China trekt accreditatie journalisten grote Amerikaanse media in

Een nog onbekend aantal journalisten van drie grote Amerikaanse media mag niet meer in China werken en wonen.
Een portret van de Chinese president Xi op straat in China.
Een portret van de Chinese president Xi op straat in China. Foto Aly Song/Reuters

China trekt de accreditatie van journalisten van drie grote Amerikaanse dagbladen in. Het gaat om een nog onbekend aantal verslaggevers van The New York Times, The Wall Street Journal en The Washington Post. Dat meldt persbureau Reuters dinsdag.

De journalisten moeten binnen tien dagen hun perspas inleveren. Ze mogen hun werk dan niet meer uitvoeren en moeten het land verlaten. The New York Times bericht dat Beijing de journalisten ook heeft opgedragen informatie te verschaffen over de werkzaamheden van de krant in China.

Volgens The South China Morning Post beticht de Chinese regering vijf media ervan onder controle te staan van de regering in Washington. Het zou naast The Times, The Journal en The Post gaan om de publieke omroep Voice of America en het tijdschrift Time.

Eerder besluit Trump

Het besluit is een reactie op een eerdere maatregel van de Amerikaanse president Donald Trump. Washington kondigde begin deze maand aan dat er nog maar een beperkt aantal journalisten in de VS voor Chinese staatsmedia, waaronder het grote persbureau Xinhua, mogen werken. De regering-Trump verwijt Beijing structurele intimidatie van journalisten. Omgekeerd verwijt China de Verenigde Staten „ideologisch bevooroordeeld” te zijn naar de Chinese media.

Minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo zei in een reactie het laatste besluit van China te betreuren.

Correctie (18 maart 2020): In een eerdere versie van dit bericht stond vermeld dat naast naast The New York Times, The Wall Street Journal en The Washington Post volgens de Chinese regering nog vijf andere media onder controle van het Witte Huis zouden staan. Het gaat om vijf media in totaal, dus de drie eerder genoemde kranten meegeteld. De tekst is verbeterd.