Verenigde Staten

Amerikaanse Federal Reserve verlaagt rente met procentpunt

De Federal Reserve, de centrale bank van de Verenigde Staten, heeft zondagavond Nederlandse tijd de rente verlaagd naar 0 tot 0,25 procent om de economische impact van het coronavirus te verzachten. Daarnaast werd er een fors inkoopprogramma voor obligaties opgestart. De laatste keer dat dit middel werd ingezet, was tijdens de financiële crisis van 2008. Zes centrale banken besloten bovendien om samen extra liquiditeit in Amerikaanse dollars beschikbaar te stellen. Via zogeheten swap lines, die ook tijdens de kredietcrisis werden ingezet, voorziet de Fed vijf andere centrale banken (de ECB, de Bank of England en de centrale banken van Japan, Zwitserland en Canada) van dollars. De leningen zijn voor 84 dagen in plaats van voor één week en de rente erop wordt verlaagd. (NRC)