VS weer door militie bestookt in Noord-Irak

Raketten Opnieuw zijn Amerikaanse militairen in Irak zaterdag met raketten beschoten, naar wordt aangenomen door pro-Iraanse milities.
Een krater van een raketinslag van een vergeldingsactie op Kataib Hezobollah door de VS, op vrijdag in de regio Jurf al-Sakhr ten zuiden van de hoofdstad.
Een krater van een raketinslag van een vergeldingsactie op Kataib Hezobollah door de VS, op vrijdag in de regio Jurf al-Sakhr ten zuiden van de hoofdstad. Foto AFP

Op de basis Camp Taji vielen vijf gewonden, onder wie drie leden van de internationale coalitie tegen Islamitische Staat onder leiding van de VS en twee Iraakse militairen. Vorige week was de basis ook al beschoten. Toen vielen er drie doden: twee Amerikaanse militairen en een Britse.

Na de aanval van vorige week voerden de VS een bombardement uit op wapenopslagplaatsen van Kataib Hezobollah, een pro-Iraanse militie. Daarbij vielen volgens Iraakse bronnen zes doden.

Kort na de aanval van zaterdag vonden militairen van de coalitie zeven stellingen van waaraf de raketten waren afgevuurd. Er lagen nog 24 raketten klaar voor een nieuwe aanval. Een Amerikaanse woordvoerder zinspeelde op een nieuwe aanval tegen de daders.

De aanvallen wijzen op een hervatting van de schimmige strijd in Irak tussen de VS en Iran. Eind vorig jaar gebeurde dat ook al. Dat bereikte een climax met de liquidatie van de Iraanse generaal Qassem Soleimani, die werd gezien als de architect van een netwerk van pro-Iraanse milities in Irak. Na de spanningen die Soleimani’s dood veroorzaakte, was het enige tijd rustig maar Iran maakt er geen geheim van dat het aanstuurt op een vertrek van de Amerikaanse militairen uit Irak.