak Rutte Nederland toe op televisie.

Welkom in een nieuw blog

Hier houdt de redactie van NRC u op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen rondom het coronavirus in binnen- en buitenland.

Een samenvatting van het belangrijkste nieuws van dinsdag:

 • In Nederland werden in 24 uur 292 nieuwe besmettingen vastgesteld. In totaal hebben 1.705 mensen Covid-19. 43 patiënten zijn overleden.
 • De sterftecijfers in Iran (in de laatste 24 uur 135 patiënten overleden, totaal 988) en Spanje (149 nieuwe doden, totaal 491) liepen sterk op.
 • De Nederlandse regering komt met een economisch noodpakket. Hieronder vallen ruimere maatregelen tot werktijdverkorting, hulp voor midden- en kleinbedrijf en steun voor zzp’ers. Bovendien krijgt iedereen drie maanden uitstel voor het betalen van de belasting.
 • Het aantal bedrijven dat werktijdverkorting heeft aangevraagd, verdubbelde tot ruim 48.000.
 • De Nederlandse supermarkten draaiden door al het hamsteren afgelopen week een recordomzet van bijna een miljard euro.
 • Ook in andere landen worden economische maatregelen genomen: het Verenigd Koninkrijk komt met een noodpakket van 360 miljard euro, Spanje met een pakket van 200 miljard euro.
 • Na verliezen op maandag eindigde de AEX dinsdag een paar procent hoger dan zijn vorige slotkoers. Hetzelfde gold voor andere Europese en Amerikaanse graadmeters.
 • Door heel Nederland heen werd er op dinsdagavond om 20.00 uur geapplaudisseerd om zorgverleners te eren.
 • Vanaf zaterdag zullen er minder treinen rijden. Nachttreinen rijden vanaf dan helemaal niet meer.
 • Het ministerie van Buitenlandse Zaken raadt voor de gehele wereld alle niet-noodzakelijke reizen af. Er wordt overlegd met de reisbranche om vakantiegangers terug te halen.
 • EU-lidstaten hebben ingestemd met het plan om de buitengrenzen van de EU voor dertig dagen af te sluiten voor reizigers.
 • België heeft vergaande maatregelen genomen die vrijwel neerkomen op een lockdown.
 • De Europese voetbalbond UEFA stelt het EK voetbal met een jaar uit vanwege het coronavirus.
 • Tennistoernooi Roland-Garros wordt uitgesteld tot de maanden september en oktober.
 • Correctie (18 maart 2020): In een eerdere versie van deze update stond dat de Europese en de Amerikaanse beurzen dinsdag opnieuw in de rode cijfers terechtkwamen. Dat klopt niet en is aangepast.

Lees hier het blog van dinsdag terug