Bij de McDonald’s in Woerden volgen ze de geboden van de overheid stipt en strikt op

Horecaverbod Om 17.52 uur rijdt een man in een dikke zwarte auto de drive-thru van de McDonald’s in Woerden op. Een opgeschoten jongen – giletje, petje, bezem in de hand – houdt hem bij de ingang tegen.
Foto Lex van Lieshout/ANP

Hij buigt zich naar de man achter het stuur: „We zijn gesloten.”

„Waarom dan?”

De jongen, plechtig: „Op last van de overheid.”

„Oh.” De man staart naar zijn stuur. „Nou. Oké.”

Hij knikt en rijdt weg.

Sommigen worden boos, zegt de jongen, maar de meesten niet.

Zien Hollanders zichzelf graag als dwars en eigengereid, bij het fastfoodrestaurant tussen de indoorspeeltuin Pretfabriek en de afrit van de A12 zijn de verhoudingen vanavond glashelder: de staat beslist, het volk gehoorzaamt.

Nog geen half uur geleden kondigde het kabinet het sluiten van alle restaurants en cafés in heel Nederland af, en nu staan hier de frituren uit. De laatste klanten konden tot kwart voor zes bestellen bij het meisje met het vier-uren-contract. Of ze de abrupte sluiting erg vindt? „Nee hoor”, zegt ze monter, zonder een gedachte aan komende weken. „Ik denk dat ik vanavond nog wel mag blijven om schoon te maken.”

Buiten veegt een stel tieners in hoog tempo de klanten van het terras. Die laten zich zonder protest wegsturen. Een man loopt met een papieren zak naar z’n auto, bedremmeld dochtertje erachteraan. „Dan gaan we het maar thuis opeten.” Z’n vrouw, geagiteerd: „Of invriezen.”

Het gezin Van Maanen uit Alphen aan den Rijn had eigenlijk een andere Mac op het oog. Maar toen ze om half zes op de radio hoorden dat alles dichtging, hadden ze het stuur omgegooid en waren ze hierheen gesneld. Net op tijd. Totdat ze buiten werden gezet. Nu eten ze met hun zoontje en dochtertje hun zakjes friet leeg achter hun auto, onder de paal met de reuzen-M. „Echt feestelijk”.