Corruptieproces tegen Benjamin Netanyahu uitgesteld

Israël In verband met de verspreiding van het coronavirus geldt in Israëlische rechtbanken voorlopig een noodtoestand en mogen alleen urgente zaken doorgaan.
Benjamin Netanyahu zaterdag na een persconferentie in Jeruzalem.
Benjamin Netanyahu zaterdag na een persconferentie in Jeruzalem. Foto Gali Tibbon/EPA

Het drievoudig corruptieproces tegen de Israëlische premier Benjamin Netanyahu is uitgesteld tot en met de laatste week van mei. Dat melden Israëlische media zondag. Minister van Justitie Amir Ohana heeft een aantal maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus aangekondigd. Die hebben invloed op de doorgang van rechtszaken in Israël, waaronder die van Netanyahu.

Volg de laatste ontwikkelingen rond de uitbraak van het coronavirus via het liveblog van NRC.

De minister-president had zich aanstaande dinsdag voor het eerst moeten verantwoorden in verband met een drietal corruptieaanklachten tegen hem en zijn echtgenote Sara. Het gaat onder meer om het vermeende aannemen van steekpenningen en geschenken, en beïnvloeding van een Israëlisch dagblad. Netanyahu’s advocaten deden onlangs nog tevergeefs een verzoek tot aanhouding van de zaak.

Netanyahu heeft de beschuldigingen stelselmatig ontkend. Overigens hoeft hij zo lang hij minister-president is, een veroordeling niet te vrezen. Zittend premiers kunnen volgens de Israëlische wet niet veroordeeld worden.

Urgente verhoren

Binnen het door Ohana aangekondigde protocol gaan alleen „urgente verhoren” nog door. Volgens de Israëlische krant Haaretz betekent dit dat alleen vrijlating dan wel verlening van borgtocht of detentie doorgaan. Beroepszaken of civielrechtzittingen worden afgelast.

In Israël zijn tot nu toe zo’n 200 mensen besmet geraakt met het coronavirus. Nog niemand is overleden aan de gevolgen ervan. Het land hanteert strenge inreisregels en kondigde deze week aan alle buitenlandse bezoekers voorlopig in een verplichte quarantaine te plaatsen. Zaterdag kondigde Netanyahu de sluiting aan van restaurants, sportscholen en winkelcentra.