Brieven

Brieven nrc.next 16/3/2020

Excuses aan Indonesië (1)

En militairen dan?

Ons, door de koning uitgesproken, excuus aan Indonesië zal veel toenmalig uitgezonden en nog levende militairen onaangenaam (om het eufemistisch te zeggen) treffen. Het wordt nu tijd dat de regering ook haar excuses aanbiedt aan die duizenden militairen, beroeps- maar vooral dienstplichtigen, die zij op deze zinloze missie stuurde en opdroeg verkeerde dingen te doen. Ik weet wel, achteraf kijken en oordelen is gemakkelijk, maar niet kijken en niets doen is opnieuw fouten maken.

Excuses aan Indonesië (2)

Voor wie? Voor onszelf

In de krant is te lezen dat het overgrote deel van de Indonesiërs zich helemaal niet druk maakt over of de regering zich verontschuldigt (Geef ons koloniaal verleden een gedeelde taal, 12/3). Die excuses zijn er dan ook niet voor hen. Die zijn er voor ons, zodat wij weer kunnen laten zien hoe moreel superieur we zijn, deze keer niet tegenover ‘onbeschaafde wilden’, zoals vroeger, maar tegenover onze eigen voorouders. Zou het een erfenis van het calvinisme zijn, al die schuld en schaamte die we blijkbaar moeten voelen?

Overigens ben ik er wel helemaal voor dat overlevenden en nabestaanden de erkenning en eventuele schadevergoedingen krijgen waar ze recht op hebben.


Gouda

Ambacht

Lust voor het oog

Lang geleden moest ik op zoek naar een andere chef-kok en had daarbij het geluk dat zich een Duitser aanmeldde, degelijk en traditioneel opgeleid. Tot die tijd gewerkt hebbend met amateurs met goede bedoelingen, was het een lust voor het oog om te zien hoe hij zijn mise-en-place uitvoerde. Die georganiseerde tafel van de operatieassistent waar Emma Bruns over schrijft (De schoonheid van elk ambacht: trefzekere orde, 11/3) komt dus bekend voor. Vakmanschap is een genot om naar te kijken. Daar hoef je geen chirurg voor te zijn.


via nrc.nl

EU-begroting

Nederland profiteert

NRC-columnist Caroline de Gruyter hekelde ruim een week geleden Ruttes starre opstelling in de Europese begrotingsonderhandelingen en briefschrijver W.M. Everwijn vindt dat vreemd (Brieven, 10/3). Is het niet meer dan normaal dat Rutte opkomt voor onze welvaart? Met De Gruyter vind ik dat we niet alleen moeten kijken naar uitgaven aan de EU-begroting en wat we daar direct voor terugkrijgen. Veel belangrijker is wat de EU ons in economische zin oplevert. Daarover verschijnen regelmatig wetenschappelijke onderzoeken en keer op keer blijkt Nederland het land te zijn dat tot de topprofiteurs behoort. In een onlangs verschenen Bertelsmann-rapport heeft men de opbrengsten van de ene markt weer eens op een rijtje gezet. De interne markt levert de gemiddelde EU-burger 840 euro per jaar op. Nederland zit daarboven, met 1.516 euro per hoofd. Daaronder landen zoals Griekenland, Bulgarije en Roemenië.


economisch geograaf (Universiteit Utrecht).

Correcties/aanvullingen

Vegan leer

In Ne(p/t) echt (13/3, p.C16-17) stelt het fotobijschrift dat alle getoonde producten gemaakt zijn van piñatex, een materiaal dat voornamelijk gemaakt is van de vezels van ananasbladeren. Maar het jack van H&M is slechts deels gemaakt van piñatex, en de veganistische versie van de schoenen van Dr. Martens zijn van synthetisch imitatieleer.

Bolsonaro

In het kaderstukje Covid-19 (13/3, p. 9) staat dat de Braziliaanse president Bolsonaro en een van zijn communicatiemedewerkers zijn besmet. Alleen dat laatste klopt. Bolsonaro’s gezondheid wordt vanwege die besmetting wel in de gaten gehouden.