Brieven

Brieven

Foto ANP

In Nederland slaat het coronavirus ernstig om zich heen. Mijn sector – evenementen en horeca – wordt hard geraakt. Artiesten raken hun opdrachten kwijt, kroegen zijn gesloten. Het baart mij grote zorgen. Omdat ik geen vast contract heb, hoef ik in deze crisistijd niet te rekenen op werk. Zeker kan ik het niet zeggen. Maar het onzekere is erg beangstigend. Ik heb mijzelf vandaag betrapt op hamsteren. Ik vond het een beetje ridicuul van mijzelf. Ik kocht allerlei dingen die lang houdbaar en toch voedzaam zijn. Nu ik hierbij stilsta, bekruipt de gedachte me dat deze boodschappen misschien wel de laatste zouden kunnen zijn die ik mij voorlopig kan veroorloven. Op een gegeven moment is mijn geld op. En ineens besef ik: dáárom zijn de schappen met de goedkoopste spullen leeg. Niet omdat hamsteraars aangetrokken zijn tot goedkope producten. Nee, omdat de mensen die nu al weinig hebben bang zijn het de komende tijd met nog veel minder te moeten stellen. Dus wanneer Rutte zegt: „Ga niet hamsteren”, geeft dat voor mij vooral weer dat hij vanuit een andere realiteit redeneert dan die van de mensen met een laag inkomen.