Thuiskok. Voorzomer

De weg naar Schoorl is een lange. Jaren geleden kwam ik er een aantal keer toen een van mijn broers in de boerderij van een vriend verbleef. Ik herinner me het gevoel van eindeloosheid, mede door het vlakke, monotone landschap langs de Nederlandse snelweg. Het voelde bijna als een loop. Dan zat ik uren in de auto, kwam eindelijk aan en was ik nog steeds in … Nederland.

De boerderij had iets van alleen op de wereld. Het dichtstbijzijnde huis lag een eind verderop, dus je kon ongestoord muziek spelen en de achterdeur wijd openlaten zonder een andere ziel in zicht. In combinatie met het zomerse weer was het uitzicht op die weidse weilanden prachtig en voelde het aan als ultieme vrijheid.

Het grappige is namelijk dat die Nederlandse weilanden, die overal hetzelfde zijn en redelijk nietszeggend, met een beetje zon opleven. Alsof de zon hun blush voor de wangen is. Ze beginnen te stralen, haasjes springen er over het veld en opeens is Nederland dankzij diezelfde weilanden een stuk mooier en vrolijker.

Jonathan Zandbergen is ‘executive chef’ van restaurant Merlet. Zijn boek Vijf Seizoenen is deels een persoonlijke introductie, maar vooral ook een kennismaking met zijn keuken.

Toen ik opzocht waar zijn restaurant Merlet te vinden is, slaakte ik een ontmoedigde zucht. In Schoorl. Ik boek met liefde een trein naar Parijs of Londen voor restaurants, van vliegschaamte heb ik ook geen last als er goede restaurants in het vooruitzicht liggen. Maar Schoorl?

Toch zou ik vaker toerist in eigen land moeten spelen, want we hebben hier fantastische chefs. Of Zandbergen daartoe behoort, weet ik nog niet, al heeft Michelin hem met een ster bekroond, maar uit zijn boek en recepten spreekt een innemende persoonlijkheid die verschillende invloeden verwerkt in zijn keuken. Zelf beschrijft hij zijn stijl als ‘innovatief Frans met lokale producten en internationale smaken.’

Die vijf seizoenen uit de titel zijn geïnspireerd op de oogst van Nederlandse bodem. Omdat er in de eerste helft van het jaar zo veel van het land komt, introduceert hij een vijfde seizoen, de voorzomer: de maanden mei en juni, met al Hollands glorie, waaronder het lam, de paling, vlierbloesem, kersen en die niet te versmaden Oosterscheldekreeft.

Ik zet Schoorl op de agenda voor de voorzomer.