Schilderij van Van Dyck gestolen in Oxford

Kunstroof Uit de Christ Church Picture Gallery in Oxford zijn zaterdagavond drie waardevolle schilderijen gestolen, waaronder een doek van Anthony van Dyck.

Salvator Rosa, ‘A Rocky Coast, with Soldiers Studying a Plan’ (detail), circa 1640-1650.
Salvator Rosa, ‘A Rocky Coast, with Soldiers Studying a Plan’ (detail), circa 1640-1650.

Een werk van de zeventiende-eeuwse meester Anthony van Dyck is een van de drie schilderijen van „zeer hoge waarde” die zaterdagavond zijn gestolen uit een tentoonstellingsruimte van de Universiteit van Oxford. Dat meldt de plaatselijke politie met een persbericht.

Anthony van Dyck, A Soldier on Horseback, ca. 1616.

Het gaat om een schilderij van een soldaat te paard dat Van Dyck, de vooraanstaande Vlaamse hofschilder in Engeland onder koning Charles I, omstreeks 1616 schilderde. De twee andere werken die bij een inbraak in de Christ Church Picture Gallery werden buitgemaakt zijn van Italiaanse meesters: een landschap met soldaten van Salvator Rosa uit circa 1640 en een uit circa 1580 daterend schilderij van een drinkend jongetje, door Annibale Carracci.

De daders zijn nog niet gepakt en de drie gestolen werken zijn spoorloos. De politie roept getuigen op zich te melden.

Annibale Carracci, A Boy Drinking, ca. 1580.