Trump loopt blauwtje bij poging exclusieve rechten van Duits vaccinbedrijf te kopen

Vaccin President Trump zou een Duits bedrijf dat werkt aan een vaccin tegen Covid-19 veel geld hebben geboden als het vaccin exclusief voor de VS beschikbaar komt. Maar de grootaandeelhouder slaat het aanbod af.

Foto Jeff Pachoud

De Amerikaanse regering heeft geprobeerd om, tegen de zin van Duitsland, de exclusieve rechten te kopen van een Duits biotech-bedrijf dat hard werkt aan de ontwikkeling van een vaccin tegen het nieuwe coronavirus. Maar de meerderheidsaandeelhouder, software miljardair Dietmar Hopp, heeft zondagavond laten weten dat er geen sprake van kan zijn dat één land exclusieve rechten op het vaccin krijgt.

„Als het ons - hopelijk snel - lukt een effectief vaccin tegen het coronavirus te ontwikkelen”, verklaarde Hopp, „dan moet dat mensen solidair over de hele wereld kunnen bereiken, beschermen en helpen.”
De kwestie kwam zondagochtend naar buiten in de krant Welt Am Sonntag met op de voorpagina de kop ‘Trump tegen Berlijn: strijd om vaccinbedrijf’. Ook zou de regering-Trump medewerkers van de Duitse firma met grote bedragen naar de Verenigde Staten willen lokken.
Het gaat om de twintig jaar geleden opgerichte onderneming CureVac, uit Tübingen. De krant baseerde zich op anonieme Duitse ‘regeringskringen’ in Berlijn.

Duitsland „heeft er bijzonder belang bij”, aldus een woordvoerder van het Duitse gezondheidsministerie tegenover de krant, „dat vaccins en werkzame stoffen tegen het nieuwe coronavirus ook in Duitsland en Europa ontwikkeld worden”. Het woord ‘ook’ in die verklaring leek een signaal dat Berlijn wilde verhinderen dat de VS de exclusieve rechten krijgen over het bedrijf en eventuele vaccins en geneesmiddelen tegen het virus.

Minister van Economische Zaken Peter Altmaier (CDU) noemde het besluit van Hopp, die tachtig procent van de aandelen bezit, zondagavond ‘fantastisch’. Vanuit de politiek waren eerder bijzonder kritische reacties op het Amerikaanse plan gekomen. „De exclusieve verkoop van een eventueel vaccin aan de USA moet met alle middelen verhinderd worden. Het kapitalisme heeft grenzen”, schreef Karl Lauterbach, de gezondheidsexpert van de SPD-fractie in de Bondsdag, op Twitter.

De vicevoorzitter van zijn fractie, Bärbel Bas, benadrukte dat het een ethisch, geen economische of zelfs nationale kwestie is. ,,Als er een vaccin is, moet dat iedereen ter beschikking staan. Al het andere zou schandalig zijn. Bij een pandemie gaat het om alle mensen, en niet om America First.’’
Bondsdaglid Fabio de Masi van Die Linke opperde dat CureVac genationaliseerd moet worden.

Vaccin

Op 3 maart meldde het bedrijf via Twitter dat topman Daniel Menichella in het Witte Huis „met de Amerikaanse president Trump en leden van de Coronavirus Task Force gesproken heeft over strategieën en kansen voor de snelle ontwikkeling en productie van een #coronavirus #vaccin.” In de tegelijk uitgegeven persverklaring stelde het bedrijf dat het „vol vertrouwen is binnen enkele maanden een krachtig vaccin-kandidaat te kunnen ontwikkelen”. Maar kort daarna werd Menichella vervangen.

CureVac is in 2000 opgericht, en heeft in de loop der jaren financiële injecties van tientallen miljoenen gekregen, behalve van Hopp ook van de Bill & Melinda Gates Foundation. Maar het bedrijf werkt ook nauw samen, onder meer bij de ontwikkeling van het vaccin tegen het coronavirus, met de Duitse overheidsinstelling voor vaccinaties, het Paul-Ehrlich-Institut, die er dus ook geld en tijd in heeft gestoken.

Hopp steekt al jaren grote bedragen in goede doelen en medisch onderzoek. Maar hij is ook omstreden als mecenas van de voetbalclub TSG Hoffenheim, die hij met miljoenen van een dorpsclub heeft opgestoten tot de Bundesliga. Voor fans van andere clubs is hij een symbool van verderfelijke invloed van het geld op de sport.